Sziasztok!
Menta, Heni, inkább itt írok nektek, emlékszem, milyen bajban voltam, mikor össze akartam keresgélni az infókat a babaúszásról, és olyan nagy forgalmú topikokból kellett kibogarászni, mint pl. az elsõ napok, hetek...
Mi a kaszásdûlõi tanuszodába járunk (III. kerület Szérûskert u. 40.), Somogyi Krisztina (30/92-15-209) és Somogyi Katalin (20/96-40-876) tartja a tanfolyamot. Szintén õk tartanak még tanfolyamot Pestlõrincen a Park Uszodában, Budakeszin a Zusamm Panzióban, a MOM Parkban és Érden a Mazsola Úszótanodában. A kaszási tanfolyam péntekenként 10-11 óráig tart, a MOM parki csütörtökön van, a többit nem tudom. Az ára tényleg húzós egy kicsit, egy alkalom 2.000 Ft, ha alkalmanként fizet az ember, vagy egy hónap 6.000 Ft. egyben.
3-20 hónapos korig lehet menni, szerintem nem fogadnának 20 hónapos babákat is, ha tényleg gond lenne már azzal a bizonyos búvárreflexxel (
így kell ezt írni???
). Bár az is lehet, hogy másképp foglalkoznak a nagyobbakkal. Heni, szerintem ha valanmelyik helyszín jó nektek, de kétségeid vannak Barni kora miatt, akkor hívd fel õket, és kérdezz rá. Nagyon kedves fiatal csaj mindkét oktató!
A babákra gumibugyit (pelekázónadrágot) kell adni, és arra a "fürdõruhát". A miénk biciklis nadrág fazonú (még úszósapi is van hozzá!
), de láttam már többfélét. A kaki nem jön ki belõle, a babapisi meg nem nagy ügy.
A babáknak nem, de a mamáknak kötelezõ az úszósapka használata.
Nincs semmi vízbe dobálás, semmi erõszak és gorombaság, a babák a saját tempójukban haladnak, amit nem szeretnek, azt nem erõltetjük. Folyamatosan lehet csatlakozni, úgyis mindenki máshol tart, és aki tanfolyamot tartja, az megy babától babáig, és megmutatja a mamának, hogy mit és hogyan csináljanak. Szóval végül is minden babával a saját mamája (papája, nagymamája) foglalkozik.
A tanuszoda nagyon tiszta, csak kicsi gyerekek és a babák használják. A vizet valami speciális anyaggal, és nem klórral fertõtlenítik, és biztosan gyakran cserélik, mert az is gyönyörû tiszta.
Arról, hogy megtanulnak-e úszni, és ha igen, akkor milyen idõs korukra, fogalmam sincs. Végül is a cél (szerintem) a víz megszerettetése, a biztonság és biztonságérzet elérése, és végül, de nem utolsó sorban a nagy közös locsa-pocsa!
Nekem az bõven elég, ha a kisfiam nem fél a víztõl, és ha véletlenül nagy vízbe esik (fordult elõ ilyen a családomban pici babával), akkor fel tud jönni a felszínre, és fenn is tud maradni, nem pánikol be. Ez éppen elég ahhoz, hogy ne fulladjon meg, és ki tudjuk húzni. Végül is elég relatív, hogy mit nevezünk úszni tudásnak...
Na, talán mindent leírtam, ha kimaradt valami, akkor kérdezzetek rá újra. Kicsit szétszórt vagyok, PiciLci felébredt közben, itt ül az ölemben, és próbál a billentyûzethez férni...
BMárti
és PiciLaci: XCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCGVVVVVVVVR-]@XYM<<<<<;<;;;;;;;;;;;;;<