Kíváncsi, egyszerre írtunk, és kb meg is írtad, amit én gondolok. Pont az az egyik, hogy a lelkifröccs sokkal rosszabb, mint egy határozott okból elcsattanó pofon. A pofon általában arányos büntetés azzal, amit a rossz gyerek csinált (mondjuk ha anyukám két órán át izgult, hogy hol a fenében lehetek vagy ha verekedés közben betörtem az ablakot, és a tesómmal mindketten elvágtuk a kezünket, stb). A lelkifröccs viszont lelket nyomorító dolog, a gyerek kezdi azt hinni, hogy értéktelen, hogy elfogadhatatlan a személyisége, hogy nem szeretik. Elkezdi nem szeretni magát, és ez sokkal rosszabb, mint egy pofon után jót bőgni, mély önsajnálatban gyűrködve a zsebkendőt
. Tapasztalatból mondom. Persze adott esetben a beszélgetés a jobb, nyilván mikor nagy dolgokról van szó, akkor a beszélgetés helyesebb, nem lehet veréssel eldönteni, hogy "márpedig abba az iskolába mész, amelyikbe én akarom" vagy hogy "igenis bocsánatot kérsz a bátyádtól".
Amiről még írni akartam...
Vekerdy Tamás cikkei és könyvei azok, amik belőlem nem mindig, de gyakran ellenérzést váltanak ki. A Nők lapjában karácsony táján megjelent egy írása, melyben szerintem különösen furcsákat ír. Nekem legalábbis fura. Arra biztat, hogy engedjük a kamasz gyerekeinket karácsonykor is a korosztály-társakkal lenni, mert a rokonlátogatást nincs értelme erőszakolni.
Úgy éreztem a cikket olvasva, hogy ez megint a "minden rossz, ami régi" elv alapján született. Mert a karácsonyi rokonlátogatás igenis fontos, sőt, az is fontos, hogy a rokoni kapcsolatok élő kapcsolatok legyenek egész évben. Nem a karácsonyit kéne kihagyni inkább, hanem az évközbenieket kéne sűríteni, mert nagyon fontos lenne, hogy a generációk együtt legyenek. Egyáltalán nem olyan jajdejó az, hogy a tizenévesek egymást nevelik, míg a negyvenes szülők a tévé előtt döglenek vagy esetleg buliznak valahol, vagy jobb esetben húzzák az igát. Utóbbi azért jobb eset, mert egyrészt nem önként mondanak le a gyerekük nevelgetéséről, másrészt ők jobb példát mutatnak, mint a nemtörődömségből nem nevelő szülők. Igenis fontos lenne, hogy tanuljunk a nagyszülőktől, a szülőktől. És hogy ne uralkodjanak el a vízszintes (korosztályi) kapcsolatok a függőleges (családi, azaz generációközi) kapcsolatok rovására.
Na, és ezzel még oda is szeretnék kilyukadni, hogy azok a pszichológia könyvek, amelyek a szülők ellen fordítják a fiatalokat, szerintem nagyon nagy károkat okoznak. Ez most egyébként nagy divat, igazából már Freud és társai óta. Eleinte nagyon vitatták, de mostanára - mivel egyrészt újdonság volt, másrészt örömmel hallja sok ember, tehát jó üzlet - ez a nézet nagyon eluralkodott. De ettől még nem biztos, hogy igaz!!!
Kíváncsi nagyon jól megírta ma 10.10-kor, hogy miért nincs igaza azoknak a könyveknek, ahol mindenféle emberi lelki problémáért állandóan a szülőt okolják. Nem írom le ide, mert ő tökéletesen megfogalmazta, hozzátenni se tudok semmit. Inkább olvassátok el figyelemesen tőle.