Kedves farfekvéses Névtelen!
A külsõ fordítás a következõképpen történik:
Lefektetés a szülõszobán, egy normális ágyra. Fél órán keresztül CTG-vel figyelik a méh tevékenységet és a szívhangot. Bekötnek egy méh lazító infúziót. Ha semmi fájás nincs, általában 2 orvos csinálja: a felül elhelyezkedõ fejet kívülsõl erõs, simító mozdulatokkal igyekeznek eltolni valamelyik irányba, hogy lefelé haladjon. Ezt a gyakorlottabb orvos csinálja, míg a másik az alul elhelyezkedõ fart igyekszik az ellenkezõ irányba eltolni (szintén kívülrõl). Az egész mûvelet néhány percig tart. Volt olyan, hogy fél perc alatt sikerült. Nem mindenütt végzik ezt, de pl. a Szent István kórházban igen. Csak a szülészeti részleg vezetõje, Siklós fõorvos csinálja. 50-60 %-ban eredményes. Ha nem sikerül a fordítás: néhány óra múlva hazamehet a terhes. Ha sikerül: másnap reggelig megfigyelés alatt marad az ágyban. Valóban érdemes megpróbálni, hiszen a fejvégû szülés minden képpen sokkal jobb, mint a faros, akár spontán, akár császármetszéssel történik! A mûvelet nem fájdalmas, és a leírt módon elvégezve a babának nem árt.
Kedves Edus!
Megkaptam az e-mailt. Még arra lennék kíváncsi, melyik gyógyszertár adta 11000 ft-ért a 2 doboz Gynevac-ot, hiszen ennek az ára tudomásom szerint (pl. a Nagyvárad téri patikában) dobozonként 4906 Ft.
Kedves Angéla (Bagolyka)!
Megdöbbentõ, amit írtál! Hol élsz? Ird meg az e-mail címedet! (Enyém:
erasm@fremail.hu)
Kedves Lora!
Küldd el a görbédet.
Kedves Bogyeszka!
Az UH 4-500g-ot is tévedhet. De az utólsó hónapban heti 200g-ot is növekedhet a baba súlya. A 39. héten mért 2500 g azonban bizonyára már a mérési pontatlanságon kívüli tévedés volt, ha 1 hét múlva ugyancsak ultrahanggal 700 g-mal nagyobbnak találták. Oka: nem abban a metszetben mérték a koponya átmérõjét, ahol az a legnagyobb, és a combcsont hosszát, ahol az a leghosszabb volt.
A gyermekágyi folyás 6 hétig tart, a hat hét végére normálisan teljesen megszûnik. Azon belül még a vérzés is megengedett. A mensesrõl és ciklus beindulásáról már írtam máshol. Van akinek 4 héttel a szülés után jelentkzik az elsõ vérzés és ezután rendszeresen 28 naponként, van akinek néhány hónappal a szülés után (és lehet, hogy nem rendszeresen), és van, akinek csak a szoptatás befejezése után 1-2 hónappal. Ez mind normális.
Akinek volt gestatios diabetese, érdemes egész életében diétázni, ha nem is nagyon szigorúan, mert az ilyen ember hajlamos a cukorbetegségre, annak minden késõbbi súlyos következményével együtt. Ha lehet, ezt érdemes megelõzni. Ha kevés glukózt (direkt cukrot) fogyaszt az ilyen személy, kíméli a hasnyálmirigy inzulint termelõ sejtjeit, és megelõzheti a valódi diabetes kialakulását. Éredemes a mostani szigorúbb diétát már a teherbeeséstõl elkezdeni.Sõt a tervezésnél is, hiszen a terhesség is nehezebben jön létre diabeteses betegeknél.
Nem tudom, hány éves vagy, de ha szeretnél spontán szülni, feltétlenül várj 2,5-3 évet a következõ terhesség kezdetéig. Éppen tegnap sikerült egy császár utáni spontán szülést levezetnem (természetesen már sok ilyen volt), ahol az elsõ császárnak hasonló indikációja volt: szorosan a nyakra tekeredett köldökszinór, a fej nem szállt le, a magzatvíz zöld volt, és a szívhang romlott. Mindez 1997. októberben történt. A tegnapi nem volt könnyû szülés, átvirrasztottuk az egész éjszakát vele, de azért a mama szerint is, a papa szerint is, és én szerintem is érdemes volt!
Ez a pszihés zavar bizonyára elmúlik, ha szorgalmasan szoptatod a babádat, mert a szoptatás is kialakitja a szoros összetartozás érzését. Most ebben van tevõleges részed!
Mindenkit üdvözlök: Erazmusz