2001.05.28 11:21
Szerző: Anonymous
Sziasztok !
Némileg megkésve jutottam ismét ehhez a témakörhöz. Nem baj, legalább van mire válaszolni. Kicsit elcsodálkoztam egy NÉVTELEN válaszadásán, valami ilyesmi volt a zárógondolata: "élvezd csendben az otthon töltött éveket, amíg lehet" Kedves névtelen, ezalatt azt érted, hogy ne is írjak ilyen dolgokat, legyek csak csendben, amiért megengedhettem magamnak, hogy otthon legyek a gyerekeimmel ? Nem vettem - veszem a fáradtságot, hogy visszakeressem a levelemet, hogy vajon leírtam-e, szerintem igen, hogy meglehetősen szűkös körülmények között voltam otthon a két nagy gyerekemmel. Ennek jópár éve, mivel a fiam 14 éves, a lányom 12. Tehát most nem élvezem - még, mert a harmadikkal hamarosan élvezni fogom - az otthon töltött éveket. De akkor bizony élveztem. Nem voltam sem belefásult, sem türelmetlen, nagyon élveztem minden egyes percet, amit otthon töltöttem a gyerekekkel. Nem tudom, Mimi mire alapozza ezt, hogy aki otthon van a kicsikkel az belefásult és türelmetlen. Tán ő olyan. Mert van olyan anyuka is, közelről ismerem, aki megőrült otthon a gyerekkel. Nem öltözhetett, nem sminkelhetett,(otthonra) nem csodálták a férfi kollégák a lábát, nem járhatott el minden hétvégén dizsibe, totál utált otthon "egyedül" lenni a kicsivel, alig várta, hogy visszajöhessen dolgozni. És csak azért nem dugta be a gyereket bölcsibe, mert 2 nagymami és egy dédi kapaszkodott a gyerek után, hogy ha vissza szeretne jönni dolgozni ők vigyáznak rá. Szóval vannak ilyen anyukák is, ők biztos belefásulnak a pelenkázásba, és türelmetlenek, hiszen alig várják, hogy kitegyék a lábukat otthonról. Én bizony akkor lettem türelmetlen magammal, a gyerekekkel, amikor visszamentem dolgozni, és pár óra (meg hétvége) alatt kellett ugyanazt a házimunkát elvégezni, mint amikor egész nap otthon lehettem.
Mamakától csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy az első napokban hogyan váltál el a picidtől a bölcsiben ? Elköszöntetek, és ő rád sem nézve rohant a többiekhez játszani ? Vagy sírva kapaszkodott beléd, hogy ne hagyd ott ? Gyanítom, hogy az utóbbi, (ugyanis ha nem így történt, akkor a kettőtök közti kötődéssel van valami kis gond) és akkor máris nem értem, hogy gondolhatod, hogy a böli JÓ a kicsidnek ? Azt el tudom képzelni, hogy megpróbált alkalmazkodni a picid ehhez a számára idegen környezethez, idegen emberekhez, az önvédő mechanizmusa is beindult, próbál a meglevő lehetőségek közt evickélni, de ez nem azt jelenti, hogy számára ez az ideális.
Azt pedig fizikailag (időtényező) nem értem, hogyan tölthetné tartalmasabban az a délutánt a gyerekével, aki napközben (délelőtt) a munkahelyén van ? Esetleg ha bejárónő, házicseléd, bébicsősz van a dologban, akkor el tudom képzelni, hogy valaki fogja délután a picurt, és azzal, hogy na, most van rád időm, gyere édes, most nekiállunk tartalmasan eltölteni ezt a délutánt. Egyéb esetben ki főz, takarít, mos, vasal, bevásárol ? Pontosabban ezekre a dolgokra mikor jut idő annak, aki napközben (még akár ha csak délelőtt is) dolgozik, délután pedig "tartalmasan" gyerekezik? Tartalmasabban, mint aki "egész nap mos, főz, takarít, ideges, ingerült"? Akkor lettem volna ideges és ingerült, ha munka után rohanhattam volna a fantasztikus tömegközlekedéssel a gyerekért, jaj odaérek-e érte, nem esett-e el, nem kapott-e el valami betegséget, mit szól a főnök, ha megint otthon maradok a gyerekkel, mert hőemelkedése van, köhög? Vagy vigyem el félig betegen a bölibe, hátha nem veszik észre ? Na asszem, akkor idegeskedtem volna eleget. Így meg ? Prímán beoszttam a napokat, mikor milyen házimunkát végzek, előre kitaláltam hetekre, hogy mit főzök, ráértem a legolcsóbb helyen megkeresni, ugyanis bőven volt időm rá. Együtt mostunk a picikkel (ők dobálhatták bele a gépbe a szennyest) megtanulták, mert 300x elmondtam nekik évente, ahogy értették miről beszélek, hogy melyik dologhoz nem szabad nyúlni, mert méreg, hogy a kés, villa és az olló szintén anyáé, hogy az abc-ben azt vessszük meg amit felírunk a cetlire, nem mindazt, ami ott van, megtanultak 5 éves korukra írni és olvasni, abszolút észrevétlenül és játékosan (mit jelent ez a betü, szó, hogy kell leírni betüvel ezt a Gombóc Artúr képet. )Rengeteget sétáltunk, kirándultunk, és közben beszéltem-beszéltem-beszéltem, mese mese hátán, a hatszázhatvanhatodik kérdésre sem ingerülten válaszolva, hiszen nem volt miért ingerültnek lenni, akartam őket megszülni, akartam velük lenni, ők is velem, és nem utolsó sorban de valóban nagyon csendesen hozzáteszem, mielőtt beterveztük őket, komoly számolások voltak, hogy egy fizetésből ki tudunk-e jönni, (éppencsakhogy, de lemondva egy csomó dologról, ami a gyerekkel töltött időhöz képest nulla - utazás, új ruha, új cipő, új könyv -tele a könyvtár könyvekkel-mozi, bulik, stb.)mert azt mondtuk, magunknak szeretnénk gyereket, a saját örömünkre és az ő örömükre. Nem az államnak, nem a bölcsinek, ovinak, és nem kötelességből, mert az úgy szokás, hogy ha az ember felnő, akkor csinál 1-2 gyereket. De ha arra jutottunk volna, hogy 1 fizuból nem megy akkor még vártunk volna és belevetettük volna magunkat ezerrel a melóba. De tudtunk lemondani, és cserébe kaptunk sokkal fantasztikusabb dolgokat.Szerintem így érdemes. Nagyon-nagyon sajnálom Rékát, biztos hogy vannak akik tényleg iszonyúan rákényszerülnek a bölire, mert felkopna az álluk, ha otthon maradnának, és azt is megértem, hogy mindenkinek joga van gyerekhez. Nem ítélek meg senkit (kivéve a fentebb vázolt anyucit, aki rosszul volt attól, hogy otthon volt "bezárva a négy fal közé") hiszen mire fel, de attól eldőlök, mikor valaki ideológiát gyárt, hogy tulképp a gyereknek tök jó a böli, mert milyen jó a közösség, meg milyen életrevaló lesz, na ettől égnek áll a hajam. A bölcsi mellett SEMMI nem szól, egy iszonyú rossz kényszermegoldás azoknak a családoknak, ahol a létfenntartást veszélyezteti az anya otthonmaradása. (Nem a nyaralást, a butikozást, a plázást stb.)
Nem értem MIMIt, aki nem látja be miért szegényebb akit a bölcsi nevel, mint aki 3 évig otthon volt. MIMI, tényleg nem látod be? Nem vagyok pszichológus, más a tanulmányi köröm, de hallgattam 3 félév pszichológiát, és mivel érdekelt, rengeteget hozzáolvastam. Ajánlom minden bölcsit helyből pártoló (nem a kényszerből bölcsiztető) anyukának Vekerdy doktor könyveit. Ha érzéseitek nem súgjátok meg nektek, hogy mi a jó a gyereknek, olvassátok el. És úgyérzem, igenis van jogom szólni, mert nem bébiszityi és nem bejárónő mellett voltam otthon, mert rengeteg dologról lemondtam, hogy otthon lehessek a gyerekekről, de érdemes és megéri, és semmi de semmi nem pótolja a gyerekeiteknek az első három évet, amit veletek tölthet. (ebbe belefér az is, hogy a játszótéren annyit játszanak kortársakkal,kispajtásokkal, amennyi beléjükfér, de csak addig, amíg ők is akarják.)
Szóval a legyártott ideológiák csak azt győzik meg, aki maga is próbál jó képet vágni, az anyagi kényszerből bölibe dugott gyerekek anyukáit nagyon sajnálom, de szerintem ha már 300x is átgondoltátok, gondoljátok át 301x is újra és újra, a picikért, hogy lemondva bizonyos dolgokról nem tudtok-e mégis valahogy otthonmaradni velük. És én nem magamat, és a hozzám hasonlóan "otthonmaradókat" akarom piedesztálra emelni, csak a ti picurkáitokért szurkolok, és szövegelek ilyen hosszan. Változott, változik a világ, nagyok a követelmények, az elvárások, nehéz nőnek, anyának, családfenntartónak lenni, összetartani a családokat, megtalálni az ideális megoldásokat. De a jövő a gyerekeinkben van. Nagyon-nagyon tudni kell súlyozni, hogy mi mit ér meg. Megér egy munkahely megtartás 2-3 évet a mi és picink életeiből. Járnak egyetemre nagyon csóró nagycsaládosok gyerekei is (akiket én ismerek 9 !!!! gyereket "dipolmáztak ki"persze eszméletlen sok melóval, egy keresetből, hiszen anyuka ennyi gyerek mellett nem tudott dolgozni. Tudok hasonlót 4 gyerekkel, ahol ugyan csak 1 gyerek lett diplomás, de a többi is - jó alapokkal, az anyuval töltött idővel - szépen felnőttek anyagi nehézségek ellenére eszükbe nem jutott, hogy anyjukra támadjanak, amiért nem volt munkája, és nem járhattak mind a négyen egyetemre. Egyébként meg semmi akadálya már egyetemre járni felnőtt korban is. Magam is ezt teszem munka, két gyerek mellett, és szeptembertől tandíjhitelt lehet felvenni, amit csak akkor kell törleszteni, ha van munkája az illetőnek. Szóval az sem állja meg a helyét, hogy ha otthon maradsz, munkanélküli leszel, és akkor aztán mi lesz a gyerekkel, nem tudod iskoláztatni, egyetemre járatni. Ha bedugod bölibe, ugyanúgy bármikor munkanélküli lehetsz. Ha olyan bunkó a főnök, hogy gyes alatt kivág, megteheti bármikor is. Ha olyan a munkád, hogy bizonytalan, vissza tudsz-e menni, használd ki a gyest tanulásra is ! Ha gyesen vagy, nem kell tandíjat (költségtérítést) fizetni !!!Több százezret megspórolhatsz, és könnyebb gyesen, mint munka mellett tanulni. Tanulj, tanulj és tanulj. És lesz munkád. Végigcsináltam, tudom. Én munkanélküliként startoltam 5 év gyes után, tehát ismét nem a levegőbe beszélek.
Jaj, lányok, bocsi, hogy ilyen iszonyú sokat írtam, ritkán szólok de akkor sokat. Mert szeretném megosztani veletek, amit az elmúlt 15 évben, mióta felnőttéletet élek, ezalatt mit láttam, tapasztaltam, olvastam, éltem át. És mert úgy látom, érzem, elcsúsztak az életben a hangsúlyos dolgok, ha nem tudunk megfelelően súlyozni, a gyerekeink sem fognak megtanulni. Mégegyszer bocsi a teleregényért.
Cseri