Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Kicsit olvasgattam, és látom, a mese a téma. Szerintetek egy 13 hónapos már tudja értékelni a mesét? Mondjuk este úgy alszik el, hogy a férjem és köztem "kukacozik" a kanapén, ezzel fárasztja ki magát, ide-oda mászik, tolja magát, aztán egyszer csak elalszik (10 körül, sokszor én hamarabb aludnék el Kép). Tehát nem esti altató-mesélésre gondolok, hanem mondjuk napközben lekötné a figyelmét? Persze csak ki kéne próbálni, kiderülne... Kép.

Lenne egy másik kérdésem is, nem mese-ügyben: nappal Boti még mindig szopira alszik el. Szerintetek erről le lehet szoktatni valahogy? Nemrég újra kezdtem az egyetemet, heti kétszer délután nem vagyok otthon, és a nagyi csak babakocsiban tudja elringatni. Mi lesz, ha éppen esik az eső?

Zsófi
zsóf

Mesét tényleg ki kell próbálni. Ancsi közeledvén a 18 hóhoz a képeskönyvekhez egy-egy mondatnyi szöveget bír oldalanként, azaz leginkább fejbő lehet mesélni, hosszabbat még nem. De anno nagyfiamnak ennyi idősen a pár soros szövegeket a képek alól már bőven olvasni kellett. Ikrek meg még két évesen se tűrték. Nagyon egyedi, ki kell próbálni.

Bent is lehet tologatni a babakocsit, ha muszáj. Meg szerintem megszokják, Ancsi is velem cicin alszik, de néha nem alszik, akkor mellé fekve alszik, ha meg nem is akar, akkor max az apja tudja, ringatva. Szerintem ha többször van, hogy más altatja, alkalmazkodik hozzá, kialakul neki, hogy vele máshogy (attól még tőled simán a cicit fogja esetleg követelni).

Ildi

Ildi
pildi

Szia, Zsófi!

Ahogy PIldi is írta, a cicin elalvó babák általában elég könnyen elalszanak mással, ha nincs az anya a közelben. Ölben, ringatva, vagy babakocsiban, ki kell tapasztalni, hogyan szeret. A nagyi fizikailag nem bírná a karban ringatást? Az anyósom általában úgy altatja el Recsit (2 és fél, és szopival alszik el, ha ott vagyok), hogy az ölébe ül, és dúdol neki. Kép Az unokaöcsémet ugyanő hasrafektette, és a popsiját rázogatta ütemesen. Gyerekfüggő. Kép

Mese: Recsi gyakran alszik el, miközben a nagyoknak esti mesét olvasunk, de neki ezek hosszúak lennének. Imádja Weöres Sándor Bóbita c. kötetének rengeteg versét. Azt olvastatja velünk. És úgy másfél éves korától imádta a kis cicás-mütyürös-miamanós könyvecskéket, amikben a képekhez 3-5 soros történet jár. Pláne úgy szerette, ha utánoztuk az állathangokat. Azon nagyokat kacagott. Kép Meg a mondókákat is szereti, azokat 1 éves kora óta. Azt hiszem, a mondóka fekszik leginkább egy 1 év körülinek, meg a gyerekdalok, amik rövidek és ütemesek. Pláne, ha mutogatni is lehet hozzájuk. Pl. Csip-csip csóka, Borsót főztem, stb. És ki is lehet találni mindenféle kézmozdulatot az énekekhez, ha nem ismersz túl sok mutogatósat. Sok sikert! Kép

Virág
virág78

Hahó,
Zsófi,
vannak mostanában olyan leporellós kis könyvek, amikben válogatott mondókák vannak, kis gyerekrajozra hasonlító rajzokkal. Ilyen címeik vannak, mint Aludj, baba; Bennünk van a kutyavér, stb. Mi ezzel kezdtük a könyves mesélést, olyan 10-11 hónapos kora körül. Cicó nagyon korán szerette, talán ezzel is összefügg, hogy most már gyakorlatilag könyvfüggő, illetve nagy dumagép. Ezeket a mondókásokat most 21 hónaposan már maga meséli el magának Kép

Cicis alvás: hát nekünk ez egyelőre nem megy mással; ha nem vagyok ott, Cicó max. az autóban vagy babakocsiban alszik el (bár ilyen is régen volt, mármint babakocsi, mert mostanság bele se hajlandó ülni), csak úgy bent a lakásban soha. Igaz, ő már csak délben szopizik, és azon alszik el. De azért biztos van neki is "kulcsa", csak még meg kell keresni Kép

Üdv
Kriszi
kriszi

Szia Zsófi!

Kata ugyan még csak 7 és fél hónapos, de az éneklést azt - egy nappal a Zene Világnapja után - én is reklámoznám. Kép Én elmentem a vásárra félpénzzel - itt lehet állathangokat utánozni, még egy állatos könyv nézegetésével is össze lehet kötni.

GyeZsu
gyezsu

Sziasztok!
Köszi a sok választ!
Azt hiszem, a nagyi a kézben ringatást nem bírná, de mivel még sosem altattuk így el, szerintem nem is tudná, hogy most mit várunk el tőle. Az igaz, hogy egyszer előfordult - éjfélkor -, hogy bent altattuk a szobában babakocsiban, valami baja lehetett Botinak, mert sehogy sem bírt elaludni. De ez már hónapokkal ezelőtt volt. Egyébként, lehet, hogy magától megoldódik majd, átáll lassan a napi egy alvásra, addig meg még itthon vagyok, csak fél 4-kor kell elindulnom.

Mese ügyben meg próbálkoztunk, csak annyira örökmozgó, hogy úgy van vele, "anyu csak üljön ott a könyvével, én addig kirámolok néhány fiókot, meg szekrényt!" Kép Az énekhangom meg úgy tűnik, hogy annyira félresikerült, hogy amikor a rádióban valami jó kis zene szól, rázza magát, szabályosan "táncol", de ha én énekelek neki, azt nem ismeri fel zeneként! Kép
Zsófi
zsóf

Zsófi,
KépKépKép Akkor mondókázzatok. Kép Az rövid is, és nem vársz táncot. Kép

Virág
virág78

Sziasztok!

Kérnék szépen segítséget! Gyerkőc 11 hónapos fiú csemete. Kitalálta, hogy délutánonként nem alszik. Ha bírná a strapát felőlem megtehetné, de így este 6-kor már nagyon nyügi, és bömböl. Ez tart immáron második hete.

Korábban aludt de 10-kor, du 3-kor. Ébredt reggel 6-7 kor és elaludt este 8-kor garantáltan. Éjszaka csak szopizni ébredt 1-2*szer s aztán aludt tovább. Kb. 6 hónapos kora után jött az aludj jól nálunk, bár nem 100%-os sikerrel. Nálunk az utolsó jól működő napokig (így gyakorlatilag hónapokon keresztül) néhány "nyafit" szinte mindig megeresztett, ha az ágyába raktam. Igaz, amint csukódott az ajtó a bömbi is abbamaradt s már aludt is. De most már nem!!!!!

Voltunk akkor hétvégén vidéken, de a kocsiban aludt, délután már csak szopival a ritkán látott helyen. Másnap délelőtt már csak a nagyi vállára borulva és délután egyáltalán nem, de az ágyában eljátszogatott egy darabig. Azóta meg bele se lehet rakni napközben. Kétségbeesetten bömböl, hogy ezt már két percig se bírjuk. Így délelőtt marad a séta, ami garantáltan hozza az alvást, ám csak 1 órányit. Mivel 10-11-kor már nagyon álmos, ezért így legkésőbb 12-kor már felébred. Így nyilván nem bírja estig. Ma fél 12-től volt fenn. 3-kor is elvittem sétálni mert előtte már látszott, hogy nagyon álmos megint, aludnia kellene, ám aztán mégse aludt el. Ma este megint kiborult 6-ra már. Fél hétkor már fürdettem, 7-re már a vacsiját is befejezte, 7.15-kor már az esti szokásos szopiba belealudva húzta a lóbőrt. Tegnap ugyanez a forgatókönyv. Mi lesz, ha átállítjuk az órát. 6-kor fog elaludni?

Ő sose volt a klasszikus módszerekkel (simi, ringatás, dúdolás, szopi, melléfekvés)megnyugtatható tipus. Ezért is kezdtük az aludj jólt, mert már sehogy se tudott pihenni nap közben így rászokott, hogy magát altatta el. Most éjjel is rosszabb, csak akkor tudom visszavarázsolni a kiságyába, ha már mélyebben visszaaludt a szopizásból.

Kérdem én miért?? És főleg: mit javasoltok, hogyan hozhatnám vissza a kiságyban történő délelőtti és délutáni szunyákat? Már arra is gondoltam kitolnánk a délelőttit ebéd utánra, de nem bírja addig mert nagyon álmos.

Mit tanácsoltok? Köszönet előre is!
botanika

Szia,
emlekeim szerint az en lanyom egy eves kora korul allt at a 2 alvasrol az 1 alvasra. Ugy remlik, ez az a kor, amikor ketto sok, egy keves az okoskonyvek szerint is... nekunk is volt par nyugos napunk, hetunk ekkor. En a helyedben megprobalnam atallitani erre, akár az ebed tologatasaval.
-Afonya
afonya

Szia Áfonya!
A védőnő is pont a felborulás előtt mondta, hogy lassan ez következik. Csak akkor miért van az, hogy kiüti magát rendre 11-re legkésőbb? Tegnap is 7-kor kelt és 1/211kor már nagyon nyűgös volt.Elkezdte tépni a pólóm, szopizott és aludt 11-től 1.20 percet. Délután meg anyu elvitte sétálni 1/2 4-kor és elaludt fél ötkor mikor hazaértek a teraszon. Ebből hogy csináljak két óra alvást ebéd után?Kép
Igyekszem, de minden nap új kérdés a rendszerrel szemben, mert ma is 6-kor ébredt s 8-kor már dörzsölte a szemét, de ilyenkor még a párában hogy sétáltassam. Ha lerakom bömböl?
Ám lehet, hogy magától is majd kialakul?????
botanika

Botanika,
hasonló cipőben jártunk mi is kb. egy hónappal öregebben Kép, bár Cicó ennél akkor már jóval kevesebbet aludt nappal. Nálunk tényleg a délelőtti alvás fokozatos későbbre csúsztatása volt a megoldás, ugyanakkor viszont fennáll a veszély, hogy ettől majd korábban fekszik le este, és korábban kel reggel, és borul az egész. Én egy ideig hagytam, hogy aludjon magától később, és ő egyre későbbre tolta mind a délelőtti, mind a délutáni alvását. Amikor már délelőtt tizenegyig, negyed-fél tizenkettőig bírta, akkor délután már hatkor, fél hétkor akart újra aludni, és persze fent maradt volna éjfélig Kép Emlékszem, karácsonykor volt egy olyan menet, hogy a nagy nyüzsiben nem aludt délután, sőt délelőtt is jó későn, inkább délben már, mint délelőtt, nem is sokat... A karácsony estét még bírta ébren egy darabig, aztán háromnegyed nyolckor ledőlt az újonnan kicsomagolt építőkockák közé (még a feje is koppant a szőnyegen Kép )... Nem sokkal később végleg áttért a napi egy, délben kezdett alvásra. Jelenleg (igaz, már majdnem két éves) kettőkor álmosodik el, akkor alszik kb. másfél órát, aztán bírja este tízig is akár Kép És reggel 7 - 7.30-kor óraműpontossággal kel (az utóbbi napokban majdnem percre pontosan fél nyolckor). (Tiszta mázli, hogy mostanában, nincs egészen egy hónapja, már szinte sosem ébred éjszaka.) Lehet, hogy a te kisfiad se lesz egy hétalvó fajta...
Ami nekünk bejött, az a híres spanyolviasz: minél több nyüzsgés, társaság, levegő, futkosás, rengeteg inger (emlékszem, nyaraláskor akkorákat aludt, hogy csak néztem), az én lányom pl. plázázni is szeret Kép, ha hasonló helyen járunk, mindig végig kell nézni a könyvesboltokat meg a cipőboltokat (újabban a sportboltokat is, mióta rájött, hogy ott labdák vannak).
Sok minden ki szokott alakulni magától, csak ki kell várni Kép

Kitartás,
üdv
Kriszi
kriszi

Szia Kriszi!
Köszi a tippeket. Ezek szerint csupán néhány hónapocskát kell kibírnom?Kép Legalább ha aludna éjjel, jobban menne...Na jó összeszedem magam és irány a shoppingolás, én elszegényedem majd a könyvesboltban, de ő legalább jól mulat majdKép. Az már nekem is feltűnt, hogy csemete nagyon társas lény és odavan a programokért, hát próbálok sűríteni.
Köszi!
botanika

Szia Kriszi!

Örömmel olvasom, hogy Cicó már átalussza az éjszakát. Gratulálok! Kép

GyeZsu
gyezsu

GyeZsu,
tudod, mi a nagy megoldás ;) ott ragadtam mellette Kép Újabban rémesen álomkóros vagyok, kb. 98%-os gyakorisággal bealszom Cicó altatása közben, és mivel olyan álmos vagyok, amikor végül felneszelek, hogy a kölök szorongatja a nyakamat, és rám pakolta a lábait, akkor csak annyira futja, hogy egy mozdulattal bepakolom az ágyába, aztán dőlök vissza Kép Ő is idősebb lett, és érzi vagy mi, hogy ott vagyok, vagy a csuda tudja, de mostanában tényleg alig-alig ébred fel. Ha fel is ébred, akkor se igen szól, vagyis nem hív (talán lát is, ahogy kinyitja a szemét). A múltkor felébredt félig, közölte, hogy "akkor vizet", és lőtyölt az odakészített kis üvegéből Kép Vagy ilyeneket szokott még elereszteni, hogy "miabajsemmibajittanya", meg "fogodakezedet", de fel sem ül, talán álmában mondja??? Na mind1, nekem az esetek 99%-ában semmi dolgom vele éjjel (esetleg betakarom, ha eszembe jut), ez így nagyon békés és kényelmes, amíg ilyen álomkóros vagyok, addig vsz. így is marad. Végül is nem túr ki senkit a helyéről, nem alszunk egy ágyban (max. úgy kezdjük Kép ), és végre, majdnem két év után nyugi van!!! Ha nem lennék nappal is olyan rettentő álmos (meg a hányinger, éhségrohamok, pisitúrák stb.), akkor olyan vasalt és fitt lennék reggelre, hogy ihaj Kép

Botanika,
Cicónak az ellen sincs semmi kifogása, ha antikvárba viszem Kép Sőt voltunk már könyvtárban is... Amúgy annak idején, emlékszem, az sem volt mindegy neki, merre sétáltunk. Hét hónaposan látványosan unatkozott a babakocsiban, ha a kellemes környékünkön tologattam a kertes házak között, a fák alatt Kép Ellenben ha bevittem a városba!! Keze-lába járt a sétálóutcában, vigyorgott a járókelőkre, haverkodott mindenkivel, kurjongatott a kutyákra, nyújtogatta a kezét a buszok után... lesz vele még gondom Kép Ha a fiacskád is hasonló természetű, jó adag kitartást kívánok neked Kép

Üdv
Kriszi
kriszi

Szia Kriszi!

Mégsem csak elméleti volt a szoptatós topikban a terhességi tesztről szóló kérdésed? Kép

GyeZsu
gyezsu

OFF
GyeZsu,
hmmmm....általában nem bírom tartani a számat, most pedig nem ártana, mivel hivatalosan még nincs a dolog bizonyítva, de a teszt nem csupán elméletben pozitív Kép, és tipikus koraterhességi tüneteket produkálok (pl. éppen most tüntettem el két szelet pirosra sült karajt uzsonnára Kép ). Ja, a kérdés akkor csak félig volt elméleti Kép
Üdv
Kriszi
(aki mindjárt megy aludni)
kriszi

Kriszi! Kép Kép Kép

GyeZsu

(Gratulálni majd csak akkor fogok, ha azt mondod, hogy már szabad Kép )
gyezsu

Sziasztok!

Kriszi!
Remélem, minden rendben lesz! Kép

Két kérdésem lenne hozzátok, az első, hogy mit csináltok a gyerek takarójával. Az én fiam egész éjjel forgolódik, és ahányszor betakarom, fél óra múlva tuti, hogy már kitakarózott. Eddig ez ugye nem volt gond, de azért már egyre hidegebb van. Ráadásul sajnos pont az ő szobája a leghidegebb. Kép

Másik kérdést csak tolmácsolom: egy ismerősömnek az 1 éves lánya mostanában kezdett arra rászokni, hogy szopival elalszik ugyan, de aztán amint a kiságyba próbálja tenni, felébred. Ez nappal is így van, és az esti alvásnál is egy óra szenvedés után, többszöri szopival sikerül elaltatni. Amúgy is elég keveset alszik, nappal pl. csak fél-háromnegyed órát, azt is úgy, hogy az anyja ott ül mellette. Szóval, ha valaki járt már így, szívesen venné a tanácsokat!

Előre is köszi.
Zsófi
zsóf

Zsófi,
az én lányomnak hálózsákja van, azt nem tudja lerúgni. Viszont vannak gyerekek, akik nem bírják a zsákot. Ha a tiéd is ilyen, akkor szerintem öltöztesd fel jó melegen (azért ne süljön megKép), és hagyd el a takarót. Másik kérdésre: az én lányom is szopival alszik el, de mi együtt alszunk hárman, ezért ilyenkor nem kell mozgatnom, hanem kilopódzom mellőle, aztán később visszafekszem. Most próbáljuk majd ki, hogy veszünk neki külön matracot, és ott próbálom majd ugyanígy altatni, csak nem hozzá megyek vissza aludni. Lesz viszont a matraca mellett még egy (eleve kettőt veszünkKép), hogy amikor éjjel bealszom véletlenül a szopiba (még nagyon sokszor ébred, és így alszik vissza), akkor nekem is legyen elég helyem. Hát, lehet, hogy ez nem jön be a barátnődnek. Ja, Gabi is csak ennyit alszik nappal, kivéve, ha front van, és mostanában ezt is főként csak babakocsiban, séta közben.

Minden jót!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa

Szia Zsófi!

A mi lányunk még csak 8 hónapos lesz, de vannak olyan időszakai, amikor ugyanezt csinálja, belealszik a szopiba, de amint leteszem, felébred és sír. Kiveszem, tovább szoptatom stb., sokszor csak az a megoldás, hogy a mi ágyunkban szoptatom, és ahogy elalszik, úgy is hagyom. De aztán a pár napos sajátágybannemalvós időszak elmúlik, és ha szopiba bealszik és leteszem, akkor sem ébred fel. Nem tudom, mitől lehet - mostanában szeretek mindent a fogra fogni Kép

GyeZsu
gyezsu

GyeZsu
Kép

Zsófi,
köszi Kép
Takaró: nekünk egy bazi nagy pokrócunk van, akkora, hogy jóformán beteríti a kiságyat, és akárhová mozog benne, egyszerűen nem tudja teljesen lerúgni.

Kiságy: Cicónál az jött be, hogy leszereltük a kiságy rácsát, egész alacsonyra van állítva, és mellette a matrac. Igy jóformán csak odébb kell gurítani, de azt se szoktam mindjárt (lévén én is alva), csak egy idő után (amikor felneszelek). Sőt ha netán sikerál teljesen egy szintbe hozni a kiságyat meg a matracot (persze matrac helyett nagyágy is oké), akkor egy kis tornázással el lehet altatni szopival úgy is, hogy egyből a kiságyban van, és az anyja is félig befekszik mellé. Akkor csak ki kell menekülni a szájából, egyáltalán nem kell mozgatni a kölköt. De amúgy is sokkal könnyebb és észrevétlenebb egy leszerelt kiságyba berámolni a gyerkőcöt - tudom, az enyémben is magasságmérő volt anno Kép
Aztán lehet, hogy egy idő után magától is elmúlik ez a dili, úgy rémlik, mintha nekünk is lett volna hasonló, csak talán a sok éjjeli ébredés mellett fel sem tűnt Kép

Sok sikert nekik,
üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok!
Köszönöm az ötleteket, mondtam az ismerősömnek, próbálkoznak.
Vannak szerencsések is: egy másik ismerősöm most költöztette külön szobába a 14 hónapos fiát, egyszer 10 perc nyöszörgés volt a válasz, aztán elfogadta az új helyzetet. Szinte hihetetlen, hogy ilyen is létezik.
Zsófi
zsóf

Sziasztok!
Már egy ideje keresem az "Aludj jól,.."-t, de úgy tűnik, hogy már nem lehet kapni. Ha valakinek van ideje, röviden leírnátok a módszer lényegét? Annyi, hogy beteszem az ágyába, és egyre hosszabb időszakokra kimegyek? Alkalmas ez arra, hogy nappal kiváltsuk a szopira elalvást? Egyszer már próbáltam nappal, eléggé álmos volt, így egy negyedóra alatt elaludt, de nem volt szívem otthagyni, úgyhogy egy pár kijövetel után bentmaradtam nála, és simogattam a hasát, így aludt el. Előbb-utóbb az éjjeli szopiról is szeretném leszoktatni, ez a fő cél, de talán egyszerűbb lenne a nappalival kezdeni. Ja, egyébként babóci 14 hónapos.
Zsófi
zsóf

Zsófi,
ugyan nem "dolgoztam" az Aludj jól... könyv szerint ezen a témán, de van azért tapasztalatom. Cicó olyan 15-16 hónapos volt, amikor leszoktattuk az éjjeli szopiról, a sok ébredést elkerülendő. Az Alvászavaros gyerek topikban leírtam napról napra, hogy mi volt, itt most annyit, hogy nálunk egy kis ideig egyszerűen Apa aludt vele helyettem, így talán elég kíméletesen leterelgettük az éjjeli cicizésről. Nálunk egyébként az éjszakai volt a könnyebb, nem tudom, miért, nappal még most is kéri néha, este, éjjel, reggel már nem.

Üdv
Kriszi
kriszi

Szia Zsófi!

Én is nemrég kértem tanácsot alvás ügyben. Ezúton is köszönet a jószándékú ötletekért. Nem fogadtam meg, hogy legyek türelmes, majd kialakul, mert úgy láttam ez nem jó a babámnak. Ehelyett vettem egy új könyvet, a hasonló című, és szellemiségében is talán hasonló "Aludj velem"-et. Az ebben leírtak alapján sikerült a következő nekünk:
1.)
botanika

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!
Kriszi!
Majd elolvasom a másik topikban, amit írtál, köszi! Apjának már mondtam ezt, mert hallottam máshol is ezt a tanácsot, hát elég furcsán nézett rám Kép. De valóban, ha ő veszi ki az ágyból éjszakai ébredésnél, még sokkal hangosabban üvölt, mint előtte.
Botanika!
Köszi szépen ezt a kimerítő történetet! Megpróbálom akkor ezt a könyvet megszerezni, végülis nem hangzik rosszul, amiket írtál. Sajnos Boti egyre "szopimániákusabb", nem is értem, lassan inkább csökkentenie kellene, nem még többet kérni! Azt azért nem értem, hogy nem kell lefektetni az ágyában, ha benne hagyom, ő feláll, és amíg nem megyek oda lefektetni ott áll az ajtóhoz eső legközelebbi ágysarokban, lábujjhegyen, és sír (üvölt) kifelé. Lehet, hogy az ajtót is be kéne csukni? Akkor teljesen magára marad szegény. Persze lehet, hogy először magamat kellene megreformálnom, hogy ne érezze rajtam a bizonytalanságot. Kép
Zsófi
zsóf

Botanika!

És mit mond Vekerdy, hány perc üvöltés a megengedett, nem káros?
Mert én ezt simán el tudom képzelni, hogy végigcsinálom a lányomnál, aztán amikor ő eldönti, hogy oké, de nekem most elég volt a kiságy és anyu kell, akkor az én ajtóból bekukkantásomra nem megnyugodni fog, hanem tovább ordítani, hogy anyaaaaa! (az éjjelről ne is beszéljünk)
Én elhiszem, hogy vannak gyerkőcök, akiknél bejön ez vagy az a módszer, csak szerintem nem mindnél. És igaziból az érdekelne, hogy utóbbi kategóriát elismeri ill miről ismeri föl egyik-másik módszer.
(1,5 éves lányom normál éjjeleken 2-3 szor ébred, általában nappal-éjjel szopival alszik el, nappal 1,5 órát alszik. Kiságyban. Ha nappal kocsiban, kézben alszik el, akkor is -megfelelő pillanatban- átrakható a kiságyba, mintahgoy szopi után is letehető, és normál napokon megalussza a maga másfél óráját. Este van, hogy szopiba alszik, de olyan is, hogy a szopi után a kiságyában vagy a mi ágyunkon, miközben mi szintén a mi ágyunkon vagyunk, néha igényli, hogy átöleljük vagy kezét fogjuk, matatja a hajamat, máskor meg maga az elalvás tőlem félméterre, minden érintéses kontaktus nélkül zajlik. De ha egyszer neki én kellek, akkor semmilyen más megnyugtatásra nem hagyja magát, képes akár másfél órát üvölteni a ciciért (és akkor is ha elszunnyad nélküle, 2 perc múlva újra ébred és kezdi elölről). Nem látom, hogy ezek a módszerek nálunk hol hoznának átütő sikert, illetve hogy valóban az lenne a normális, hogy első alkalommal hagyjam üvölteni órákat, 3 percenként ajtóból ránézve és nyugtatgatva????)

ui: nem bántani akarlak, csak tényleg nem tudom, az ilyen esetekre mit reagálnak e módszerek kitalálói
Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, mert eléggé tehetetlennek érzem magam, hogy mit is tehetnék. Lányom 16 hónapos, soha nem alaudta még át az éjszakát. 3 hete részben leszoktattam az éjszakai szopiról, elősször kicsit pánikolt, de szerintem inkább azért mert nem vettem magamhoz, de 3 nap múlva már simán visszaaludt simogatásra, nem is kellett kivennem, csak ott lennem.
Viszont az elmúlt 2 éjszaka ha felébred nem tudom visszaaltatni. Volt hogy 2 óran keresztül 10 percenként állt a kiságyban és sírt, pedig elötte szépen lefeküdt és már az hittem hogy alszik. Tegnap pedig 1 órán keresztül szabály szerűen hisztizett. Üvöltött, néha verte a fejét a rácsba, és akkor sem nyugodott meg ha kivettem. Ez még 2x eljátszotta, harmadszorra már hagytam sirni, majd 10-15 perc múlva kivettem, adtam neki inni és a kezemben megnyugodott majd mikor visszatettem az ágyába elaludt.

Eléggé tanácstalannak érzem magam, mert nem szeretem sírni hagyni. Emellett nem tudom miért csinálja, fáj a foga (jönni jön az biztos), vagy hisztizik, vagy velem akar aludni (reggelre ált. már velünk van) vagy miért??? Lehet hogy hülyeség volt leszoktatni az éjszakai szopiról? Mondjuk visszaszoktatni már nem akarom.

Esetleg ez életkori sajátosság? Elég akaratos a lány, volt már hogy napközben is földhöz vágta magát, ilyenkor mondjuk a figyelem elterelés jól működött.

Szóval remélem valaki tud valami okosat mondani.

Amcsi
amcsi

Sziasztok!
Ildi!
Te szeretnéd leszoktatni a lányodat az éjjeli szopiról? Vagy még elvagy vele? Próbáltad már valamilyen módszerrel leszoktatni? A többi gyereknél hogy ment ez? Egyszer csak maguktól abbahagyják az éjjeli szopit? Bocs a kíváncsiskodást, csak hát Neked már annyi tapasztalatod lehet a témában.
Zsófi
zsóf

Sziasztok!
((Bocsi mivel nekem gyorsan megy a gépelés ezért írok sokat, de legalább ritkánKép)

Zsófi!
Láttalak a szopis topikban és nekem ugyanez volt a gondom, hogy gyerkőc egyre szopimániákusabbá vált. Sződy Judittól (pszichológus) olvastam valahol egy számomra nagyon tanulságos gondolatsort amit egy maminak írt akinek 10 hónapos gyerkőcével kapcsolatos kérdése volt. Az anyu meglepődött azon, hogy a gyerkőc hosszas nyűglődések után mikor már tényleg az anyu ott tartott, hogy "kidobja az ablakon", akkor egyszercsak abbahagyta elkezdett játszogatni maga végre. Kérdés Miért és Miért csak akkor? A válasz: "Mert attól a pillanattól kezdve HITELESEN tudod közvetíteni a gyerek felé az álláspontodat. És csoda történik. A gyerek megtalálta amit keresett: a határt...misztikusan hangzik, hogy a gyerek megérzi, mi folyik benned...ez így működik."

Sokan mondják, a gyerekek megérzik a hangulatunkat már az anyaméhben. És reagálnak az anyára picikeként is. És igen, szerintem is olvasnak a gondolatainkban: a testartásunkból a hanglejtésünkből a szemünk villanásából, az arcunkról... Ha te nem határozod el magad valamiben, akkor nem szabad a gyerkőcöt próbára tenni. Ennek nincs értelme, mert megérzi és lereagálja majd "üvöltéssel" a próbálkozásod, ám az üvöltése NEM a "módszer" hatástalanságát bizonyítja majd, pusztán azt, hogy átlátott rajtad. Neked kell tudnod mit akarsz ezt nagyon jól látod. Nekem pl. most esténként nagggyyyonnn hiányoznak a hosszas szopizós összebújások és a mozdulat, a pillanat, ahogy a mellemen elalvó szuszogó csöppséget az ágyba pakolom.Kép De nem hiányzik az éjszakázás ami ezzel járt együtt ezért maradok inkább következetes...

Ildi,
Te mit szeretnél? Semmi gond nincs, ha neked jó az éjszakázás és hogy sokszor szopiztatsz meg úgyis altatod el. Nagyon sokan vannak akiknek bejön. Bírják energiával. Látom neked ő már a 4. gyerkőc, eleve nagyok lehetnek az energiakészleteidKép. Kérdésem is lenne: az ikreknél hogy csináltad, mikor még a nagyobbik gyerek is elég kicsi volt? Ugyanígy mint a leányzónál? Kiváncsi lennék rá tényeleg.
A módszerekről általában: az is egy "módszer", hogy mellre rakod és belealszik. Van akinél ez sem működik mint pl. nálunk már nem működött sajnos. Én elmentem a Madarász kórház alvás ambulanciájára csupán beszélgetni a főorvossal hisz addigra mi "rendbe jöttünk". Ő mondta, az életben mindent tanulunk. Én párhuzamként hozhatnám az olvasást. Olvasni is meg kell tanulnia minden gyereknek. Erre is több módszer van, és ez így jó. Kinél ez, kinél az válik be. Nem kell a lánykádnak ezt kipróbálni isten ments, ha ti jól elvagytok. Akkor mondd minek?

Bár ahogy írtad, hogy akár 1,5 órát is képes üvölteni - ezek szerint ti is próbálkoztatok? A kérdésednek az az alapja, hogy valóban szeretnéd a gyerkőcöd elalvási szokásait megváltoztatni? Úgy érzed ez képtelenség az emlegetett módszerekkel? Kérdezd meg a főorvost, mit reagál az esetetekre?! Egy beszélgetés semmibe se kerül, s nagyon toleráns embernek ismertem meg. Nem akar senkire se semmit se ráerőltetni. Ha változtatni akarsz, akkor adhat ötleteket, vagy személyesen esetleg meggyőzhet olyan érvekkel amik hitelesebbek számodra a Babaneten már sok helyen leírtaknál. Sőt azt is el tudom képzelni, adott esetben azt mondja, ne, a te kislányod esetében ezt ne, hanem valami mást talál ki. Neve: dr. Kemény János kp.i szám:450-3700 vagy alvásklinika előjegyzés: 450-3763.

Amcsi,
Biztosan írnak majd sokan neked, én a fenti telefonszámot javaslom felhívni.
botanika

Sziasztok!

Zsófi: Kezdem a nagyokkal. Nagyobbik fiam 2 hetesen lényegében átaludta az éjszakát, igaz, akkor ez még csak 5-6 óra volt, de napról napra hosszabb, valahol kb 6 hét környékén már 10 óra nagyságrendje. Aztán 3 hósan újra ébredni kezdett, de már nem adtam újra cicit neki. Ő cumis volt, így kézenfekvő volt, hogy éjjel is azzal próbálkoztunk. Volt hogy bejött, volt hogy másfél órát kézben dajkáltuk. Meg olyan is volt, amikor nem ébredt egyáltalán éjjel, szóval rendszer nem lett a keléseiből. Aztán apránként elég volt a kezét fogni, majd csak a szobában lenni, majd csak benézni.
Ikrek közül a lányom aludt magától. Ha viszont megébredt, másfél-két órán belül semmivel sem lehetett visszaaltatni. Ő kb 3 hetesen aludta át elsőször az éjjelt (értsd 5-6 óra), aztán voltak jobb-rosszabb éjjelek, de magától néhány hósan már szintén 10 óra nagyságrendjét aludt.
Kisebb fiam viszont nem, őnála szintén jött a sűrűbb ébredéses szakasz, kicsinek egy-két kelés, 6-7 hó körül már 5-6-8. 7 hósan meguntam-nembírtam tovább, jött egy olyan módszer, hogy x óráig nem veszem ki (ő akkor már napi 2szer kapott főzeléket, este is, tehát elvileg nem lehetett éhes) És neki is volt cumija, tehát azt is megkapta éjjelre, rázogattuk a popsiját, véges idő alatt ettől elhallgatott. Összesen kb egy hét volt.
Ezek ugye 9-11 éve voltak, én is sokat változtam.

Nem, én most nem próbálkozom Ancsinál semmilyen módszerrel. Inkább olyan van néha, amikor egy-egy rossz éjszakán elfogy a türelmem, nem veszlek föl ezredszer mottóval (mi nem együtt alszunk általában), és próbálom szintén csak simogatni, vagy esetleg párom felveszi, ilyesmi. Na ilyen "próbálkozásokból" tudom, hogy ha ő eltökéli, hogy neki cici kell, akkor próbálhatom máshogy akár másfél órát, nem fogja hagyni magát.
De van utcában hasonkorú kisfiú, akinél szintén sok mindent próbált anyuka, kisebb korában is, és nem ment.

Tény, én most Ancsinál úgy vagyok vele, hogy nem akarom, hogy sírnia kelljen akármennyit is. Tudom, hogy nem fogja megérteni hajnali kettőkor, hogy miért is nem kaphat cicit-anyát. Hiszek abban, hogy előbb utóbb megérik rá, illetve abban, hogy ahogy értelmileg fejlődik, elér egy szintet, amikor meg lehet ezt az egészet vele beszélni.Amikor már oda-vissza jól kommunikálunk, amikor ki tudja fejezni a gondolatait, érzéseit, amikor már jobban tudok szóval hatni rá. Amikro már lehet olyat mondani neki: most sötét van, sötétben alszik a cici, majd amikor világos lesz, akkor kapsz cicit.

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!
Botanika, Ildi!
Hát igen, azt hiszem, nálunk az az egyik fő gát, hogy még nem tökéltem el magam teljesen. Ma éjjel pl. éjfélkor ébredt, akkor nem kapott cicit, mert még korán volt. Aztán negyed hatkor már kapott. Sajnos ő nem ismeri még az órát, így nem értheti a különbséget. Max. annyit, hogy éjfélkor még ő is álmosabb volt, visszaaludt szopi nélkül. Persze a mi ágyunkban. Ez is egy nehéz dolog: imádom, ahogy ott szuszog mellettünk, de nem szeretném, ha egész éjjel ott aludna, ha 5-6 között átkerül hozzánk, azt nem bánom. Az éjfél viszont kissé korai volt. Persze ha valami baja van (mostanában talán jön végre a foga), akkor már az éjszaka közepén átkerül, mint most is. Azt hiszem, az a legnagyobb baj, hogy nem vagyok konzekvens vele, pedig ugye ez lenne a legfontosabb.

Egyébként egyesek szerint (pl. Vendég a háznál) már 14 hónaposan érti, hogy ő már nagyfiú, nagyfiuk nem szopiznak éjjel. Sőt, ezt egy évesen tanácsolták nekem. Persze, nagyon sok mindent megért, de nem hiszem, hogy célravezető, hogy ha nem akarom megszoptatni éjszaka, akkor elkezdek a szopiról beszélni. Megértené, hogy "szopi", de azt nem, hogy "nagyfiú", és hogy miért nincs szopi.

Ildi, érdekes, hogy mennyire különbözőek a gyerekek, még a testvérek, az ikrek is!

A Vekerdy-féle könyvet meg már láttam, jövő héten megvesszük. Ha elolvasom, talán már attól is okosabb leszek, majd meglátom, hogy alkalmazom-e.
Zsófi
zsóf

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek. Kislányom 9 hónapos lesz hamarosan, és próbálom rászoktatni az egyedül elalvásra.

Röviden vázolom az előéletünket alvás szempontjából.

Az első 3 hónapban egy ágyban aludtam Lilivel, mert éjjel szopizott egyszer, és így volt mindenkinek jobb. Nem keltettük fel apát, aki korán ment dolgozni, és mi is tudtunk aludni, pihenni, még szopizás közben is.
Aztán mikor már nem szopizott, és átaludta az éjszakát, visszaköltöztem a hitvesi ágyba, és Lili egyedül aludt, de este etetés közben aludt el.
Kb. 4-5 hónapos korában gondoltam, hogy ideje rászoktatni az egyedül elalvásra. Már felkészültem az éjszakázásokra, de simán ment. Egyik nap az esti kaja után letettem, nézelődött, és egyedül elaludt. Mígnem 6 és fél, 7 hónaposan megfázott, 3 hétig kűzdöttünk a betegséggel, és újra altattam este. Ehhez persze hozzászokott, és most vissza kell térni az egyedül elalvásra. Éjjel is többször megébred, de olyankor általában csak cumit adok neki, és visszaalszik, de van, hogy ki kell vennem, mert kimászik, és vele kell aludnom.

Most éppen megint sír, üvölt a kiságyban, néha benézek hozzá, de szerintem képes lenne akármeddig sírni.

Előre is köszi, ha segítetek!

Üdv: Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Sziasztok!

Ildi, Zsófi,

Tanulságos amit Ildi a nagyobbakról írtál. Igen, amikor elfogy a türelem, energia csappan, akkor tudsz olyan döntéseket hozni, amit a gyerkőc is komolyan tud venni. Ha Ancsinál az most a legfontosabb, hogy ő sose sírjon, akkor nyilván ő is tudja, hogy ezzel nagyon tud hatni. Nekem anyu mondta mindig, hogy ne hagyjam gyerkőcöt sírni, mert mi sose sírtunk. Neki 5* akkorák az energiái mint nekem, eleve gondoskodó alkat és amúgy is tökéletes mami. Én messze vagyok tőle még ha igyekszem is. És tudom, hogy más indokolt esetben is kénytelen vagyok sírni hagyni még ha meg is teszek mindent annak érdekében, hogy ne: pl. ha a gyerkőc az autósztrádán zendít rá akkor sem veszem ki az ülésből mert sose bocsátanám meg magamnak, ha egy probléma esetén némi bömbölés miatt lenne baja. És ha semmiképp nem akar kikászálódni a kakis pelusból és bömböl mert mondjuk fáradt akkor is átpelenkázom mert tudom a piros popsi miatt jogosabban bömbizne később.

Szerintem ha egy gyerkőc nem tud pihenni éjjel, vagy akár nappal (mint pl. az én babám) és nyűgös és sír emiatt, akkor segíteni kell neki megtalálni azt a módot ahogy alhat. Míg megtalálja a megoldást mindenki hosszú utat jár be mi is kipróbáltunk tucatnyit közülük, mert teljesen igazad van, hogy nem válhat be mindenkinél ugyanaz. A lényeg szerintem az, hogy jól lásd mire van szüksége és törekedj arra, hogy megadd neki, megtaláld a megoldást.

Nálatok lehet, hogy Ancsi vagy Zsófi babócád így is remekül elvan nap közben. Nálunk mióta Picike alszik éjjel nap közben látványosan jobb a kedve és sokszorosa az energája. Sőt most az utóbbi három nap felkel 5-5.30-kor, szopizik, s mellettem még alszik fél 8-ig úgy hogy tegnap este 7-kor már aludt! ez régi időszámítás szerint alvás fél 9-ig ami nála korábban sose volt! Mivel nem férünk kényelmesen el reggel, ezért majd megpróbálom visszapakolni az ő ágyába hétfőtől. Meglátjuk megy-e?

Bogi,

Szerintem nem az éjszakai cumizás vagy szopizás a kérdés, hanem az elalvás folyamata. Ha ölelésbe, szopiba vagy cumizásba alszik bele és éjjel felébred ahogy mindenki, akkor nyilván az anyu cicit vagy ölelést vagy a cumit fogja keresni.

Ha keresi és nem találja jön a jogos bömbi. Ha nem kell semmit keresni ahhoz, hogy újra el tudjon aludni, mert ugyanaz veszi körül mint mikor elaludt, akkor van esélye, hogy magától visszaalszik, megnyugszik.

Szerintem nem az a lényeg, hogy éjjel ne szopizzon vagy cumizzon vagy akkor hagyd üvölteni, hanem az a fontos ahogy nap közben és este elaltatod - vagy hagyod hogy maga aludjon el. Következetesen.
botanika

Sziasztok!

Nos kipróbáltam a módszert. 15 perc üvöltéssel megúsztuk, mert már hulla fáradt volt előtte is. Hát nem mondom, embert próbáló dolog.
És azt hiszem most nincs ennyi erőm, hogy hallgassam a sírását.
Egyébként teljesen változó, hogy felébred-e éjszaka. Nem mindig ébred fel, vagy ha igen, elég megsimogatni a fejét, vagy a cumit visszaadni neki, és alszik tovább.
Azt hiszem, hogy még várok vele, majd ha már nem bírom, hogy a karomban aludjon el, akkor szoktatom.

Köszi a segítséget: Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Sziasztok!

Úgy látszik egyre többen jutunk el odáig, hogy "keményebbek" leszünk elalvás és alvás témában.
Nekem ma betelt a pohár, de az igazság az, hogy már pontosan egy hete kezdődött a "nemakarokaludni csak cicin" című fejezet.

Sokan nem ismernek, nagyon röviden írok magunkról.

Peti 10 hónapos lesz holnap!

Kb. addig, amíg nem mentünk el a nyáron nyaralni, nem is volt semmi gond. Szopi, félálomban kiságy, alvás, éjszaka ébredt 3 óránként, mint az újszülöttek, nem bántam. Szopi 10 perc, kiságy alvás.
Nyaraláskor már a kiságy rész kimaradt, maradt a kettőnk között szűkösködés, és egyre több szopizás.
Egy héttel ezelőttig azért még elaludt cici nélkül is, de egy megfázás úgy megviselte, teljes éhségsztrájk, semmi szilárd kaja, csak cici 1 hete! ELalvás kizárólag cicin, letenni alig lehet.

Ma 1 órán át próbáltam elaltatni, el is aludt többször is, de ahogy megpróbáltam betenni a kiságyba, mint egy időzített bomba! (Ja, már eszik szerencsére!)
Nagyon elegem lett, ott hagytam sírni. Elővettem az "Aludj jól gyermekem" című rémirományt, amit Kittikével (5 éves) már annyirszor a sarokba vágtam!
Elkezdtük. Én nagyon félek, hogy fogom bírni az éjszakát, a szívem szakad meg, de már nem bírom az egész éjszakai szoptatást. Apuci is támogat, legyünk erősek.
Ma 25 perc után elaludt, a végefelé már alig sírt, inkább csak altatta magát, nyöszörgött. Nekem elég sírhatnékom támadt, azt gondoltam órákig bírja, szerencsére a 25 perc még elviselhető volt számomra.

Amúgy egy tündég pofa ez a Peti, mindenki kedvence!

Lehet,hogy kiköltözöm a konyhába, hogy éjszaka ne halljam annyira, apuci majd járkál be hozzá, de úgy vettem észre, csak olaj a tűzre a bemenés.

Drukkoljatok légyszi, hogy ne adjam fel, ne legyen értelmetlen a mai 25 perces sírás.

Üdv.
Andi
andi68

Hahó,
lányok, egész tuti, hogy van kiút (bár egy kicsit még mi is keressük). Cicó kapott egy új ágyat, ez megkeverte, leszokott a szopiról, ez is megkeverte, továbbá jön a kistesó, ez is megkeverhette, de foghatom akármire, mostanában úgy hajlandó elaludni, hogy melléfekszem, aztán ha elaludt, felkelek és kiosonok. Éjjel egyszer megint ébred, akkor meg kell nyugtatni, de azért nemigen kell visszafeküdni mellé, viszont ott kell lenni vele. Ez van, a korábbiak után ugyan kicsit megint nehezebb (pláne álomkórosan), de úgy tűnik, a kölök egyre érettebb, tudja, mikor mi van, este mondja: "most alszunk, mint a bunda, Katinka a kis bunda, anya a nagyobb bunda, apa a naaaaagy szőrös bunda" Kép
Most azon gondolkodom, idővel próbáljuk az apás alvást megint, meg majd éjszakázik a nagyinál, hátha előbb-utóbb hozzászokik, hogy anya nélkül is lehet aludni Kép

Üdv
most nem is annyira álmos Kriszi
kriszi

Sziasztok!
Botanika!
Megvettem az Aludj velem! c. könyvet, és lassan érik az elhatározás, hogy elkezdjük. Az első akadály viszont számomra a legfontosabb lépésben van: ha álmos, márpedig mostanában igen ritkán alszik kétszer, tehát álmos este, akkor már az első szopi-kortyok után becsukja a szemét. Hogy pontosan mikor lendül át az ébrenlétből az álomba, nem tudom, sokszor úgy tűnik, már alszik, és csak reflexből szopik. Tehát nem tudom, hogyan tegyem be ébren az ágyába, anélkül, hogy megfosztanám az esti szopitól. (Arra nagyon szüksége van még, addigra már sokszor teli torokból sír).
Ugyanezt a módszert követted nappal is? Egyszerre kezdted nappal-este a módszert?
Hogy álltok azóta szopi-ügyben? Sikerült ritkítani?
Bocs, hogy ennyit kérdezek, a kis kíváncsi Kép!
Zsófi
zsóf

Kriszi!

Ez bundás nagyon tetszettKépKépKép!

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti

Sziasztok!

ZSófi!
Nekünk is hasonló a helyzetünk, Peti is nagyon hamar bealudna a cicin,ha lehet. Eddig mindig a hálószobában szopiztattam, most inkább a nappaliban, ott nehezebben alszik el, meg a tévé is megy. Igaz, néha kiköpi, de azért szopizik eleget! (SZopi elött én tejpéppel jóllakatom, kanállal kapja, és a szopi inkább csak a folyadék amit ráönt!)

Fú én annyira boldog vagyok, még csak a második éjszaka volt, és már csak 1x azaz egyszer ébredt fel, 2-kor. Kapott cicit, de szerintem elaludt volna ha nem kap, ugyanis csak nyamnyogott rajta.
Betettem az ágyba, mint az őrült olyan nagyon ordított, de ahogy kimentem a szobából abbahagyta!
Majdnem elájultam a csodálkozástól!
Reggel fél 8-ig aludt!
Ilyen még soha nem fordult elő.
Nálunk a nagyobbiknál sokkal nehezebb volt a helyzet, többször összehányta magát 10 perc sírás után, ezért abbahagytuk az egészet. 2 évesen aludta át elöször az éjszakát.

Nappal viszont még nem mertem kipróbálni a módszert, inkább a babakocsiban altattam séta közben, ma meg a nagy esőben az autóban aludt, de most megint álmos, talán bemerem tenni az ágyába, ha már biztosan kidöl.
Midenkinek sok szerencsét és kitartást!
Andi
andi68

Sziasztok!

Zsófi,

Mi a nappali alvást kezdtük pénteken és az esti új alvást vasárnap. (A szomszédunk kérése volt, hogy hétvégén hagyjuk a gyerkőceit aludni éjjelKép.) Nálunk az este csillapító fürdéssel kezdődik többnyire, mert nagyon sósmogyoró amúgy. Majd vacsi főzelék és aztán szopi. Mikor az én Pockom szopizik akkor pár percen belül érzem, hogy a reflex beindul. Akkor hallhatóan nyeli a tejcsit. Aztán még nyammog és egyszercsak tart egy szünetet. Na ezt használtam ki az elején. Kb. 5 percre rövidült a szopi így a korábbi 20-30 perces szopik után. Tiltakozás nélkül hagyta, hogy levegyem. Be az ágyba stb. Első este 8 percet nyaffogott, aztán már csak 2-őt, 3. este semmit. Ha rosszul ítéltem meg a pillanatot - ez rögtön akkor látszott mikor levettem a ciciről - és még picit eszegetett volna akkor még visszaengedem és aztán magától már elenged és szinte kéredzkedik be az ágyába.

Így volt máig. Kb. 3 héten át. Mindenszentekkor felborultunk megint. Egész nap kocsiban utazva aludt mikor bírt. Utána itthon a délelőtti alvásra még rá bírtam venni, de délután semmiképp sem akaródzott neki már aludni. E hét csütörtökén délelőtt aludt 30 percet, aztán már egész nap semmit!!! 9.5 órát volt ébren mire ágyba jutott este. Az egyik Madarászos dokinéni felhívta a figyelmem arra, hogy már 1 éves, és egy alvás már lehet, hogy elég neki, állítsam át ebéd utáni alvásra. Hát így legalább ketté vágódik az ébrenlét és nem akad ki estére. Most ezt próbáljuk.

Tegnap ebéd után raktam le először 7 perc üvöltés (botrányozik akkor is ha egy földről felszedett morzsát kilopok a kezéből...). Ma 0,5perc. 1 órát alszik viszont csupán, amit még keveslek, de remélem ez idővel hosszabbodik ahogy hozzászokik majd.

Szopiról leszoktatni most úgy próbálom, hogy reggel kap amennyi belefér, 10 óraira valami töményet adok (banán-joghurt ált.) így elvagyunk ebédig. Ebéd előtt elkap, de ma pl. nem. És azt találtam ki, hogy egész nap csak az egyik cicit kínálom fel. Így mennyiséget nem tud szopizni és úgy látom ezért egyre rövidebbre is fogja, néha csak néhány szippantás, hisz úgysincs mit. A másik cickót csak este a vacsi utáni, alvás előtti szopihoz kapja meg. Számomra hihetetlen, hogy az emberi mell mihez is bír alkalmazkodni! Nagyon jól van kitalálva!!Kép

Kriszi,

Lécci többet írni a kislányod leghétköznapibb dumáit is, mert elképesztően édes a stílusa! Már többször nagyon jókat kuncogtam az eredeti szövegén. Én is már alig várom, hogy az ősember "ü"-zés után némi hangsor formálódjék a ded ajkain! Addig is olvasnálak!

Andi,

Valóban (kellemesen) hátborzongató az élmény amikor az "nyaffogás/sírás/üvöltés(kinél mikor mi)" hirtelen abba marad. Sőt, nálunk nappal ez úgy járatódott be, hogy utána jött a kuncogás, játékpakolászás, majd a párnára dőlve elalvás. Gratula a bátorsághoz és a fél 8-as alváshoz!!! Szerencsés folytatást kívánok! Kíváncsi vagyok mit szól a gyerkőcöd a nappali próbálkozáshoz!?

Bevallom azért hajnalonta én is "vétkezem". Az óra átállítás előtt gyerkőc 1/2 7-ig aludt. Na ez most ugye 1/2 6. Ilyenkor beviszem az ágyunkba, ott szopizik s ha szerencsém van el is alszik még. Ma 1 órán át szopizott majd aludt 1/2 8-ig (ez ritkaság). Akkor másik cici és ami utoljára 2 hónapos korában történt meg, aludt 1/2 9-ig!!!!!

Igaza volt a Madarászos doktornőnek aki repliázásomra azt mondta, ebben a korban a gyerekeknél nincs olyan, hogy így szokta, vagy úgy, mert olyan gyorsan változnak ilyenkor.

Egy másik topikban olvastam apa-bevetős megoldást éjszakára. Az is lehet működőképes, a gyerkőcön is múlik - meg persze az apun, hogy bírja-e? Mindenesetre első körben érdemes megpróbálni szerintem azt is!

Nyugodt éjszakákat!
botanika

Sziasztok!
Hát, nem tudom, hogy fogom csinálni, még gyűjtöm az erőt az akcióhoz. Persze minél tovább húzom, annál rosszabb. Azt hiszem, a nappali alvással kellene kezdenem, az egyszerűbb eset. Én is örülnék, ha átszokna az ebéd utáni alvásra, mert már csak egyszer alszik, viszont kb. fél 1-1 körül ébred, így estére nagyon nyügi már. Egyszer-kétszer próbáltam már kihúzni a lefektetést ebéd utánig, de akkor meg nem ebédelt.
Az estével meg az a gondom, hogy mindig két mellből szopik (ez akkor alakult ki, amikor az elején kevés volt a tejem), és mikor átrakom a másodikra, szinte rögtön elalszik. Viszont ha nem adom oda a másikat, akkor sír.

Egyébként azt írja a könyv, hogy puha kis "fészek", ágy kell neki. Szerintetek a kókuszmatrac túl kemény? Elvileg azért vettük, mert egészségesebbnek mondták a kevésbé puha matracot. Itt igazodjon el az ember!

Andi, kíváncsi vagyok, hogy haladtok!

Botanika!
Nálatok nincs olyan, hogy nem is éhes, de mégis szopizni akar? Én hiába tömném meg (mondjuk ő nem eszik kanállal, tehát esélyem sincs megtömni, meg nem is eszik annál többet, mint amennyit ő gondol), nem a kaja miatt kell a cici. Ma is cicizett fél négykor, egy nagy ebéd után, aztán fél hatkor már megint mutogatta a cicit. Adtunk neki túró rudit, amit egyébként imád, de nem kellett, tehát egyáltalán nem volt éhes, csak a szopi kellett volna.

Nálunk az apás módszer nem válik be, mert ha az apja veszi ki éjjel (vagy bármikor, amikor valami baja van), akkor csak még nagyobb sírásba kezd, amíg én oda nem megyek.

Zsófi
zsóf

Sziasztok!

Köszi lányok a részletes beszámpolót!

Tényleg igaza van annak aki azt mondja, hogy nincs olyan, hogy így szokta, meg úgy szokta. Én ahogy leírtam pár napja, hogy megtömöm Petit az esti szopi előtt, most nem akarja a tejpépet elfogyasztani, pedig ez volt a kedvenc kajája.

Tegnap pl. egész nap csak főtt sárgarépát volt hajlandó enni. Szuper.

Na rátérek a fejleményekre, hogy ne csak panaszkodjak.

Már a második éjszakát átaludta!!!!!!!!!!!!

Ez nekem olyan hihetetlen, hogy nem tudom szavakba önteni, amikor egy hete még óránkén ébredt éjszaka.

Statisztika:
Csüt. 25 perc sírás, 1 ébredés, kapott szopit.
Péntek: 30 perc sírás, 1 ébredés, kapott szopit.
Szombat: 10 perc sírás, 0 ébredés 0 szopi!
Vas. 5 perc sírás 0 ébredés 0 szopi.

Reggeli ébredés 6.30 és 7.30 között.

Viszont berekedt szegénykém! Kép
Reggelente meg olyan hamar újból álmos lesz, ma is 7-kor ébredt, szopi, és nyolckor már aludt volna, de indulnunk kellett az oviba. Ebben a zuhogó esőben. Az esővédő fóliától enyhe idegrohamot kap, kicsit makrancos ez a Peti.
Azért elaludt a babakocsiban, fél órát, de már megint álmos. Biztos az eső miatt.

Enni megint nem nagyon akar, csak a szopi. Kép Most, hogy éhes-e, jön-e a tej, vagy csak nyugtatja magát, nem tudom.
Kár, hogy nincs valami tejszint jelző a cicin. Azt hiszem ez az egyetlen hiányossága a természetnek. Ja meg hogy nincs három karunk, mert nekem mindig hiányzik egy kéz! Kép

Nem baj, ha éjszaka ilyen jó kisfiú, nappal kicsit lehet kényeztetni, igaz?

Tegnap próbáltuk a nappali alvást is, 10 perc sírás, 40 perc alvás. Hát, elég rossz arány.

Kíváncsi vagyok tényleg eljön-e az idő, hogy eljátszik a kiságyban elalvás előtt, ez megint egy csoda lenne a számomra.

Nálam eddig az volt a dilemma, hogy ha felébred éjszaka, egyszer megetessem-e, mert akkor talán tovább aludna reggel, és nem keményedne annyira meg a mellem éjszaka.
Úgy döntöttem, hogy ha felébred, bemegyek és kijövök, és ha még 5 percig nem alszik el,akkor adok neki egyszer cicit.
Viszont most már kétszer fel sem ébredt, nekem meg reggel 6-tól már úgy fájt a mellem, hogy alig vártam hogy felébredjen.

Na most leállítom magam, mert nyügizik a fiatalúr.

Sok sikert, jó hetet mindenkinek!

Üdv.
Andi

Ui.
Én a kókuszmatracra tennék egy vékony szivacsot, 2-3 centiset. Akkor kemény is, meg kényelmes is, de ez csak az én privát véleményem.
andi68

Sziasztok!
Andi!
Nagyon jól hangzanak a tapasztalataid! Lehet, hogy azért nem szántam még el magam, mert az én fiam csak egyszer ébred / szopizik éjjel? Mármint ha nincs valami baja, mert akkor már 1-2 körül is felébred.
Szörnyű lehetett, ha óránként felébredt! Mit csináltál vele olyankor? Gondolom, azért nem kellett óránként szoptatni?

Kókuszmatrac ügyben én is pont erre gondoltam, a férjemnek nem tetszett az ötlet. Azért majd így lesz Kép.
Zsófi
zsóf

Sziasztok!

Zsófi,

A gyerkőceink tényleg nagyon hasonlóan viselkednek most. Nálunk is nehezen bírja ebéd utánig. Nálunk is alig hajlandó ebédelni - lehet, hogy tényleg a fáradtságtól, mert ahogy Andi is írja délelőtt ő is hamar dörzsölgetné a szemét, de nem rakhatom le, mert akkor a délután lenne túl hosszú. Nem mintha így is nem fáradna el estére megint nagyonKép. Hát még szoknia kell a két alvás helyetti egyet. Ja, mióta ebéd után alszik (4.napja ma), nincs ám játék csak a fél perces bömbi és rögtön beájulás - bár ma már talán egy percet még mintha hallottam volna szövegelni odabenn?

A puha fészek megfogalmazásnál szerintem a fészek szón a hangsúly, nem a puhán! Azaz barátságos legyen, meleg, amilyen a lakásod is. Kedvenc macival, pelussal, kispárnákkal, kistakaróval körülötte meleg színű függöny vagy képek. Bambikám most is egy párnára hasalva alszik. Ált. kiveszem alóla mikor belopodzom betakarni, de most kipróbálom hátha tovább durmol, ha otthagyom.

Azért is jobb, ha a napközbeni alvást próbálod először, mert akkor a párod talán nincs otthon és a kezdeti bizonytalanságod nem növeli esetleg. Nálunk legalábbis miatta is nehéz volt. Meg nehéz most is. Ma pl. felébredt éjfélkor én bedőltem neki, megszopiztattam. Elaludt mellettem s mikor ágyba raktam volna jött a bömbi. 10 percig tartott összesen, de amit én a pasimtól kaptam!Kép De én tudom, hogy délelőtt hogy szokta, ezért tudom, hogy este is képes rá s így biztosabban nyugtatgatom az aggódó emberem. Még őt isKép. Amúgy az apás módszer nálunk se vált be sajnos.

Szopi, a helyzet ugyanaz. Nálunk sem a kaja végett kell már napközben. Mióta végigalszom az éjszakát és csak néhány slukkot húz napjában mondjuk 4* (a reggeli monstre és az esti alvás előttin túl) azóta jobban tolerálom e kívánságát. Ha ez kell a kis boldogságához hát legyen. Legalább addig sem kell a kedvenc könyveinek állataihoz hangokat kiadnom 100milliódszorraKép.

Hogy érted azt, hogy nem eszik kanállal? Ha már manccsal eszik átjönnél a Táplálkozás-szilárd táp.ba, hogy ott kérdezhessek? Köszi!

Andi,

Megborzongtam amikor olvastam a statisztikád!Kép Ezért hiszem, hogy tényleg igaz: nem az éjszakai szopiról kell gyerkőcnek leszoknia, hanem aludni kell megtanulnia. Remélem hosszú távon is működni fog a dolog. Ugye, hogy téged is kényeztetőbbé tesz, ha éjszaka ki tudod magad pihenni?

Az elején a kihagyott szopik miatt én is nagyon bekeményedtem reggelre sőt délelőttre is, de ha picit fejsz le belőle akkor rövid időn belül alkalmazkodik az új szituhoz a melled is. Legalábbis nekem megtette ezt a szivességet. Új igényekhez beállt kevesebb mint egy hét alatt.

További szép nyugis éjszakákat nektek.
botanika

Sziasztok!

Újból itt vagyok, de most rövid leszek, mert ebben a pillanatban ébred fel Peti, amíg olvasgattam. Egy kézzel elég nehezen megy a gépelés.

(Most lecsempésztem őuraságát a földre!) Kép

Jól haladunk, tegnap éjszaka kétszer is hallottam Petit, de nem mentem be, gondoltam várok 1-2 percet, és abba is hagyta.
Reggel 8 körül ébred. Nagyon mások így az éjszakák!

Zsófi!
Tényleg szinte óránként szoptattam, de ez fokozatosan alakult így, és csak a vége lett ilyen gáz.

A nappali alvás még nem alakult ki nálunk, nagyon rövideket alszik, de van hogy 3x is.
Délig semmiképp nem bírja ki, de ha 10 körül elalszik, csak fél órát "szokott".
Szóval ez még alakulóban. Azért elég nyűgös mostanában, nem tudom összefügg-e az éjszaka átalvásával, de nagyon anyás lett.

Most megint nyügi, mennem kell!
Üdv.
Andi

Ui.
Köszi nektek a drukkokat! Kép
andi68

Sziasztok!
Botanika!
Igen, azt hiszem, hasonlóak a babók. Ami az ebéd utáni alvásra szoktatást illeti, nálunk kétszer alakult úgy, hogy vizsga, stb. miatt át kellett rendezni a napját, és ebéd előtt nem fektettem le. Erre átlendült egy holtponton, úgyhogy alig bírtam elaltatni. Reggel fél nyolcas kelés után du. 3-ra aludt el. Akkor aludt 5-ig, aztán este fél 11-ig ment a műsor. Kép Így ezzel egyenlőre még nem próbálkoztam.
Érdekes egyébként, mi járunk egy játszóházba, ahol szerdánként különböző előadások vannak, ma a napirendről volt szó. Hogy milyen fontos, pontosan betartani, stb. Azt mondja az előadó, hogy egy 1-2 éves gyerek alvásigénye éjjel 10-11 óra, nappal 3-4. Kérdeztem tőle, hogy mit csináljak azzal a 14 hónapossal, aki egész nap összesen nem alszik 11 óránál többet, sőt, 15 órát még pár hónaposan sem aludt. Azt tanácsolta, legyen külön, csendes szobája, kicsiként szoptassuk éjszaka is, hogy ne legyen éhes. Ennyi volt a tanács. Nálunk ez mind megvan, mégsem alszik annyit, mint amit "kellene". Az Aludj, velem-ben is ennyit írtak egyébként. Mégsem bunkózhatom le egy óra alvás után, hogy a könyv szerint még egyet kellene aludnod! Imádom, amikor ezek a tanácsadók felmondják az iskoláskönyvet (a hölgy kb. 70 éves volt), és csak a gyakorlati példa nem zavarja őket. Még azt is közölte, hogy felnőtt korában ettől lesznek pszichoszomatikus betegségei, hogy most nem tud nyugiban aludni!!!
Hú. Csak jólesett kiadni magamból, úgy felhúztam magam ezen.
Megyek a szilárd táp.-ba! Kép

Andi!
Nem akarlak elbátortalanítani, de épp tegnap beszélgettem valakivel, akinek a 1,5 éves gyereke óránként ébred éjjel, pedig este a kiságyában alszik el egyedül. Nem is értem. Annyira nem másztunk bele a témába, biztos vannak ott is gondok az altatás - alvás tanulás terén.
Egyébként mennyi idős a babád? Nálunk kb. 8-9 hónapos koráig tartott, hogy 2-3x fél órákat aludt napközben. Aztán szinte egyik napról a másikra erről leszokott, és átállt arra, hogy 1-2x 1 órát aludjon. Most már persze csak 1x.

Zsófi
zsóf

Sziasztok! ez a tanácsadós néni ingatlanban nem utazik? 4 gyerekünk van, megoldhatná a külön csendes szobákat, mert nekünk még nem sikerült! Kép
Amúgy egy kórházas topicban pont ezt a témát tárgyaltuk, azért járok erre. Mellesleg szerintem nincs univerzális recept, nálunk a két nagynál sem jött be feltétlenül uaz a módszer, és a kicsik is mások. Sajna egyben nagyon egy húron pendülnek, az az éjstakai szopizás Kép!
Claire
claire

Sziasztok!

Zsófi,
Nem akarlak elbátortalanítani,... Szóval volt két, a párom és általam sem következetes késő esténk amikor "bedőltem" Bambinak, ma hajnalban már köszönhetően ennek is szerinem fél kettőkor kiabált. Elég rendes zűrt csinált 15 percen át. Ma viszont először a déli alvásnál aludt végre több mint egy órát (1.20percet) előtte egy másodpercet sem méltatlankodva!Kép) Eddig hajszálpontosan 1 órát aludt amit ugye keveseltem s reménykedtem, hogy ez nőni fog s ez minden amit amit tehettem mert hát "lebunkózni" én sem akarnám. Jót nevettem az ötleten még ha oly morbid isKép) Az ember hát kínjában... Szóval minden nap egy picit más, picit rosszabb picit jobb.
És nagyon köszi a tápos írást. Megnyugodtam, hogy 3 szem szőlő a pocakban is elméletileg lehet elég.

Szia Claire,

Mikor megláttalak reméltem mondasz valami bíztatót, mert bár Ildi is sok babával mondta, hogy minden gyerkőc más, stb, de azért én reméltem, hogy akinek több van mint egy az a túlélés miatt is másképp feltalálja magát. Úgyértem megtalálja azokat a módszereket amik mindenképp hasznosak és működnek, egyszerűen azért mert nem tehet mást.

Sokszor gondolok arra, hogy volt ez régen, mikor 10-12 gyereket neveletek és reggel meg ki kellett menni az állatokat megetetni, meg a tüzelőt behozni meg kenyeret sütni. Hagyták akkor is hogy óránként szopizzon egy pici? Vagy mindig volt egy öreg nénje aki dajkálgatta az aludni nem akarót? Nálunk apám pl. azért nem nagyon szopizott mert a napszám több volt mint a tehéntej ára. Így a nagyim ment kötözni apa meg kapta a felestejet.Kép

Van erről valami híre valakinek hogy volt az alvás-szoktatás régen?
botanika

Sziasztok! sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, altatásban nem vagyok profi. Bár szerencsére a nagyokkal már jó régen nincs gond, max 2 éves koruk óta. Persze vannak mázlisták, egy barátnőmnek mind3 gyereke gyakorlatilag a kórházból való hazavitel óta átalussza az éjszakát és kész!
Szerintem régen pl gyakran 1 ágy volt, és ott biztos hagyták szopni, ahhoz nem kellett fölvenni. Meg volt ugyi bölcső! Meg aztán az is számít, hogy nem volt ennyire színes, fényes, zajos és sokkoló a világ ! Nem? A mai gyerekek iszonyúan pörögnek!
Claire
claire

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?