2002.01.22 18:09
Szerző: bimbi
Sziasztok!
Kedves Emese, bár mûkaja és sk fõzelék ügyében mélyen egyetértek veled, de picit árnyaltabban is fogalmazhattál volna, biztos van, aki azt gondolja, hogy a legjobbat adja a bébijének a bébiétellel, mert bízik abban, hogy a gyártók tényleg olyan tudományosak, mint amit állítanak magukról. Fentebb írtam, hogy már a szóróanyagukban is megmagyarázzák, hogy otthon annyira tökéleteset nem tudunk elõállítani, azért jobb, amit õk adnak. Ezt én felháborítónak tartom, azt gondolom, hogy a bébiételt arra kell használni, mint a zacskós levest: ha nincs más, nincs kedvünk/nem áll módunkban fõzni akkor, alkalmanként. De állandóan...? De ez az én véleményem.
Ha másért nem, már csak az ára miatt sem tudja mindenki ezen felnöveszteni a gyerekét. A lányom egy étkezésre simán megeszik másfél üveg kaját, ez testvérek között is 300 Ft körül lenne... És naponta kétszer eszik fõzeléket.
A bébiitalról is hasonló a véleményem, azzal, hogy nagyon sajnálom, hogy nem én találtam fel, mint az Ice Tea-t.( Szerintem ez a világ egyik legbombább üzlete...) Szóval a gyümölcslé még a fõzelékeknél is sokkal drágább, és tényleg arra nagyon jó, hogy rászokjon a baba és adott esetben mást ne fogadjon el. Sok olyan kisgyerek van, aki csak szörpöt, kólát, almalevet hajlandó inni, hát nem így születtek... Én speciel a gyerekeimnek az elsõ perctõl kezdve szomjoltásra forralt vizet adtam, az tényleg oltja a szomjat, szinte bárhol hozzáférhetõ, olcsó és nem allergizál. A gyümölcsöt meg megeszik, a szoktatást is így kezdtük, lé formájában nem is adtam nekik. Egyébként a nagyfiam a mai napig vizet kér inni, bárhova megyünk, mást ritkán kíván meg, de akkor is szokott vizet is inni.
Gabi, ha a banánt szívesen megeszi a baba, édesíheted azzal is a többi kaját, lehet almához is keverni. Aztán fokozatosan csökkentheted a banánmennyiséget, lehet, hogy anélkül is megeszi hamarosan az almát. Egy barátnõm minden fõzelékbe tesz banánt, mert a gyerek csak úgy hajlandó megenni, vannak ilyen hóbortok, majd leszoknak róla.
Sütõtök: nagyon hamar lehet adni, szinte minden baba szereti, de hetente csak egyszer ajánlják - mint a répát - , mert sárgítja a babák bõrét. (Azt egyébként nem tudom, hogy ez miért baj, valamiért káros vagy csak esztétikai oka van?)
Kedves Beja,
megnyugtatlak, az ember a nyolcadik babájánál is képes aggódni, mert minden gyerek más. A különbség szerintem csak annyi, hogy a többediknél már több ötlete van az embernek, és nagyon bízik abban, hogy az egyik bejön. Észre fogod venni, hogy egy ideig megpróbálsz a szakirodalomnak, orvosnak, rokonoknak megfelelõen nevelni ( lásd. pl hányszor egyen a gyerek), aztán a végén úgyis csak azt csinálod, ami neked és a babának beválik. Nem a napi evésszám és az elfogyasztott mennyiség a fontos, hanem a heti gyarapodás. Ha ez túl kevés (persze ez is relatív), akor kell gondolkodni.
Egyébként én szoptattam, de a tápszerezésnek elõnye az, hogy mindig tudod, mennyit eszik a gyerek, a kaja korlátlanul rendelkezésre áll és hosszabb szünetek vannak az etetések közt, akár egy egész éjszakányi is. Ezt már csak azért is írtam, mert az én tündéri kislányom napokig tûrte, szó nélkül, hogy diétáztatom, mire rájöttem, hogy kevés már a tejem. A védõnõ azt mondta, hogy képesek rászokni a gyerekek a kevés kajára is, de a fejlõdésüknek nem jó, ezért figyelni kell erre. Na, ilyesmi tápszeres etetésnél azért nem nagyon fordulhat elõ.
Üdv mindenkinek: Bimbi