Mamaka!
Akkor megpróbálom én is leírni amire vágysz.
Én (a zseni
) 3 évesen kezdtem olvasni. Ugyanakkor pocsékul beszéltem. Természetesen írtam, olvastam és jól számoltam iskolába menésre.
Na félre a tréfát. Unokabátyám legnagyobbik lánya tényleg 3 évesen olvasott, óvódás korában már lexikonokat. Most egy normális 12 éves kamasz, bár továbbra is kifejezetten értelmes, okos lány.
Saját gyerekek: elsõ másfél évesen másfél órás felolvasást követelt, folyékonyan beszélt, kétévesen mondókákat költött. Ugyanõ 6 hónaposan kézenfogva sétált, ült, de nem tudott hasrafordulni (és természetesen nem tudott egyedül ülni stb) Ugyanõ 3.5 körül kezdett rajzolni, 4 évesen elsõs matekmunkafüzet feladatokat oldani, 5 évesen biciklizni. Olvasni kb. 4-5 között, de csak betûzgetés szintig.
Lányom. Kétévesen kezdett beszélni. 3 évesen színezett, de nem rajzolt. 5 évesen biciklizett. Nyáron lesz 6, még nem olvas, csak néhány betût tud. Viszont piszok jó (óvónõk szerint) a memóriája. Mondókák ragadnak rá. Ja, és tud énekelni, ami azért szám, mert én pocsék vagyok ezen a téren.
Kisebb fiam (a zseni
) 3 hónaposan nekiállt hasrafordulni. 11 hónaposan (kb. 7.5 -8 kg) ment. 4évesen kétkerekûvel biciklizett. Kétévesen profin rakta a kockakirakót, a türelmi játékot (golyót a lukba). 5 évesen bõven passziánszozott, majd 5 és fél évesen rablórömizik.
Szintén 4 évesen nekiáll a matekmunkafüzetnek, 5 és fél évesen utoléri az elsõs bátyját, és ugyanott tart, ahol éppen az elsõsök. Lazán érti a számokat, az összeadást.
Ugyanõ 2.5 éves koráig totál nem beszél. 3 évesen úgy megy oviba, hogy fordít az ikernõvére az óvónõknek. 3.5 mire megtanítom k és g hangra. 5.5 évesen elviszem innen a netrõl egy logopédus lányhoz, aki végre megnyugtat, megállapítja, hogy minden hangja oké. Ezzel együtt 5.5 évesen elkezd olvasni. Most (saját véleménye) 3 oldal / nap tempóban olvassa a Gõgös Gúnár Gedeont.
Ja, ugyanõ bõven rajzol 3 évesen, csodaszépen. Természetesen nyomtatott nagybetûkkel ír is, tanulja az írottakat.
Ugyanõ alig 16 kg, pici, vékony gyerek, mire jövõre suliba megy, nem fogja elérni a klasszikus 20 kg-os, valamikor iskolaérettségi határnak számító súlyt.
Most isten ments, hogy tolakodásnak vegyétek, nem azért írtam, mert azt hinném, hogy õk nem tudom micsoda zsenik. Na persze, én is imádok büszkélkedni. De most ezt tekintsétek sima összehasonlítási lehetõségnek csak.
Mamaka, ilyesmire gondoltál?
Ildi