Szia Bernadett!
Csak azért is ide írok, bleee a névtelennek! Itt a Babaneten annyi mindenről annyi helyen beszélnek, hogy elég nehéz összemazsolázni az információt.
Az eldobható vagy mosható pelenkáról nekem az a véleményem, hogy az se biztos, hogy olcsóbb mosni, és az se, hogy környezetkímélőbb. Amikor majd hazamégy a pici babáddal, és 3 óránként szoptatsz, pelenkázol, stb., éppen elég bajod lesz a kakás pelenkák pucolgatása nélkül is. Szóval szvsz az eldobhatóval érdemes kezdeni. Később, ha jónak látod, és lesz rá energiád, még mindig átállhatsz moshatóra.
Az eldobható pelenkák közül aztán óriási a választék, és mindenkinek más jön be. Pl. az én PocakBerci Kisfiamra mostanában a Huggies passzol a legjobban. A Pampers lecsúszik a pocijáról, lötyög a derekán, és a térdéig ér az ülepe.
De a Pampers újszülötteknek való pelusa nagyon jó, vagy legalábbis 1,5 évvel ezelőtt az volt a legjobb (szvsz) a newborn pelusok között. Volt rajta valami hálós rátét, ami gyönyörűen lepucolta a popsiról a mázt, és a pelusba zárta. Alig kellett utána törölni. Ha ez létezik még mostanában is, akkor szívből tudom ajánlani! egyébként egy csomó féle termékmintát kap az ember lánya szülés után, még a kórházban, érdemes megfigyelni, hogy melyik milyen, melyik válik be, és melyik nem. Nekem anno a tesóm felbontogatta, és szépen kupacba a pelenkázóhoz készítette az összeset...
Az árak terén mostanában csak az M-es méretű pelenkákról vagyok képben. Ez minőségtől és beszerzési helytől, akciótól függően 45-55 Ft./db. Úgy számolj, hogy kb. napi 5 pelenka kell. Vagyis ez egy másfél éves, M-es méretű gyereknél kb. 7.500,- Ft/hó. Ha kiszámolod a mosás és vasalás költségeit (víz, mosószer, fertőtlenítés, áram), nem sokkal jársz jobban szerintem. Érdemes egyébként figyelni az akciókat, és úgy általában a pelenka árakat, mert M-es méretű Huggies pelenkát láttam már 60 ft/darab fölött, és 50 alatt is. ja, én mindig az M-es méretről beszélek, mert mi már azt használjuk, de a kisebb pelenkák mindig olcsóbbak. Én azt tapasztaltam, hogy talán a CORA árai a legjobbak, és a
www.cora.hu oldalon mindig meg tudod nézni az aktuális akciókat. A TESCO-ban kicsit drágábbak a baba holmik, de egy-egy jó akciót biztosan ki lehet fogni ott is. Érdemes a DM-ben is szétnézni, elég jó akcióik vannak néha. A saját márkájuk (babylove) nem drága, és elég jó minőségű. A Sógornőm pl. arra esküszik, nekik a Huggiesnél és a Pampersnél is jobban bevállt.
Még egy tanács: bármilyen jó akciót találsz, a kis méretű pelusokból ne nagyon vásárolj be! Eleinte nagyon gyorsan nőnek a kicsik, aztán teheted el a készleteket a kistesónak.
Én azt tapasztalatam, hogy (az én kisfiamra!) maximum a megadott mérethatár közepéig voltak jók a pelenkák. Ráadásul, volt egy időszak 2-3 hónapos kora körül, amikor képes volt heti 30 deka fölötti gyarapodást produkálni. Amikor 3 hét alatt összeszedett egy kilót, akkor nagyon hirtelen ki tudott nőni egy pelenka méretet!
Remélem, legalább 1-2 információnak hasznát veszed azok közül, amit írtam! Ha van még kérdésed, akár itt, akár magánban szívesen megoszton veled a tapasztalataimat. Problémamentes babavárást, és sok boldogságot kívánok nektek!
BMárti (B, mint Bakos Márti
)