2005.02.17 16:47
Szerző: arkangyalka
Sziasztok! :-)
Kicsit hosszú leszek, előre is bocsánat! :-)
Az én kicsi fiam nemrég múlt másfél éves, így már levizsgáztam a "nevelés=türelem, kiborulás, bizonytalanság stb." tantárgyakból.
Végigolvastam az egész topicot, félig-meddig pszichológus szakértőként, segítő szándékkal mondanék néhány dolgot, ami nekünk bejött (hozzáteszem, Benyus nagyon jó kisfiú most is meg régen is):
1. tanácsom: altatás születésétől kezdődően külön (különben 13 évesen sem tudod kitenni az ágyadból). Ha Benyus felsírt, bementem, megnyugtattam. Ha hosszabban sírt, kivettem, elringattam, visszatettem, aludt tovább. Altatnom egyébként soha nem kellett, egyszerű életritmus kezdettől fogva, nekünk az ebéd utáni és az esti lefektetés is úgy zajlott, hogy fürdés-vacsora-fogmosás-alvás. Fel sem merült benne olyasmi, hogy NEM! (Most már néha mesélek neki este, de nem minden nap. Mondom: Benyuska, ma este anya nagyon fáradt, majd holnap, jó? Mosolyog, puszit dob és elfogadja.)
2. Még mindig használjuk a járókát. Viszonylag korán kezdett járni, egy éves sem volt még, onnantól kezdve nem lehetett járókában tartani. De néha muszáj! Délelőtt a szobájában játszik, két órát velem, két órát egyedül. Fel sem merül, hogy probléma legyen az, hogy magára hagyom, ugyanis számára így lett bevezetve=neki ez így természetes. Labdázunk, kockákkal építünk, bébilegózunk, mesélek neki, ül az ölembe és énekelünk, de amikor másfél-két óra múlva megunom a dolgot, akkor kijövök. Hozzáteszem, néha ő unja meg, és jelzi (még nem nagyon beszél, csak szótagokat), hogy egyedül szeretne játszani. "Jácc!"=nem felszólítómód nekem, hanem tájékoztatás, hogy ő egyedül "jácc". Nagyon önálló! Persze nem "gyárilag". Én neveltem ilyenné. Tudom, hogy azért vagyunk gyeden-gyesen, hogy a gyerekünket neveljük, de nem akartam anyafüggő gyereket, és nem akartam nevetségessé válni, mint egy-két barátnőm, akiről reggel 8-tól este 8-ig csak addig szakad le a gyerek, amíg egy rövid órácskát alszik ebéd után, egyébként gyapotszedőként nyakába vagy hasa elé kendőzve cipeli magával mindenhová a gyerekét. A gyerekekkel kell játszani, kell foglalkozni, meg kell őket tanítani játszani. S utána hagyni kell, hogy kipróbálják azt, amit "tanítottunk". Felfedezzék a világot, csússzanak-másszanak.
3. Biztonság: mi a gyerekszobába minden konnektorba vakdugót tettünk. A többi helyiségben ha közelít az elektromos részekhez, rászólok vagy elhívom onnan. A szekrény-nyitogatós korszak is nagyon rövid volt. Egy évesen azzal játszott, hogy a pipiskedve elért konyhaszekrény-fiókokat nyitogatta. Rászóltam, hogy hagyja inkább békén, mert be fogja csípni a kicsi kezét. Nem hagyta. Becsípte. Sírt. Vigasztaltam. És cirógatás közben, a fájdalmát és elkeseredettségét felhasználtam arra, hogy elmagyaráztam: "Látod, anya megmondta, hogy gyere el onnan, mert a fiók becsípheti az ujjadat." Soha többé nem csinálta. Nekünk nem kellett zárat szerelni a szekrényekre (hogy csak állandó bontogatás-visszazárogatás mellett tudjuk a saját bútorunkat használni, bevallom, ez nekem abszurd), másrészt nem is mindegyikre lehetett volna.
4. Visszatérve a kiságy-járóka kérdésre: amellett, hogy Benyus nagyon jó gyerek, hihetetlenül akaratos. Sajnos a "jógyereksége" nem a jóisten ajándéka, hanem az én fáradtságos munkám eredménye. Tudom, hogy mi az, ami fejleszti, ezért ha hülyét kapok is, megengedem, hogy a konyhakövön (padlófűtéses) ülve fakanállal verje a lábos alját, és csak nagyon-nagyon ritkán használom a NEM és a NEM SZABAD szavakat. (Szerintem pl. ez a titka a dolognak.) De "a kés, villa, olló, gyerek kezébe nem való!" elv szerint élünk. A járóka és az ágy nálunk is (mai napig néha) kényes pont. Mint minden egészséges egy-másfél év közti futkározós gyerek, iszonyatos bömböléssel torolta meg, ha mozgásában korlátozni mertem. Dühöngött. Mivel ritkán voltak effajta éles és idegesítő érzelmi kirohanásai, volt egy rövid időszak, amikor a falra másztam tőle. Lányok, higgyétek el: egyrészt HISZTI nem létezik. Ezt a szót anyák találták ki az olyasfajta érzelmi kirohanásra, amivel nem tudnak vagy kényelemből nem akarnak mit kezdeni. A dackorszak később jön, még mi sem tartunk ott. A hisztinek nevezett kirohanások általában abból fakadnak, hogy ő nagyon szeretne valamit, Te pedig hatalmadnál fogva korlátozod őt ebben (játék, futkározás, autóút, játszótér, csokivásárlás bármi). Ezt kezelni kell tudni, ami rohadt nehéz, gyakran nekem sem sikerül. De nálunk kevés dolgot nem szabad, viszont azt már elég korán megtanulta, hogy anya (bármennyire is nehezére esik néha) ebben következetes. Amit tegnap nem engedett meg, azt bizony ma sem fogja, de még holnap sem! A gyereked a bömbölésével ösztönösen téged büntet, így akar az őrületbe kergetni (s milyen jól csinálja!). Egyetlen módon tudsz gyorsan és hatékonyan megküzdeni ezzel: ha ügyet sem vetsz rá. Én bevallom (itt valaki már írta) úgyszintén ezt a "járókába pakolást" használom büntetésnek. Amikor már nem bír magával, és hülyeséget hülyeségre halmoz vagy rosszalkodik (ez általában este, a lefektetés előtti fáradt-nyűgös szakaszban van), akkor felkapom és bevágom a járókába. Szájacska görbül, 1 perc múlva zokogás egymillió decibellel, hogy a fél utca hallja, krokodilkönnyek potyognak literszám. Ránézek és kinevetem: "Sírj csak, engem nem zavar! Sírj hangosabban, mert az utca végén még nem hallják!" Belead anyait-apait, de közben látszik, hogy zavarja a nyugalmam és cinikus "kinevetésem" (érdekes módon ez gyakran a Vágó műsorára esik időben, fürdetés előtt). Én pedig fullra felhangosítom a tévét, mert ez az eszköz meg az én kezemben van. Van egy szint, amikor mindketten megtébolyodunk, de rádöbben, hogy ezt a hangerőt képtelen túlüvölteni, és képzeljétek csak: fél percen belül lenyugszik! Tévé lehalkít, könnyes szemmel áll vagy ül a járókában és lehiggadva, megnyugodva nézi a Vágót.
Kiságyban is voltak a "hiszti-szerű" magatartás miatt hatalmas esések... de higgyétek el, hogy 2x-3x nagyon beveri magát, és le fog szokni az effajta, számára "fájdalmas" megnyilvánulásokról. Rájön, hogy fáj, és nem fogja csinálni.
5. A kicsik igenis 8-10 hónapos koruktól kezdve egyfolytában kóstolgatnak bennünket, folyamatosan azt nézik, hogy meddig mehetnek el, meddig tart a "szabad" és hol kezdődik a "tilos", aztán utána már csak a tilos mezők határait feszegetik egyfolytában, azt figyelve, hogy hogyan reagálunk, ha át akar lépni bizonyos határokat. Én még soha nem vertem meg a gyerekemet. De amikor oda nyúkál, ahová többször mondtam, hogy ne tegye, vagy a kezével bármi rosszaságot csinál tudatosan, direkt a bosszantásom miatt (gyurmázza a kaját, húzkod, mar), olyankor nem mindig tudok és akarok szemet hunyni a dolog fölött. Nagyon kicsit, jelzés értékkel, de rá kell csapni a kezére, nálunk nem is a jelképes kézfejre ütésen van a hangsúly, hanem a nagyon komoly, sőt szomorú arckifejezésen és hangon, amint azt mondom: "Dá-dá! Dá-dát kap az, aki rosszalkodik, most rosszat tettél!" Ennek kapcsán jut eszembe, hogy figyeljetek oda arra, hogy sose őt, mindig a cselekedeteit ítéljétek el. Apróság, de a tudatalattijában és a tudat-énkép fejlődésekor nem mindegy, hogy mi alakul ki benne: "Utállak (ilyenkor), nem szeretlek!" (tudatalattija megjegyzi, elraktározza!!!) helyette inkább: "Nem szeretem, amikor rossz vagy / butaságot csinálsz stb." Tehát a cselekedeteire vetítsétek ki a haragotokat, azt ítéljétek el. Ez nagyon fontos!!!
6. Már kicsi kortól kell kezdeni, de még a másfél-két évesek prímán "vissza-nevelhetők": olyasfajta szülői tekintélyt kell kialakítani, hogy megtanulják: aki a földön fetrengve játszott velük, legózott és bírkózott és a legjobb cimborájuk, az nem minden esetben "csak" kispajtás, hanem a nevelő szülőanyjuk-apjuk. És tetszik vagy sem, de ő a főnök, ő dirigál! Igenis türelemmel és odafigyeléssel el kell érni azt, hogy legalább az esetek túlnyomó többségében, ha végszükség esetén(!) használod a NEM vagy NEM SZABAD tiltószót, nem üvöltve, de nagyon határozott és szigorú hangon, akkor az vágjon! Annak súlya legyen!
7. S végül: ehhez kapcsolódva még egy tanács. Annak érdekében, hogy ne minden második szavatok a "Ne, nem, nem szabad" legyen, van még egy módszer (valaki ezt is leírta): az elterelő hadművelet. Piszkálja a hifi-tornyot, DVD-t, videót, akkor nem azt mondom, hogy "Nem szabad!" (pedig ugye ez a legkényelmesebb?), hanem gyorsan kitalálok valami csalogatót, amivel biztosan el tudom onnan hívni: "Benyus, nézd csak! Itt az újságban van egy gyönyörű cica!" vagy "Gyere, megcirókázom a hátadat!" (azt imádja... melyik gyerek vagy felnőtt nem, nem igaz?). Feladatot adok neki: "Gyere, hozd ide inkább a búgócsigát, nyomogatom neked egy kicsit." Bármi, ami éppen eszedbe jut. Ne mindig tilts, mert ha túl sokszor használod a tiltószót, akkor elveszíti a VÉSZJELZŐ súlyát és értékét, vagyis a gyerek bizony nagyon hamar oda jut, hogy -most vulgáris leszek- szarik rá(d) magasról! Nagyon hamar, sokkal előbb, mint ahogy kinéznéd egy ilyen kis vakarcsból. Hallottam 10-11 hónapos gyerekekről, akik a fülük botját sem mozdítják, ha az anyjuk rászól. Miért? Mert folyton ezt hallják, és nem érdekli őket. Márpedig nem leszel mindig olyan szituációban (utcán, másoknál), hogy alternatívákat kínálj fel a gyereknek vagy elvond a figyelmét. Lesz, amikor használnod kell. Nos, Benyust is berakom bizony a járókába (hatalmas fa járóka, 14 ezerért, nem lábakon álló 38ezres csicsás vacak). A rácsai már lötyögősre vannak rázva, de amikor végképp nem bír magával, akkor először jön a figyelmeztetés: "Ha nem fejezed be, mész a ketrecbe!" és jön a szülői következetesség (higgyétek el, ez a legnehezebb, ám legfontosabb alapja a gyereknevelésnek, a következetesség): "Na jól van, ebből elég! Megmondtam neked, hogy ha nem hagyod abba, mész a ketrecbe! Tessék, te akartad, magadnak köszönheted!" (mert azt sem árt, ha tudatosítjuk benne, hogy saját hibájuk miatt kerültek ebben a bezárt helyzetbe)
Jelzem, az örökmozgó, kiváncsi, világfelfedező és nem ritkán akaratos fiam néha negyedórákat, félórákat egész jól eljátszik a "ketrecében". Talán azért, mert alapvetően totális szabadságot élvez a szerencsére nagy és tágas lakásunkban. Mindent szabad neki, amivel nem árt magának vagy a környezetének. Így nem tördeli le a virágokat, nem okoz balesetet, nem rongál, viszont majdnem mindent szabad neki, amiből tanulhat vagy fejlődik stb. Megmondom őszintén, félig-szakemberként én mindig megteremtettem annak a lehetőségét is, hogy a mászás iránti igényét is kielégítsem: megtanulta, hogy anya jelenlétében egy csomó mindent szabad, amit egyedül nem. Ezt már egy évesen tudta... mert hogy "hibáit" csak fokozzam: még okos is! :-)
Határozott, akaratos, bújós, mosolygós, anyát elvarázsolós, néha a határokat újra és újra feszegetős, próbálkozós, de a legteljesebb mértékig kezelhető gyerek. Ismétlem: nem az Ég adta így, én neveltem ilyenné, tömérdek energiám van benne, és nagyon sokszor nagyon nehéz volt az engedékeny anyai szívemen úrrá lenni, amikor a következetesség betartása volt a lényeg. Egyébként az élete gyakorlatilag láthatatlan és érzékelhetetlen szabályok közt zajlik, tehát felénk és a világ felé 100 %-os nyitottsággal és bizalommal áll, boldog, ha velem lehet, de balhézás nélkül tudomásul veszi, hogy anyának más dolga is van, mint egész álló nap kizárólag vele játszani. Szobáján ajtórács, szobája biztonságos, akár másfél-két óra hosszára is magára hagyhatom úgy, hogy rá sem kell néznem. Nem sír utánam, nem követelődzik, mert egész addig vele játszottam, szeret egyedül is(!) játszani, és tudja, hogy délután, apát várva, fürdés előtt megint fogunk egy nagyot játszani. Komolyan mondom nektek, nagyon boldog kiskrapek! :-)
(S mielőtt bárki is azt gondolná, hogy ő valamit elrontott: én könnyebb helyzetben voltam, mint ti, mert legalább az elméletet tudtam. Bár az igazgat megvallva, a gyakorlatba átültetni nekem se ment könnyen, sőt, irtó nehéz volt. Anyának lenni fáradságos mesterség. Ha egyre többet gyakoroljátok a következetességet, határozott magabiztosságot (picit felemelt hangon, szigorúan nézve, üvölteni nem kell, mert megijed, ráadásul két hónap alatt megszokja, és többé nem reagál rá), ha visszaszerzitek vagy meg tudjátok tartani a pajtáskodás-játszótárs-szerető anya szerep mellett a főnöki pozíciót, szülői tekintélyt, akkor soha nem lesz a gyerekkel nagy probléma, és garantáltan egészséges, érzelmileg magabiztos személyiség lesz. Persze gyereke válogatja, mert van, akinél ez könnyen megy, és van, akinek nagyon fogcsikorgatva, izzadságosan.
Sok sikert a legszebb, legizgalmasabb és legnehezebb hivatáshoz! :-)