Szia, Lilla!
Én (és az LLL) szerint/em érdemes lenne Petit minden alkalommal cicire tenni, mikor nyűglődik. Sokkal jobban megnyugtatja a cici, mint a cumi. Ilyenkor általában nem is szopiznak, hanem nyammognak.
Ebből Te is profitálnál, mert ilyenkor prolaktin szabadul fel az anya szervezetében, ami nyugtató hatású. A babának is jó az a fincsi anyaillat, meg a bőrkontaktus, ami a cicidhez éréssel együttjár. Arra figyelj, hogy ne váltott cicire tedd ilyenkor, hanem arra, amit már jól kiszopizott előtte. (Így egyrészt nem fog ömleni a szájába a tejcsi, másrészt a zsírosabb hátsótejhez jut hozzá inkább, ami nem okoz neki pocifájdalmat.
Deby és Lilla,
azt még érdemes figyelembe venni a cuminál, hogy cumi-mellbimbó zavart okozhat. Ami azt jelenti, hogy miután a cumit egészen máshogy kell szopizni, mint az anyamellet, egyszercsak a baba szopási technikája megváltozhat, és ez a mell sebesedéséhez vezethet, vagy még annál is rosszabbhoz: ahhoz, hogy a baba nem tud hozzájutni elegendő és elég zsíros anyatejhez. (Épp múlt héten írt egy anyuka a Szopitopicba, akinek cumizavaros volt a babája, teljesen megállt egyik pillanatról a másikra szinte a gyarapodása, nem fogadta el az anyukája mellét, stb. Pár nap alatt rendeződött a probléma. Ezt elrettentő esetnek szántam.
Nem minden baba lesz cumizavaros, de szerintetek érdemes kockáztatni? ) És ott a pszihés oldal is: a babának ránk van szüksége.
Amit fentebb is írtam. A bőrkontaktusra, az egymás szemébe nézésre, az anyuci illatára-melegére-mosolyára. Ha meg tudjátok oldani, érdemes lenne cumi helyett mindig cicit adni. Higgyétek el, tudom, miről írok.
A 4. babám olyan cumizavaros lett, hogy még. Nehezemre esett elhagyni a cumit, mert sokkal könnyebb volt betenni a szájába, és így csöndben maradt. Nehéz volt újra megtanítani jól szopizni. És nehéz 3 másik mellett (akkor 2, 3 és fél és 5 évesek voltak a többiek, és nem jártak oviba-bölcsibe, itthon voltam velük) mindig cicire tenni, de nagyon bejött!!! A mai napig szopizik a kicsi, most 20 hónapos.
Deby,
csak azt tudom mondani a barátnőd kislányával kapcsolatosan, hogy ki kell bekkelni ezt az időszakot:
Vacak, tudom, fujj, homok
, belegondoltam, hogy recsegne a homok a fogaim között blöööö
, de hidd el, ezerszer jobb, mint a játszócumi.
Titati, drágám,
hát jól félreértettél.
Idemásolom újra, amit írtam: "Ha rendszeresen, az arra utal, hogy valami hiányzik neki." Hangsúlyozom: RENDSZERESEN. Azt is írhatnám: állandóan. A Te kislányod állandóan cumizza az ujjacskáját?
És a másik, a 7 évesen ujjszopás: igen, megvan az a kellemetlen mellékhatása az ujjszopásnak, hogy a fogak elgörbülhetnek. De ilyenkor választanunk kell: fogszabályzót kap majd később, vagy a kis lelke sérül. És biztos jön majd a szokásos reakció, miszerint nehogymár a gyerek lelke sérüljön, mert nem szophatja az ujját. A válaszom: DE! Igenis sérül tőle. Nem véletlenül szopja az ujját. És ha elvesszük tőle ezt a kielégülési formát, tünetet fog váltani. Akkor majd valami mást fog csinálni. Azt is elvesszük tőle?
Cumi elvevése: a fentebb említett pszihológus anyuka szerint elvenni a pótszert a gyerektől, amit mi magunk adtunk oda, elég galád dolog.
Nem tenném.
Bízom benne, hogy sikerült világosan és nem bántóan kifejeznem magam.
Tudom, hogy olykor erősen fejezem ki magam. Most sem volt szándékom, senki ne vegen magára semmit. Én a tényeket írtam. Ha valakit bántanak, legyen szíven ne rám vetítse ki. És ha valakinek számít: van egy 5 és fél éves ujjszopósom.
Virág