Ilusta drága!
Itt a halálosan unatkozó, semmi iránt nem érdeklődő, posztsztálinista munkakerülő, felelőtlenül szaporodó vallásmániás beszél.
Valóban nem a második világháború közvetlen közelségében élünk. Ma mások a gondjaink, de attól még, hogy mások, vannak, és meg kell oldani őket.
Tetszik, hogy vállalod az önzésedet, mert őszinte vagy és nem bújsz álérvek mögé.
Nem tetszik, hogy vállalod az önzésedet, mert ez azt is jelenti, hogy nem akarsz változtani rajta.
Mielőtt továbbmennék, felidézném néhány korábbi soromat.
"A gyermek vállalása tehát csak egy picit kedvtelés kérdése, csak egy picit attól függ, hogy van-e hozzá kedvem, vagy nincs" - tehát nem írtam azt, hogy a kedv ne lenne részes a dologban. Csak azt, hogy ez a kevésbé fontos. Egy éhhalál közelében lévő embernél nem az a fő, hogy van-e kedve enni, hanem az, hogy ha apránként is, de egyen. A fő tehát, hogy egyen, másodlagos, hogy van-e hozzá kedve.
"Azt várjátok el egyetlen gyermeketektől, hogy ő egyedül cipelje a gondozásotok összes terhét? Ha az anyagiak adottak is, nyilván adottabbak, mint többgyerekes családokban, vannak egyéb terhek is, betegség, magány, amiket az egykés családokban kizárólag a féltve óvott gyerekre zúdítotok." "Ám ha már az érzelmeknél tartunk, ennek kifejeződnie kellene abban is, hogy szeretjük a gyerekeinket annyira, hogy tudjuk, a jövőt nem biztosíthatjuk számukra, ha egyre elfogadottabban egykézünk." Ezzel arra utaltam, hogy a gyereket szeretni nem azt jelenti, hogy e pillanatban gyöngéd érzelmekkel vagyok iránta, hanem azt, hogy szem előtt tartom a jövőjét is.
"Elfogadom, lehet úgy dönteni, hogy csak egy gyereket akarok, vagy akár egyet sem. Még azt is elfogadom, hogy az ilyen családokba jobb is, ha nem születik (több) gyerek. De ezektől az emberektől elvárnám cserébe azt, hogy valami mást, ami tényleg komoly, ami tényleg a többiek hasznára válik, letegyenek az asztalra. Legyenek híres tudósok, művészek, alapítsanak szeretetotthonokat, segélyegyleteket, vidámítsák a humorukkal a kétségbeesetteket, gyógyítsák az éhező kontinensek lakóit, mindegy, csak szóljon. De az ilyen, hogy nem szülök még egyet, mert önző vagyok, magammal akarok foglalkozni, vagy azért, mert csak...! Na neee..." Itt kimodtam, hogy nézetem szerint KI LEHET SZÁLLNI a gyerekprojektből, senkinek nics előírva, és nem is tartanám szerencsésnek, de akkor legyen valami más értelme az életünknek! Hogy a hobby? Mi az a hobby? Utazgatás? Golfozás? Ezek nagyon öncélúak. Tájképfestés? Kémiai kísérletek? Ezekből még lehet valami, akár nagy dolog is, de jobb lenne akkor nem hobbyszinten űzni őket. (Természetesen csak kiragadott példákkal éltem, ezer más is lehet.)
"Minden ember értékes, mindenkiben lehet valamit becsülni. De ezt a döntésüket NE fogadjuk el, és legyen bátorságunk ezt hangoztatni is, amikor szóba kerül! El kellene érnünk azt, hogy ne nekünk, többgyerekeseknek kelljen pironkodnunk, hogy milyen felelőtlenek vagyunk, ahogy Ildi is írta, hanem azoknak, akik csak magukra, a kényelmükre és az anyagi biztonságukra gondolnak, akik a máért feláldozzák a holnapot." Ez különösen hangsúlyosan szól neked. Kérlek, mielőtt megismernél engem, ne vádolj felelőtlenséggel! A gyerekek felnőtté válásához persze kellenek az anyagiak is, de ezeknél sokkalta lényegesebb az odafigyelés, a mentális fejlődésük biztosítása! Sok, sanyarú körülmények között felnőtt gyerekből lett értékes ember. Nézd Illyés Gyulát, József Attilát, Móricz Zsigmondot: mindegyikük rosszabb körülmények között élt, mint te, de azért valamivel többre vitték...
"Szaporodási kötelezettséget én nem írtam elő. Soha nem is tenném. De van elvárható minimum, amit teljesíteni kell(ene). Nem kell mindenkinek nagycsaládot vinni, de üdvös lenne legalább két gyereknek életet adni." "Én nem írom senkinek sem elő, hogy szüljön sok gyereket" Érted? Soha, írtam, senkinek, írtam, valamint hogy üdvös lenne, s nem azt, hogy valaki mást kényszerítenék arra, amit nem akar.
"A szimpla reprodukció, amiről beszélek, a két gyerek tehát, minden fejlett országban elérendő cél." Azt hiszem, ez elég egyértelmű mondat arra vonatkozóan, hogy a gyerknevelés nem életcél, hanem az élet része. Két gyerek mellé még igen sok minden belefér, a közvetlen ellátásukkal járó időszak néhány év, tehát emellett még bátran lehet egyéb társadalmi szerepeket is betölteni.
"Hogy a nőnek ne kelljen feláldoznia a karrierjét, támogassuk a papákat abban, hogy az egyik gyerekkel pl. ők maradjanak gyesen - ennyi jár a nőnek, is, hogy érvényesüljön, nem?" Tehát nem csak a gyerekvállalást fontolgató nőtől, hanem mindannyiunktól elvárom, hogy ne hagyják/hagyjuk a lében azt, akinek van a tarsolyában még valami.
Most jöjjenek a te kijelentéseid.
"Igen önző vagyok ez tény! Miért is ne lehetnék az? Az egész Világ (most)erről szól, ebben élünk!" Lehetsz az. Szíved joga. De ha önzó vagy, ez azt is jelenti, hogy fontosabb számodra a saját lényed, mint a férjedé, a gyerekedé. Kíváncsi lennék, milyen kommentárt fog fűzni az önzésedhez a gyereked húsz év múlva.
"Rövid az élet! Egyre rövidebb! (akárki akármit is mond!) Szeretném annyira kiélvezni, élni (a saját elképzeléseim szerint) ahogy lehet!" Erről az jutott az eszembe, hogy a szeretet nem osztódik, hanem szaporodik. Akinek egy gyereke van, el sem tudja képzelni, hogy kettőt is tud ugyanakkora intenzitással szeretni. Aki csak magára fordítja az idejét, azt hiszi, hogy őrült kevés jutott neki. Aki viszont másokért él, rájön, hogy hihetetlenül sok idővel rendelkezik. Minden relatív.
"Lehet, hogy neki majd fájni fog, hogy egyedül van később. Erről is az a véleményem, hogy az ember ne azért szüljön, mert más arra kényszeríti, vagy mert más (társadalom, fajfenttartási ösztön???,család, VALLÁS!!!) elvárja!" Valóban, ne azért. Az ember, aki - Judit szerint is - annyira felsőbbrendű, azért szüljön, mert saját maga belátja ennek szükségszerűségét. Belátja, mert neki is fáj, hogy a gyerekének "majd fájni fog" később.
"Már így is kevés a Bolygó ennyi embernek!!" A Bolygó talán, de Európa még tudna helyet biztosítani...
"Nekem egy társadalom se írja elő, hogy hány gyereket szüljek, vagy hánynál álljak meg!" Először is: nem írja elő, legfeljebb ajánlja. Meg, ha jól működik, ösztönzi. Egyébként, nem kötelező társadalomban élni. Vonulj ki belőle a sok pénzeddel, vegyél meg egy szigetet, ott azt csinálsz, amit akarsz. De nem, te élvezni akarod a társadalmi lét előnyeit anélkül, hogy tennél valamit érte.
A többiről nem érdemes hosszan írni, merő vádaskodások.
De csak hogy tisztán láss. Nem egymás után jöttek. Egymást megelőzően
A harmadik gyerek mellett is dolgoztam még. A többi mellett csak azért nem, mert a férjem munkája miatt nem élünk most otthon. Volt tehát munkám, amit szerettem, amiben nem is voltam rossz. Ezt most átmenetileg valóban nem végezhetem, de nem azért, mert nekem csak a főzőkanál a fontos, hanem azért, mert földrajzilag nem vagyok a tetthelyen. Egyébként igen, pillanatnyilag ráadásul VAN ennél fontosabb dolgom.
Hobbym is van, nem is egy. Belefér az életembe az is. Nem minden hobbyimnak tudok most hódolni, de van, amelyiknek igen, és tudod, én úgy látom, hogy az élet hosszú, semmiről nem maradok le, ha nem ma élek a kedvtelésemnek, hanem holnap. Mert NEKEM lesz még holnap is.
"Tudod, az a sanda gyanúm, hogy Te valamelyik vallás erős képviselője vagy, vagy pszichológus" Ezen azért jót mosolyogtam.
"Tudod olyan az írásaid stílusa, mint hajdan a Ratkó-korszakban volt,: "a szülés asszonynak kötelesség, lánynak dicsőség!"
Azért vannak tele az árvaházak!" No comment.
Elfogadom, hogy nem mindenki akar sok gyerkőcöt. Nem is könnyű teher. De ne az oktasson ki gyerektáji kérdésekben, akinek fogalmai sincsenek arról, mit jelet ez.
Mert - ellentétben veled, aki nem tudod, milyen többel - nekem arról is van tapasztalatom, milyen egy gyerekkel élni.
Kíváncsi