2002.10.04 20:03
Szerző: Ágci
Sziasztok!
Dóri,
Kiana!
Az ehavi Kismama újságban éppen az alvás a hónap témája. Ajánlom olvassátok el. Van egy másik topic, kérlek olvassátok el az archívokkal együtt: 1,2,5 perc majd visszamegyünk a címe. Nagyon-nagyon ajánlom. Idemásolom ami történetünket:
"...Olvaslak ám benneteket, de babaaltatási projektben vagyunk.
Hogy miért döntöttem mégis így? Tegnapelõtt már 1,5 (!) óránként kelt prüntyõke, és csak szopira vagy hintázásra aludt vissza. Ha betettem az ágyba irdatlan ordítást rendezett, ami éjfélig még csak-csak, de utána!
Szóval reggelre úgy néztünk ki mint mosott k... Õ is. Reggel fél 7-kor megébredt, aztán még 8 sem volt, már dörzsölte a szemét, nagyon fáradt volt szegénykém, persze aludni csak dél körül aludt el.
Tegnap este bealudt a szopiba, elvittem. Ilyenkor 1-1,5 óra múlva szokott kelni, vagy még késõbb, most nem telt el 40 perc, már bümbizett. No, akkor jött a magyarok istene... Úgy gondoltam, hogy vagy most, vagy sokáig fogjuk még ezt játszani. Rászántam magam, és a módszerbõl, amire emlékeztem, kezdtük. 1 perc, 2 perc, 3 perc, 5perc...stb. 3/4 9-tõl 3/4 11-ig sírt. Jól olvastátok: 2 órán keresztül. 1-1 percre hagyta csak abba. Szörnyû volt. A végén már én is sírtam, mikor eljött a bemenõ idõ, felvérteztem magam, és mentem, szegénykémnek hinteni az igét. Fél 11-kor, mikor megláttam, hogy ülve alszik, majdnem az ágya mellett sírtam el magam, annyira sajnáltam.
De kibírtuk, pontosan 2 óra elteltével, mikor lefektettem (állandóan felült), elaludt. Fél 5-kor sírt fel megint, bementem, megszoptattam, reakció ua. Visszamentem a szobánkhoz, becsuktam az ajtót, hogy Krisztián ne ébredjen fel, vettem egy mély levegõt, és bementem Cumikához. 10 perc alatt elaludt, és mikor másodszorra kijöttem, már nem sírt, csendben várta, hogy visszamenjek.
Ma este is bealudt, egyszerûen nem is tudtam utána felkelteni. Kicsit azért a hintaszékben énekeltem neki, csak úgy tettem be az ágyba. fél óra múlva felkelt, de bementem, lefektettem, és aludt tovább, utána egy óra múlva, de akkor nem is sírt, csak hallottam, hogy felébredt. Bementem, ülve aludt a kiságyában. Elfektettem, azóta alszik, immár több mint 1 órája. SZurkoljatok légyszi, hogy áttérjen a pihentetõ, nyugodt alvásra.
Az igazság az, hogy felkelnék én 1-2x megszoptatni, de ez már nem arról szólt. Ha pedig magunk mellé vettem az ágyba, még fáradtabb volt.
Leirom a perceket:
1.nap: 1perc, 3perc, 5perc, utána 5perc
2.nap: 3perc, 5perc, 7perc, utána 7perc
3.nap: 5perc, 7perc, 9perc, utána 9perc
4.nap: 7perc, 9perc, 11perc, utána 11percenként
és igy tovább...
2 nap múlva:
No, hát így alakult az altatás:
tegnap is belealudt a szopiba, hiába próbáltam felkelteni finoman, meg sem mukkant. Beraktam az ágyba, én is lefeküdtem 10 körül. Fél 12-kor szólt, akkor negyed óra alatt megnyugodott, úgy gondolta, elég mára ennyi. Lara köszi, hogy leírtad a perceket!!! Szóval kivártam a 5, 7, 9 percet aztán márcsak be kellett takarni, azért kellett bemenni. Reggel fél 5kor ébredt, bementem, eldöntöttem, betakartam, aludt fél 7-ig. Akkor átvittem szopizott 7-ig, azátn keltünk, mert megszólalt a rádió.
El sem hiszem! Nem is tudtam hirtelen, tegnpa mit csináljak este. Csak "tengtem-lengtem", furcsa volt, hogy nem kell berohangálnom. De nagyon jó érzés!
Nálunk is így volt, aztán akkor lett elég, mikor elaludt ugyan (1,5-2 óránként kelt), de ha visszatettem az ágyba addig sírt, amíg ki nem vettem. És így szórakoztunk az éjszaka kellõs közepén. A módszer lényege különben, hogy lehetõleg lefektetéskor legyen fenn a gyerkõc, nálunk ez nem nagyon mûködik, mert belealszik a mai napig a szopiba, de uazt kell alkalmazni az éjszakai felriadásoknál is. SZóval: leteszed, néhány keresetlen szót mondasz neki, hogy szereted, de most megtanítod aludni, mert erre szükség van, hogy anya meg apa is tudjon aludni, akkor mindannyian kipihenitek magatokat, és majd reggel jót tudtok így játszani. Vagy vmi ilyesmi. Én megsimogattam ilyenkor a buksiját, esetleg adtam egy puszit, mondtam neki, hogy most kimegyek, és egy kicsit késõbb bejövök, és ha sír ha nem, kimegyek. Az idõket leírta Lara. HA visszamész, uazt a szöveget nyomod (max. fél perc legyen), nálunk mindig felült, akkor megpróbáltam lefektetni, cumit adni a szájába, no ez általában nem sikerült. Egyébként közben amíg beszélsz, ne érj hozzá. Ennyi!
Az elején nagyon nehéz lesz, erre készülj fel, esetleg vattával dugd be a füled, mert nagyon tudnak sírni, még az én nyugodt kisfiam is 2 órán keresztül bümbizett, de ezt fenn le is írtam. Ha ma neki láttok, hétvégén már aludni fogtok, mindannyian! Van egy topic Gyermekek/ 1,2, 5 perc majd visszamegyünk, errõl szól. Vannak érvek és ellenérvek, de a lényeg, hogy meg lehet tanítani õket aludni. Ja, még annyit, ne lepõdj meg azon sem, ha alszik éjszaka, jobban fog aludni napközben is."
Ha bármilyen kérdésetek van, kérlek írjatok inkább e-milt, mert az hamarabb elolvasom.
Egyébként az én kisfiam 10 hónapos, és szept. 18-án kezdtük el. Egész gyorsan beletanult, és bár most egy kicsit betegeskedik, semmi probléma nincs sem az elalvással, sem az alvással.
Dóri,
a módszert lehet használni (ugyanígy) az elaltatáshoz.
Ágci