Share!
"3 hét alatt 37 dekát gyarapodott. A védőnő szerint kicsit kevés, de nem annyira gond. Talán hetente kellett volna mérni, és akkor látszana, hogy mely időszakban hogyan hízott?"
Az nem annyira lényeg. Az a lényeg, hogy gyarapodjon. És ha erre még a védőnő is azt mondta, hogy rendben van, akkor hidd el, rendben is van. Amúgy általában pont a védőnénik szoktak a dekákon csüngeni, és aggódni, ha túl kevés.
"Miért van az, hogy 4-5 napot küzdünk azért, hogy 2 napig elég legyen neki a tej???"
Létezik ám olyan, hogy valaki extra érzékenyen reagál a környezeti változásokra. Egy kis idegesség, és kevesebb a tej - átmenetileg. És olyan baba is létezik, aki szintén érzékenyen reagál a dolgokra, és egyik nap jóval kevesebbet, másnap jóval többet enne.
"Nem tudom mennyire fogom bírni a 3 hós növekedési ugrást. Köszönöm a bizalmat, de szerintem, ott fogom feladni. Persze, nem a szoptatás, hanem azt, hogy ismét"
Hát, itt vége volt a mondatnak, úgyhogy nem tudom, mit akartál írni. De szerintem egyre jobban fogod "bírni" és nem lesz gond azzal az ugrással sem.
"Nem sokat változott a helyzet. Tej van, de kell a pótlás, főleg este. Gyorsan kiszopizza, amit talál, és utána sír. Ilyenkor egyértelműen látszik, hogy kell még neki, és szívesen is fogadja."
Ilyenkor esetleg nem tudod megpróbálni azt, hogy újra mellre teszed, és hagyod, hogy addig cuppogjon rajta, amíg akar?
"Ajak befelé fordulást továbbra is csinálja. Próbálom a helyes irányba terelgetni, de nem igazán hajlandó. A kisujjamtól még öklendezik is, pedig nem dugom bele a torkába."
Lehet, hogy eléred vele a nyelv hátsó részét, az is elég az öklendezéshez. Gondolom, ilyenkor kiveszed az ujjad. Azért próbálgasd, ne add fel.
"Eddig reggelente porszívóztam neki az orrát, napközben csak sóoldatoztam, mert látszólag szelelt az orra. Talán durva, de ki szoktam próbálni úgy, hogy befogom az egyik orrlyukát. Nemrég szopizott, és most kitartóan szívtam neki, a lábam között lefogva, ahogy Máténak is szoktam. Meglepődtem, hogy mennyi kijött, pedig látszólag most is szelelt az orra. Inkább a hangján hallatszik, hogy náthás. Ezentúl nem fogom sajnálni. Naponta többször "nekiesek"."
Azt jól teszed. Sőt, orrszívás előtt spriccelj be egy kis sóoldatot, hagyd, hogy feloldja a cuccost, és utána szívd. Sokszor elég ragacsos tud lenni a váladék, ezen segít a sóoldat.
"A legújabb dilije a kisfiamnak, tegnap kezde, hogy félig kiszívja a tejet, utána pedig bőg, és nem fogadja el a mellem. Rengeteg levegőt nyel, sokat kell büfiztetni. De van amikor utána sem kell neki a cici. Ordít egy sort, kimerül, akkor már elfogadja, és belaszik. Nagyjából ez a menetrend. Igazából nem tudok általánosítani. Msotanában minden szoptatás máshogy zajlik, csakhogy mégjobban összezavarodjak."
Neked is ajánlom a szopi közbeni büfiztetést, amit Orsimorsinak írtam. Lehet, hogy a levegő már tekeri a belét, és emiatt csinálja a szopi közbeni nyüglődést.
Egyébként a fogínyét nézted már? Nincs megduzzadva, elfehéredve néhol, esetleg nem nagyon piros?
Sajnos, általában minden szopi másképp zajlik, de nem azért, hogy összezavarodj.
"Teljesen igazad van abban, hogy nálam lelki okokból nem megy a
tejtermelés. Minél jobban akarom, annál jobban nem sikerül. Nagyon szeretnék változni."
Olykor jobb, ha nem akarsz, csak hagyod, hogy történjenek a dolgok. Pl. szülés közben is: ha nagyon tudattal akarod irányítani, biztos, hogy nehéz szülésed lesz, ha hagyod, hogy csak történjen, aminek kell, a tested elvégzi a munka oroszlánrészét helyetted.
"Látod, éppen ez a bajom. Nagyon sokat teszem mellre, és mégsem jön össze. Kezdek belefáradni, pedig tudom, hogy nem szabadna."
De szabad. Szabad belefáradni, elkeseredni, kétségbe esni, de közben tudjad, hogy képes vagy végigcsinálni, hogy a babád és a tested nem ellened dolgozik. Nem könnyű dolog ám a szoptatás, de ha annyi mindent képes voltál már megtanulni az életben, hidd el, ezt is képes vagy! Az iskolákban is mennyi olyan dolgot kell magunkévá tenni, ami először halál érthetetlennek tűnik, mennyi lehetetlennek tűnő vizsgán kell átverekedni magunkat, aztán az esetek nagy többségében mégiscsak képesek vagyunk megcsinálni!
"Az feltűnt, hogy a pisije időnként erősebb szagú. A másik, hogy volt 1-2 hét, amikor nagyon szépen le lehetett tenni, kaja után elnézelődött, hason is tornázgatott, dumált a játékokhoz, ha jelezte, hogy álmos, akkor vittem aludni - már említetten cicin vagy éppen kendőben. Most az a jellemző, hogy nem marad meg letéve, hamar elkezd nyűglődni, alig mosolyog.
Védőnő megnézte a bőrét, azzal szerinte, minden rendben van. Ja, és elírtam. 36 dekát gyarapodott (nem mintha az az 1 deka számítana)."
Mindazok ellenére, amit leírtál, a gyerek gyarapodik. Márpedig gyarapodni csak akkor tud, ha többet eszik, mint amennyit az életbenmaradáshoz felhasznál. Tehát több tejed van, mint amennyi ahhoz kell, hogy életben tartsd. Ami összességében azt jelenti, hogy igenis eszik eleget!
"Persze, nem is várom el, hogy mindenre találj nekem megoldást. Én úgy érzem, hogy a szoptatást nem lehet elkülöníteni az anya-gyerek kapcsolatban, sőt azt kell látnom, hogy a családi kapcsolatoktól sem. Ezért írok gyakran mellékkörülményeket. Soha nem szoktam fehéren-feketén látni a dolgokat."
És milyen jól teszed. Igazad van!
"Mátét szinte egyáltalán nem tudom bevonni a Kornél körüli teendőkbe. Magam is meglepődtem, amikor így reagált. Valahogy nem éreztem rá jellemzőnek. Sokat változott az utóbbi időben, rengeteget önállósodott, de mégiscsak egy 2 éves, akinek anya kell. Valamelyik este kihozatta magát az apjával a nappaliba, ahol Kornéllal alszunk, és csak mellettem volt hajlandó elaludni, félálomban még a cicimet is megsimogatta."
Olyasmiben sem vesz részt szívesen, hogy a popsitörlőt odaadja, vagy a pelust odavigye?
Szegénykém, nem lehet könnyű ez neki sem. Eddig ő állt a figyelem középpontjában, most meg ott van egy síró csomag, amelyik miatt sokkal kevesebb jut neki belőled...
Egyébként most jelent meg egy nagyon cuki könyv a Pagonynál, a Tesó-ügy, érdemes megvenni, nagyon egyszerűen, kedvesen van benne leírva minden a tesóval kapcsolatban. És nem úgy, hogy de jó egy tesó, hanem úgy, hogy igen, rengeteg kellemetlenséggel is jár ám ez a nagy tesó szempontjából.
"Kendő többször is bevetésen.
Azonban vannak teendők, amiket nem lehet kendőben elvégezni, és bármennyire is kényelmes, nem hiszem, hogy az egész napot ott kellene töltenie. Természeti népeknél jobban megy ez a dolog. Én csak elöl tudom hordozni (x-ben). Próbálkoztam fektetve, de nem éreztem biztonságban, a hátamra pedig nem merem tenni.
Kornél az ujját még mindig keresi."
Majd megtalálja, ne aggódj.
Háton még ne hordozd, majd ha tartja a fejét rendesen. Persze, hogy nem kell az egész napot a kendőben töltenie, de ha nyűgös, sírós napja van, csak tedd bele nyugodtan.
"A LLL ajánlása alapján tanultam fejni, de pár kérdésem azért maradt.
A cikkedben pl. arról lesz-e szó, hogy a szoptatás kezdete/vége után mennyi idővel érdemes fejni?"
Erre nincs konkrét percadat. Ha befejezted a szopit, utána letetted a gyereket, már fejhetsz is. Szopi előtt csak akkor érdemes fejni, ha hasfájós a gyerek, befelé forduló a mellbimbó, vagy nehezen indul be a tejleadás. Akkor érdemes úgy időzíteni, hogy utána szinte rögtön mellre kerüljön a gyerek.
"Kell, hogy legyen tejleadó reflex? Ezt azért kérdezem, mert ha csak keveset tudok fejni, akkor általában nem sikerül kiváltanom, és csak "préselgetek". Ennek van értelme?"
Nem feltétlen. Egyrészt egy idő után már nem is érzed olyan egyértelműen ezt a reflexet, másrészt, ha még sikerül a szopi után közvetlenül fejned, akkor nem fog újra megjelenni. És ha nem fáj a mellednek, akkor még a préselgetésnek is lehet értelme, ha emelni akarod a tej mennyiségét.
"És, ha már fejés. Esetemben, véleményed szerint, lenne értelme rendszeresíteni? V.szeg tovább bonyolítanám vele az életem, de ha ezzel segítenék, valahogy megoldanám."
Szerintem nálad igen. Mivel alapvetően úgy látod, hogy az a gond, hogy bizonyos esetekben nem elég a tej, éhes marad a gyerek és pótolni kell, érdemes. Nem minden szopi után (az esti lefekvés előttinél és reggel viszont nagyon hatékony tud lenni), de érdemes lenne, márcsak azért is, mert összegyűlhet annyi, hogy ne tápszerrel kelljen pótolni, hanem a lefejt tej is elég. Aztán meg egyszercsak már a lefejtre sem lesz szükség.
"Még eszembe jutott valami, arról, amit Orsimorsinak írtál a székeltről. Az anyatejjel + tápszerrel táplált babákra is érvényes, hogy csökken a széklet mennyisége ennyi idős korban?"
A tápszer nem hasznosul olyan jól, mint az anyatej, tehát, ha logikusan végiggondolom, nyilván a tápszeres pótlás több székletet eredményez. Ez persze attól is függ, mennyi tápszert kap egy gyerek, ha csak minimálisat, akkor a széklet mennyiségére, minőségére is minimális hatással lesz, ha szinte ezen él, akkor meg nyilván ez határozza meg a székletét is.
"Bingó!! Az elgdugult orra volt a ludas. Sokat leszívtam neki délelőtt. Mit mondjak, nem kíméltem. Nagyobb fokozatra kapcsoltam a porszívót, és jött is a váladék rendesen. Könnyebben, szívesebben szopizik."
Nagyon remek! Ügyes vagy! És ne kíméld, ne félj, az orrszívástól, még ha üvölt is, semmi baja sem lesz.
Dia