Anna!
Nem értelek, hogy miért írsz úgy a hõmérésrõl, mintha valami egetverõen nagy dolog lenne. Egyszerûen a babát akaró nõnek az orvosa kösse a lelkére, hogy 2 hónapig a hormonok ellenõrzésére mérje az ébredési hõjét. Ilyen egyszerû! Ha viszont nem jár dokihoz rendszeresen, az elég baj, hát akkor majdcsak több hónap múlva derül ki, ha esetleg van valami baj, amikor felkeres egy medd.központot.
Miért kell meggyõznie a dokinak a páciensét? Ha nincs bizalma keressen mást! Amit mond a doki, azt kell tenni. És miért kell megtanítani a helyes hõmérésre? Ilyen pofonegyszerû vizsgálat nincs, mint ez. Azonos helyen(altájék), azonos idõben, min.6 óra alvás után és fertõtleníteni naponta. Mi kell még? Miért kell segíteni a dokinak az eredmény kiértékelésében? Jobb, ha nem is tudja a nõ, hogy milyen legyen az a grafikon, akkor nem idegeskedik. És azt mondják a dokik, hogy nem is könnyû kiértékelni. Bízzuk ezt rájuk. Mi (páciensek) csak kb. látjuk. És nem muszáj évekig mérni, mert a mérés oka az, hogy lássa az orvos, hogy hormonálisan rendben van-e a nõ. Persze nem mindenkinél informatív, de tudtommal ez minimális. Szóval, ha úgy látja a doki, hogy nem jó az íve, és hasonlók, akkor 3x vérvétel a köv.ciklusban és kiderül pontosan, hogy hormonálisan rendben van-e a nõ. És ugye azt mondják, hogy nagyrészt rendben van, akkor elég kevés esetben kell laborvizsgálat. És ezt meg kell tenni! Miért? Mert nem igaz az, amit írtál, hogy a "teherbeesési nehézség néhány hónappal, egy évvel késõbb derül ki, nincs komoly következménye". Nincs következménye annak, ha alacsony a progeszteron? A teherbeeséshez is kell a megfelelõ szint, és utána is. Részletesebben: ha nincs hõmérés(vagy vérvétel), és kevés a progeszteron, akkor vagy nem ágyazódik be, vagy ha beágyazódik, akkor nagy az esély a vetélésre. Szóval van értelme, és nagyon is fontos. Szerintem te sem hiszed azt, hogy szükséges a hõmérés, vagy azt, hogy a csökkent értéke miatt elhalás lehet.
A toxoval kapcsolatban pedig úgy tudom, hogy van rá megoldás(gyógyi), ha kiderül a vírusfertõzés.
Amúgy nagyon jól írtál, mint egy orvos
Pl. "hol a határ az ésszerû óvatosság és az etikátlan pazarlás között?" Hát én honnan tudjam, ne haragudj...Van az optimális családtervezési központ, ott minden vizsgálatot megcsinálnak, kezdve az ondóvizsgálattal, szûrésekkel, toxot is néznek, és rubeolát, és hasonlók. Ott akkor hogy tudják elvégezni? Úgy tudom nemcsak akkor végzik el ezeket a vizsgálatokat, ha a pár azt mondja, hogy már 1 év eltelt. Szóval itt mi alapján teszik szerinted?
Na és még valami, ami nagyon felháborító: a szabály állítólag az, hogy csak 1 vetélés után kell vizsgálatokat végezni. Egy lánynak 4 volt, mert mindig a genetikai érvekre hivatkoztak a dokijai, szégyenletes
Szóval a hõmérés mindenképpen nagyon olcsó. Egyébként biztos vagyok benne, hogy azért nem kérik szinte sehol, mert nem értenek a dokik az elemzéséhez, mivel UH-val vizsgálják a nõt minden ciklusban 3x4x, na ez felesleges, ez biztos! Mert a sárgatestfázis milyenségére nem lehet ebbõl következtetni, mit néznek meg vele? A méhnyálkahártya vastagsága is a hormonoktól függ, akkor? Lehet szépen látni, hogy nõ a tüszõ, és a repi után azt lehet látni, hogy nem lehet látni semmit, hihi
Úgy tudom, hogy néhány szervi dolog az látható. Ami felesleges az az UH, sokszor. Na, ez (is) a pénz miatt van. Szerinted nem? (Nem a terhesekre gondolok, hanem a terhesség elõtt!) Inszem esetén kell , fõleg ha el van záródva valamelyik petevezetõ, ilyenkor lényeges, hogy melyik oldalon van a tüszõcske, és lombiknál is nézik, azt hiszem.
És még egy érv a hõmérés mellett: rendszertelen ciklus esetén sokszor nincs tüszõrepedés, és egyoldalú ösztrogén-termelés van, nincs progeszteron, és ennek súlyos szervi kövekezményei is lehetnek(mióma, endó stb.), valamelyik dokim után szabadon... Aztán nembeszélve a vetélés miatti következményekrõl(lehet gyulladás majd elzáródás is). Nekem is volt gyulladásom utána, még jó, hogy nem záródott el. Ha elzáródik mindkettõ: lombik, és ez is magas TB költség ugye. Szóval ezeket tudom felsorolni, biztos van még, de ennyirõl tudok, lehet kibõvíteni... Illetve még egy: ha nem kell a hõmérés, és minden pár próbálkozzon 1 évig, de progeszteronja kevés a nõnek és elhal a baba, akkor megérdemelte igaz? Mert ez derül ki, és hol van a megelõzés? Sehol...
Amúgy persze, hogy kevés a TB pénze, inkább a politikusokkal van baj, nem(csak) az orvosokkal.
Szóval a kötelezõ vizsgálatok mellett nem árt a dokiknak a szívükre is hallgatni, és ha már annyira nézik a TB kiadásokat, akkor gondolkodjanak jóelõre(mint a sakkban
).
Igen, nem gondolom át a másik oldal nézeteit, mert nem vagyok orvos, és ahogy már írtuk, nekünk hitkérdés az egész. És emiatt is csak a lányokkal vitatkoztam.
Nikie