Kedves Ági!
Az a nagy kérdés, hogy miért akarod leszoktatni Simont a szopizásról!?
Téged zavar vagy másokat? Ha másokat, akkor esetleg a megjegyzések, kritikák zavarnak téged?
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a WABA (Szoptatási Világszövetség) a gyermekek legalább 2 éves koráig javasolja a szoptatást. Egyrészt egészségügyi, másrészt érzelmi megfontolásból. Ezt itt most nem részletezem, biztosan volt már szó róla valahol, ha mégis érdekelnek a részletek, szólj.
Egy 18 hónapos babának azért már mást is kell ennie, az anyatej ilyenkor már nem fedezi az összes tápanyagszükségletét. Errol nem írtál, mi mást is eszik még a kicsid. A napi sokszori szopás oka leginkább az érzelmi kötodésben keresendo, nyilván jólesik neki, biztonságérzete van, olyankor is oda tud bújni hozzád. Részben ez vonatkozik az esti elalvásra és az éjszakai szopira is, bár szerintem ott a megszokás is játszik sok esetben (pl. az én esetemben is).
Nem írtad, mit csinál napközben. Játszik, van más elfoglaltsága is? Ha a szopizás tölti ki az egész napját egy ilyen korú babának, az nem jó. Akkor gondoskodni kell róla, hogy tegyen-vegyen, fedezze fel a világot. Ha viszont két elfoglaltság között megy hozzád nyalakodni egy kicsit, akár 10-szer is egy nap, az normális.
Ha nincs egetrengeto okod rá, hogy abbahagyjátok a szopizást, szerintem várd ki, míg magától elhagyja a cicit.
Gondolj bele, hogy a néhanapján eloforduló kényelmetlenségek mellett, mennyi jó is van benne, sot, mennyivel könnyebb egy szopizós babával. Pl. amikor elkezdodnek az esti lefekvés körüli tortúrák, félelem, inni kérek, stb. Milyen egyszeru lesz megnyugtatni, visszaaltatni.
Bárhová mentek, mindig kéznél van egy kis finom tejcsi, meg a megszokott "környezet".
Ági, nem vagy egyedül!!!
Vannak szoptatós baba-mama csoportok, ahol találkozhatsz hasonló "sorsú" mamákkal. Nem tudom, merre laksz, de érdemes keresni egy ilyet, pl. La Leche Liga.
Most befejezem, mert leszakad az egyik kezem: Gergo folyamatosan szopizik, mióta írok: o 20 hónapos.
Minden jót
Iboly