Adrienn,
nem emlékszem, hogy az elsőnél mikor kezdtem a meseolvasást, a többi már "beleszületett" a mesélésbe.
Lehet, hogy nem a megfelelő mesékkel kezdted. Másfél éves, ugye?
Na, neki még nem a klasszikus nagy mesékre van szüksége, hanem kis történetekre vagy a mindennapokból, vagy állatkákról, (vagy kitalált mesékre saját magáról!), ilyesmire. Eleinte elég csak a képeket nézegetni vele, hagyni, hogy kérdezzen, esetleg szabadon elmondani, hogy ki mit csinál a képen.
Nagyon jó kis könyveket ad ki a Pestalozzi Kiadó, például. Ja, segít, ha olyan dolgokról meséltek, amit ismer. Hiába szép pl. egy cirkuszos könyv, nem fogja érteni, amíg nem volt ott. Nekünk nagy sláger volt a Tarka-barka állatmesék, szét is ment a második gyerek után.
Még valami: ha ilyen muzikális (nekem a legkisebb ilyen!), akkor talán jobban szereti majd a verseket, verses történeteket. József Attila Altató-ját, Móricz Zs. Állatmesék-et, Tücsök és a Hangya (esetleg még megvan a TE régi példányod, az enyém sajna nincs). Nálunk a Weöres Sándot kötetek is nyűvődnek jelen pillanatban...
A tévé ellen mi azt tettük, hogy amikor kilehelte a lelkét, nem vettünk újat. Addig pedig egy héten egyszer nézhették, asszem vasárnap reggel fél 7-kor volt az egyik ker. csatornán az Állatkert a hátizsákban, azt.
Korábban volt egy nap-egy videókazetta szabály, de csak a negatív hatásait vettük észre, ekkor redukáltuk heti 1-re.
Általában nem hiányzik nekik, most Szilveszterkor kiborult a nagyfiam, hogy miért nincs tévénk, mert tavaly síugrást(!) nézhettek rajta (ja, mert olyan szörnyű volt minden más).
Van valahol egy topik, a rajzfilmek borzalmairól indult, ott elég sokat írtam a rajzfilmek és a tévé káros hatásáról, ott meg tudod találni, ha érdekel. Persze nem téged kell meggyőzni...
sok sikert,
szilvi