Sziasztok!
Az én kisbabám 2 napos kora óta kap "enni" cumisüvegbõl, mert egy zabagép volt, és nekem csak a harmadik napon lövellt be a tejem (addig sírt, amíg meg nem etették). Ezúton szeretném megkérdezni a szoptatási tanácsadókat, hogy mi a teendõ egy nem átlagos újszülöttel, aki nem alszik vagy szépen nézeget maga körül, hanem farkas éhes és enni akar: azonnal és sokat. És addig üvölt amíg meg nem etetik. Hagyni kell 1 hétig éjjel-nappal üvölteni? Mert a kislányom éjjel sem aludt az éhség miatt. Egy éjszaka bírtam, utána éjszakára beadtam a csecsemõosztályra, ahol nyilván megetették és elaludt.
Mivel nem ürült ki a tej a mellembõl sem non-stop szoptatás sem fejés hatására, az éhenhalás elkerülése végett már az elején rákényszerültünk a pótlásra.
Többek felvetik, hogy a doktornõnek/védõnõnek stb. nem tetszik, hogy az elõírt adagnál többet akar enni a baba. A véleményem: semmi közük hozzá!!! Ha a gyerek éhes meg kell etetni, mégha a megevett mennyiség semmilyen tankönyvi adatnak nem felel meg! Megnyugtatásul leírnám, hogy nálunk is hónapokig ment ez a herce-hurca, mindenki riogatott mindenféle baromsággal, az én kisbabám a következõket produkálta evés címszó alatt:
5 naposan 120-akat nyolcszor
14 naposan 180-akat hatszor
2 hónaposan 220-akat ötször
3 hónaposan 330-akat háromszor(!!!)
5 hónaposan 250-eket ötször (innentõl nem nõtt az adag)
Ha ez nem velem történik meg nem hiszem el, hogy ehet egy 3 hónapos gyerek 330 ml-t egyszerre, és ezt mindössze háromszor naponta. Nem létezik.....de igen. Ez az én kislányom. Anyukám szerint mikor én egy naposan 120-at szoptam, berohantak az orvosok, megvizsgáltak és nagyon nem értették a dolgot. Én azzal nyugtattam meg magam, hogy rám ütött a kislányom. Meg a férjemre, aki 190 centi és 100 kiló.....
A doktornõnk is egy idõ után belátta, hogy nincs mit tenni, a kislányom nem egy átlag baba (melyik az?). Ha éheztetem, attól nem lesz senkinek sem jobb. Szerintem egy kisbabát tilos éheztetni, csak azért mert a tápszerre nem az van írva. Az egykorú felnõttek vagy nagyobb gyerekek szerintetek egyforma mennyiségeket esznek?
A kislányom egy óriásbébi. 1 évesen 12 kiló 30 deka volt, egy átlag két éves gyerek súlya, mondta a védõnõ. Szerintem nem kövér, hanem erõs testalkatú. Ezt a gyereket kellett volna átlagos mennyiségekkel etetni?
A kislányom CSAK hipoallergén tápszert kap, mert engem sikerült a harminc évvel ezelõtti gyermekgyógyászati elvek alapján egy életre tönkretenni: atópiás ekcémás lettem a tehéntejtõl. Így egészen biztos forrásból mondhatom, hogy a tehéntej, és a NEM hipoallergén tápszerek allergiát okoznak az arra érzékeny csecsemõkben (a nem hipoallergén tápszer egy az egyben tehéntej por alakban, semmiféle változtatást nem csinálnak a fehérjeszerkezetben, ezért hazugság, hogy pl. az elválasztó tápszer egészségesebb mint a tehéntej). A rossz hírem: addig nem tudod meg, hogy hajlamos-e allergiára a kisbabád, amíg ki nem jön rajta, viszont, ha egyszer kijött SOHA többet nem múlik el! Én nem kockáztatnék a helyetekben.....
Az allergia nem feltétlenül azt jelenti, hogy etetés után azonnal kiütéses lesz a kisbaba (bár ez is gyakori), hanem azt, hogy megváltozik az immunrendszer reakciója erre-arra. És ez lappanghat, évekig is, és amikor elõbukkan senki nem a tápszerekre fog gyanakodni, hiszen mikor volt az már. Az immunrendszer megváltozása még ezer meg ezer baj forrása is lehet, amirõl ma halvány lila gõze nincs az orvostudománynak, csak homályos sejtések vannak, de ezt nem verik nagy dobra.
A tápszerek a végsõ megoldást jelentik etetés ügyben, nagyon veszélyesek bármennyire is titkolják, mert hihetetlen biznisz, de sajnos ez is csak harminc év múlva fog kiderülni......mint minden ami mesterséges. Mielõtt bárki nekem esne, nem azt állítom, hogy méreg, csak azt mondom, nem érdemes bedõlni a tápszereket felmagasztaló maszlagnak. Soha meg sem fogja közelíteni az anyatejet, mert egy valami mindig is hiányozni fog belõle: maga az élet. Mint ahogy vért sem lehet mesterségesen elõállítani, anyatejet sem. A különbség csak annyi, hogy vér hiányában azonnal meghalunk, anyatej hiányában a szervezet alkalmazkodik, mert a táplálék nem közvetlenül kerül a véráramba. De ettõl még hiányoznak belõle a létfontosságú dolgok, ami elõbb vagy utóbb érezteti hatását.
A tápszerek ízérõl annyit szeretnék mondani, hogy nem nektek kell, hogy tetsszen a hipoallergén tápszer íze, mert nem nektek csinálták! Az anyatej szerintetek finom? Én meg nem tudnám inni, mégis tökéletes a gyereknek, és nem vonom kétségbe a hasznosságát csak azért mert nekem nem ízlik.
Én egyébként megtaláltam a megoldást a problémámra, ezt egy elõzõ levelemben le is írtam, de nem sokak fantáziáját mozgatta meg, ezért kicsit sarkítottabban veszem elõ a témát.
Arra nem gondoltatok, hogy ha nem tudtok (eleget) szoptatni, attól még anyatejen nõhet fel a kisbabátok? Bennem ez egy ösztön erejével tört fel, amikor hónapok küzdelme után realizáltam, nekem nem megy: hol egy anya, aki táplálni tudja az én gyerekem is a sajátja mellet? Ide nekem más anyák tejét!
Olyan közösségekben, ahol a nõk együtt nevelik gyerekeiket ez teljesen normális dolog, sõt az egyetlen, amitõl életben maradhat egy olyan baba, akit az anyja nem tud szoptatni. Nekem szent meggyõzõdésem, hogy azért létezik egyáltalán tejfelesleg, hogy a természet biztosítsa a populáció fennmaradását.
Tehát a kislányom több száz liter idegen anyatejet evett meg, mert 2 hónapos kora óta veszem neki a tejet másoktól. 1 évesen még mindig CSAK anyatejet evett (napi 1,5 litert !!), tehát az a hihetetlen paradoxon állt elõ, hogy tovább kapott anyatejet, mint nagyon sok szoptatott gyerek, mert nekem korlátlanul volt anyatejem, csak ki kellett nyitnom a fagyasztóm ajtaját.... Két héttel az 1 éves szülinapja után az egyik napról a másikra átállt a szilárd táplálékra. Elõtte semmit nem lehetett beleimádkozni: csak anyatej. Én ekkor nyugodtam meg, hogy MINDENT megtettem.
Ha valakit érdekel, anyatej-fanatizmusom odáidg terjedt, hogy ingyen és bérmentve közvetítek azon anyák között, akik meg akarnak szabadulni a felesleges tejüktõl, és akik minden fenyegtés ellenére is anyatejet akarnak venni a kisbabájuknak, mert rájöttek, hogy a szoptatásnak nem a tápszer az elsõszámú alternatívája, hanem más anyák teje. Minden cseppért kár, amit a csapba öntenek abból a folyékony aranyból, amit anyatejnek hívnak és ami miatt mi itt közös erõvel tépjük a lelkünket. Azért csinálom, mert úgy érzem, csak így tudom igazán megköszönni azt a felbecsülhetetlen segítséget, amit a kislányomnak adtak más anyák azzal, hogy a tejükkel táplálták és ezzel ÉLETET adtak neki.
Emese
"Eszter-lánc" Anyatej Misszió, tel: (1) 3510028, email:
anyatejmisszio@axelero.hu