Sziasztok!
Eddig csak érdeklődéssel olvasgattam, de most már én sem állom meg, hogy ne szóljak hozzá. Pedig teljesen egyetértek Kriszivel, hogy ezek a témák nem ide valók, de nem miattam lesz OFF a topik.
Szóval szoptatás:
Alice,
Egészen egyszerűen nem értem, hogy mi a bajod a szoptatási tanácsadókkal vagy az LLL-lel. Ők egy csomó embernek bizonyítottan segítettek, ártani pedig nem ártanak senkinek. Még ha Nálatok nem is jönnek be a tanácsaik (bár nehezen jöhetnének be, hiszen meg sem fogadjátok őket), nem azért nem működik Nálatok a szoptatás, mert ők vannak és kampányolnak. Annyira azért lehetnél szociális, hogy gondolj azokra a babákra és mamákra, akik a szoptatási tanácsadók nélkül nem tudtak volna szopni, illetve szoptatni. Rajtuk segítettek a "papnők", Nektek nem ártottak, akkor hadd dolgozzanak, nem?
Ne haragudj, de nekem úgy tűnik, hogy a lányod semmit nem kíván tenni azért, hogy megoldódjanak a szoptatási problémái. Ezt el is tudom fogadni, mert nekem is voltak mindenféle gondjaim és kétségbeesésemben én is sokszor mondtam a páromnak, hogy holnaptól tápszerezünk. Szerencsére mi mindketten tudtuk, hogy nem gondolom komolyan (van már két nagy gyerekem és ők sem kaptak soha tápszert), ezzel a kifakadással csak azt akartam érzékeltetni, hogy mennyivel egyszerűbb is lenne a cumisüveghez nyúlni. És azt is megértem, hogy ha valaki ebben a helyzetben nemcsak fenyegetőzik a tápszerrel, hanem elő is veszi.
Az én gyerekeim egyébként a Szoptatós kommandó-nak (vagy legalábbis a tanácsaiknak, mert személyesen soha nem beszéltem velük Pelét kivéve itt a Babaneten) köszönhetik, hogy viszonylag sokáig szoptak / szopnak. Nálam minden egyben volt ahhoz, hogy azt gondoljam (pláne 11 évvel ezelőtt), hogy nem tudok szoptatni: anyám sem tudott, kicsi a mellem és soha nem voltam bőtejű alkat. A Szoptatós kommandó irányelveinek betartása nélkül biztos, hogy nem lett volna elég a tejem.
Egyébként szerinted mi érdeke fűződne a Szoptatós kommandónak ahhoz, hogy azt hirdessék, hogy a legtöbb mama tudja szoptatni a gyerekét, ha betartja az irányelveiket? Gondolom nem hiszed azt, hogy ezzel az egyetlen céljuk az, hogy bosszantsák azokat, akiknek ez mégsem sikerül.
Lenne még egy kérdésem. Tényleg nem kötözködni akarok, csak érdekel. A lányod miért nem néz körül itt a Babanet-en személyesen. Hiszen azt írod, hogy más fórumokon szokott beszélgetni. Akkor tehát nem arról van szó, hogy általában nincs ideje vagy kedve a fórumozáshoz (amit megértenék), csak a Babanet-et kerüli. Csak azért kérdezem, mert az első kézből kapott információkból lehet, hogy egyszerűbben ki tudná hámozni azt, ami Neki esetleg segíteni tud. (Én a szoptatási problémáim miatt regisztráltam és megoldódtak a gondjaim. J)
Alma:
Ez a beszélgetés kezd nagyon vicces lenni és egy kicsit a süketek párbeszédéhez hasonlít. J Én nem tudom Te hogy vagy vele, de ha nekem ennyien mondanák, hogy az alma kockázatos hathónapos kor előtt és én egyedül lennék a véleményemmel, akkor bizony elbizonytalanodnék
Szerintem Borcsa tökéletesen leírta, hogy mi a baj az almával: csak annyi, ami minden más túl korai hozzátáplálással. Hogy a csecsemő bélflórája és így az immunrendszere akkor fejlődik ideálisan, ha csak anyatejet vagy megfelelő tápszert kap. Minden más legyen az alma, barack, szőlőcukor vagy szalonna hátráltatja ezt a folyamatot és kárt OKOZHAT a babának. Tehát ha a dolognak kockázata van, előnye meg semmi, akkor én sem értem, hogy miért kell alkalmazni. Te két érvet mondtál: enzimek és szokja az ízeket. Minden enzim, amire a babának szüksége van, benne van az anyatejben és a tápszerben is. Azt pedig egyáltalán nem értem, hogy miért kellene a babának az anyatejen, illetve a tápszeren kívül más ízt is szoknia annyi idős korában, amikor másféle táplálékra még nincs szüksége? Majd ráér megszokni, ha szüksége lesz rá.
Tudtommal egyetlen emlős állat sem ad az utódjának semmi mást anyatejen kívül, amíg szoptat. Akkor az embernek miért kellene adnia? Azt persze elismerem, hogy az ember nem csak biológiai, hanem szociális lény is. Ezért az ember baba táplálására van más mód is, mint a szoptatás. És az anyának joga van ezt választani. De ma már hál istennek vannak olyan tápszerek, amelyek az anyatej funkcióját egészen jól be tudják tölteni (amennyire tudom, szerencsére egyáltalán nem vagyok tápszer szakértő), de azt nem látom be, hogy bármi mást ezen a táplálékon kívül miért kellene adni addig, amíg erre a baba nem érett meg.
Jaj, ne haragudjatok, hogy ilyen hosszú lettem, meg biztosan ismételtem is másokat, de ez most kikívánkozott belőlem.
Anna