Szia Tünde,
Persze korábban voltak Heninek barátai, sőt kimondottan barátkozó típus volt. Már kétéves korában a bölcsiben sem voltak gondjai a beilleszkedéssel. És azóta se soha sehol (se az oviban, se egyik, se másik iskolában, se iskolán kívüli kézműves szakkörön, teniszen, se semmilyen táborban) az elmúlt fél évet megelőzően. Pont ez aggaszt, hogy ő alapvetően nem zárkózott. Mert ha az lenne, azt el tudnám fogadni, hogy ilyen az alaptermészete és kész. De ő örökölt egy szerintem nagyon hasznos, nyitott, barátkozó alaptermészetet és úgy tűnik, mintha szándékosan meg akarna tőle szabadulni.
Ha együtt van bármelyik barátjával, gyerek ismerősével, akkor teljesen nyitott, oldott, szemmel láthatóan jól érzi magát vele. És ennek ellenére egyszerűen kerüli az ilyen a helyzeteket. Most sem tudom rávenni arra, hogy közös programot csináljon azzal a lánnyal, aki az új osztályában a legjobb barátnője lett és úgy váltak el az évzárón, hogy feltétlenül tartani fogják a kapcsolatot. A nyáron is és utána is, annak ellenére, hogy Heni másik iskolába fog járni. De Heni nem hajlandó felhívni. Már vele sem akar találkozni. De ha a lány hirtelen beállítana hozzánk és eltöltenének egy napot együtt, biztos vagyok benne, hogy nagyon jól érezné magát. Más kérdés, hogy ezt utólag nem ismerné be.
Biztos szorong persze a gimitől, ebben is lehet valami.
Egyébként amikor erről beszélgetünk, ő ugyanazt mondja, amit Te: hogy én sem tartom már a kapcsolatot az általános iskolás osztálytársaimmal.
Egyébként én a gimisek közül hárommal is viszonylag szorosan tartom és még sokakkal alkalomszerűen. Pedig én nem Budapesten jártam gimibe. Emiatt Heni is kitalálta, hogy ő is majd csak a gimis osztálytársaival akar jóban lenni. Csak azt nem akarja megérteni, hogy én nem valami mesterségesen kiagyalt ideológia alapján szakítottam meg a kapcsolatot az ált. isk. osztálytáraimmal, hanem egyszerűen így hozta az élet. És mindez nem is 10 éves koromban történt, hanem jóval később.
Az egymás után két iskolaváltás persze biztos, hogy nem tett jót, de hát ezt már így hozta az élet. De nagyon bízom benne, hogy mostmár 8 évig jó helyen lesz Heni és komoly életre szóló barátságokat is ki tud alakítani.
Na, nem ragozom tovább, már így is nagyon hosszú lettem.
A pszichológus mindenképpen érdekel. Írd meg a részleteket légy szíves! Nagyon köszi előre is!
Anna