Na hogy feléledt ez a topic, ujra jelentkeznék én is...
Unokám már 16 hónapos. Imádom na. És egy bűbájos, szeretni való kisfiú. Lejátszottuk vele milliószor ezt a "nem szabad" játékot, különösen akkor amikor konnektor, és a vaskályha volt a célpont. Eleinte eléggé elkeseredtem, mert olyan volt a szitu, hogy gyerek odaér a vaskályhához (kovácsoltvas műremek, férjem amiatt vette, hogy az éghető hulladékokat el lehessen benne tüzelni, de időnként jól jön, mikor odakünn hűvös van, ámde fűteni még nem illik), a vaskályhán rengeteg csábító kis ajtó meg kilincsféle van, amit irtó izgalmas ki be húzogatni stb - megértem én őt - de nem szabad neki megengedni 1. mert akaratlanul a szobába borítja a hamut 2. ha fűtetlen állapotban nem tiltjuk, mi lesz, ha akkor nyúl oda amikor forró?
Hát eleinte nagyon reménytelen volt ez az egész... gyerek odamegy, megfogja az egyik vasajtót, rászólunk "nem!" "Nem szabad" - én odaugrom, elviszem a kályha elől. Erre ő ujra odamegy és az egész kezdődik elölről, a gyerek vigyorával kisérve. Pár "gyakorlat" után rájöttem, hogy neki ez egyfajta játék. Mert milyen jó moka odamenni, akkor a nagyi jajbékol, odajön, és odébbtesz, csináljuk ujra! És végülis igaza volt, jó móka lehetett - neki.
DE eltelt ergy-két hónap, és láss csudát ma már elég a nem szabad, otthagyja..
Írtam, hogy a lányom mennyire görcsösen meg akar felelni az anyaszerepnek, és hogy ebbe mennyire kimerül. Háét a helyzet súlyosbodott, a lányom nagyon is kiválóan neveli a gyereket, nincsen benne semmi hba, de állandóan hadakozik mindenféle ismeretlen illetőkkel magában, akik esetleg őt megkritizálhatják... mára már nagyon fáradt és időnként rossz néznem mennyire ki van merülve, ahogy én látom, valóban jobb lenne, ha minél előbb inkább visszamenne dolgozni... az a baj, hogy amikor olyanokat felajánlok neki, hogy "ugyan hagyda afenébe, add ide a gyereket három napra, aludd ki magad, menjetek el a férjeddel moziba akárhová", akkor azzal jön, hogy "a gyerek lelke megsérül, ha máshol alszik, addig míg meg nem érti, hogy miért nem alszik otthon nem adom sehová" - ami szerintem egy baromság, mert lehet, hogy a gyerek nem érti, de túléli és semmi baja nem lesz tőle.
Pl. Ivánka már régesrégen elfelejtette, hogy a nagyija 10 hónapos korában nem emelte fel őt, mert nem volt szabad, ma már istennek hála ugyanannyi édes mosolyt kapok tőle mint az imádott nagypapi...
Sőt, elalvásnál már az én fülem is jó neki...
Amúgy meg a lányoméknál már magától is el tud aludni. Régen. Csak ha nálunk vannak, akkor zavarodik meg kicsit, olyankor altatni kell, de én is el tudom altatni ma már.