Kedves Szülők!
Most egy terjengős, elméleti jellegű levelet írok, és új topikot nyitok, mert nem az alvászavarról szeretnék írni, nem keresek már megoldásokat, és miérteket is már megválaszoltam magamnak. Úgy gondoltam, hogy ha az "erősebb nem" megteheti, hogy az élet nagy kérdései Őt foglalkoztassák, akkor ez a csodálatos internet is elbír 1-2 oldalnyi "irka-firkámat".
Hónapok óta érik ez a hosszú levél, és ki szeretném írni magamból. (Persze már barátnőkkel, ismerősökkel megbeszéltem, de egyik sem igazán "sorstársam", hogy átérezze a helyzetet.)
-------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------
Elsőszülött lányunk 6 hónapos korától felébred, most 2 év 3hónapos. (2-12 ébredés/ éjszaka, változó)
(De volt már 0 is !!!!)
Okai talán:
fogzás, cumi kiesik, betegség, "szeparációs félelmek", anya-közelsége, esetleg félelem a sötétben. És még egy pár....
Amit próbáltunk:
dentinox, visszaaltatás, ringatás, több fény a szobába, hüvősebb, melegebb szoba, ágy áthelyezése, több ruha-pizsama, kevesebb alvóscucc, több takaró, kevesebb takaró, lepedő alá puha pléd, kiságy rácsainak leszerelése, melléfekvés, nagyágyra áttértünk, egész éjszaka velealvás, kezdteben szoptatás, később víz ivás, estére kevesebbet enni, kedvence állatok, "aludj jól gyermekem módszer" (nála nem működött) és BEMER terápia (a sejtjeink mágneses enerigián alapuló elvét kihasználva, elektromágneses teret létrehozó készülék; ilyen helyen kell tartózkodni bizonyos ideig és a kúrának pozitív hatása nem csak alvászavaroknál bizonyított!!).
És persze minden könyv, internet (babanet rendelő) elolvasása, alváslaborok, alvásterapeuták véleménye, pszichológus (unokatestvérem) véleményezése.
(Nem vittük el mindenhova körbe, mint a "véres kardot", de részletesen tájékozódtunk, és ugye unokatestvérem közelről ismeri a helyzetet.)
-------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------
Tehát, kizárható okok a felébredésre:
- Nem mondható, hogy szorongana valamiért, terror alatt lenne, bántanánk fizikai-leleki értelemben. Jól nevelt, okos, de vidám 2 éves lányka aki nincs túlorlátozva sem.
((dupla zárójelben, ugye mindenhol azt mondják, hogy ez az éjszakai felébredés teljesen normális dolog akár 4-5-6 éves korig is, csak ezt fizikailag, immunrendszerileg nem bírják a szülők. Ha nincs kellő regenerálódás éjszaka, krónikus alváshiány lép fel ... stb. kevésbé ellenálló a szervezet és az idegzet is!))
- Cumi kiesése mégis kizárva
(az alvásterapeuták egyik vesszőparipája), a "cumizás" topikban több anyuka jelezte az ellentétét, vagy sok cumis és jól alvó gyerek van (ez azért érdekelt, mert a kisebb fiam is néha cumizik, és nem szeretnék emiatt ugyanúgy felébredne, mint a nővére). Ja, ! és a lányka sokszor ébredt már fel cumival a szájában!!
- Rossz alvási szokások kizárva. Az alvásterapetuták másik vesszőparipája, hogy mert "biztos a szülő elkényeztette, és rossz módon altatja"
A szoptatás, víz már rég nincs. Este megszokott rutin, "szertartásos" lefektetés (fürdés, öltözés, fogmosás, mese, ima, puszi apával, aztán a pici altatása után anyával puszi, jóéjt ölelés, és ezután egyedül, magától alszik el!!)
- Az egyedül alvás persze nem cél, de sok hónapig vele aludtam, meg apa is, de ugyanúgy felébred. Tehát szülő közelségének hiánya, mint felébredési ok szintén kizárva.
- A szülői következetesség hiánya is kizárva!! Gondolhatjátok, hogy lassan 2 év nem alvás után elég determináltak vagyunk. :-O (Az alvásterapeuták következő vesszőparipája, mondván: "a gyerek mindaddig fel fog ébredni, míg a szülő el nem határozza az ellenkezőjét" milyen egyszerű is, csak elhatározom, és kész... hogy én erre nem gondoltam...)
Sokszor szépen kérjük, "essen meg a szíve rajtunk, és próbáljon jól aludni", néha morgózunk vele "mostmár aztán tessék aludni, nem bírunk már átjönni", és rengetegszer, legtöbbször át sem megyünk hozzá, csak beszól hozzá, aki édren van "éjszaka van, ez az alvás ideje, aludjál".
- Nem elég fáradt a gyerek az alváshoz érv kizárva. Volt olyan, amikor (2 éves ugye a lányka) nem aludt napközben (szinte mindig probléma nélkül alszik napközben) és éjszaka akkor is felébredt.
-------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------
További felébredési okok:
- REM és nem REM (azaz álomfázis/éberalvó fázis és a mélyalvás fázis) a gyermekeknél csak 12-15 éves korra éri él a mélyalvás aránya a felnőttekét. Ez azért baj csak, mert az álomfázis (függetlenül az álom tartalmától, jó vagy rossz, az mindegy) nagyon közel van az ébrenléthez: több az agyi funkció, a szervek gyorsabban működnek, szaporább a pulzus, vérkeringés, szívverés. Ígyhát a gyerekek hajlamosak ebben a fázisban el is jutni a felébredésig, és többször is, mivel nekik több ilyen álomfázis van.
- Ingerek: az alvás alatt sok pszichológus szerint "feldolgozzuk" a velünk történt eseményeket". Vagyis lehet jobban alszik egy olyan gyerek, akit kevesebb inger ér, vagy kevésbé fogékony az ingerekre. Egy kisgyerek, ovodás gyerek nem hiszem, hogy ne keresné az ingereket, hiszen ezáltal tanulnak, és "falják" az új dolgokat, új és rutinszerű ingereket. Vagyis esetleg az a gyerek, aki átlagon felül érzékeny a külvilágra, többmindent kell, hogy feldolgozzon éjszaka, több álom, több felébredés. (?)
Felébredési okok, szerintem:
- Életmód:
étkezési szokások: régen, nagyagyáink korában, nem volt divat hús hússal, (nem vagyok vegetáriánus koránt sem, de kezdünk áttérni a főzelékekre.) a héten egyszer volt csak hús, és mennyivel tovább éltek a régi öregek. Persze nem voltak élelmiszer adalékok sem, sem hűtőszekrény. Nem ittak cukros ivólevet, de rengetek gyümölcs-zöldséget, ami az ember fogazatának is jobban megfelel. (húsrágó szemfogunk csak 4 van)
stressz, igények és énközpontúság:
ma már minden gyereknek külön igényei vannak, követelőznek. A felnettőek nem különben: önmegvalósítás, mert a ház, autó, család már nem elég. Saját igényeinek adjuk át gyermekeinek és arra neveljük őket, hogy azáltal mivel mindent megkapnak, akarjanak, vággyanak ennél is többre. Ezért egyre többet dolgozunk, több pénzünk legyen, több így a stressz is a szülőnek és így a gyereknek is közvetve, kevesebbet látja a szüleit (apját). Az anya a lelkét kiteszi, hogy minden percben a gyerekével legyen, tanítsa (az angol tanulást sem lehet elég korán elkezdeni, már oviban is divat), fejlessze, lekösse, játszon vele, minden kérésükre ugrunk. Mindezzel elmélyítve a tudatot, hogy "én vagyok a világközepe". (és aztán jónagy lelki sérülések érnek, amikor "kint a világban/oviban/iskolában" kiderül, hogy ez nem így van)
Nagyanyáink korában, nem az volt a nap program, hogy játszunk a gyerekkel, hanem, hogy elvégezzenek a ház körül, ellássák a jószágokat stb. A gyereket meg az udvar nevelte, mert ovi, bölcsi nem is volt. A gyerekek nem is ébredtek éjszaka ennyit. Meg nem is volt külön alvás, mert egy szoba, egyben konyha is volt az egész családnak, meg nagyszülőknek. De ebből a civilizációs túlhajszoltságból kilépni, vagy lassítani kevésbé lehet, és szerintem a rosszalvó gyerek is egyre több. (Ezt persze ne vegye magára az olvasó, csak általánosságban írtam, és ugyanannyira saját magam kritikája is!!)
És aztán visszacsap a bumeráng, akármennyire is megteszünk mindent a kis virgonc, mégis felébred.
Lilla
csattanónak egy sztori:
Egy üzletköző jött hozzánk a minap. 7 hónapos terhes, és egy 10 éves gyermek van, így könnyen szóba elegyedtünk. Abban bízik a hölgy, hogy két egyforma gyerek nincs és a kicsi nem lesz olyan rosszalvó, mint a 10 éves, akihez 0-tól 6 éves koráig minden éjszaka kelni kellett. A gyerek 2 éves korában, mikor már 45 kg-os zombi volt az anyuka
, elvitte orvoshoz, hogy, rendben van-e minden a gyerekkel. Válasz: igen, és neki is az álomfázissal magyarázták a felébredést. A gyermek persze, most 10 évesen is felébred, de legalább nem kelti fel a szüleit, iszik, pisil, idemegy- odamegy majd lefekszik. Ilyen "felébredős" típus.