Mariann!
Zsóka által ajánlottakon kívül talán az Egy kicsi egy pici topikban is van ilyesmi, lévén ott a kis korkülönbség az alapfelállás.
Alapvetõen az van, hogy a tejtermelés miatt van valamelyik hormonból több (prolaktin?) ami gátolja a teherbeesést. Ez az, amire azt mondják, hogy a szoptatás valamennyire véd a teherbeeséstõl. Ez leginkább addig elegendõen magas, amíg sokat szopik a baba, leginkább éjjel is. Na, ezen már túlvagytok.
A másik dolog az oxytocin. Ez termelõdik szoptatás közben, ez az, ami szülés után a méh összehúzódását segítette (már ha érezted, sokan mondják, hogy eleinte szoptatás közben rendesen fájt a méhük, én ezt valahogy kihagytam, bár összemenni valahogy nekem is összement
) Ugyanez a hormon az, amit az elhúzódó szülések során adnak az események felgyorsítására.
Ebbõl adódik az, hogy a szoptatás veszélyes lehet a babára. De ez korántsem mindenkinél van így, inkább akkor, ha amúgy is veszélyeztetett, volt több vetélése, görcsölget, keményedik. Ha ilyesmi nálad nem jellemzõ, akkor ezen sem kell aggódni.
A harmadik dolog pedig a tápanyag és vitamin és nyomelem ellátás. Az ember úgy van kitalálva, hogy várandósan elsõ a pocakban levõ baba, második -ha még szoptatja az elõzõt- a szoptatás, a tej, és csak harmadik maga a nõ. Ebbõl kifolyólag, ha nem megfelelõ az ellátás, az elsõsorban a mamát fogja károsítani. Ez ellen legegyszerûbben úgy védekezhetsz, hogy egészségesen táplálkozol, sok gyümölcs, zöldség, de fehérje is, és szerintem ez az az eset, ahol teljesen jogos a terhesvitamin, vas stb szedése. Folsavról nem is beszélve, az amúgy is kötelezõ.
Na most az utolsó mondatod, hogy kínozzon, meg kínlódás, az viszont valami másról szól. 17 hónapos kis (nagy) fiadnak az anyatej némi immuntámasz, de elsõsorban lelki szügséglet. Ekkora baba szoptatásának csak úgy van értelme, ha mindkettõtök élvezi a dolgot! Úgy, hogy neked kínlódás, úgy nem szabad!!!!
A vírusos nyavaja elég rossz dolog, de bízzunk benne, hogy azért néhány nap múlva túl lesz rajta. Így ezzel most nem foglalkoznék hosszasan, nyílvánvaló, hogy ilyenkor hacsak lehet, hadd szopizzon.
A kérdés utána van. Hogy utána is úgy állsz tejjel ahogy, és hogyan éled meg a dolgot.
Fentiek alapján gondolom meg tudod ítélni, hogy a te esetedben káros-e a szoptatás várandósan, tegyük fel a válasz nem. Ebben az esetben azt kell végiggondolni, hogy élvezed-e a szoptatást, igényled-e avagy fáraszt. Szerintem ha élvezed, nem fáraszt, akkor csináld, de ne törekedj a tejmennyiség növelésére, ne kínozd magadat. Szopizzon a nagyfiad ha akar, amíg akar, de ne tekintsd fõ kajaforrásnak magadat.
Az a lány, akinek a második babája károsodott, szopi miatt. Jó lenne errõl többet tudni, mivel bizonyították, hogy a szopi tehet róla! Fentiek alapján én két dolgot tudok elképzelni, egyik a koraszülés (ez azért nem máról holnapra megy a szopi miatt, ha fenyeget, akkor abból érteni kell), a másik a tápanyag-hiány vagy pl. ha nem szedett folsavat az elején és ugyanakkor a szoptatás miatt már eleve legyengült volt a szervezete. Ezesetben nem vagyok benne biztos, hogy ha a terhesség felismerésekor abbahagyja, az elegendõ lett volna, hisz a folsavra az elején van nagy szükség, az elsõ néhány hétben. A raktár feltöltésére meg idõ kell. Ha meg késõbbi vas stb hiány, hát akkor meg a dokija a hibás, igenis figyelni kell a vérképet, és ilyen esetben azt komolyan is kell venni.
Ildi