Szia!
Először is, megnyugtatlak: le fog szokni róla magától. Persze, te is tehetsz a dolog érdekében, de magától is el fog jutni arra a pontra, amikor már "ciki" lesz neki melletted aludni. Pl. Bori még ma is kéri olykor, hogy hadd feküdjön rám, és hadd aludjon el úgy, de biztos vagyok benne, hogy 12 évesen már eszébe sem fog jutni.
Dehogynem zavar néha.
Régebben 140-es ágyunk volt, tavaly beújítottunk egy 180-ast. És nem azért, mert a mi senekünk nőtt volna meg, hanem mert a gyerek keresztbe-kasul kapálódzik éjjel. Mellette még a 180 centisen is haptákban lehet csak aludni, uszkve 20 centin. A balettórák eredménye abban is meglátszik, hogy képes úgy aludni, hogy a feje és az egyik lába pontosan ugyanabban a pontban nyugszik, ami az én arcom, míg a másik lába rendesen, az ágy vége felé mutat.
De mivel egyrészt már nem jár ki minden éjjel, másrészt olykor elég neki annyi is, hogy a közelünkben legyen (értsd néha nem is mellénk, csak a kanapéra fekszik), nem vitatéma a dolog.
Anyás? Jaaaa, nem.
Jó, mondjuk, ő alapból is egy vagány gyerek, de ez még csak fokozódott. Nem az a megszólalni-se-mer-belebújik-a-hátsómba típusú gyerek, sőt. Akkora a szája, hogy már legendák keringenek róla. Rendszeresen igényli, hogy a barátnőinél aludjon, nyáron, ha hetekre el is utazik, akkor sem sír utánam (persze, megjegyzi, hogy hiányzom, olykor előfordul, hogy elkapja a honvágy, de esküszöm, nekem nehezebb, mint neki).
Szerintem egy gyereket egyetlen egy módon lehet elkényeztetni: ha anyagi, tárgyi javakban megkap mindent, amint kiejt valamit a száján. Pont. Azzal, hogy szereted, hogy biztonságot nyújtasz neki, sztem nem lehet elkényeztetni. Sőt. Azzal töltöd fel az érzelmi tartalék-raktárait egész életére.
Amitől te félsz, az szerintem inkább az elkapatás, de az nem elkényeztetés: nyilván nem előnyös, ha mindent ráhagysz a gyerekre. Tehát, pl. ha megrúgja az anyját, megpofozza, megcsípi, nem lehet elmenni mellette szó nélkül. De az, hogy éjjel a biztonságot adó környezetet igényli, amikor a lehető legkiszolgáltatottabb, az nem elkapatás. Amúgy meg 20 évesen már nem fog éjszakákat melletted aludni.
Hisztik? Nyilván lesznek majd olykor, ha te előbb unod el ezt, mint ő. De a hiszti csak hiszti, ha mellette a mérleg másik serpenyőjében ott van a sok szeretet, törődés, akkor heti x hisztitől nem lesz a gyerek ideális pszichoterápia-alany.