Levelezolistán kaptam a következo ötletet, remélem tetszeni fog nektek.
"Szeretnék megosztani Veletek egy egészséges megoldást arra az esetre, ha a picinek nagyobb az étvágya, mint amennyi teje van az anyukának. Tápszert nem akartam neki adni, bár egyszer kipróbáltam, de nem ízlett neki. Én három hónapos koráig vártam ezzel a megoldással (addig sikerült másik anyától tejet szereznem). Ez egy "vízválasztó" kor. Szóval, hogy ne csigázzalak Benneteket tovább, a mandulatejrol van szó!
Mostmár így utólag nézve bátran adhattam volna neki elobb is.
Mandulatej
1 összemarék mandula (blansírozva)
Lehet kopaszon is kapni a Metróban, de ritkán. A cukrászellátóban is van jó áron! Ha nem kopasz (barnaboru
) ) egy kis edényben felforralsz vizet, beledobod, egyet kettot rottyan és le lehet venni, beleteszed a mosogatósba, hideg vizet engedsz rá és egyszeruen kinyomod a borébol.
Ha ez megvan diódarálón vagy robotgépen (nekem Ronic gépem van - egy motor, több fej) felaprítod, majd turmixgépbe teszed és felöntöd (ameddig lehet) forralt, forró vízzel. Járatod egy kis ideig, amíg szép fehér tejet kapsz. Végül egy (csak erre a célra használt) textílpelenkán átszuröd.
Lehet ízesíteni szolocukorral!! (Mézzel nem, mert a picikék 1 éves korukig nem tudják megemészteni a mézet!!!!!!!!!!!!)
Ha több tej készült, mint a napi fogyasztás, akkor decis eldobható muanyagpoharakba le lehet fagyasztani, dátumot ráírni!
Próbáltam még:
mogyoróval, de túl nehezn jön le blansírozás után a bore, macerás, de nagyon finom itala
szezámmaggal, sok kálcium van benne, de egy picit keseru, talán másik tejjel keverve megoldás lehet
szójával, sárga színu a teje, ez a legmacerássabb."
Labros