Kedves Dzsili!
Persze, még vagyok ezen a héten, csak ritkán, be-benézek. A jövő héttől megyünk el, pár napot Budapesten leszünk, ott még lesz gép, aztán már tényleg nem leszek szeptemberig.
Az ovi-kérdés nem kifejezetten hozzád szólt, külön bekezdésben volt, mint új téma.
De kérlek, legalább te ne akarj már olyasmit belemagyarázni a szavaimba, amik nem szerepeltek ott! Most tényleg, hol írtam azt, hogy szülnie kell boldog-boldogtalannak, ha tetszik, ha nem? Én mindvégig ahhoz próbáltam érveket hozni, hogy mindenkinek jobb, ha fennmarad a társadalom reprodukciós képessége, tehát, ha egy szülőpár két gyereket (legalább) vállal. Vállal, nem kényszerül világra hozni! A vállalás önkéntes dolog, a kényszer kötelező. De ez csak arra vonatkozott, hogy jobb lenne, ha a nők-férfiak a mainál jobban hajlanának arra, hogy lemondjanak a pillanatnyi előnyökről a saját és a gyermekeik - ez utóbbit még fontosabbnak tartom - jövőbeni boldogulása érdekében. Ha nincs így, ha valaki nem tud ezzel a gondolattal azonosulni, úgysem szül majd több gyereket csak azért, mert én ezt helyesebbnek gondolom, nem kell tehát attól félni, hogy szegény nemkívánt gyerekek milyen sorsra jutnak.
Se téged, se engem nem kell arról meggyőzni, hogy vállaljuk a gyerekekkel járó terheket, mert nekünk a gyerekek léte olyan, mint a levegővétel, élni sem tudnánk nélkülük.
Nekünk mindenekfelett való öröm minden egyes újszülött első sírása, nem okoz tartós lelki válságot, hogy kevesebb idő marad magunkra a gyerekek miatt, minden bosszúságunkra gyógyír a srácok egy-egy mosolya, kedves megnyilvánulása. De gondold végig, milyen behatások értek téged addig, amíg felnőtté váltál, amíg kialalkult benned ez a gyerekekhez való ragaszkodás! Az a benyomásom, bár lehet, tévedek, hogy számos olyan élményed volt, amik ebbe az irányba sodortak. Nekem legalábbis egy csomó apróság eszembe jut, hogy miért is lettem gyerekcentrikus. Láttam sok egykeként felnőtt gyereket, akik nagyon vágytak testvérre, láttam sok felnőttet, akik az egy szem gyerekükre sem tudtak valóban odafigyelni, (tehát ez nem a gyerekszámon múlik), a családunkban elfogadott norma volt a topikcím, az egy gyerek nem gyerek - most hova ragozzam?
Arra gondolok, hogy sok hatás éri az embert, ezek közül az egyik nagyon lényeges a befogadó közeg véleménye.
Ha az az általánosan elfogadott norma, hogy a gyereket nem kell szoptatni, nagyon jó táplálék a tápszer, akkor mind több kismama fogja tápszerrel táplálni a babáját. Ha az az elfogadott, hogy már három-négy hónaposan adjunk almát-narancsot a babának, akkor adni fogunk, még ha van is elegendő tejünk. Ha azonban elég sok ember elég sok adattal alátámasztva elég jól el tudja hitetni azt, hogy legjobb a babának hat hónapig csak anyatejet kapnia, aztán egyen csak mást, de azt is lassacskán, óvatosan bevezetve, akkor, ha sok vita árán is, de egyre többen fognak így tenni. Szélmalomharc, amit a szoptatáspártiaknak meg kellett és meg kell vívniuk, de végül csak eredményre vezet. Szélmalomharc az is, amit én próbálok vívni, de hátha eredményre vezet. Ez nem jelenti azt, hogy elfogadnám, hogy csak szoptatni lehet a csecsemőt, sokan nem is tudják megtenni (én sem tudtam egyikkel sem), de a sok "rádumálás" igenis eredményes, hiszen egyre töb nő ismeri fel, hogy igenis képes szoptatni, habár nem hitte volna. És örül neki. És szívesen csinálja, mert rájön, hogy több a haszna, mint a kellemetlensége. A szoptatáspártiak is azt mondják, ha csak egy mamát is sikerült meggyőzniük, eredmény. Én is ezt mondom. Ha csak egy nőt is sikerül meggyőzni arról, hogy az a jobb, egészségesebb, hosszú távon megtérülőbb politika, hogy két gyereknek ad életet és esélyt felnőni, akkor már jó. És csak ezt mondom. Nem beszélek én kényszerről, kérlek, lásd ezt! De arról igen, hogy a változásokhoz kell a társadalmi elvárás is.
Mint ahogy ahhoz is kellett, hogy a dolog idáig jusson: nem tudom, ismered-e az egy évvel ezelőtti felmérés eredményét, amelyben az szerepel, hogy a ma a huszas éveik elején járó fiatal férfiak 30(!) százaléka nem tervez gyereket, a nők (és ez nekem még megdöbbentőbb) 20 százaléka ugyancsak nem!!! Ez is a mai társadalom berendezkedésének, elveinek a következménye. Annak, hogy sokkal jobban hasznosíthatónak tartják azt, aki független, aki bármikor behívható, akik a végletekig terhelhető, s akit ezért aztán jó alaposan meg is fizetnek, hogy aztán mindenki számára irígylésre méltó, tehát követendő példa legyen!
Menjünk vissza a szoptatási elvekhez: nézd meg a szoptatós topikokban, milyen vehemenciával védik az álláspontjukat az oda írogatók! Gondolod, ha nem így tennének, ugyanannyian elhinnék nekik, amit írnak? Azt hiszem, nem. Bizonyos dolgokhoz kell az azt hirdetők maximális elszántsága, különben sokak számára nem is olyan hiteles a dolog.
A gyerekvállalás kérdése persze nem ilyen egyszerű, mint a gyerek etetésének kérdése, ebben igazad van. Csak hasonlatként hoztam fel, hogy a változások eléréséhez sok közbeszédre van szükség. Erre írtam azt jóval ezelőtt, hogy fogadjuk el az egy gyerekben gondolkodókat, de ne féljünk, vagy ne legyünk restek a téma előkerülésénél ellentmondani nekik ebben a kérdésben. Ezért mondtam azt, hogy ne biztassuk őket úgy: jól teszed, ha nem akarsz, ne szülj többet! Hogy ne adjuk fel a reményt: ha lassanként is, de ők is képesek változtatni a saját álláspontjukon. Mert itt ez a lényeg: ők változtassanak a saját álláspontjukon, ne külső kényszernek érezzék végül, hanem belső meggyőződésnek azt, hogy szaporodni, illetve regenerálódni üdvös. Azonkívül klassz.
És most térek vissza az ovi-dologhoz. Ha valaki vágyik arra, hogy ne csak munkája, de gyereke IS legyen, valamint arra is, hogy ne csak gyereke, de munkája IS legyen, még nem kell róla azt feltételezni, hogy nem is akarta igazán azokat a gyerekeket, még nem kell azt gondolni, hogy kisebb gondja is nagyobb annál, hogy ki és hogyan oldja meg a gyereke etetését-nevelést-fürdetését, amíg ő a szoliban barnul vagy a kollégáival dumcsizik. Sokkal gyakoribb az a modell, hogy anyu a jól - vagy ahogy aznap sikerült - végzett munka után rohan a gyerekért az oviba, onnan a játszótérre, hogy együtt tölthessenek egy nyugodt órát, onnan haza, ahol kicsit beszélgethetnek, játszhatnak még vacsora és fürdés előtt, közben esetleg elmennek még barátokhoz is, vagy egy múzeumba, vagy külön úszásra, tudom is én, szóval hasznosan töltik a délutánt. Vannak olyan anyák, akiknek ez nem gond, és vannak olyan munkakörök, ahol másként nem is megy. Attól még, hogy egy anya, akinek az anyain kívül más hivatása is van, óvodába adja a gyerekét, még lehet, igenis lehet jó anya, aki nem pusztán gyereklerakóhelynek használja az ovit. Te is ilyen voltál/vagy, én is, és engedjük meg másnak is, hogy az legyen.
Iszonyú hosszú voltam, de úgy éreztem, valahogy el kell oszlassam a kételyeidet. Mert mindvégig éreztem, hogy nem jól érted a szavaimat. Vagy nem jól írtam le. Remélem, hogy most sikerült jól megvilágítanom mindent. Ha nem, az én hibám.
Várom a kritikát!
Ja, és majd' elfelejtettem leírni: sokat gondolkoztam ezen a témán a topikon kívül is, és arra jutottam, hogy talán hosszú távon jobban kiegyenlítődnek a dolgok, mint azt a mai helyzeben gondolnánk. Talán azok, akik ma nem akarnak egynél több gyereket, számos unokához lesznek kénytelenek asszisztálni
, míg a nagycsaládban felnőtt gyerekek azt mondják majd, elég volt a sokadalom nekem otthon, a saját családomban nyugalmat akarok. Én bízom a hosszú távú kiegyenlítődésben. De azért a közbeszédet is nagyon fontosnak tartom.
Dzsili, hát ez van.
Puszi:
Kíváncsi