Sziasztok!
Na, megint volt fantom elakadás, mint tavaly augusztusban.
Mivel rendszerető ember vagyok, kategorizálom az elakadásokat
Van ugye a totál elakad a kaja, ami se fel se le, és ügyelet, hogy letunkolják.
Aztán van a pillanatnyi zavar, amikor egy ebéd alatt egyszeercsak nem lefele megy a kanálnyi cucc, hanem vissza, és boá, de a következő kanál már gond nélkül lemegy.
És itt a harmadik, a fantom elakadás, mert effektíve nincs semmi ami ott állhatna a nyelőcsőben már szegény gyerek epét hány, de mégsem megy le semmi, még a joghurt is visszajön. És ez tarthat fél-egy napon keresztül. Ja és az ügyeleten a szonda simán lemegy...
Most más doki volt ügyeleten - sebész, aki rendre csinál tágításokat- és azt mondta, lehet, hogy kell ballonozni, mert előfordulhat, hogy a szonda a kis lekerekített végével elcsusszan a kiszögellés mellett de a kaja (és a ballon visszafele) nem, hanem megreked.
Ő mondta azt is, hogy ha egy kaja sokszor elakad, ne szarozzunk vele, hagyjuk egy évig.
Na nálunk a húsok akadnak el, gyanítom, mert nem is rágja meg normálisan az ebadta kölke, virsli minden nyomorult esetben (az ügyeletes is ezt mondta, hogy majd mindnek ez a baja) és minden hártyás és héjas gyümölcs. Akkor csak chipszet és tejszeletet kap majd Alex
kata: örülök, hogy nem volt semmi probléma Matyival!!! A dokinak igaza lehet, látom én is, hogy akkor akadnak el a dolgok, ha mohón eszik Alex és nem rágja meg. És mindig mondom hogy rágd meg lassan, ne siess stb erre tessék lássék csinál 3 hatalmas csámcsogást és utána mint kacsa a nokedlit, nyeli. Aztán jön az "ajja, papírt" és lenyúl a torkán. Én meg tartom a papírtörlőt, hogy elkapjam az adagot. Viszont van párszor, hogy vár, dülled a szeme, látom, hogy koncentrál és egyszer csak felkiált, két kezét az égbe emelve, hogy "sikerült", az azt jelenti, hogy megakadt ugyan, de ő csakazért is lenyomta valahogy, befelé figyelve és koncentrálva. Olyan büszke vagyok ilyenkor rá.
Hogy mit adtam neki egy évesen? Hát én csak babakekszet.
Kiflit én nem mertem adni neki nagggyon sokáig. (tök fura, Leo nem evett semmi normális kaját 6 hónaposan, de a sajtos kiflit azt bezzeg lenyalogatta módszeresen mint egy fagyit, de a fura az, hogy én ADTAM neki kiflit 6 hónaposan, amig Alex a mai nap is csak szigorú felügyelet mellett kap) És az az igazság, hogy nem hagytam hogy magától rágcsáljon bármit is, az etetéskor én mindig ott voltam mint aktív résztvevő.
Hajni, hogy eszi Gergő egybe a húst? mondjuk pörkölt husidarabok és megrágja, meg csirkecombról le a hús, rántotthusival a kezében nagyokat harap? (Nekem ez az álmom, hogy ilyen valóra válhasson. De amíg nem rág, addig nincs esély)
Azt vettem észre, hogy a tapadós kaják, még ha pürék is, nem jönnek be és Ő nem eszi meg pl. krumplipüré, tejbegríz, krémes torták illetve olyan pürésített kaja, amibe nem rakok higításnak elég vizet. A fűszeresebb kaják is megállítják a perisztartikát és elkezd csuklani. Mi is volt legutób... Ja igen: tarhonyáshús. Úgy ette volna, de fentakadtak a tarhonyák, úgyhogy 2 nappal később a lefagyasztott maradékból sok vízzel és tejszínnel főztem egy szószos tarhonyáshúst és az már gond nélkül lement. Igaz a husikat fél cm X fél cm -es kockákra vágtam.
Még egy trükk: a gyümiket, zöldségeket, sajtot CSÍKOKra vágom, nem vastagabb hasábokra mint a szonda. Így aerodinamikus és kisebb az esély a beakadásra.
A banán illetve egy fél banán mindig jó ha van Alexnek is.
Bölcsi/ovi: na az ovit próbáltuk, mivel elég nagy darab (94cm és 15,5 kg így 2 év 8 hónaposan) és szerintem durván lerendezné a bölcsiseket, szívem szerint egyből középsőcsoprtba adnám
Úgy tűnik meg van a helye egy nem körzetis oviban, de közel van és itt volt egyedül normális és segítőkész a vezető ovónő, mikor mondtam, hogy atréziás gyereket viszek oda.
Itt is feltétel a szobatisztaság, úgyhogy 2-3 hete, de leginkább másfél hete pelus nélkül vagyunk, vettem bugyikat, megtanultam kézzel kimosni a kakát pillanatok alatt és most nem extra pelusokat cipelek a játszóra, hanem váltás ruhát.
Odáig jutottunk, hogy majdnem mindig szól, ha pisi van, a kakával megküzdünk, mert mikor jönne ki Alex megijed és elkezd rohangászni a lakásban mint egy fejetlen csirke. Éjszakai bepisilés: ha este 8-9 után iszik valamit, akkor tuti bepisil az ágyba. Ha nem, akkor nem. Az elején közölte, hogy pelus kapsz és ne bugyi, de kitartottam szelíd határozottsággal és nincs pelus, és most már nem kéri kakához sem. Viszont csak a bilibe, ülve mindent. Állva 2X sikerült egy fát lepisilni, de ennyi volt a szabadtéri akció. Inkább hazaviszi, ha nem húzom az időt.
Ez a vezető ovónő adott tippeket: hogy türelem, kitartás, sok kisgatya és minden alkalommal mikor bármi akció a megfelelő helyre ment (bili, wc) akkor hatalmas ováció, taps, ügyes vagy, micsoda nagyfiú, elmesélni mindenkinek, hangosan, hogy a gyerek hallja hogy mások előtt dícsérik (Alex fel szokta hívatni az anyámat, hogy elmesélje - persze más számára érthetetlenül) és ha rossz helyre megy, akkor egy rossz szó, leb***ás nélkül ruhacsere. Én azért ilyenkor rákérdezek, hogy hova pisilünk/kakilunk? a bilibe. Bugyiba pisilünk/kakilunk? Neeem.
Na, sikerült jó hoszúra nyújtanom, és a gyermek egész emésztőrendszerét részletezve analizáltam a nyáltól a végtermékig, úgyhogy most zárom soraimat
puszi mindenkinek
Katy
ui: Össze kéne hozni egy talit, mit gondoltok?