Sziasztok! Az én nagyobb kislányom (most már 5 éves múlt) egyéves korára gyönyörûen tisztán beszélt, jól használta a ragokat, söt néhány-szavas költeményei voltak ("vau, vau, nagykuty, én vagyok az Annuska", meg hasnlók).
A gyerekorvos, védönö, meg egyáltalán a környezetünkben mindenki hüledezett ezen, én nem értettem miért, nekem ez volt a temészetes. Egyébként egyével kora elött amíg nem beszélt mindig csak arra vártam, hogy mikor kezd el végre beszélni...
Nos a második kislányunk (ö másfél éves múlt), egyéves korára még talán csak 1-2 szót mondott. Kicsit furcsa volt, de úgy voltam vele, hogy beszél helyette a növére eleget (a nagyobbikat ugyanis amióta el kezdett beszélni, lelöni sem lehet, állandóan beszél, ha kell, ha nem, még álmában is!). Nem is siettettem, végülis valahol úgy voltam vele, hogy majd csak el kezd beszélni amikor eljön az ideje. Ö viszont a növérével ellentétben sokkal mozgékonyabb. Nos elérkezett a második szülinapja, és még mindig csak a néhány szavas szókészletnél tartottunk. A környezetünk - akik korábban végignézték az Annus korai beszéd-megindulását- kezdett aggódni, föleg Anyukám, aki állandóan csak sopánkodott, hogy lehet, hogy nem is fog beszélni ez a gyerek?!
Néhány hét elteltével aztán egyik pillanatról a másikra megindult nála is a szómenás (azóta sem hagyja abba, úgyhogy gyözünk kétfelé figyelni), rögötn kerek mondatokban kezdett beszélni, de közel sem olyan tisztán mint a növére. Addig valahogy csak az információkat gyüjtögette és figyelt, de azóta be nem áll a szája. Nagyon jópofákat mond, és most már a környezete is kezdi megérteni, mert egyre tisztábban beszél.
Néha nagy boldogan felüvlt. "Mami, én máj tudot beszélni!". Hát így van ez! Egyik gyerek sem olyan mint a másik, még a testvérek sem.
Most várjuk a kisfiunkat (még három hét
qimage{mosolygo fej}) és megszületik! Nem tudom ö mennyire lesz beszédes,csak reménykedni tudok, hogy ennyire azért nem mint a növérei, mert háromfelé figyelni egyszerre... Egyenlöre még a kétfelé figyelés is sok néha.
Szóval aki aggodalmaskodik amiatt, hogy mikor kezd beszélni a gyereke, szerintem várjon türelmesen, met elöbb-utobb el kezd beszélni, és néha bizony visszakívánjuk azt az áldott idöszakot amikor még csendben vlt.
Sziasztok: Norcsi.