Szia Bebcsi!
Félelem szerintem mindenkiben van az elején, aki mást mond, az hazudik.
De próbálj meg azért megnyugodni: nálunk a családban is csak rövid ideig szoptattak a nők, csak az egyik nagynéném volt kivétel. Úgyhogy hallgattam is eleget a károgást anyámtól, nagyanyámtól, mindenkitől, hogy jaj, majd csak három hónapos koráig lesz tejem, így-úgy-amúgy.
Aztán eljőve a harmadik hónap és a gyerek még gőzerővel szopott. Majd eljőve a negyedik, és bajok lettek, mellgyuszi, stb. De ügyesen-okosan és apai segítséggel túljutottunk rajta. Mikor féléves lett a gyerek és még mindig csak szopott, már kezdtek csesztetni. Majd 8-9 hónapos korában már azzal gyanúsítgattak, hogy direkt nem adok neki szilárdat, így akarom magamhoz kötni. 10 hónaposan elkezdett szilárdat enni, magától, addig, ha próbálkoztam is, kiköpte.
1 éves kora után már azt hallgattam, hogy szegény gyerekhez kórosan kötődöm, azáltal, hogy szoptatom.
Őszinte leszek: magasról LESZ*RTAM! Ez az én gyerekem, ha elcseszem, csesszem el a magam hibájából. Nekik is megvolt a lehetőségük, el is cseszték rendszerint alaposan, de az is az ő döntésük volt. Ez meg az enyém. Kicsit megsértődtek ugyan, mikor mindezt kifejtettem, de megszűnt a károgás, és a lelki békém rögtön magasabb lépcsőfokra jutott. Végül Bori 2,5 éves koráig szopizott, akkor egy vesegörcs vetett neki véget.
Az, hogy puhák a melleid, teljesen természetes. Az első hetekben, hónapokban a mell jócskán túltermeli a tejet, hogy biztosan legyen elég a babának. Aztán mikor beáll a kereslet-kínálat, azaz pont annyi termelődik, mint amennyit a gyerek megeszik, már nincs feszülés, duzzadt, kemény mellszövet. Csomó az lehet, de az más tészta.
Szóval, puha mell is termel, méghozzá nem is keveset. Ha belegondolsz, az én kis puha melleim olykor napi 1,5-2,5 liter tejjel látták el a lányomat. Nyilván a tieid sem teljesítenek rosszul, hiszen a gyerek jól fejlődik, ÉS EZ A LEGFONTOSABB MUTATÓ!
Gyümölcs: hat hónapos kor előtt nemhogy nincs rá szükség, de kifejezetten hátrányos is lehet. Az anyatej egy frankó kis védőréteggel vonja be a ded bélfalát, amin nem tudnak keresztül jutni a bacik. Ha gyümit, vizet, teát adsz neki, ez a védőréteg sérülhet, ez pedig hat hónapos kor előtt, mikor még a bélrendszer fejletlen, elég sok gondot tud okozni.
Amiatt is érdemes várni, hogy eléggé beérjen az a bélrendszer ahhoz, hogy rendesen meg tudja emészteni a különféle rostokat. Ha túl korán adsz neki, nem tudja megemészteni, felszívni a tápanyagokat, tulajdonképpen egy az egyben rohan végig a belén a fenekéig. Sokat nem profitál belőle, sőt! Ha túl korán táplálsz hozzá - és esetleg nem a megfelelő módon vezeted be a különféle gyümiket, zöldségeket -, sajnos különféle allergiák is lehetnek belőle.
Hat hónapos koráig, ha lehet, csak anyatejjel etesd, utána próbálkozz majd a többivel. De még akkor sem kell tömni, nagy mennyiségeket elvárni tőle, hiszen - szerencsére - a tejci egy éves korig önmagában is elég lenne ásványi anyag, vitamin és kalóriatartalomban.