Anita,
A "Birth to Five" címü könyvböl nézem, amit elsö gyerek születésekor kap minden anyuka a védönötöl. (nem szó szerint idézem)
Ezek szerint a hozzátáplálást 4 és 6 hónapos kor között kezdhetjük. 6 hónapos korára már vezzessük be feltétlenül, mert most már több vasat igényel a baba, mint azt az anyatej biztosítaná... Ha 6 hónapnál késöbb kezdjük a ht.-t egyes kisbabák csak pürés ételeket fognak elfogadni [hmm]
Tehát 4-6 hónapig próbálhatunk adni (mind püré): répa, fehérrépa, krumpli, vagy cukkini. Banán, fött alma, körte, mangó. Rizs, kukoricaliszt, vagy köles a szokásos tejével elkeverve. Boltban kapható babarizs stb. Ezekkel kezdjük. A következö 6-8 hétben bövítjük a kínálatot: hús, máj. Lencse vagy feles borsó, humusz (így kell írni?). Zsíros tejtermékek (yoghurt, nemt'ommi, pudding [???]), kivéve ha a védönö nem tanácsolja ezeket. Zsíros tehéntej használható fözéshez 4 hós kortól, de italként ne adjuk 1 éves korig. Ne használjunk sót, és cukrot csak akkor, ha feltétlenül szükséges.
És a tehén-, illetve kecsketej azért nem ajánlott egy éves kor alatt, mert nem tartalmaz elég vasat és más vitaminokat a baba igényének megfelelöen.
6 hónapos kortól: citrusgyümölcsök, jól megfözött tojás, búzatermékek (kenyér, tészta, liszt), hal, kagylófélék, darált diók-mogyorók. "Másszóval, a babádnak adhatsz szinte minden családi ételböl, feltéve, hogy megfelelö állagú (tehát pürézett vagy darált)."
Ezt így speciell a védönö nem mondta, és nem is olvastam. Én 6 hónapig kizárólag szoptattam, és akkor kezdtem répával, almával... három naponta egy új ételt bevezetni (ha esetleg allergiás lenne, akkor pontosan tudjam mitöl). Viszont ezt nem sikerült sokáig fenntartanom, mert annyit evett - egy hét alatt napi két étkezés lett belöle, és nem tudtam három napig banánt adni
A hivatalos "új" állás az, hogy 6 hónapig kizárólag szoptatni, de nem terjedt még el mindenhova. És nincs még két éve, hogy ezt a könyvet kaptam. (További babáknál pedig nem kapok újat)
Kati