Kedves Sorstársaim!
Már többször beleolvastam ebbe a topikba és már sokszor elhatároztam, hogy írok is Nektek! Egy kis bíztatást és segítséget szeretnék adni azoknak, akiknek még csak pár hónapos a babája és nem tudja mire számíthat! Íme a mi történetünk és tapasztalataink (1,5 éves a kislányom):
Normális terhesség, semmi probléma a 3 trimeszterben, 39. héten tervezett császármetszés, minden a legnagyobb rendben még mindig (persze a gyerekorvos nálunk is elmulasztotta ledugni a születés után a szondát, mert akkor rögtön kiderült volna a baj). Hagyták a gyereket egész nap nyálat "hányni" a születése után, hiszen nem tudta lenyelni! Reggel született, éjszaka jött a gyerekorvos Hozzám, hogy valami baj van a nyelőcsővel és viszik a PIC-re! Ezt a borzalmat mindenki átélte, nem kell leírni, hogy mit éreztem!
Másnap operálta meg Verebély prof (nekünk Ő a csodadokink), nagyon megnyugtatóan beszélt Velünk, szinte elhittem, hogy nem lesz gond (aztán tényleg nem lett)!
Az operáció jól sikerült: 1 hét után megtanult szopizni a gyermek (6 hónapos koráig csak szopizott) és egy újabb hét elteltével haza is engedték. A kórházban töltött 2 hét alatt mindig minden rendben volt, elsőre sikerült a nyelőpróba stb.
Először hetente kellett kontrollra járnunk, utána havonta és egyre ritkábban. Tavaly szeptemberben voltunk utoljára és ha nincs gond, akkor nem is megyünk csak telefonálunk Verebélynek, hogy minden rendben.
Mi sem tudtuk, hogy mire számíthatunk, nem mondta senki, ki kell tapasztalni. Könnyű utólag mondani: egyszer nálunk is volt ballonos tágítás 2 hónapos korban, nagyon megijedtünk, de többször nem volt. Sokkal többet aggódtam én is az elmúlt 1,5 év alatt, mint amennyit kellett volna, de a mi esetünk nem volt olyan súlyos (remélem)!
Hozzátáplálás:
6 hónaposan kezdtem reszelt gyümölccsel és 4 hónapos Hipp-pel! Sok köhögés volt evés és ivás közben, de hányás nagyon ritkán! Kb 2 hónap alatt tanult meg köhögés nélkül enni, az ivásnál még mindig előfordul köhögés. Én életkorának megfelelő bébiétel tudtam neki adni, de óvatosságból mindig megcsúsztattam ( 8 hónaposan kapta a 6 hós bébiételt, 10 hónaposan a 8 hósat stb.), nem volt gondunk vele és nagyon jó evő a lányom, egy szavam sem lehet rá.
Darabos bébiételt 1 évesen kapott először, azt is simán ette! Most 1,5 éves: tud kenyeret enni (héj nélkül), mindent ami puha: sült tojás, gofri, palacsinta, fánk, kalács, sütemény, ma evett vajas pirítóst, persze a Túró Rudi sem akad meg
(ezeket mind harapva eszi, tehát nem kockázom vagy katonázom neki), de ami nekünk is probléma az a gyümölcs: banánt eszik néha harapva és valamikor nincs gond ,valamikor meg már az első falat sem megy le. Alma, narancs stb csak pépesen, de néha még így is előfordul, hogy visszajön! Ezt tudja valaki, hogy miért van így? Hogy lehet az, hogy a pépes alma gondot jelent a kenyér, a pirítós pedig nem?
Evés közben ritkán iszik, inkább utána és két étkezés között! Nem is szabad itatni, amikor elakad, hiszen felfelé próbálja kitornázni a nyelőcsövéből ( legalábbis nálunk így van).
8 hónapos korban elkezdtük használni a baby safe feeder-t ( ha beírod google-ba megtalálod). Erről az angol tof-os honlapon olvastam. Kekszet, dinnyét, almát stb tettem bele és a baba kiszopogatta belőle. Akinek kell, szívesen odaadom a mi baby safe feeder-ünket ( egy etető és 4 db original csomagolású háló). Azt gondolom, hogy érdemes kipróbálni, mert ráveheted a rágásra a babát, ami nagyon fontos, de ez is mindenkinél más és más, hogy beválik-e!
Egyébként a lányom már tud babakekszet enni (szigorú felügyelet mellett) és amit én jónak tartok még az a kölesgolyó (ezt csak 15 hónaposan próbáltuk ki, előtte féltem tőle), hiszen rágni kell, ropog ( ez tetszik nekik), de ugyanakkor szét mállik a szájban!
Elnézést, ha elnagyoltan írtam a tapasztalatokrók, vagy ha olyat írtam, amit már előttem 100szor leírtak ( nem olvastam el, csak a legutóbbi néhány bejegyzést), de ígérem, hogy figyelni fogom a topikot és írok, ha van kérdés.
Az emailem:
judicskaklein@yahoo.com
Ezen elértek és írjatok, ha kell a baby safe feeder!
Aki tud angolul, az pedig olvassa az angol tof-os honlapot is!
Városi Anitát üdvözlöm ezúton is ( beszéltünk többször telefonon), mert az én lányomnak is Vacterl gyanúja van: egy vese, végbélnyílás közelebb van a hüvelyhez.
Egyébként én azzal bíztatom magam, hogy azért vagyunk ilyen kevesen itt a topikban, mert a többieknek nincs problémájuk, hiszen, ha lenne, akkor nyilván keresnék a lehetőséget a segítség kérésre. Vagy nem?
Minden jót nektek!
Judit