Sziasztok!
Edóka, jelentem már én is javasoltam a tegyük át a kakit a pelusból a wc-be dolgot
! Szóval én jó ötletnek tartom.
Idike, te meg úgy érzem, vagy szándékosan nem értesz bennünket, vagy rosszindulatú vagy, vagy mi nem bírunk elég érthetõen írni. Idézek tõled: "nem csak en nem igerek minden teljesitmenyeert valamit a gyereknek" És aláhúznám a minden szót. Mert ez úgy hangzik, mintha mi, akik igenis alkalmaztuk már ezt a módszert, mindenért ígérnénk. Nem.
És mellesleg büszkén jelentem, az én gyerekeim sem kaptak a pénztárnál levõ édességbõl és mégcsak nem is azért, mert az iskolásnak való, ugyanis szerintem nem való iskolásnak sem a sok édesség, de fõleg nem a minden boltbamenésnél vegyél valamit dolog. Én kerek perec megmondtam, hogy nem ezért jöttünk a boltba (hanem tejért, kenyérért) illetve hogy véleményem szerint nem egészséges. Most, hogy már õszre 3 iskolásom van, továbbra se tartok tõle, hogy nekiesünk a pultnak (de anya, azt mondtad az iskolásnak való, akkor most vegyél nekem!). Esznek édességet, mert bár nem tartom hasznosnak, véleményem szerint az õ korukban a limitált mennyiség, és idõben jól megválasztva (értsd egy nap egyszer, pl. nálunk vacsi után, és utána rögtön fogmosás) nem árt. Egyébként büszkén mondom azt is, hogy az én lányom közelmúltban egyetlen ilyen -menjünk a boltba és vegyél nekem ezt vagy azt -szövege kiflire vonatkozott! (és mellesleg juszt is kihasználtam, és õt egyedül küldtem be, kérdezze meg, van-e, és remekül használható volt a dolog az egyedül boldogulás gyakorlására, és valahol itt is zsaroltam õt, ha ki nem is mondtam neki). Huh, mit is akartam ezzel?
Nem hiszek az egyedüli jó módszerekben. Abban sem, ha valakinek valami sikerült -egy, kettõ vagy akár három gyereknél- hogy övé a tuti módszer, õ az aki jól csinálta a dolgokat. Vannak többé-kevésbé jó módszerek, vannak olyanok, amik 90-95%nál beválnak, de mindig lesznek olyan gyerekek, akikre az adott dolog éppen nem mûködik. És lehet, hogy nála éppen egy másik dolog fog beválni. Akár olyan is, amit az elõzõ gyerekeinél rossz módszernek gondolt az ember.
Ja, még egy, bár ez itt tényleg off topik, a környezetvédelmes kérdés (pedig van már hozzá topik, átvihetnénk a témát)
"mig kutyam volt addig gyujtogettem a szilard termeket de a pisijet nem jutott eszembe soha feltorolni az
aszfaltrol." Mondjuk az legalább eszedbe juthatott volna, hogy ne az aszfaltra csinálja a kutyád, hanem a fa tövébe. És igenis baj van addig, míg ez van a fejekben.
Nem tudom igaz-e, általánosban mesélte egy föcitanár, és nagyon megmaradt bennem. Kb a 80-as évek elején lehetett. Hollandiában járt, vett a boltban tejet, ami csöpögött. Vagy éppen folyt, nem tudom, lényeg, az utcán folyt ki nagyobb mennyiségû tej. És a helyiek(!) ugrottak, hogy segítsenek és feltörölték a kifolyt tejet. Az utca kövérõl!!! Nem a pisit, a tejet. Nem direkt az aszfaltra pisiltek, hanem a véletlenül kijutottat takarították fel. Létezett ilyen, ha igaz a föcitanárom sztorija.
Na ettõl mi még nagyon messze vagyunk. És amíg az emberek úgy állnak hozzá, hogy : mi az én kis környezetszennyezésem a globális avagy lokális nagy szennyezõkhöz képest? Minek csináljam, amíg a gyárak (stb) sokkal nagyobb kárt tesznek?
addig nem is lesz változás. Pedig a fejekben kéne kezdeni, mert ha én és minden egyes személy csak a saját "hatáskörében" betartaná, akkor a mi gyerekeinknek ez fontos lenne, és mikor nagyok lesznek, és gyárigazgatók, és olyan emberek, akik tehetnek valamit a globális gondok ellen, akkor fontos lesz nekik.
Ha otthon nem ezt látják, nem szokják meg pici koruktól kezdve, akkor nehezebb lesz nekik késõbb megváltozni.
De ezt már kifejtettem valahol régebben, azthiszem.
Giti: az éjjeli szobatisztasághoz kell egy bizonyos fokú testi érettség. Nagyobb, mint a nappalihoz. Kell, hogy ilyenkor (tudomisén a kémiáját biológiáját) kevesebb pisi termelõdjön, azaz egyáltalán esélye legyen rá, hogy kibírja pisilés nélkül az éjszakát. Nem hiszek benne, hogy a renszeres éjjeli felkeléses megoldás jó megoldás, hiszen a nyugodt alvást zavarja meg. Szerintem akkor lehet éjjelre szobatiszta egy gyerek, ha elõtte tipikus, hogy nem pisil éjjel (a pelusba). Azt mondjuk azért ki lehet próbálni, hogy úgy intézni, hogy este késõn már ne igyon, pisiljen az éjjeli pelus elõtt, és reggel ébredéskor az elsõ a bili (wc) legyen. De ha ezek mellett is van pisi a pelusban, akkor val. szüksége van még szervileg az éjjeli ürítésre. Kérdés, hogy akarod-e a kelljen fel éjjel dolgot rászoktatni, vagy inkább vársz még. ÉN a magam részérõl várnék, de nem vagyunk egyformák.
Ildi