Sziasztok Kedves Sorstársak!
Egy ideje készülök már én is írni, de most jöttem csak rá, hogy mennyire összetett is mindaz, amit a kamaszgyerek neveléséről gondolok.
Elöljáróban annyit, hogy elsősorban a 12 éves lányommal küzdök, de már a 10 éves fiam is kezd kamaszodni. Mondjuk szerintem inkább szociálisan (eltanulja a nővérétől ezt a fajta viselkedést
), biológiailag még kevésbé.
Amit én a legnehezebben viselek, azok a lányom kedélyváltozásai. Hogy az egyik pillanatban nagyon jót dumcsizunk, a következőben pedig elmegy a kedve az egésztől, és közli (meglehetősen bántó hangon), hogy hagyjam békén. Eleinte még elkövettem azt a hibát, hogy ilyenkor megpróbáltam kideríteni, hogy mi a túrótól változott meg minden egyetlen másodperc alatt, de ettől csak egyre kategorikusabban utasított el minden további kommunikációt. Ezért egy ideje inkább tudomásul veszem, hogy már nincs kedve beszélgetni, és ő ezt ilyen sajátos módon adja tudtomra. Nálatok van ilyen?
Írhatnék még egyéb bosszantó dolgokat is, de most hogy megfogalmaztam magamnak őket, szerintem azok tulajdonképpen nem komoly problémák, illetve jó részük már egyáltalán nincs jelen olyan mértékben az életünkben, mint korábban. Tehát van javulás, csak türelem kell hozzá. Azért mondok egy-két példát: hosszú ideig vele is veszekedni kellett fogmosás ügyben, és néha még ma is rá kell szólni. Ráadásul nagyon szereti a hagymát, és egy időben állandóan azt akart reggelizni suli előtt.
(Az egyéb tisztálkodással viszont soha nem volt gond, és a körömvágással sem. Sőt, ez utóbbit idegesítően gyakran csinálja.
) Nálunk az öltözködés a kardinális kérdés. Egyrészt szerintem folyamatosan alulöltözik (most is egy nyári vászonnadrágban jár), másrészt mindig van egy kedvenc ruhadarabja vagy összeállítása, és hónapokig azt hordja. Ha öt napig nincs időm kimosni, akkor öt napig egyfolytában. Ha bedobom a szennyesbe, akkor onnan is előveszi. Azonnal a mosógépbe kell dobnom, ha azt akarom, hogy aznap ne vegye fel. Szerencsére ez a fehérneműre és a zoknira nem vonatkozik, abból minden nap tisztát vesz.
És persze ő is rendetlen, iszonyú kupi tud lenni a szobájában és a szekrényében.
De hát ezek a dolgok (vagy ehhez hasonlók) minden kamaszra jellemzőek, nem? Én úgy döntöttem, hogy nem idegesítem magam ezeken. Még az alulöltözéssel küzdöttem a legtovább, merthogy ott mégiscsak a gyerek egészségéről van szó. De egy idő után rá kellett jönnöm, hogy ő valószínűleg ilyen halvérű típus, mert soha nem beteg. Végülis 12 évesen el tudja dönteni, hogy fázik-e vagy sem. A kupit én úgy oldom meg, hogy az ágyára hajigálok minden széthagyott holmit. Mondjuk ő kajamaradékot szerencsére nem nagyon szokott széthagyni (mivel nem engedem, hogy a konyhán kívül egyenek), de bármi mást (koszos és tiszta ruhát, szemüveget, könyvet, írószert, füzeteket) igen. Így azért nincs rendetlenség a szobában, de nem is bíbelődök a holmijai elpakolásával. A szekrénye úgy néz ki, mint egy hurrikán súlytotta terület. Régebben hetente rendbe raktam, de most már nem teszem. Viszont nem is hajigálok ki belőle semmit. Ha neki így jó, akkor legyen így. Szerencsére nem átlátszó a szekrényajtó.
Persze egyáltalán nem volt könnyű eljutni ide, hogy ezek a dolgok ne idegesítsenek (és néha, rosszabb napjaimon még most is idegesítenek). Nálunk is volt veszekedés, kiabálás, duzzogás rengeteg. Nekem egyébként az segített a legtöbbet túltenni magamat ezeken a dolgokon, hogy megszületett a harmadik gyerekem, aki most majdnem kétéves. És egy csomót olvastam arról, hogy neki milyen szükségletei és igényei vannak (igény szerinti szoptatás éjjel-nappal, állandó testközelség, szülőkkel alvás, stb..). Csupa olyan dolog, ami korábban nem volt szokás a csecsemők nevelésekor, és ami - valljuk be - időnként nagyon fárasztó tud lenni. És akkor elkezdtem azon gondolkozni, hogy hát nyilván a kamaszoknak is vannak olyan igényeik, szükségleteik, amelyek kielégítése korábban egyáltalán nem volt szokás, és nem is könnyű (náluk nem fizikailag, inkább pszichésen fárasztó). Egy kamasznak nem arra van szüksége, hogy rend legyen a szekrényében, hanem arra, hogy meg tudjon küzdeni azzal a sok belső és külső nehézséggel, amivel a testi és lelki felnőtté válás jár. Hiszen ezekkel mi is küzdöttünk annak idején.
Én ma már csak egyetlen dolgot követelek meg nagyon szigorúan, mégpedig azt, hogy ne bántson mást. Se engem, se az öccsét (akivel persze ők is állandóan nyúzzák egymást), se az osztálytársát, se a szomszéd nénit, se senkit. És a bántást elég szélesen értelmezem: pl. bántás ha semmibe veszi a munkámat, mert a frissen kitakarított lakásban szanaszét hajigálja a holmiját, vagy ha nem köszön egy ismerősnek, vagy ha bárkivel emelt hangon beszél, pláne indokolatlanul. Persze ezt sokszor nem tudja betartani, éppen a tüskés kamaszsága, és a hangulatváltozásai miatt. De ezért mindig szólok, nem ritkán kiabálok, és büntetek is. Mindenre nem mentség a kamaszkor.
Mint ahogy a PMS, a terhesség vagy a klimax sem.
(Nálunk is Internet- és TV-megvonás a büntetés, valamint az üdítőitalok megvonása: helyettük minimum egy hétig csak csapvíz van. Az utóbbit viselik a legnehezebben.
)
Összességében a kamaszgyerek neveléséhez szerintem három dolog kell (amellett, hogy pénz, pénz és pénz természetesen
): türelem, humorérzék és egy nagy adag hit abban, hogy az a példa, amit Te mutatsz előbb-utóbb (ha túl lesz saját maga definiálásának egyáltalán nem könnyű feladatán) hatni fog. (A szeretetet nem írtam, hiszen az triviális, hogy az ember szereti a gyerekét, itt most csak az extrákat szedtem össze.)
Azt hiszem, iszonyú hosszú lettem, de erről a témáról akármeddig tudnék írni. Olyan jó lenne, ha nem szünetelne megint hosszú időre a topik, én szívesen cserélnék eszmét rendszeresen Veletek ezekről a dolgokról. Érdekelne a véleményetek a fent összehordott gondolataimról, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinél beválik az, ami nálam. És a többi gyerekemnél sem biztos, hogy be fog, tehát minden más tapasztalat és vélemény is nagyon fontos.
Era,
Bár már így is nagyon hosszú vagyok, de Neked szeretnék még személy szerint is válaszolni. Te Magad írod, hogy az ismerőseid szerint túldramatizálod a helyzetet. Abból, amit leírtál, ez szerintem is így van. Hiszen annyi szépet és jót írtál a lányodról az utolsó hozzászólásod végén, és ezzel szemben "csak" annyi áll, hogy nem szeret tisztálkodni és rendetlen. Persze ezek nagyon bosszantó dolgok tudnak lenni, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb elmúlnak. A tisztálkodási problémák mindenképpen. Hidd el, fog ő még annyi időt tölteni a fürdőszobában, hogy az fog az idegeidre menni.
Az viszont tényleg komoly veszélyforrás, ha az apával nincs meg az összhang a gyereknevelést illetően. Sőt esetleg még ellened is neveli a lányodat. (Ebben nekem nincs tapasztalatom, pedig nálunk is nevelőapa van. De nekem az első férjem sajnos meghalt.) Szerintem beszélned kellene az apukával, hogy egy 12 éves gyereknek még egyáltalán nem tesz jót, ha egész nap (vagy nem tudom mennyi ideig) egyedül van egy lakásban. És hogy neki nem egy üres lakásra van szüksége, hanem egy apára. Tehát legyen kulcsa lakáshoz, de legyen közösen (az apa által is) meghozott szabály, hogy csak akkor menjen, ha az apa is otthon van. Persze, tudom, hogy én ezt könnyen mondom... Egyébként szerintem nyilvánvaló, hogy nem azért nem költözik az apjához, mert ő sokat dolgozik, hanem, mert Hozzád kötődik jobban, melletted érzi Magát biztonságban, Benned bízik. De ezt persze soha nem vallaná be.
Még egyszer bocs a bő léért. És remélem, reagáltok.
Üdv,
Anna