2002.05.21 17:35
Szerző: Anonymous
Kedves Keke,
Elõszöris az elnézésedet kérem, hogy az általad feltett kérdést továbbítottam a cég szakembereinek. Az ezzel kapcsolatos hozzászólásokat töröltem a fórumunkból. Így (ha erre kifejezetten kérsz) megkérdezem telefonon valamelyik szakemberünket: hogyan diagnosztizálná és kezelné az enyhe hipotóniát a GEKKO kis csoportos foglalkozásain, és a válaszát itt közlöm veled.
Személyeskedni szabad-e? Persze. Ez a fórum errõl szól. Azért mert te nem egy személyt, hanem személyek egy egész csoportját igyekszel itt minden erõddel lejáratni, valóban személyeskedsz. Én is elmondom a véleményemet, a cég képviseletében, anélkül, hogy igazán bántót engedtem volna meg magamnak veled kapcsolatban. Veled ellentétben, aki sorozatosan sérteget bennünket.
Az alázatot és tiszteletet még nem sikerült tanulnom tõled: nem én becsmérlem más szervezetek szakmai tudását, és tisztességét. Én kizárólag saját magunkról beszélek, és ha kell, megvédem a nálunk dolgozó szakemberek becsületét, és tiszteletben tartom más emberek tisztességes munkáját, szorgalmát, tehetségét.
Keke, nekem ez a munkám. Nem szórakozásból írogatok neked, eszem ágában nincs "személyeskedni", reagálni a bennünket érõ támadásokra. De mivel ez a munkám, nem hagyhatom szó nélkül, ha tisztességtelenségel vádolsz bennünket. Értelmes emberek vitájában szívesen vagyok partner, pláne ha ennek valami elõremutató dolog a célja.
A konkrét felvetésekre:
Nem érzek felelõséget más szervezetek ismertségével, PR és marketingtevékénységével kapcsolatban. Magyarul: nem alap a lejáratásunkra az, hogy más (általunk is kiválónak tartott) szervezetek kevésbé ismertek, mint mi. Nem értem, ezért miért bennünket hibáztatsz?
A GEKKO nem számláz jutalékot semmilyen egyéb szakemberhez irányítás kapcsán. Ez a munka (is) bele van építve a GEKKO ügyfelek részére nyújtott szolgáltatás árába.
Magyarországon sem kizárólag piacelvû pedagógiai szervezetek léteznek, sõt. Világosan leírtam: mi egyáltalán nem kérdõjelezzük meg az állami, alapítványi szerepvállalás hatalmas jelentõségét, sõt... De nem is számoljuk fel a sikeresen mûködõ GEKKO-t, csak azért mert eddig nem találtunk állami / alapítványi finanszírozást az arra rászoruló családok számára.
Gazdagok. Elkerülte a figyelmedet: a GEKKO-ba járó gyermekek döntõ többsége nem a kifejezetten jómodú családokból kerülnek ki.
Magánóvoda. Egyszer én is átgondoltam egy képességfejlesztésre (is) berendezett nyugat-európai színvonalon felszerelt óvoda üzleti koncepcióját. Beszéltem is róla a GEKKO pedagógiai szakembereivel, de végül az derült ki (az okokat hosszas lenne felsorolni), hogy nem tartjuk sem pedagógialag, sem pedig gazdaságilag megvalósítható ötletnek a képességfejlesztõ foglalkozások és az óvoda funkcióinak az összevonását.
A konstruktív ellenzék pontjaira reakció: :-)
1.
Hasonlót csinálunk, mint amit leírsz, mint helyet, amit keresel. Néhány különbséggel. Nem hagyhatod nálunk a gyermeked megõrzésre (ez rengeteget drágítana az árainkon: nagyobb helyiség, dada, stb.) Az 1000-1500 Ft / foglalkozás veszteségessé tenne bennünket. A jelenlegi áraink biztosítanak egy - a továbbfejlõdéshez is szükséges - tisztességes üzleti hasznot. A szülõket bevonjuk, de nem azért, hogy (részben) õk és más képzettségû alkalmazottak is "beszálljanak" a fejlesztõmunkába. Szerintünk ez a gyógypedagógus feladata. A szülõt azért vonjuk be, hogy lássa a szakember munkáját, és otthon is folytassa a fejlesztést. A szülõk nálunk is kommunikálnak egymással, a foglalkozások elõtt és után. 50-percnél hosszabb idõre a szakemberink nem tartják hatékonynak lekötni egy kisgyermek figyelmét egy-egy fejlesztõfoglalkozás során. Ez nem emelné a GEKKO árait, de rontaná a fejlesztés színvonalát is. Ha több órát kellene a kisgyermekeknek nálunk tölteniük, ami alatt intenzíven mozgatjuk a kis agyacskájukat, sírnának, ha hozzánk "kell jönni". Így alig várják!
Állandóan forszírozod ezt az "egészséges" / "fogyatékos" kategóriát. A GEKKO ezt gyökeresen másképpen látja. Végtaghiányról, bizonyos fokú figyelemzavarról, hiperaktivitásról stb. beszél és nem kettõ db. fekete / fehér kategóriáról. Az állami támogatásról már N ízben leírtam: nem rajtunk múlik a dolog. Sem az államnak, sem alapítványnak nem tiltjuk, hogy az ARRA RÁSZORULÓK (ezt értsd, ahogy akarod)számláját részben, vagy egészben megfizesse. Nemhogy nem tiltjuk, erre keressük is a megoldást. Eddig nem találtunk, ezt nem vetheted a mi szemünkre, nem mi tehetünk róla. Soha nem MINDEN szülõ számlájának részleges megfizetését kértük különbözõ szervezetektõl, és a Magyar Államtól, hanem közösen egyeztett módon az arra rászorulókét. Ezt nyilvánvalóan az anyagi helyzet, és a fejlesztés indokoltságának a mértéke határozhatja meg.
Az "egészséges gyerekeknek minek?", "hat éves gyerekeknek minek?" "nem lesz elég az iskolapadban?" utalásaidra utoljára leírom ezzel kapcsolatban a GEKKO álláspontját, de többször nem ismétlem magam.
A GEKKO nem különböztet meg egészséges és fogyatékos gyermeket. Alapvetõ képességeket fejleszt, ott, ahol erre szükség van. Ahol nincs lehetõség semmilyen képesség fejlesztésére, semmilyen mértékben (tudtommal még nem fordult elõ), ott a GEKKO fent kívánja tartani ezt az ideális állapotot - azaz 100%-ban csak megelõzõ és megfigyelõ szerepet, és hasznos idõtöltést nyújt. Ezek azok a ritka esetek, amikor úgy állsz fel a fogorvosi székbõl, hogy "minden rendben, önnek tökéletes a fogazata." Minden szülõt precízen tájékoztatunk a gyermekével kapcsolatos megfigyeléseinkrõl, tehát tudja jól milyen céllal hozza a GEKKO-ba a gyermekét, vagy dönt úgy, hogy nem tart tovább igényt a munkánkra.
Hat éves (és sokkal fiatalabb) gyermekekeknek azért, mert a korai fejlesztés kisgyermekkorban mûködik, az agyi érési folyamatok lezárulásáig a leghatékonyabban.
Nem, nem lesz elég az iskolapadban. Az iskolapadban majd matematikára, fizikára, biológiára, kémiára tanítják a gyermeket. A GEKKO-ban játszunk velünk, és közben felfejlesztjük a képességeit, hogy tudjon majd figyelni az órákon, ne akadályozzák tanulási zavarok az ismeretszerzés folyamatában.
Mindig örülünk, ha egy olyan pedagógiai intézményrõl hallunk, ahol nagy jelentõséget tulajdonítanak a képességek fejlesztésének, a gyógypedagógiai munka megbecsülésének, értékelésének. Így a kaszásdûlõi bölcsödének is! Nagyon jól teszik, is igazán lelkiismeretes munkára vall, hogy kikérik egy gyógypedagógus véleményét a kis lurkókkal kapcsolatban.
2.
A fogyatékos gyermekek ellátását a GEKKO nem tudja teljeskörûen ellátni, ezt sehol nem is állítjuk. A fogyatékos gyermekek szülei az esetek 99%-ban már tudnak a rendelkezésükre álló szervezetekrõl, nem szükséges õket informálnunk. A maradék 1%-ban informáljuk õket, az adott szakember legjobb tudása szerint. A GEKKO csak egyetlen dolgot állít a fogyatékos gyermekekkel kapcsolatban: nálunk semmilyen hátrányos megkülönböztetésben nincs részük, az õ képességeiket is fejlesztjük, testreszabott módon, hozzáértõ szakemberek munkájával.
Keke, nyilvánvalóan nem vállalunk fel MINDEN esetet. Arról beszélünk, hogy mit vállalunk, és nem arról, hogy mit nem. Amióta létezik a GEKKO, alig akadt 2-3 olyan eset, amikor olyan gyermek fordult hozzánk, ahol nem tudtuk volna vállalni az általunk vállalt feladatot: a képességek szakszerû fejlesztését. Emiatt teljesen feleslegesnek tartom a marketingkommunikációba belekeverni: milyen esetekben ne forduljanak hozzánk!
Talán az okozza a keveredést a fejedben, hogy a GEKKO azt állítja magáról: nem szükséges ide-oda cipelni a gyermekedet, mert itt komplex fejlesztésben részesül? Ezt nem úgy értjük, hogy meggyógyítjuk a vakokat, súlyosan pszichopata gyerekekbõl tündéri angyalkákat tudunk varázsolni, a szünetekben pedig elvégzünk egy-két gyors szívátültetést. Hanem, hogy a gyermekek összes alapvetõen fontos alapképességét is fejlesztjük, amivel általában több helyre viszik a szülõk a gyerekeket (zongora, sport, szakkörök, magántanárok stb.) Tehát: fejlesztjük a mozgást, kézügyességet, hallást, látást stb.
A fogyatékosok megfelelõ és teljeskörû ellátása egy nagyon erõtpróbáló és nemes feladat. A GEKKO-nak erre nincsenek meg az erõforrásai semmilyen téren. Nem is ez a GEKKO létrejöttének a célja. Ez mindenütt (tudomásom szerint) állami és jótékony emberek, cégek aktív szerepvállalásával történik. Én is szeretnék büszke lenni arra, hogy az országom hogyan bánik a fogyatékosaival. De ne bennünket hibáztass az esetleges hiányosságokért. Mi eddig is megtettünk minden tõlünk telhetõt, és a jövõben is meg fogunk. Az esetleges személyes érdekeltséged az ügyben megmagyarázza az irántunk érzett dühödet, amiért gyógypedagógusok nem a leginkább rászulókkal töltik az idejüket. Én azt gondolom, a gyógypedagógus nem hiányszakma, és minél több pénz lesz a fogyatékosok ellátására, annál több gyógypedagógus diplomán szárad majd meg a pecsét. Szerintem más megoldás nincs: ez a (szociális) piacgazdaság. Eddig senki nem talált ki jobbat, mi sem.
Amint már többször írtam, semmi bajom az ellenvéleménnyel, hidd el. Rutinszerûen válaszolok: én is leírom a magunkét, a GEKKO nevében. És: kiváncsi vagyok, hiszen ez is a munkám, hogy azok, akik elégedetlenek velünk, miért azok? Ha sikerül találnunk ilyen okokat, tudunk fejleszteni a munkánkon, és az ügyfélkörünk is megnõ. Ez gazdaságosabb mûködést is eredményez, amivel még tovább növelhetõ a munka színvonala, bezárul a kör. Tehát: eszem ágában sincs elitélni, kritizálni szülõket, és tiszteletben is tartom a döntésüket.
Szerintem (röpke néhány ezer sornyi iromány után) sikerült megértenem, mi lehet a bajod velünk: hogy nem biztosítunk teljeskörû ellátást egy megfizethetõen alacsony áron egy fogyatékos kisgyermeknek. Ezt el is fogadom, ezt valóban nem tudjuk. Nem is ajánlunk ilyet, csak heti 1-2 alkalmanként képességfejlesztõ foglalkozásokat.
Ugyanakkor, ha tehetek ilyet, én azt rónám fel neked tisztességtelen viselkedés gyanánt, hogy rossz hírünket akarod kelteni, azt állítod, hogy nem rendelkezünk elég szakértelemmel a munkánk elvégzéséhez.
Vagy: ha nekem még mindig nem sikerült: kérem fogalmazd meg egy világos, egyértelmû mondatban, mi a kifogásod a GEKKO Képességfejlesztõ Játszóházakkal, te miért vagy vele elégedetlen?
Volt, aki egy büdös, cigiszagú szakemberre panaszkodott, ez tiszta sor. Nincs is róla több vita. Idõközben ellenõriztük a dolgot, minden munkatársunk öltözéke tiszta, és nem áraszt kellemetlen szagot. Ennek az ellenõrzésére a késõbbiekben is fokozott figyelmet fordítunk majd.
Arra kérlek, ha tényleg azt állítod egy nyilvános fórumon, hogy a GEKKO munkatársainak szaktudását nem tartod megfelelõnek ahhoz a munkához, amit vállalunk, indokold is meg! Szerinted miért nem elégséges egy kimagasló eredménnyel végzett, gyógypedagógusokból, konduktorokból és pszichiáterekbõl álló csapat szakmai tudása a képességek korai fejlesztéséhez? Ha egyes szakemberrõl beszélsz, akinek kétségbevonod a munkáját, rossz tapasztalatod volt vele kapcsolatban, kérjük tudasd velünk, hogy megvizsgálhassuk a dolgot! írd le konkrétan, mi az, amit szakmai szempontból kifogásoltál a munkájában! Egyébként volt már rá példa, hogy a GEKKO megvált egy-egy munkatársától, de elsõsorban nem a szakmai munkájuk, hanem más okokból. Például, a szülõvel való elégtelen kommunikáció miatt. Mert hiába dolgozik szakmai szempontból kifogástalanul, ha szülõnek ebbõl csak az jön le: "ezek csak ellabdázgattak ott ennyi pénzért..." Ez is a munkatársaink dolga: tájékoztatni a szülõt, bevonni, és elmagyarázni mit, miért és hogyan csinál, mit fejleszt vele stb. Írásos formában is. Ha valaki ezt elmúlasztja (jól) csinálni, hibát követ el, és erre odafigyelünk.
Bordás Bence
Gekko Képességfejlesztõ Játszóházak Országos Hálózata
[url=http://www.gekkonet.hu" TARGET="_top]http://www.gekkonet.hu[/url]