Kedves Adrienn!
Mindenki szerint más a helyes, én ezt tenném:
Előtte még az okok amiért ezt csinálhatja:
- 18-22 hónpos korban van a harmadik "szeparációs félelem" amikor mindig az anyával akar lenni a gyerek
- sejti/ tudja a kistesó érkezését
- próbálgatja az akaratát, próbálgatja a szabad- nemszabad határát.
Ezért nehéz megmondani mit kellene tenni
, mert ha az első kettő, akkor inkább megnyugtatás kellene, ha a harmadik ok miatt csinálja ezt, akkor szigor.
Szóval én ezt tenném:
1. Valami kecsegtető tevékenységet (nem csokoládét, meg ilyeneket), de valami kedvenc foglalatosságot igérnék, alvás UTÁNRA /vagy reggelre. "Szeretnél ezt-azt csinálni. Jó, de én azt szeretném, ha kipihennéd magad. Pihenünk és aztán ezt csináljuk." Így mindkettőtök akarata teljesül.
2. Vele aludnék átmenetileg, hátha az első két okból kifolyólag nem akar aludni.
3. Mikor lefekszek mellé, (vagy ha Ő le sem fekszik, én akkor is lefekszek), elmondom neki, hogy "Én már nagyon fáradt vagyok, nekem most muszáj pihennem, mert már nem bírok fellenni, légyszíves gyere aludni. De ha te ne akarsz aludni, akkor vigyázz magadra, ne menj ki a szobából, ezzel játszál amíg én alszok."
És megfelelően elő is adom ezt a "holdfáradt anyát". Ami a Te esetedben (7.hónap) még igaz is, és ha ezt válaszod, akkor nagyon kell ügyelni, hogy tényleg igaz is legyen, mert a gyerek könnyen rájön a színjátékra.
Meg azért vigyázni kell, hogy annyira ne zuhanj álomba, nehogy pl. a makrancos gyerek, inkább a csendes játékot választva, valami balesetbe kerüljön.
4. Kicserélném az ALVÁS szót. (Ez nálunk meg is történt, mert nálunk is volt kisebb ellenkezés.) pl. "nem kell aludnod, csak egy kicsit sziesztázunk/szundikálunk. Tudod, mi az a szieszta? Gyere, megmutatom, ez egy játék: így kell játszani: lefekszünk, és azt játszuk, hogy becsukjuk a szemünket egy picit."
És persze a legfőbb a következetesség.
Nálunk is volt kaja bojkott, főleg ebéd (többször is több fejlődési szakaszban). Először tukmáltam egy kicsit, aztán amint nem tukmáltam, mindig jött és evett az enyémből a "kis-sáska".
Ja, és evés. Mióta megengedem Zsófinak, hogy odatoljon egy széket és nézze, mit csinálok, hogy főzök, megengedem, hogy belerakja a só, beízesítjük együtt a teát, megkavarja, felhúzom a pulcsiujját és megmoshatja műanyagedényben a megpucolt krumplit stb. Azóta jobban érdekelt az elkészült ételek megevésében.
Jó nevelést, kívánom, hogy sikerüljön
Lilla