Szia, Adrienn!
Nagyon hosszú és nevetségesen részletes leszek, mert nekem ebben a kérdésben csak ez volna hasznos. A gyerekem hasonló korú, és 2 hónappal ezelőtt nekem az segített, hogy konkrétan lemásoltam valakinek a módszerét.
Hozzád (azt hiszem?) hasonlóan én sem vagyok nagyon laza evés ügyben. Ha ráhagynám, biztos nem halna éhen, de gyarapodni se gyarapodna. Ezt két dologból gondolom. Egyrészt sosem volt nagyevő. Amikor anyám először látta evés közben, azt mondta, ez a gyerek egy cseppet sem éhes. Pedig akkor már 6 órája semmit sem evett. Sosem cupppog, sosem veti rá magát az ételre. Másrészt, egyáltalán nem eszik meg mindent, akkor se, ha éhes. Mindig kétfélét eszik, és a másodikból vidáman eszik azután, hogy az elsőt már undorodva eltolta. Van, hogy valamit kapásból nem kér (pedig máskor szereti), másból viszont rendesen bekajál. Mindemellett jellemző rá mindaz, amit te is leírtál.
Szóval, lányom pici korában bébiételeket kapott, összesen 3 félét volt hajlandó megenni, egyébként semmit, azt meg pláne nem, amit én főztem. Aztán egy éves kora táján már az sem ment le. Na, akkor estem kétségbe.
Akkor jött a lemásolt módszer. A kialakult menet a következő:
REGGELI
Kajakockácskák: (csakis trappista) sajt, sülthús (felvágott helyett, abban túl sok a károsanyag). Mindez az etetőszék tálcájára (tányér nélkül, mert azt azonnal lehajítja). Ha kezdi lehajingálni a darabokat, akkor először besegítek, vagyis a szájába adogatom a darabokat, ez megy még pár falat erejéig, aztán amikor már vonakodik, letakarítom a tálcát. Szóval csak addig vannak előtte a falatok, amíg érdeklődik az evés iránt.
Ezután jön a gyümölcsszósz, ebből egy teli csészényit (fél bébiételes üveg) vág be azután, hogy a darabos kaja már nem érdekli! Az utóbbi időben belekeverek egy teáskanál joghurtot is. De ezt csak reggelinél. Ezt én adom neki, úgy, hogy a csésze nálam van, vagyis ő nem fér hozzá, és kanállal etetem. Ebből van háromféle, a változatosság kedvéért váltogatom. Van, hogy az egyikből nem fogadja el, a másikból meg igen
Hogy ne lökdösse ki a kezemből, és ne hadonásszon, képeskönyvet olvasunk, ő lapoz, én néha megkérdezem, hol van a róka, hol van ez meg az. Miközben mutogat, tök jól lehet lapátolni a szájába. Ha unja a könyvet (most ez van kb. két hete), akkor szószevés közben érdekes konyhai cuccokat pakolok a tálcájára (két különböző színes műanyag kanál, egy mikiegeres tányér, teaszűrő, cumisüveg tetővel). Időnként bátorítom, hogy rakja össze a cumisüveget, vagy rakja a kanalat az üvegbe. Eközben is tök jól és tisztán! lehet etetni.
(Ilyenkor néha megkíván egy-egy cuccot az étkezőben, ételes edény az asztalon, színes konyharuha, ilyenkor mutogat, és nem eszik, amíg meg nem kapja. Hogy ez ritkán örténjen meg, az oda-nem-adható dolgokat (pénztárca, mbiltelefon) eltakarítom az étkezőből kaja előtt. Ha tudniillik rákezdek, hogy nem szabad, vagy NEM, akkor elkezd hisztizni és/vagy nem eszik. Ezt jobbnak látom megelőzni.
TÍZÓRAI
Reggeli után bevásárolni megyünk, és útközben megeszik vagy egy friss fél kiflit/harmad zsömlét. A kenyérféleségeket máskor nem erőltetem, igaz, máskor nem is eszi már meg.
EBÉD
Egy ideig egész nap az említett menüt ette, de sajnos "nagy tételben"; megunta a darabosat is, és ami bemegy a saját keze által, az szerintem úgy is kevés. Ráadásul hiányoltam a zöldséget. Így ebédre mást fejlesztettem ki.
A "főzelék " a mi módszerünkkel tulajdonképp zöldséges hús krumplival vagy rizzsel vagy tésztával, és ezt olyan sűrűre csinálom, mint a kását, vagyishogy darabosra összetöröm villával, olyanra, hogy falatkákként a kezembe tudjam venni, de szilárd se legyen. Szóval a főzelékszerűnél töményebb, mintha lé nélkül összetört paprkáskrumpli lenne.
Hogy én etessem, mégse lökje ki a kanalat a kezemből (erről csak a csésze gyümölcsszósz erejéig sikerül elterelnem a figyelmét), a megoldásom elég "gusztustalan", viszont meglepően tiszta és hatékony: kézzel (ujjal) etetés (csak az egyik kezem lesz tiszta trutyi). Ezt probléma nélkül elfogadja, és ki sem tudja verni a kezemből a kanalat.
Közben ugyanúgy játszhat valamivel, mint a gyümölcsszósznál. Fontos, ehhez, hogy "bízzon" a kezemben, kézzel sosem adtam neki még olyasmit, ami esetleg ne ízlene neki. A kísérletezést a kanálra bízom
Igaz, hogy kanállal enni ebből nem tanul meg, de hát ráérünk arra még, ha nem értelmi fogyatékos, biztos rá lehet még venni óvoda előtt
Általában, ha ebből nem kér többet, megintcsak lecsúszik a gyümölcsszósz is, a reggelihez hasonló módszerrel.
UZSONNA
Túrórudi csoki nélkül a szájába adogatva (van, hogy megyek utána, miközben ő játszik).
VACSORA
Az ebédhez hasonló. Ha valami miatt nem ízlik neki, jön a reggeli-típusú darabos. Utána megintcsak gyümölcsszósz. Gyorskajaként szoktam még csinálni neki sajtostésztát (levestésztából főzöm, így 5 perc alatt kész.)
A "főzelék" és a gyümölcsszósz elkészítésére vannak igen gyors munkaerő-kímélő módszereim és bevált ízű receptjeim. Ha érdekel, leírom azt is.
Ha a részletességgel feleslegesen erőlködtem vagy nevetséges voltam, elnézést érte.