2004.08.16 23:49
Szerző: pildi
Alice!
A második írásoddal kezdem, bár ezesetben nagyon off vagyok inkább.
Sőt, ezt azzal kezdeném, hogy nem vagyok lll-es és nincs semmilyen szopis témájú hivatalos szaktudásom, pusztán a saját tapasztalataim és a neten olvasott infók. Azaz igaziból nem én vagyok a te embered, a legjobb az lenne, ha a lányod (nem te, hanem ő!) közvetlenül beszélgetne valakivel, aki valóban szopi szakember, legyen az LLL csoportvezető vagy szoptatási tanácsadónő. (IBCLC)
Sőt, még mielőtt mást írnék, azt is bevallom, hogy az elmúlt egy-két napban sokat olvasgattam veletek kapcsolatos arhivumot, konkrétan a te hsz-eidet az indexen, idevágó témákban.
Mit tanácsolnék én a lányodnak:
-durva, de legelőször is, hogy szopi témában ne az anyukájára hallgasson, hanem bárki olyanra, aki nem elfogult a te oldaladról, nem utálja alapból az összes szopi aktivistát, az LLL-t és a szoptatási tanácsadókat.
-másodszor, hogy higyjen saját magában és a babájában. Higyje el, hogy képes szoptatni és akarjon szoptatni, nem a külvilág felé, nem azért, mert most az trendi, nem azért, mert akárki azt mondja, hogy ez kell és igy a helyes, hanem belülről, belső késztetésként érezze ezt jónak.(hiába tudom én, hogy van rajtam 10 kiló fölösleg, hiába mondja ezt nekem x vagy y, hogy le kéne adnom, hiába olvasom akárhol, hogy mozogni kellene többet, egészségesebben táplálkozni stb. - amig belülről nem indul meg, hogy én ezen igenis változtatni akarok és hajlandó vagyok érte épeszű dolgokat megtenni, addig nem fogok komoly fogyókurát végigvinni ill változtatni az életmódomon)
Ahogy olvastam, kisunokád már egy hetesen teát kapott (arra most nem emlékszem, cumiból?), csipkebogyóteát, ha jól emlékszem, cukorral és citrommal. Szerintem, ez egy felesleges menet, ha tényleg folyadékot kell pótolni, akkor nem cukor, citrom, meg csipkebogyó kell, hanem csak és kizárólag forralt viz. Ezesetben a baba ezt tényleg szomjoltásra fogja inni, és nem azért mert finom. Tudom, szopi után kapott, és utána lám jobban aludt később kért szopizni, nem sirt annyit. Igen, de mi történik ilyenkor: eltömi vele a pociját, nem érzi az éhséget, nem annyiszor kér szopizni, mint különben.
Szintén nem tartom szerencsésnek, hogy rögtön az első héten odakerült a polcra a tápszer, most abban nem vagyok pontosan képben, hogy hány naposan és pontosan milyen indokkal kapott először belőle. Pótlásra -szerintem- nem akkor szorul egy baba, ha sokat sir, ha nem alszik, ha egész nap cicin lenne nélküle, hanem akkor, ha nincs elegendő kakis, pisis pelusa és a havonkénti mérések szerint nem gyarapodik kellőképpen.
Itt jönnének a kérdések (amelyeket lehet, szintén ki lehetne hámozni az indexen, vagy máshol, csak én se győzöm az éjjeleket):
-mi alapján mondtátok, hogy kevés a tej?
-kap-e cumit, cumisüveget, használtok-e bimbóvédőt?
-jól van-e a baba cicin? (kifelé forduló ajkak, bimbóudvarból minél nagyobb terület legyen a szájában, nyelve a cici alatt, teste az anyuka felé fordulva stb)
-mennyi a pisis, kakis pelusok száma?
-most konkrétan hol tartotok, hányszor és mennyit pótoltok? Mivel kapja a pótlást?
Amit valószinűleg javasolnék:
3-4 nap együtt a babával az ágyban. Beköltözni, és ahányszor csak hajlandó, annyiszor cicire rakni. Nem 7-8-szor, de akár 15-ször is, akár félóránként is! (hangsúlyoznám, ez nem azt jelenti, hogy az a célom, hogy hónapokig ez legyen, ez egy néhány napos tejszaporító kura) Ahányszor csak hajlandó szopizni! Anyukának közben szigorúan pihenés, alvás, amikor csak engedi a baba (fekveszopinál szinte szopi közben is). (Ha jól van a baba szájában a cici, akkor felázás nevű problémától nem kell félni)
Közben teljes kényeztetés -házimunkát csinálja csak a nagymama-, jó kis fürdő, kedvelt ételek akármi.
Ja, fejésnek ezesetben semmi jelentősége nincs (d vitamin mehet egyenesen a baba szájába, vagy a mama cicijére), nincs értelme stresszelni magát vele.
HOgy közben mennyire kell a pótlás, azt vaktában nem merném írni -egyrészt meg kéne keresnem, pontosan hogy szokták javasolni a szakértők, másrészt nagyban függ a pótlás mennyiségétől. Ha egy-egy alkalommal csak 10-20 ml az aktuális pótlás, azt azt hiszem ki szabad hagyni, ha sok a pótlás, akkor fokozatosan kell csökkenteni próbálni. Na látod, ezt meg kell keresnem, de ha tényleg hajlandóak vagytok megfogadni az általad utált szoptatás kommandósok tanácsait, akkor előásom az általuk írtakat ill őket magukat és kinyomozom neked.Mindenesetre az biztos, hogy az anyatejen kivüli dolgokat abszolút minimalizálnám, és amit feltétlenül muszáj, azt kiskanállal adnám neki. Cumisüveget és játszócumit teljességgel mellőzném, a komfortszopizási igényét (amikor megnyugvásért kell csak neki) is a cicin elégítse ki, mert az is stimulálja a mellet! Lehet, hogy druván hangzik, tény, ez a 3-4 nap lehet, hgoy olyan lenne, hogy 24 órából 20 ban szopizik a baba, de nagyon nagy arányban hatásos a módszer!
Nézzük az első írást.
óva inted az anyákat attól, hogy természetes táplálékokat adjanak a gyerekeiknek hacsak az nem anyatej
ezzel vitába szállnék, mert magam kifejezetten a természetes táplálékok hive vagyok, azt tartom helyesnek, ha valódi alapanyagokból saját készitésű ételeket adunk gyermekeinknek, nem támogatom a direkt babáknak kitalált mű izéket, sem tápszerek, sem babatejek, sem tejpépek, de továbbmegyek, bébiételek formájában sem! Nagyobbak esetében is többre tartom a sima alapanyagokból otthon készült ételeket, legyen az akár gyümölcsjoghurt (natúr joghurtból saját magam által beletett gyümölcsökkel), akár főttétel, akár "édesség". Merem ezt nyugodtszivvel vállalni, négy gyerekem közül egy se evett soha tápszert, tejpépet, babatejet meg hasonlókat (persze, könnyen vagyok, volt anyatejem), minimális mennyiségben evett konzervkaját.
Ha figyelmesen olvasod a hszeimet itt a babaneten, akkor láthatod, hogy sok esetben megkérdőjelezem, hogy tényleg kevés-e az anyatej, tényleg szükség van-e arra a műételre, nevezzük nevén a HA tápszerre. Nagyobb gyerekek esetében kifejezett szószólója vagyok annak a nézetnek, hogy felesleges a tejpépet bevezetni a szopó babánál (második félévben), vagy egyéb pénznyelő babatermékek értelmetlenségéről próbálok "meggyőzni" másokat.
Amiket "állitok" allergia ügyben, azokat olyanoktól olvasom, akik maguk rengeteget foglaloztak a témával, és konkrétan olvastak ilyen tanulmányokat és irásaikban több alkalommal cikkek tucatjait sorolták fel a legújabb kutatásokról. Mint kutatónak, nehéz azt feltételeznem, hogy több, valóban alaposan, rendesen elvégzett kutatás más eredményt ad most és már eredményt fog adni 30 év múlva. Ezelőtt 30 évvel nem léteztek a mai tápszerek, azt lehetett használni, ami volt. Ma már léteznek, és kutatások tömkellegét elvégezték, amely kutatások azt eredményezték, hogy a modern tápszerek kevesebb problémát okoznak, mint a tehéntej (most maradjunk az első életévnél, nem (vagy nem csak) szoptatott babáknál). Mint kutató tudom, hogy egy kutatási eredmény lepublikálása rengeteg kontroll vizsgálatot igényel, mely vizsgálatok reprodukálhatóak, és azok az eredmények tudnak hosszútávon megmaradni, amelyeknél nem követnek el egyértelmű bakikat.
Amit majd 10 év múlva fognak kitalálni, azügyben nekem nem lehet, nincs lelkiismeret furdallásom. Túl azon, hogy itt mindenki tudja, hogy nem orvos vagyok, nem szoptatási tanácsadó sem semmilyen hivatalos szakember, mezeien egy anyuka, aki maga is gyerekeket nevel és aki hajlandó követni a friss eredményeket, hajlandó felülbirálni akár önmagát is (ha nagyon ráérsz, megtalálod itt az én 4 évvel ezelőtti irásaimat is, vannak benne dolgok, amik - az azóta olvasottak és tanultak alapján- finomodtak azóta). Nem szentirás a tanácsom, mindenki maga dönti el, hogy érveim meggyőzték-e őt vagy sem, nem fogok senki gyerekébe semmit beleerőltetni avagy elvenni tőle. Nem hiszem, hogy elszámolni valóim vannak.
Amiket tanácsolok, saját gyerekemmel is úgy járok ill járnék el. Megpróbálok minden fellelhető információt elolvasni, ésszerűen mérlegelek és azalapján döntök. Nem azért tanácsolok valamit, mert 30 éve is úgy csinálták és mégis túlélte az én korosztályom is, hanem azért, mert vizsgálatok bizonyitják, hogy a kutatók most ezt látják jónak.
Nehéz elképzelnem, hogy a tehéntej kevésbé árt, mint az a valami, amit szintén tehéntejből állitanak elő, de azon a módon, hogy a tehéntej ismerten ártalmas alkotórészeit megpróbálják kiiktatni, átalakitani, ártalmukat csökkenteni. A tápszerek többsége ugyanúgy tehéntejből készül, nem E, nem műanyag, tehéntej, módosítva.
Ugyanakkor magam is vallom, hogy egy éves kor után, amikor már lényegesen kisebb az allergia kockázata, akkor a babával nem a babatej és hasonlókat érdemes megismertetni, hanem a valódi tejből készült dolgokat.
Nem hiszem, hogy a cukros, citromos csipkebogyóteával, a reszelt almalével és hasonlókkal csökkentené valaki a bevitt mű dolgok számát, hiszen nem ezekkel lakik jól a baba. Ugyanakkor ezek néhány hetes -napos!- korban óriási feladat elé állitják a még éretlen emésztőrendszerüket, amivel sajnos sok kisbaba nem tud megbirkózni. És ennek a következménye nem rögtön, hanem sokszor hetek, hónapok, évek múlva jön elő!
Az, hogy ismerek x embert, aki nem érzékeny rá, nem lett beteg attól, hgoy tehéntejen nőtt fel, az nem jelent semmit. A kutatók nem az én általam ismert emberek nagyságrendjében, nem 10-20-100 embert vizsgálnak, hanem ezres nagyságrendű népességben kutatnak. Attól, hogy az általam ismert mondjuk 100 gyerek között nincsen egyetlen vak, autista, süket, nyitott gerincű baba sem, attól még nem hiszem azt, hogy ezek elhanyagolhatóan ritka dolgok és felesleges tartani tőlük, felesleges szűrővizsgálatokra menni, avagy ami kivédhető, az ellen lépni (mint a nyitott gerincnél a folsav).
Nem igazán hizsem, hogy a sok olvasás szükségszerűen árt. Nem igazán hiszem, hogy a csak szoptatott babáknál meglévő hozzátáplálási tanácsok a tápszergyártók érdekei miatt születtek volna. Merthogy ebben a csoportban ezek a tanácsok nem azt eredményezik, hogy hahó, tápszert adj a féléves babának kelkáposztafőzelék és paradicsomleves helyett! Ezek arról szólnak, hogy felesleges, és árthat a babának egy csomó dolog, amit néhány hónappal később már nyugodtan ehet és semmit nem veszit, ha fél évvel később kap narancsot, citromot vagy akármit, lesz még rá 80 éve. És a kutatások tápszer nélkül is arra jutnak, hogy árthat a korai hozzátáplálás, mert nem alkalmas rá a baba emésztőrendszere.
Mégsi mitől lenne fejlettebb a tápszeres babák emésztőrendszere? A tehéntejtől, ami a bocinak készül és a bocinak való enzimeket stb tartalmazza? Vagy a műételtől? Azt hiszem nem vitatott, hogy az anyatej jobb, ergo ha még az anyatej sem elég az emésztőrendszer hipphopp kialakitására, akkor miért lenne alkalmas rá más?
Na, mára elég belőlem, már megint nem alszom, mig tehetném.
Ildi
Ildi