2000.07.26 07:44
Szerző: Anonymous
Szia Csilla!
Ha rengeteg a tejed, akkor miert kell elkezdeni az elvalasztast? Szerintem szoptass tovabbra ugy, ahogy eddig!
Viszont egy-egy kanalka gyumit olykor-olykor adhatsz neki. De ezt csak azert, hogy szokja a kanalat. Egyenlore jatekkent. 6 honapos kora elott konyebben megszokja a kanalat. Utana mar tobb mindent fog fel a vilagbol es sokkal gyanakvobb lesz. Igy nehezebben fogadja el az uj dolgokat. Szoval az en velemenyem az, hogy meg a tejcsi legyen a fo taplalek. Amugy eloszorre nem lehet varni, hogy jol lakjon a gyumitol a baba. De kesobb sem. Minimum egy honapig kell a tejcsi utana. Majd ha a gyumit kevered valami laktatobb etellel, akkor eleg lesz neki csak az. De addig nem nagyon.
Sterilizalassal kapcsolatban:
mar nem kell sterilizalni. Eleg a masogatoszer, az megoli a bakteriumokat. Viszont semmit sem szabad eltorolgetni, hagyni kell megszaradni. Ha jol emlekszem, akkor 3 honapos korig javasoljak a sterilizaslast.
Kedves Betti!
Nagyon nehez kerdes! Voltam hasonlo helyzetben, nalam az lett a vege, hogy abbamaradt a szoptatas. Tehat, ha ilyen mertekben folytatod a kulonbozo kiegesziteseket adni, akkor sajnos - szerintem - , csak kevesebb tejed lesz. Hallottam olyat is, hogy valakinek sikerult. Szoval meg lehet probalkozni vele, vagy bejon, vagy nem.
Szerintem most el kene dontened, hogy megkezded az elvalasztast, vagy meg probalkozol , hat ha tobb tejcsid lesz.
Azt is ki lehetne probalni, hogy csak egyszer adsz valami kiegeszitest. Eloszor en ugy probalkoznek, hogy csak estere adnek. Mivel mar probalkoztal ejjel is szoptatni amilyen gyakran csak lehet, azert ajanlom ezt. ( A tejtermeles fokozasara az ejjeli szoptatas a legjobb. De hat azt nem lehet birni egy honapnal tovabb, es meg mellette nappal is 2-3 orankent szoptat az ember.) Ha befejezte a szopizast a babad, akkor adjal utana valami laktatot kanallal ( jo a tejbegriz, de a fozelek is). Ha meg ehes, el fogja fogadni ( ejjel pedig probaljatok pihenni). Nappal pedig tovabbra is szoptasd olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet. A masik megoldas, hogy megprobalod az egyik szopit lecserelni, mondjuk a delutanit. Es estere hatha lesz eleg tejed. Van ismerosom, akinel ez bejott, es meg sokaig szoptatott igy, es nem csappant a teje. ez alkat kerdese is.
Nagyon nehez, hogy mit csinaljon az ember ilyen helyzetben! Nalam eldontotte egyeb mas problema. De ha van meg energiad a probalkozasra, hogy amennyire lehet, fenntartsd a szopizast, probalkozz meg. Es Ildinek igaza van! A pihenessel, a stresszhelyzetek kerulesevel fog tobb tejed lenni. Nem mindig az ido szamit!
Ha megis az elvalasztas mellett dontesz:
Ha jol emlekszem, akkor a babad 5 honapos? Meg korainak tartom, hogy 3 etkezest lecserelj most. Eleg lenne ketto. Este szopizzon, delben fozelek+szopi majd kesobb gyumolcsle, delutan tejbegriz vagy gyumi ( vagy a kettonek a kevereke).
Azt, hogy mikor adjuk a gyumit ( etkezesek kozott, vagy etkezeskor), ezt az adott szitu fogja eldonteni. Ha elvalasztasrol van szo, akkor etkezeskor, de ha szopizik meg es csak meg akarjuk ismertetni a kanallal es uj izekket, de az anyatej a fo taplalek, akkor etkezesek kozott.
Elnezest, hogy ilyen hosszan irtam megint. Annak idejen en is legalabb ket honapot gondolkodtam rajta, mi legyen. Kozben meg idegesebb lettem. Aztan jott egyeb dolog, ami eldontotte. Jott a tapszer. Es ekkor minden problemam megoldodott. Nem volt beteg tobbe a Dori, en is kipihent vagyok.
Alma.