Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Lányok! Nem tud valaki valami jó szert tavaszi fáradtság ellen? Napok óta kóválygok és ha 1 hétig alhatnék egyfolytában, az is kevés lenne. Ez ugye Hiszti Panni mellett lehetetlen, mert sajnos az utóbbi időben alig alszik éjjel. Ébred: éjjel 1 körül, aztán fél hárok körül, aztán fél ötkor, és attól kezdve nem akar aludni. Hol van az én jó kislányom, aki 2 hónapos korától végigaludta az éjszakákat?
Steiff: Engem is érdekelne mit mondotta jogász.
Hildus
Vendég

Rvan! De jó lehetett ez a fallabdázás dolog. Én is úgy kipróbálnám, de sajnos a közelünkben nincs erre lehetőség.
Kép

kizsó

Szia Sünirenóca!
Újra elküldtem az email címemet,remélem megkapod!
Lányok!
Lenne egy elég kényes kérdésem: Járt valaki közületek pszichológushoz?
Tudom,hogy nem vagyok egyedül ezzel, de az elmúlt években annyi mindenen keresztül mentem és rettentő érzékeny vagyok mindenre, elsajátítottam a "bármikor tudnék sírni" képességet és lehet,hogy nem lenne rossz egy szakember segítségét kérni.Nem hiszem,hogy nagy a baj,de hátha érdemes lenne,hogy rosszabb ne legyen.
Bocs,hogy ilyen témát feszegetek,de érdekel a véleményetek.Köszi előre is.

Kép
csöpke

Csöpke! Én jártam még Marci születése előtt. Sajnos és szerencsére csak rövid ideig, néha azt gondolom nem ártott volna még egy pár alkalom. Szerintem, ha úgy érzed, hogy szükséged van rá, akkor ne habozz, menj el! Mikor még nagyon lombikoztunk én már ott is azt gondoltam, hogy minden ilyen meddőségi centrumban oda kellene erre figyelni és megadni a lehetőségét, hogy a "rászorulók" ott helyben, egy a témában illetékessel tudjanak beszélni. Sajnos nálunk ez még ciki és az emberek többnyire úri huncutságnak tartják, pedig szerintem nem az!

Mit szóltok az időjáráshoz? Ma úgy volt, hogy anyu besegít és Marcizik egy kicsit, amíg én pihenek és persze kitakarítok.. Kép Ebből az lett, hogy egész nap a kocsiban ültem nem tudtam se pihenni, se takarítani és most megyek újra.. Kép Most megyünk vissza a lombikos dokihoz elmondani, hogy mit mondott az, aki műtött. Remélem, abbahagyhatom végre a hormonok szedését!!

Gabszi! Merre jársz?

KépKép
KépKép
marci_anyu

Vicki! Azért, ha van lelkierőd várom a választ! Kitartás! Sokat gondolok Rád!!

KépKép
KépKép
marci_anyu

Sziasztok!!

Csak egy percre szaladtam fel.......

Mindenkinek nagyon köszönöm a kedves szavakat!!
Nagyon jól esik, hogy gondoltok rám!!!!!

Marci_anyu küldtem választ!!

Puszilok mindenkit, később még jövök!!

Vicki
vicki

Sziasztok!

Marci anyu
Melyik hormonod nincs rendben? Vagy több is van?
Én a prolaktinnal küzdökKép Amint abbahagyom a bromo szedését az előző legmagasabb érték dupláját produkálomKép Mikor lesz már ennek vége? Öt éve reggel este bromoKép

Csöpke, Pirinyócska
MegkaptamKép Küldtem a táblátKép

Csöpke
Ha szükségét érzed ne habozz. Sajnos én nem fordultam pszichológushoz pedig kellett volna. Marci anyunak igaza van. A meddőség kezeléséhez az első perctől kezdve szükség lenne egy pszichológusra is.

Hildus
Ma éjszakára kicsit több alvást neked.
C vitamin, virágok a vázába, sok gyümölcs, folyadék, mozgás és valami kényesztető csak Neked. Ilyenkor még 10 perc magány is sokat segít.

Rvan
Lehet, hogy te még nem voltál velünk amikor erről írtamKép?
2002-ben festettük ki a házat, 2003-ban költöztünk ide. Már akkor feltettük a macis tapétát. Kép Kép
Helikopteres lámpát vettünk és olyan szekrénykéket ami már a babó(k)nak jó lesz. Első ágyunk egy kihúzhatós kanapé volt.
Sajnáltam eddig kirakni, de most már vége. Kihúzni nem lehet, mert leszakad. Sok helyet foglal és nem is kényelmes. Ennek a helyére kerül majd a két relax szék.Kép
A kiságy, babakocsi, fürdető, zenélőforgó, babaőrző, egy-két ruhácska, ágynemű, hálózsák, kezdő cumisüvegcsomag, cumisüvegmelegítő és még pár dolog már megvan. Lehet, hogy a babakocsit cserélni kell majd (ikresreKép), de egy babónak már a kezdő felszerelés megvan.Kép A babona engem sosem érdekelt. Örülök, hogy már akkor kifestettünk. Így ha jön(nek) haza a mi babá(i)nk vele/velük törődhetünk, foglalkozhatunk minden percben.Kép

Kicsit hosszú lettem és sok a kép. Bocsi.

Süni
süni_renóca

Sziasztok!

Süni
nagyon jó a szoba, biztos élvezni fogja a kis jövevény az új helyét!
A prolaktinra meddig kell szednek a bromo-t? Nálunk a doki leállította a lombik után és nem is ellenőrzte a szintet. Igaz a májam nem nagyon szerette (kicsit sokat hánytam, ha beszedtem a gyógyszert).

Amneris
kutyus megvan? Mindig rád gondolok, ha megyek etetni, mint például most is. Nálunk jelenleg 4 kutya van, mert a szomszéd kutyái jobban érzik nálunk magunkat, mint otthon.

Csöpke
Pszichológushoz nem jártam, de sokszor eljátszom a gondolattal, hogy jó lenne elmenni. De valahogy mindig lemarad. Így sokszor a családom idegeire megyek.

Steiff, Rumfo
képzeljétek a cégnek most szűnt meg Cegléden üzeme, így átvettük az anyagokat. Majdnem minden családban van fogyatékos gyerekKép. Teljesen megdöbbentünk! Hogy mennyire betegek és milyen természetű azt nem tudjuk, de a táppénzt és a segélyt felveszik rá, vagy gyesen maradtak otthon a gyerekekkel. A legidősebb gyerek 14 éves, a legkisebb 2. Nem értetjük mi ez, először Csernobilra gondoltunk. Lehet ez? Cegléd még Pest megyében van! Szülni szülenek az anyák, de nem egészéségesek a babák! A TB ügyintéző elmondta, hogy van genetikai rendellenességű, fogyatékos, lisztérzékeny ...

További kellemes estét mindenkinek!

Kép
madri

Szia Madri!

Sajnos nem tudom még meddig kell szedni. A nőgyógyászati onkológiára járok. Nyár végén észrevettem egy csomót a mellemben. Szerencsére "csak" a magas prolaktinszint miatti előtej képzés miatt bedurrantak a tejcsatornák. A doki a bogyótól várta, hogy eltűnik. Ugyan kisebb lett, de még mindig megvan. Keddhez egy hétre megyek megint ellenőrzésre. Havonta egyszer ott múlatom az időt. Szegény anyóskámra a frász jött amikor egy "kedves" ismerős elmonta neki, hogy már többször látott az onkológián ücsörögni.

Most olvastam pár történetet a Gólyamesékből.
Jó kipityeregtem magam.Kép
Kép
Jó éjt mindenkinek.
Süni

VÁROM A TÁBLIKAT!!!!!
süni_renóca

Sziasztok!

Szégyelem magam, de nem tudok mindenkinek írni, annyira keveset vagyok a gép közelébe és mikor idejutok már fáj a szemem. Kép

Kívánok holnapra minden Ildikónak nagyon sok boldog névnapot!Kép

Süni: Bocsi, lehet nem jól olvastam, az előbbi okokból az emileket is futtában olvasom.Kép Sajna most tuti nem tudunk kimozdulni, annyi minden van, és sajnálom hogy nem lehetünk ott. De áprilisban remélem sok mindenkit megismerhetek.KépNagyon tetszik a szoba, a mienk is hasonló színű.Kép

Csöpke: Én ugyanezen okból természetgyógyászhoz kezdtem el járni, és nagyon sokat segített, én nem találtam megfelelő szakembert, de ő csodát tett a lelkemmel, bár folyamatban van, csak most arra sincs időm rendesen.Kép Kép

Hildus: Engem a Béres Q10 tart most életben.Kép

Rumfo: Nekünk is 200-at mondtak kb, vagyis többet sornak a TEGYESZ-nél nyáron, de igazi sorszámot nem is kaptunk, 5 év körüli várakozással.Ez pl Csongrád megye. Nem tudom azóta alakult-e valami, szerintem semmi, mert a gyermekvédelmissel találkoztam és mondta, hogy áll a sor. Szóval itt se jobb a helyzet.

Kizsó: Küldöm a napsugaracskákat felétek, hogy minél hamarabb rátok találjon az egészség.Kép És örülök, hogy nem esett bajotok.Kép

Vicki: Õszinte részvétem. Mindig a szép emlékekre kell gondolni. Az én meggyőződésem, hogy szeretteink örökre velünk maradnak, a lelkünkben, hisz ők vettek bennünket körül, mosolyunkban az ő mosolyuk tükröződik vissza. Kívánom, hogy minél hamarabb megnyugodjon a lelked!

Mindenkinek puszi!

KépKép
ancsúr

Sziasztok!
Nagyon köszönöm a válaszokat, bár a pszichológusoktól tartok kicsit, nem nagyon bízom a hatékonyságukban, bár semmiféle tapasztalatom nincs e téren.
Ancsúr: természetgyógyászhoz jártam még meddőségkezelésre(eredménytelenül) és az ott töltött idő jót tett a lelkemnek, de képtelen lennék oda visszamenni azok után, ami történt.
Sünike: megkaptam a talitáblát,köszönöm, nagyon szeretnénk elmenni, még átgondoljuk a férjecskémmel, hogy melyik időpont lenne a legjobb.KÖSZÖNÖM!!!!!

Kép
csöpke

Rumfo és Ancsúr!

Baranyában 30 körül vannak a sorban és tavaly pl 24 lezárt örökbefogadás volt plusz még néhány folyamatban. Ez azért jobban hangzik,mint amit ti írtatok.Nem tudom,miért nem megy ez hatékonyabban és miért van ekkora őrült különbség a megyék között. Reménytelennek tűnik,de eljön egyszer a mi napunk is!!!

Kép
csöpke

Rumfo!

Igazából nem hiszem, hogy nem lenne publikus, amit a hölgy mondott, bár nagyon csodálkoztunk, hogy nekünk, mint vadidegen öf párnak elmondta.Na szóval a lényeg, a helyi gyámhivatal vezetője csak úgy engedi , hogy egy gyermek örökbeadhatóvá váljon, ha azt a bíróság mondja ki. Vagyis nem Õk, mint gyámhivatal hozzák meg a határozatot, hanem a bíróság hosszú-hosszú peres eljárással. Egy ilyen per ugye évekig is eltarthat, a gyerek meg addig jojózik az intézetben. Õ mondta, hogy a várakozási idő nálunk 3-4 év is lehet, míg pl. Tolna megyében feleannyi.
Amit írtál az öf-ók számáról, megnéztem a sorszámainkat (ugye nekünk már három alkalmasságink is született 2003 óta): az első 150 körüli, a második 207, a legújabb pedig 260. Tehát tényleg igencsak megnőtt az öf-ók száma két és fél év alatt. (Ja és Biánál a Somogy megyei sorszámunk 17 -!!!- volt.)
Meséltem férjemnek amit írtál, Õ is rögtön Csernobilra gondolt, és azt mondta, lehet, hogy ebben a térségben csapódott le a káros hatása, így elképzelhető, hogy a keleti megyéket nem érintette. Végülis Pest, Veszprém és Fejér megye igencsak egy kupacban van.
Ti helyileg hol laktok, már ha nem titok? Nem találtalak a táblázatban.

Madri a hátamon futkározik a hideg, ahogy olvaslak. Ez szörnyű. És hogy lehet, hogy ez az egész még senkinek nem tűnt fel???
steiff

Sziasztok, bár olvastam, mindenhez nem szólnék hozzá, csak a sorszámokhoz.
Most olvastam az újságban, hogy Gy-M-S megyében 26-an állnak sorba és évi 7 újszülöttet adnak örökbe. Ez valami standard szám lehet itt nálunk, mert tavaly is ennyit mondtak, sőt tavaly előtt is, pont ugyanennyi újszülöttel, úgy látszik itt minden állandó. És ha jól emlékszem, a néni 1,5 - 2 évet mond egészen pici babákra. Itt is szeretik bent tartani a gyerekeket, főképp akkor, ha egy picit barnácskák, mondván nem kellenek senkinek. Azért kiharcoltuk a csöppkétKép
Ezt a bíróságos ügyet nem értem. Gyámhivatal főnökét meneszteni kell, ha ennyire dilettáns és ennyire nem tud dönteni. Na de ehhez kevesek vagyunk, ugye?
szuperboszi

Sziasztok!
Csöpke! Szerintem pszichológusa válogatja. Csongrád megyében tudok ajánlani Neked egy nagyszerű mentálhigiénés szakembert. Eddig akit hozzá küldtem, mind nagyon elégedett volt. Szerintem nem szégyen szakember segítségét igénybe venni, és nagyszerű dolog ha az ember eljut oda, hogy felismeri a korlátait, a gyengeségeit és mer, akar változtatni. Szóval én csak biztatni tudlak!
Ancsúr: Elájultam! 200?? Mi most akarunk hosszabbítani. Köszönöm!!!
Süni: Gyönyörűséges a szoba!
Steiff: Teljesen felháborodtam azon, ami nálatok a gyakorlat. Na, itt aztán a gyermek érdekével senki nem törődik. Mire örökbeadhatóvá válik, addigra jelentősen csökkennek az esélyei erre, csak azért mert a TEGYESZ vezetője kiskirálynak hiszi magát. Ráadásul minden intézetben eltöltött nap súlyos károkat okoz(hat) a gyermek személyiségében. Kötődési zavar, mentális zavar stb. Volt nálunk a tanfolyamon egy nő, akinek már volt örökbebabája, és ismét szeretett volna, de mivel amikor az első öf-je volt, még nem kellett tanfolyam, ezért járnia kellett. Na szóval, ő mesélte, hogy a kislányát 2 évesen vitte haza és a babó nem tudott sírni, nevetni, beszélni...
Ildiko: Szorítok a vizsgád miatt és nagyon- nagyon boldog névnapot kívánok! (kissé korábban tudom, de másfél óra múlva úgyis 10-e lesz, én meg holnap nem tudok írni, maximum késő este)
Napsugi: Hogy állsz a szakdolival? Nagyon érdekel!
Jó éjszakát mindenkinek!
Hildus
Vendég

Simineni: Téged is Isten éltessen!
Hildus
Vendég

Ildi_ko! Simineni! Névnapotok alkalmából nagyon sok boldogságot kívánunk!! (Bocs, hogy előre írok, de a holnapi nap nagyon zizi lesz és félek, hogy elfelejtem.. Kép )

Süni! Nekem egyszerűen csak cystaim vannak és arra kapok hormont (Orgametril) már 3 éve.. Kép Ez leállítja a petefészek működését, nincs vérzésem, csak néha, amikor a szervezetem legyőzi a gyógyszert. Egyébként utálom! Ja, és egy csomót híztam tőle.. Kép A babaszoba gyönyörű, remélem hamarosan lesz lakója!! Kép

Egyébként ma 18.30 tól 21.30ig voltunk a dokinál a MAGÁNRENDELÕBEN!! Ja, és nem végig velem foglalkozott.. No komment.

KépKép
KépKép
marci_anyu

Sziasztok!

Próbálok lépést tartani veletek, de elég kevés időm van leülni a géphez.

Cirbi, megkaptam a képeket, Bori gyönyürű. Sok boldogságban legyen részetek!!!! Nagyon aranyos a kutyitok, nekünk is volt pointerünk évekkel ezelőtt.

Amneris, remélem, hogy a kutyitok mihamarabb megkerül!!! Nagyon szorítunk!!!

Rayo, örülök, hogy Regi jobban van!!!

Ildi_ko, megkaptad az adatokat?

Süni, az email cím jó. Megkaptam az üzenetet csak a tali tábla nem volt benne.Küld el mégegyszer légyszi! Szuper a szoba, kívánom, hogy mihamarabb legyen lakója!!!!!

Boszi, ez fantasztikus, gratulálunk!!!!

Di_ti, hogy nő ez a legényke!!!

Magunkról annyit, tegnap voltunk kontrollon. Minden rendben, de tápszert kellett váltani, mert a lányok túl gyorsan növekedtek (3 hét alatt 1kg-ot híztak). Kapunk vasat és folsavat is mert kicsit vérszegények, ez is a gyors növekedés miatt. Nem akarom elkiabálni, de most sokkal nyugodtabbak és a pocakjuk se fáj. A túlzott fehérje bevitel okozhat nyugtalanságot, emésztési zavarokat.
Röviden ennyit, megyek pihenni, mindjárt itt a következő etetés.

Puszi mindenkinek, Gilice!

KépKép
gilice

Sziasztok lányok(asszonyok)!

Sajnos -Vicki után- nekem sincs jó hírem, nálunk párom nagypapája halt meg ma, 92 évesenKép((((
Nagyon kivagyok miatta...
Várható volt a halála, hisz már hetek óta súlyosbodott az állapota, nem evett-ivott.
Vasárnap voltunk nála Norisszal, éreztük hogy akkor látjuk utoljáraKép
Igaz, nem az én nagypapám volt, mégis nagyon hamar megkedveltem, megszerettem, nem múlt el egy találkozás sem anélkül, hogy ne mondta volna el, hogy mennyire szeret minket, és hogy mennyire boldog az ő anyucijával(felesége).
Ebben a hónapban lettek volna 65. éves házasok.
Tudjuk, hogy ez már megváltás a számára, de mégis hiányzik nekünk....
Viszont boldogok vagyunk, hisz látta a boldogságunkat és ez nagyon fontos volt neki, és megélhette Norisz első fél évét isKép
Szépen, csendben, elaludt...

Párom örül, hogy örömet okozott nektek!
(És én is örülök, hogy ilyen fantasztikus férjem vanKép )

Hildus!
Jó a kérdésed... Még sehogy sem... De persze magamban érlelem, és egyre jobb és jobb ötletek jutnak eszembe! Azt hiszem 1 évet rá húzok még a dolgokra(suli), de ez nem azt jelenti, hogy halasztanék, egyszerűen lesznek tantárgyak ami miatt kénytelen vagyok tovább járni... Félévenkénti 18 tantárgy túl sok nekem... (Amúgy 4es átlag, vagy kicsit több szokott lenni... ).
Szakdolimat jövőre szeretném elkészíteni, de hát a nyelvvizsgát is, és így az utcsó évre csak pár tantárgy és az államvizsga maradna... Mert várjuk majd a tesó(ka)t, és az a következő fontos állomása lesz életünknek!
Egyébként hogy vagytok? Életetadó? Te?

Minden Ildikónak BOLDOG NÉVNAPOT!!!
Ildikó, Hildus, SimineniKép
És utólag a Zoltánoknak is, Ida férje tudom hogy az! Isten éltesse!

Madri!
Megdöbbenve olvasom soraidat...
Steiff! Képzeld nekem sem tünt még fel, pedig a fél várost ismerem (hogy miért is, az a táblicskuból kiderül, így direktbe nem írnám le...).
Nagyon szép kis város Cegléd, sok iskolával és ovival. Munkámból kifolyólag is ismerek családokat, illetve barátkozós tulajdonságunkból adódóan is rengeteg barátunk van. Sehol, se családban, se barátoknál nem ismerünk a fennt említett kategóriába tartozó gyermeket. 1 helyen ismerünk fogyatékos gyermeket, de ő is már 23 éves.
Nem ellenkezem a fennt leírtakkal, de akkor jól elbújhattak ezek a családok. Az nem lehet, hogy valami félreértésről van szó?
Azt sem állítom, hogy nem hatott ránk a Csernobil, csak egyszerűen nem látom ezt a dolgot... Ha tényleg ilyen sok eset fordul elő, akkor ismernem kellene legalább 1 ilyen gyermeket nem???
És nem lehet, hogy a könyvelésben hiba csúszott az összes család számát illetően?
Bocsi, hogy hüyleségeket kérdezek, cska kiakadtam, hisz érint a dolog valamelyest.
Madri! Írnál bővebben nekem ezzel kapcsolatban, esetleg magánban is lehet.

Mindnekinek szép álmokat kívánok,
Ja Norisz a következő szavakat tudja leutánozni: apa, hoppá, hopp-hopp, baba, kukk.
Az APÚÚÚ-t már nem utánozza, teljesen jól tudja a szót, tudja hogy apú az apúKép
Már az anyát is tudja, hogy én vagyok, viszont nem tudja mondani... DE nem baj, hisz még nagyon ráér a beszélgetésekreKép Úgy is tudom egy levegővételéből, ha engem akarKép
Most már azt is tudja, ha mutatok egy irányt az ujjammal, arra érdemes néznieKép
Ja, kérdeztétek sokan: Norisz még nem ül fel magától. "Ültetve felül", hisz képes rá, most már 2 hete 99 %osan.
A Babaszoba mit tud a baba rovatát szoktam követni. Így felültettem, és tényleg tud ülni, ha felültetjük, illetve ha lefogjuk a lábát akkor felhúzza magát hasból.
DE!!!! Nem ültetjük sokat, csakis kizárólag a fénykép erejéig, szigorúan figyelve a dőlési irányt, ha bekövetkezneKép)) Ill. ha vendégek jönnek akkor is egy pici-pici időre felülhet.
De ez napi 10 percnél nem több. Még a háta miatt vigyázok rá, szigorúan!!!

Puszi mindenkinek!!!
Napsi

KépKép
napsugaracska

Nem megy minden nap az iras de olvasni olvaslak titeket es gondolok ratok. Udv Moncsi.Szep jo hetveget mindenkinek!
móncsi3

Puszi mindenkinek es olvaslak titeket gondolok ratok ido hiny miatt nem igazan irok de en is itt vagyok!!
Ildikoknak Boldog Nevnapot!
móncsi3

Minden Ildikónak:

Kép

Süni
süni_renóca

Vicki, Mosolygós.
Õszinte részvétem.Kép

" Ajándék voltál. Attól-eddig.
Az ezután nélküled telik, de nélküled volt az előtted is.
Ajándék voltál, nem jog, nem tulajdon. Köszönet, hogy ennyi is telhetett veled.
Ajándék voltál. Itt töltött időddel gazdagabb a világ. Amit adtál, eztán is itt marad.
Ajándék voltál. Attól - eddig. s nem kevesebb attól, hogy nem tovább."
süni_renóca

Diti
Neked azért küldtem el mégegyszer, mert miután kitöltötted nem mentetted elKép és így azt küldted tovább amit te is kaptálKép
Várom.

Gilice
Elküldtem, csatolva van a tábla.Kép Remélem most ügyesebb voltamKép

Szép napot mindenkinek.
Süni
süni_renóca

Idusamoja,
Moncsi3,
Ealing.
A ti mail címetek nincs benne a profilotokban. Várunk szeretettel minden topiklakót Küldjétek el a mail címeteket és küldöm a táblit.
rusznyakr@mail.tvnet.hu
süni_renóca

Sziasztok lányok!
Minden Ildikónak nagyon sok boldog névnapot kivánunkKép
Boszi & Co.
szuperboszi

Sziasztok!

Madri: Ez nagyon durva. Mivel foglalkozik az a cég, aminek átvettétek a ceglédi anyagát. Nem lehet valamilyen munkahelyi ártalomról van szó?

Megpróbálom az eddigiek alapján összefoglalni, hogy az ismert területeken mi a sor-helyzet: Fejér 200 (Steiff is megerősítette, nekünk pedig valószínűleg az aktuális sorszámot mondhatták:-( Somogy 17 (Steiff), Csongrád: 200 (Ancsur),Baranya: 30 (Csöpke), Győr Moson Sopron 26 (Szuperboszi). Ha tévedtem, kérlek szóljatok. Aki tud még a többi megyéhez adatot, kérem, írjátok meg, összerakom.
Az eddigiek alapján Csongrád nem illik az elmondott képbe, ott hasonlóan rossz a helyzet, mint nálunk, pedig kiesik a Pest-Fejér-Veszprém vonalból.
Steiff: Én is gondolkodtam ezen a Csernobilon, hogy lehet és valami eszembe jutott. 1986 április 26-án történt a katasztrófa. Arra határozottan emlékszem, hogy azt követően, csak kicsit később hallottuk, hogy ne együnk salátát, meg leveleseket, mossuk a gyümölcsöt, és én bizony eléggé be voltam tojva. A balesetet követően Fehérváron sétáltunk a barátommal, aki ma a férjem és elkapott minket egy hatalmas eső. Ez volt a katasztrófa utáni első csapadék. Nekem akkor nagyon rossz érzésem volt, mindenképp el akartam menekülni az eső elől, de ott nem volt semmi, így bőrig áztunk. Azóta, a 15 éves gyermektelen gondok közt sokszor eszembe jutott ez az eset. Egy ilyen savas eső, mely mondjuk a PEST-FEJÉR-VESZPRÉM megyei vonalon hullott le, esetleg magyarázat lehetne. Vagy nem?
Más: Említetted, hogy Fejér megyében csak akkor ad örökbe a gyámügy gyereket, ha bíróság dönt az örökbefogadásról. Azt kellene tudni, mit mond a jogszabály. Ha ez az előírás akkor csak szomorú és nem értem, más megyébe miért nem így történik. Amennyiben nem ez a kötelező eljárás, hanem a gyámhivatal határozata is elegendő lenne, akkor a gyámhivatal vezetője azt kell mondjam, hogy egy beszari diletáns bürokrata, akinek az sem számít, hogy gyerekek válnak az évek során mentálisan sérültté, és teljesen hospitalizálódnak. Remélem nem így van.
Üdv: Rumfo
rumfo

Sziasztok

Minden névnaposnak sok boldogságot kívánok:

Kép

Kép
Kép
atan

Nagyon köszönöm a névnapi gratulációkat.
Ildi-kó, Hildus nektek is sok boldog névnapot kívánok!

Csernobillal kapcsolatban, nekem azt mondta egy orvos, hogy 66-ban is volt egy Csernobilhoz hasonló katasztrófa, ami nem került nyilvánosságra és valószinüsíthető, hogy nekem is ennek következtében nem fejlődött ki a méhem.
Ezt abból következtette ki, hogy ebben a korosztályban igen sok koraszülött és valamilyen fejlődési rendellenességgel született gyerek volt.

Mosolygós!
Nektek is őszinte részvétem.
Rayo!
Remélem Regi már jól van. Az én lánykám az istennek nem akar kikeveredni ebből a köhögésből, a doktornénink is tanácstalan, mert a tüdeje tiszta a torka meg csak egy kicsit piros.
Szép napot mindenkinek!
simineni

Süni!
Köszönöm!

Madri!
Kicsit félreértettelek az este... Szóval egy cégnek a dolgozóinak a családjáról van szó...
Hmmmm, akkor tuti munkahelyi ártalom! Cegléden nincs ilyen helyzet egyébként!!!!!!!!!!
Viszont, ha már megemlítetted egy nyilt topicban a helyzetet, akkor nem írnád meg magánban , hogy melyik cég ez?
Mert akkor semmiképpen sem Csernobil a hibás, sokkal inkább a cég eléggé érdekes...
Ki is akadtam ezen az este rendesen... Mert tényleg ismernem kellene ilyen kategóriába tartozó gyermeket. Még a lisztérzékenység is eléggé feltünő, ők külön étkeztetést igényelnek...

KépKép
napsugaracska

Ildikóknak BOLDOG NÉVNAPOT!!!

Süni!
Nagyon barátságos a szoba!!!Kép

Simineni!
Jobban van, kicsit még köhög, de eszik, mint a vett malac, lassan nem elég neki 1üves bébiétel! Annyi folyadékot iszik, hogy nem győzöm adni neki a teát, meg a vizet(sajna rostoslevet nem akar!),gondolom, most pótol mindent!Mazsolajankó!

Csernobilkor 12 éves voltam, kb. Nem hiszem, hogy nekem akkor lett bajom, bár tudni nem lehet, mivel az orvosok is csak találgatnak! Én így születhettem, kevés petesejttel, ami elfogyott 21 éves koromra! Ez van! Sajna!

Gilice!
Jó, hogy írsz! Remélem, az új tápszer beválik majd! Mi 3félét próbáltunk ki 1hónap alattKép Most meg már el sem akarja fogadni, mert keserű, a többi kajája meg mind ízletes!!!

Napsugi!
Õszinte részvétem! A halál mindig megrázza az embert, még ha tudjuk is, hogy szép kort élt meg valakiKép
Ügyes vagy, hogy vigyázol Norisz hátára! Tényleg nagyon fontos!!!!Kép

Mindenkit puszilunk!
Regi közben elmúlt 8hónapos!!!!!!!KépKépKép

Kép
rayo

Kelimoni, elvesztél?
szuperboszi

Sziasztok! Tviky vagyok. Hetek óta ovasom a "beszélgetéseiteket", de most úgy éreztem hozzá is kell szólnom. 2005. szeptember 30-án kaptuk meg a határozatot, és rögtön jelentkeztünk a Gólyahírhez, 173. sorszámmal.

A környezettanulmány kapcsán kaptam felvilágosítást, hogy Pest megyében 199 házaspár vár újszülöttre, és a várakozási idő 5 év. Az ügyintéző rögtön a nyílt örökbefogadással foglalkozó szervezeteket ajánlotta. Nekem az a véleményem, hogy amióta létezik nyílt öf, a TEGYESZ megpróbál kivonulni ebből a tevékenységből. Nem tudom ti hogy látjátok.

Minden esetre mi várunk türelemmel. 11 éves házasok vagyunk, 6 évig foglalkoztunk a meddőségi kezelések színes palettájával, de kb 1 éve megértünk az örökbefogadásra. Azóta nyugodt vagyok, és az őszi találkozó, meg a jótékonysági koncert óta, boldog vagyok, hogy megismerhettem ezt a "világot".

Kép
tviky

Sziassztok!

Először is az Ildikóknak Boldog Névnapot!

Azzal kapcsolatban amit a ceglédi gyárral mondtam elmondom, hogy Cegléd nem csak a városból áll, hanem rengeteg dülőből. Ezek tanyák. A cég cipőgyártással, bőr kikészítéssel foglalkozott. Mi is teljesen kiakadtunk az adatokkal kapcsolatban. Ezek az adatok a TB felé lettek lejelentve, tehát hivatalos. Ott nem tudom, hogy milyen rendszer szerint csoportosítják. A TB-nek állítólag nem tünt fel, de 30 dolgozóból kb. 10-15-nél van ilyen gyerek.

Rumfo
a nyilvántartásba beveheted Komárom-Esztergom megyét is. Mi a 625. sorszámot kaptuk, és két évvel ezelőtt a 25-30-ikak voltunk a sorban. Most az első 10 között vagyunk. Ez szerintem nem olyan rossz.

Mosolygós Kép

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Kép
madri

Sziasztok!
Köszi a névnapi jókívánságokat férjecskének, de nem most Zoltán :-)
Lilim kicsit megijesztett tegnap, mert le kellett vinnem az orvoshoz, annyira erősen köhögött.A doki rögtön azt kérdezte, hogy nem váltztattam-e a gyerek étkezésén. Én hülye, most jöttem rá, hogy adtam neki alma-málnás bébiételt!
Annyira untam (én, hülye!) az 1hangú gyümölcsöket, hát gondoltam szinesítek. De ez durvára sikerült! Szerintetek miért gyártanak 5 hónapos gyereknek ilyen kaját? És én miért vagyok ilyen ostoba ?
No, felébredt a kisasszony, tsók, remélem rendbejön és nem lesz asztmája!!!
Id

KépKép
idusamoja

Sziasztok!
Bennragadtunk a lakásban, mert annyira esik az eső, így amíg a csajszi alszik, gondoltam bekukkantok.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a köszöntést.Panni is "megköszöntött", mert csak 5-kor ébredt fel. Ez az elmúlt gyötrelmes napok után igazi ajándék.
Napsugi: Õszinte részvétem! A dolgok jelenlegi állása szerint én is megtoldom a tanulmányaimat 1 félévvel. Jelenleg 8 vizsgám lenne, ebből 4 szigorlat, brutális mennyiségű joganyaggal, ezt tuti nem bírnám, ezért lassítok mielőtt tejesen kikészíteném magam. Még az elmúlt vizsgaidőszakot sem pihentem ki teljesen. Ráadásul Pancsi akkor még csak feküdt, most meg egész nap rohan a lakásban négykézláb, mindenhova felkapaszkodik, szóval egész embert kíván.
Rumfo: Tegnap óta én is ezen a bírósági dolgon töröm a fejem. Egyetlen megoldás van: szóval ha a gyámhivatal a gyermeket elhelyezi nevelőotthonban, mert otthon olyan körülmények vannak, akkor a hivatal pert indíthat a szülő felügyeleti jogának megszüntetésére. Ezalatt valóban nem adható örökbe a gyermek. Egyetlen bökkenő van számoma, hogy nehezen hiszem, hogy az említett megyében minden gyermek szülője ellen ezen okból (a gyermek súlyos veszélyeztetése: bántalmazás, elhanyagolás, amely az életét közvetlenül veszélyezteti vagy fejlődésben helyrehozhatatlan károsodást okozhat)pert indít a hivatal, hiszen nem mindenki úgy kerül otthonba, hogy kiemelik a családból. Szóval továbbra sem értem teljesen.
Hildus
Vendég

Sziasztok!

Minden Ildikónak nagyon sok boldogságot névnapja alkalmából!

Kép

Sünike!

Bocsi, h itt irok, de igy nekem gyorsabb. Amit elküldtél, beszéltem róla a fönökömnek, azt mondta hétfőn tárgyalunk róla, és jelentkezem majd. Lenne egy kérésem ezzel még: kicsit kisebb betűs méretben el tudnád küldeni, mert hiába nyomtattam ki, a sorok vége nem látszik. Mondjuk azért tudtam, hogy miről van szó. Köszönöm!

Most jöttem haza a munkából, fél egy helyett, fél négyig voltam. Kép
Igyekszem majd még jelentkezni. Mindenkinek szép hétvégét!
Vendég

Sziasztok!

Köszönjük a részvétet...

Madri!
Férjemmel bezsélgettünk és mi is a T. cipőgyárra gondoltunk... Tudom, hogy Ceglédnek vannak telepei is, ilyen-olyan származású emberekkel is.
Illetve vannal dülők is és szóval mindent tudok... De szerintem nem Csernobilra kellene gondolni, hanem inkább a gyárban történtekre... (Férjem is azt mondta, hogy akkor inkább az anyagok a hibásak amivel dolgoztak, kikészítés stb..) Bocsi, hogy akadéskoskodók, de nem szeretném ha a fórumos társaim elkerülnék messzire Ceglédet...
Még egy kérdés? És mióta dolgoznak ott azok a munkatársak akiknél ez az eset előfordult?

Ida!
Igen, örület ez az allergia, az allergizáló termékek színes palettája...
Most kezdtem el foglalkozni alaposan a témával.
Nagyon jó, hogy olyan sokmindenre rájöttek már a kutatók.
Pl. ha valaki tejre allergizál, ha 2 éves koráig nem kap tejet, nagyon nagy valószínűséggel nem is lezs rá allergiás életében...
Sok ilyen van!!!!
Majd később belinkelek oldalakat ahol erről lehet olvasni...
Én úgy gondolom, hogy nálunk sokkal vezsélyeztetebbek a gyermekek hisz nem tudhatjuk a gyermek családfáját (a miénket igen persze, hisz már a mi családunkké, de értitek)!
És ha ennyit kell tennem, hogy 2 éves koráig ne adjak neki tejet, akkor én szíves örömest megtezsem, mert van helyette más is amit kaphat!
Ezek csak kis dolgok, de nagyon odafigyelek rá!
Pl. a magvas gyümölcsöt sem szabad adni 1 éves korig legalább (sajna a málna is köztük van)
Sokmindent olvastam a témával kapcsolatban, azt is többek között, hogy a szalonnát sme szabad adni 2 éves korig!
Nagymama gutát kap majd tutira , ha meghallja, de mi nagyon figyelünk erre. Mert nem kívánom a gyermekemnek, hogy esetlegesen egész életére szenvedjen az allergia tüneteitől!!!
Norisznál a banán és a birsalma váltott ki bőrallergiát, ahol érintkezett a bőrével ott kipattogott és tiszta vörös lett.
Ennek kapcsán kezdtem kutakodni, az is lehet, hogy latexre is allergiás, mert vannak kontakt gyümölcsök amik ugyanúgy előhozzák, mint a latex.
Ezek közé tartozik a banán és a birsalma is.
De még van néhány ilyen gyümölcs, aminek nem nagyon örülök...Kép De inkább nem adom neki!
Érdekes módon ezzel a témával nem nagyon foglalkoznak a könyvek, és igazából a gyermekorvos semKép
Azt mondta, hogy valószínű allergizál a gyümölcs...
És ezzel lezárta a témát...
Én meg utánajártam, hogy akkor hogy is van ez, mit csináljak...
Később benézek és linkelek annak akit érdekel.
Tudom, hogy sokan most mosolyognak, hisz van aki mindent ad a gyermekének, én mégis inkább parázok, és vigyázok.
Persze a mamik meg nem értik, hogy miről is bezsélünk.
És igazából a könyvek is összevissza írnak mindent!!!

Mennem kell...

KépKép
napsugaracska

Hildus: Ezt mi úgy kukucskáltuk meg a papirokból, nem is tudom, hogy számozták, a pasi csak annyit mondott ne nézzünk bele, rengetegen vannak és rengeteget kell várni, legyünk türelemmel.Kép De ugye nekünk ez már eleve be se jött, már akkor sem, sőtt, mikor azt mondta, hogy ha bejelöljük, hogy 1,5 évesig szeretnénk babát örökbefogadni, akkor ők 1 évet rátronfólnak, és olyat fognak felajánlani. Na ezen kész voltam és mondtam is, hogy akkor írjunk be -1 évet? No komment, már akkor tudtam, hogy nyílt örökbefogadásra fogunk menni, és aztán ide jutottam.Kép Kép Kép Nagyon-nagyon szeretném már ha itt szuszogna a kismanó, de kivárom a sorom, csak nevelhessem az első pillanattól, mert sajnos annyi veszteség éri őket az államinál, nem is tudom mért nem figyelnek oda erre. Azt mondják a gyerek érdekét nézik, de én valahogy nem látom ezt. Én azt látnám a gyerek érdekének, ha minél hamarabb szerető családba kerülne és akkor biztos semmilyen lelki sérülést nem kellene feldolgoznia.
Vagyis egyet mégis: Most olvastam, nagyon durva, hogy felmérést készítettek, és a nem várt babák, még csak nem is a nem kívántak sérülnek máris az anyaméhben, mert érzik, hogy nem szeretik. Mi az első pillanattól imádjuk őket, és talán éppen ezért nem hagy nyomot rajtuk, de ha meggondoljuk, hogy egy csöppség szeretet nélkül fejlődik ki 9 hó alatt és aztán meg intézetbe kerül... ÁÁÁÁÁ!

Napsugaracska: Csak ismételni tudom magam, és még azt gondolom, hogy ez nagyon szép. Örömteli élete volt. Sokszor jut eszembe apukám, mennyire imádná a mi kis leendő csöppségünket, egyszerűen imádta a gyermekeket és ők is őt.

Gilice: A tápi miatt volt? Éppen mutattam apának a múltkor a képet hogy milyen kis sonkásak már a csajok.Kép

Csöpke: Sajnálom.Kép Így igazán nehéz kikapcsolni. De tényleg kell valaki aki segít, én mindig erős voltam, de a lombik teljesen tönkretette a lelkem, nem is emlékszem olyan percre, amikor belekerültünk a verklibe, hogy igazán boldog lettem volna. Mindig féltem, szomroú voltam, sajnos semmi jó nem történt akkor. Örülök neki, hogy vége.Kép

Idusa: Melyik részét nem szabadott volna ennie? A málnát, mert magvas? Dehogy te vagy az ostoba, ha megveszed a bébiételt, akkor megbízol abban aki előállítja és ráírja a korhatárt. Ez természetes. A tanulság nem az hogy ostoba vagy, hanem hogy már ebben sem lehet megbízni.Kép

KépKép
ancsúr

Sziasztok! Nagyon köszönöm a valaszokat, amiket kaptam! Tovább tépelődöm. Kit érdemes megkeresni szerintetek az örökbeadással kapcsolatban, akinek a rálátása a helyzetre nagy? Másik kérdésem, hogy külföldről történő örökbefogadásra gondoltatok-e már, ha igen, milyen tapasztalataitok voltak vele? Ha itt kezditek el a procedurát, akkor be kell jelölni, hogy milyen korcsoportból szertenétek gyereket? Köszi a válaszokat!
babarmama

Szia Ancsúr!

Most nagyon padlón vagyok és sok gondolat közül az egyik legszomorúbb az, hogy ezeket az "elvesztegetett" boldogtalan perceket, napokat stb. éveket nem adja vissza senki.A tönkre tett lelkünket pedig teljes mértékben meggyógyítani nem lehet.
De azért annak én is örülök,hogy vége, bár korántsem vagyunk a finisben.
Na,felhők tűnjetek!Már jobb kedvem is van,és ígérem igyekezni fogok!Puszi mindenkinek!

Kép
csöpke

http://hirdet.net/doki/allergia.htm

http://www.allergiainfo.hu/inda1a.html

http://www.allergiainfo.hu/inda15gy.html

Ezeken az oldalakon olvastam sok érdekességet.
Korábban dr. által írt cikkekből azt olvastam, hogy a bébiételeket nagyon ellenőrzik és nem kell félni mert kivesznek bizonyos anyagokat belőlük.
Hááát most máér ennek sem hiszek... Ida esete is megerősít ebben, hogy mindezt fenntartással kezeljem..
A dr.nénink is azt mondta, hogy ne dőljünk be, a húst sem engedi ő fél éves kor előtt, pedig azokra 4 és 5 hónap is van írva.
És akkor a halat és a többi húst sem szabad 9 hónapos kora ekőtt legalább...
Arra a következtetésre jutottam, hogy akkor adok bizonyos ételeket, mikor már majdnem tutira nem allergizálhat(a legtávolabbi időpontot tartom be amit találok a szakirodalombna, mert ugyebár attól függ melyiket olvasom, mindegyik mást ír).
Bocsi, ha túlkomplikáltam a dolgokat.

Sok puszi, és egészséges babákat/gyermekeket mindenkinek!!!!!

KépKép
napsugaracska

Szia Napsugaracska!

Azért had tegyem hozzá, hogy szerintem sok cikket, hírt, tudományos blablát, sőt még kutatást is a gyógyszergyárak - tápszergyárak finanszíroznak, éppúgy, mint az orvosok kongresszusait is...
Tudom, mit mondtak 12 éve, és mit most, ég és föld a különbség. Úgyhogy én meg a józan ész mellett maradtam, és mindenből, de mértékkel, és lehet, hogy jól kifogtam a 3 gyerekkel, de semmi allergia, semmi gond, és nincs probléma abból, ha a 1,5 éves "belezabál" a nagyok kajájábaKép
De ezt mindenki maga dönti el, bennem nincs ennyi para, és nem is tudok már hinni a sok sok tudományos és áltudományos hírnek.
De hát mindannyian mások vagyunk és minden gyerek más.
Boszi
szuperboszi

Szerintem sem kell a gyereket minden allergiakeltő anyagtól elzárni, mert minnél később találkozik vele annál később alakul ki a védettsége vele szemben.
Nekem is teljesen mást mondtak mind a két gyereknél én meg azt csináltam amit jónak láttam és úgy éreztem, hogy a gyereknek is jó.
A fiam kicsinek pl nem tudta megemészteni a répát. Olyan formában jött ki amilyenben beleraktam, ma meg sem hajlandó enni.
Szandinak 7 hónapos koráig nem adtam tejet, de amikor az apjának el volt törve a lába és a tálcán bevitt kolbász, uborka és kenyér kellett neki nem a pempő, úgy döntöttem, hogy nem főzök neki külön, eszi amit mi. A mai napig nagyon jó evő és semmi baja. Pisti is csak a porra allergiás.
simineni

Rumfo!
A somogyi 17-es sorszám nem aktuális, azt 2004-ben kaptuk, amikor a kislányunk miatt ott is sorban álltunk.
steiff

Csöpke: Örülök, hogy egy kicsit jobban látod a napocskát!Kép Az a legszebb az örökbefogadásban, hogy itt van vég és happy end.Kép Itt lesz babánk, lehet nem a jövő hónapban, de lesz, és végre lesz kit imádnunk a párunkon kívül.Kép KépKép(ezt csak azért írtam, nehogy megsértődjenek a pasik Kép , persze ők is imádni valók Kép )

KépKép
ancsúr

Sziasztok Lányok! Kép

Javulhatna már ez a szerencsétlen időjárás! A legújabb az, hogy felénk mámmeg köd is van... Brrr!
Azért szép hétvégét mindenkinek!

Isten hozott köztünk Tviky! Kép Kép Kép

Kép

Pusszancs! - Amneris -

KépKép
amneris

Sziasztok!

AncsúrKép
Szívemből szóltál.

CsöpkeKép
Kép

Kelimoni
Hol vagy????? Hiányzol!!!!

Kizsó
Hogy vagytok?

Ildikó
Megint olvastam a történeteteket a Gólyamesék-benKép
Annyira szép amikor a hazatérésről írszKép
Ne haragudjatok, hogy ennyit áradozok a könyvről, de nem tudok betelni veleKép Ez olyan olvasmány, amit nem lehet egy szuszra átrágni.
Tegnap belekucorogtam új székembe és az esti csendben olvastam. Én így vagyok kismamiKép

Szuperboszi, Gyezsu
Hogy van a mi kétKép pocakos kismamánk?

Ida
Nem lesz semmi baj. Köszönjük, hogy megosztottad velünk. Ezek szerint mielőtt elindulunk a boltba kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk tanácsátKépKép.

Simineni
Pont tegnap olvastam a Gólyamesékben egy aggódó friss anyukát, ahogy tépelődött a sok jótanács között. Egy kedves csecsemős azt mondta neki meg lehet őrülni, ha minden jótanácsot be akar tartani az ANYUKA. " Meg kell találni az arany középutat." Remélem nekem is sikerül majd ami nekedKép Az anyai ösztön és a józan ész győzKép

Mosolygós
Ez az még a szakkönyvek is mást és mást írnakKép

Babarmama
A megyei TEGYESZ-t keressétek fel először. Van aki a helyi gyermekjóléti szolgálatnál kezdi. Mi rögtön a TEGYESZ-hez mentünk és mint utóbb kiderült időt is spóroltunk ezzel.
A külföldi örökbefogadásról csak annyit hallottam, hogy elég körülményes. Egyszer valaki az indexen feltett egy (úgy emlékszem) angol nyelvű honlapot erről, de sajnos már nem emlékszem az címre. A TEGYESZ-nél megkérdezik adatfelvételkor milyen korú babócát vagy babócákat szeretnétek. Ha elárulod melyik megyében laktok biztos tudunk a TEGYESZ címével, telefonszámmal segíteni. Kicsi országunk majd minden csücskéből vannak itt kismamik és anyukákKép Saját véleményem az ha megengeded, hogy Magyarországom is rátalálhattok arra a gyerkőcre aki csak rátok várKép

Matiba
Küldöm, köszönömKép

Amneris
Kutyusról semmi hír?
Most melyik operát próbáljátok?

Hildus, Mosolygós
Bocsi ha már írtátok, de mik lesztek, ha "nagyokKép" lesztek? A suli elvégzése után. (ElfelejtettemKép)

Tviky
Isten hozott Pest megyésKép. Mindig felragyog a szemem amikor földi jön közénk. Hátha együtt végeztük a tanfolyamot. Mi a TEGYESZ-nél júliusban, Ti hol? Mesélj magatokról, ha van kedved.Kép

Várom a táblákat!

Mindenkinek szép hétvégét!
Nagy ölelést küld: Süni
Kép
süni_renóca

Akitől még várom a táblázatot:

Diti, Kizsó, Nikinozsó, Matiba, Mera, Jiny, Cirbi, Vicki, Mony, Sukmesi, Csöpke, Pirinyócska.

Rayo, Hildus, Ancsúr
Sajnálom, hogy nem tudtok jönniKép,de remélem azért sikerül találkoznunk valahol valamikorKép

UTOLSÓ KÉRÉS 4XKép!
IDUSAMOJA,
MONCSI3,
EARLING
ÉS AZOK A TOPIKLAKÓK
akik még nem kaptak táblázatot a topiktaliról!
Várom a mail címeteketKép

Üdv Süni
Kép
süni_renóca

Süni én küldtem már vagy két napja a táblát! Nem kaptad meg? Akkor próbálom újra Kép

Utólag is nagyon boldog névnapot minden kedves Ildikónak! Kép

KépKép
jiny

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?