Nuska,
Iván cárevics szépen fejlődik, kicsit sokat sír... de hát ugye csecsemő még az istenadta, jogos. Tegnapelőtt kezdük adni az almalét (alma lereszel, steril gézlapon átszűr, két mokkáskanál gyerekbe be - megjegyzendő nagy élvezettel csócsálta!!!) Dokinéni szerint az alma nagyon sok értékes enzimet tartalmaz,és nem árt, ha még azelőtt megismerkedik a baba új ízekkel, mintesm hogy szopásfüggő legyen. Ma négy hetes, voltak krtikus napok éppen a szopás miatt, a kritikus napokat úgy értem, hogy azt se tudtam, hogy a lányomat bátorítsam vagy a bőgő csecsemővel törődjek - de mára valamelyest kezd normalizálódni a helyzet, azt az elvet követjük, hogy az anya és a gyerek szimbiózisban van egymással, ha az anya kimerült az a gyereknek se jó mega tejnek se, és különben is mindenki kapja be. Nem akarunk semmiféle "elvárásnak" megfelelni, egy boldog anyukát és egy jól fejlődő babát akarunk szopás nélkül vagy vele együtt mindegy. A lányom nem az az ősanya típus, én már azon is meg vagyok hatódva, hogy egxyáltalán szült, mert egész eddigi életében halálra idegesítették a gyerekek, meg a gyerektörténetek, ha kicsit durvábban akarok fogalmazni, akkor inkább azt írnám, hogy utálta a gyerekeket ez az igazság. Most ugye a világ fordult ki a sarkaiból nála, mert a horomonok ádáz támadása miatt nála is elsőrendű szempont lett a kaki, pisi, büfi, szopi, puki probléma, de főle az, hogy "most éppen miért sír???" És hát ez a legnagyobb csapda a világon. MInt már írtam, ő is meg én is megtettünk mindent, hogy legyen elég teje - holott családi hagyomány, hogy sem az anyámnak, sem nekem nem volt elég tejem - de gondoltuk, hátha ez egy babona - hát nem az. Igenis van ilyen!
Neke mind a két lányom tápszeres volt szinte egy hónapos kortól - a részleteket más topicokban már leírtam, neem akor ez egyáltaláűn nem jelentett problémát, megvolt a testkontaktus, magahoz ölelve cumiztattam őket, azóta is harmonikus velük a kapcsolatom, sőt még a kamaszkorban is az volt, sőt ezennel kijelentem, hogy makkegészséges mind a kettő, pedig 30 éve pótlásnak először feles tehéntejet aztán kétharmados tehéntejet adtunk, később tejbegrízt hígan később sűrűn, sőt elég hamar kapták a többit is, akkor még az volt a felfogás, hogy mire minden foga kibújik, minden oylat ehessen amit a felnőttek - nopersze azért pacalpörköltet nem mertem volna adni...
Ide a rozsdás bökőt, hogy Sára makkegészséges szép kislány lesz és sok örömötök fog benne telni. A szoptatás az anyasáűg csak egy fázisa, a szoptatás lényege nem az, hogy szoptassunk, hanem az, hogy a gyerek gyomrába olyan táplálék kerüljön amit meg tud emészteni és a gyarapodását szolgálja. A gyerek gyomrát ugyanis meg kell tölteni, ha van anyatej - természetesen ez alegjobb - akkor azzal, ha pediog nincsen, akkor mással.
Ildi,
utánaolvastunk anno mind aketten a lányommal alaposan akár hiszed akár nem. Ha az emésztőrendszerük nem áll készen egy bzonyos étel befogadására, annak rövidesen jelei lesznek, és akkor azt a táplálásformát azonnal abba kell hagyni.
Egyébként ténleg elfogult vagyok - de ezt az elfogultságot éppenséggel az LLL - illetve a holdudvara - táplálta. Azt hiszem az LLL (ahogy magamban nevezem: szoptatós kommandó) lényege a rémísztgetés. Jaj ha nem szoptatod ez lesz, ha nem szoptatod az lesz. Igen, vannak emberek, vannak csecsemők, akik allergiásak, de azért mindenkit mégsem kéne ennyire rémiszgetni.
Azzal egyetértek, hogy a szoptatás(szopi) jó dolog - ha van hozzá anyatej a mellből(cici) - olcsó, higénikus, a legmegfelelőbb. Éppencsak itt a tápszerről próbálunk beszélgetni.