Szia Adrienn!
Szerintem ne hagyd sírni napközben. A babák nem ok nélkül sírnak, hogy egy ideillõ frázist mondjak, fáj nekik a világ. Még háromhónaposan is. Sírhat, nyûgös lehet amiatt, hogy front van, vagy erõs szél van, de fájhat télleg a pockosa, vagy egyszerûen csak anyahiánya van.
A lényeg: persze, hogy kevesebbet fog sírni egy olyan baba, akinek a sírására nem reagálnak, a gond csak az, hogy nem azért, mert belátja, hogy ja, télleg, anya most nem ér rá, hanem azért mert beletörõdik. Aminek az lesz csak a következménye, hogy pont az a folyamat szenved nála majd kárt, aminek most kellene ezerszázalékosan tutinak lennie: ez pedig a bizalom, az õsbizalom kialakulása. Az a bizalom, hogy ha bajom van, anya mindig ott van, ugrik, és bármikor meg tesz értem bármit. Ez most lehet, hogy fárasztó, de ha most rászánod ezt a pár hónapot arra, hogy úgymond "elkényeztesd", késõbb sokkal kevésbé lesz görcsös, könnyebben megbízik majd az emberekben és a világban, kezdeményezõbb és nyitottabb lesz, mint enélkül. Nem fog a mama szoknyája mellõl kukucskálni, ki mer majd próbálni dolgokat, a saját lábára mer majd állni. Önálló, autonóm kis személyiséggé érik majd, aki nem utolsósorban tudni fogja, hogy a mama mindig ott áll mögötte, ha gond van.
Próbáld meg néha úgy tekinteni ezt a dolgot, mint amikor a kismajom az anyja szõrébe kapaszkodik, csimpaszkodik, majd ahogy egyre önállóbb lesz, elõször csak addig távolodik el az anyjától, amíg a farkincája még hozzáér, késõbb egyre messzebbre. Mindenfélét kipróbál, de ha megijed, egy jól irányzott sprinttel és ugrással máris az anyján terem. Azok a kismajmok viszont, akik sosem kapaszkodhattak egy felnõtt majomba, antiszociálisak lesznek, nem tudnak beilleszkedni, nem tanulnak meg játszani, késõbb a párkapcsolataik sem sikeresek, sokszor olyan durván bánnak saját kicsinyükkel, hogy az meg is hal.
Volt egy érdekes kísérlet, ami az anya testközelségének fontosságát hangsúlyozza: egy kismajmot születésétõl úgy neveltek, hogy két mûanya volt mellette. Az egyik mûanya egy csupasz drótból készített majomszerû szobor volt, erre volt felerõsítve a kismajom cumisüvege. A másikon nem volt cumisüveg, viszont bevonták szõrrel. Az érdekes az volt, hogy a kismajom csak annyi idõre ment a drótanyára, amíg evett, a nap többi részét a szõranyán töltötte, késõbb, amikor már felfedezõ utakra rohant, ehhez a szõranyához rohant és ebbe csimpaszkodott bele. Pedig kaját se kapott tõle, és nem is ölelte viszont. Azok a kismajmok, akik legalább egy szõranyába kapaszkodhattak, kevésbé kínlódtak a beilleszkedéssel, mint azon társaik, akiknek csak drótanyájuk volt.
Lehet, hogy nem tetszik túlzottan, hogy majmokkal hasonlítom össze magunkat, de azért azt vegyétek figyelembe, hogy egy kisbaba a legkevésbé sem tudatos, hanem ösztönlény. Ilyen korban még jobban hasonlít egy kismajomhoz, mint egy emberhez. Az extrák, amik emberi mivoltával járnak, majd csak késõbb jönnek elõ, de azok viszont elkerülhetetlenül.
Ezzel az egésszel csak annyit akartam mondani, Adrienn, hogy igenis, vedd csak fel! Így lesz olyan kisember a fiad, aki bízik a mamájában. Ne azért vedd fel, hogy örüljön neki és neked, hanem azért, mert az anyja vagy, és segítened kell rajta, nélküled nem tudna életben maradni sem. Már az is segít neki, ha csak megsimogatod, még akkor is, ha látszólag nem tud örülni neki. Ne várj még tõle olyan reakciókat, mint egy nagyobb gyerektõl.
És még valami. Nem vagyok ellene az Aludj jól, gyermekemnek, vagy az Aludj kicsim, aludjál módszereknek, az elõzõt mi is végigcsináltuk a lányommal, amikor már majd' tízhónapos volt. De egy akkora babánál, mint a tiéd, én bizony nem ajánlom.
Kellemes babázást Nektek, és nyugisabb napokat:
Dia