Új privát üzeneted érkezett!

Csak halkan mondom es kicsit off is: bar nem minden allitasaval ertek egyet, de vegre egy nevtelen /2003 Április 18 péntek - 23h 04/, aki kulturaltan es visszafogottan mond velemenyt.

-Afonya
Névtelen

ápr.18. 23.55!

Nahát, milyen sok érvet sorakoztattál fel! Egész meggyõzõ volt a hozzászólásod!
Névtelen

Elõször is ne felejtsük el, hogy a Rendelõben egy olyan babáról van szó, aki 6 hónapos kora - a hozzátáplálás kezdete - óta nem gyarapodott. Vsz, hogy ha ugyanúgy csak szopizik és gyümölcsöt-zöldséget eszik, mint EDDIG, akkor nem fog megindulni a gyarapodása. Ezért írt mág az orvos EGYÉB ötleteket

1./ A tejpépben tápszer van. Talán nem katasztrófa.
2./ Én a Kismama-táblázat szerint etetek, (amelyet Szõdy Judi is aláír, talán nem laikus), aszerint a 7. hónapban jöhet a búza, a 8. hónapban a zab, árpa, rosz, és 1 éves kor után csak a teljes kiõrlésû gabonák.
3./ A szopi "kihagyása" ELVILEG szerintem se jó, de ugyan mondja már meg egy GYAKORLÓ anyuka, hogy amikor a naponta "ezerszer" szopó gyerekének elhatározza, hogy ad még egy szilárd ételt, HONNAN TUDJA, hogy azt elõtte vagy utána adja? Kép
Ráadásul van baba (pl. az én lányom), aki nem ordít kétségbeesetten, ha nem elég neki az ennivaló. Ha - mondjuk - nem adnék neki mást, éhségét az állandó szopizással kompenzálná (de ki nem elégíthetné). A súlya pedig stagnálna. Ha ez esetben adnék neki plusszt, vajon nem - akaratlanul is - szopit váltanék ki ?Kép
Megjegyzem, ha a kaja nem szopit váltana ki így vagy úgy (logika!!), akkor a gyerekek SOSE hagynák abba.

Én mindig is egyetértettem az igény szerini szoptatás, a 6 hónap utáni hozzátáplálás, az étel szigorú megválogatásának híveivel. Ld. számos hozzászólásom. De nem lenne jó, ha ez vallássá válna és boszorkányüldözéssé fajulna. Kép

Laura
Laura

Laura,
ha úgy tûnik, számomra vallás, rosszul tûnik. Kép Te boszorkány! KépKépKép

1. A tejpépben teljes tejpor van, és a tápszerben is tejpor van Módosítottak egy pár dolgot (pl. tördelték a fehérjeláncokat a tejben a jobb emészthetõség érdekében, amivel egyes kutatások szerint megnövelték az allergia kialakulásának lehetõségét, mert ezeknek a láncoknak a "végei" is okozhatnak allargiát.

2. Ezt a táblázatot nem ismerem, nem tudom, miért van az ellentmondás. Talán erre jár egy LLL vezetõ, és megvilágosít minket.

3. Azt tudom csak leírni, amit én magam csinálok Ráhellel (13 hónapos): miután valóban össze-vissza szopizik, akkor kap enni (ha kér), amikor mi is eszünk (reggeli, ebéd, vacsora). Ha látszólag indokolatlanul sír, megkínálom. És így nem váltok ki szopit, hiszen nem egy szopi HELYETT kínálom meg (vagyis nem kihagyok egy szopit, mert õ kaja elõtt, után és közben is képes rángatni a pólómat). Az illetõ gyermekorvos szerint ne szoptasson az anyuka már délelõtt, vagyis egyértelmûen helyette adjon enni, ami lelkileg rossz lehet a babának, mert az anya azt mondja ezzel: innentõl kezdve már nem kapsz mindig cicit, érd be más kajával, más forrással.

Virág
Virág (fiore)

Laura!
Megeshet, hogy a gyarapodás azért áll, mert a kalóriadús, számára jól emészthetõ anyatej helyett rengeteg, az emésztése számára csak részben feldolgozható kajcsit kap. (Mellesleg nem fél éves kora óta, hanem kb. az utolsó 10 napban nem hízott, illetve a hányós-hasmenõs betegség miatt elõtte fogyott.)
A tejpépek dobozát meg el kell olvasni. Az áll a 90%-on: teljes tejpor, részben demineralizált savófehérje, majd legalább 3 cukorféle.
Ez azt jelenti, hogy tartalmaz allergén fehérjéket, csak kevesebbet, mint a zacsis tej. Nem méreg, de felesleges kockázat. A magas cukortartalom meg nem igazán áldás a kinövõben levõ fogacskáknak. (tudom-tudom, az anyatej is cukros, de szemben a kanalas ételekkel csak nagyon-nagyon rövid idõt tölt a szájüregben, és antibakteriális hatása miatt a fogszuvasító S. Mutant-okat se hagyja fogat rágni)
Igény szerinti szopi és hozzátáplálás:
kb. mint Virágéknál. Amikor mi eszünk, Lucát is kínáljuk. Természetesen a világon minden épp egy szopi elõttre esikKépKép. De jogos önvédelem, ha nem csak megmelegíteni akarom az ebédem, hanem megenni is, ebédkészítés elõtt is van egy szopi.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Sziasztok!

Glutén: csak a zabban, a rizsben és a kukoricában nincs. Jó esetben. Van olyan vélemény, hogy csak a rizsben és a kukoricában (?).Egy éves életkor elõtt nem ajánlott a glutén, épp azért, amiért a tehéntej és változatai. Mint tudjuk tehéntejen és kenyérhéjon is nõttek fel egészséges gyerekek. Mindenki maga alakítja ki a határokat abban, hogy mit ad és mit nem a babának. A bébiételekre nagy betûkkel ráírják, ha nincs benne glutén (gyümölcsdesszertek Kép), a többirõl senki nem állítja, hogy nem került bele...

Snoopy
snoopy

Azt a bizonyos Kismama-féle táblázatot meg lehet találni a neten? Szükségem lenne rá, a védõnõ össze-vissza beszél, szerinte már régen adhatnék hüvelyeseket a 8 hónaposomnak...+ a szopi utáni 150g kaja szerinte kevés...
matska

Még azt hiszem fogok hozzászólni, de addig is itt a táblázat, amiröl annyi szó volt (a Kismamás, lehet, hogy icipici eltérések vannak, de csak azért, hogy beleférjen egy táblázatba).

Kép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti!

Nekem van egy táblázatom az a spenótot engedi 7 hónaposan, a husit meg csak 8 hónaposan... A spenótot már adtam neki tegnap... A banánt is 6 hónaposan irja a táblám, de azt úgysem adok neki, mert megfogja. Akkor most ez hogy van? Jól megkavartál? Most melyik táblát vegyem figyelembe?

pusz
sasha

Kép
sasha

Sasha!

Nem akartalak megkavarni.Kép Nem én csináltam a táblázatot, hanem azt "digitalizáltam"Kép, ami az egyik korábbi Kismamában volt.
Egyébként én inkább husi szempontjából ezzel értek egyet, mert a babáknak szüksége van az abból származó vasra.
A spenóttal nem tudom, mi van.
És én sem követem teljesen ezt a táblázatot, mert van olyan, amit adhatnék szerinte és én nem adok (paradicsom).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti, szuper vagy, köszi:-)!
Spenót: dietetikus barátnõm szerint NEM SZABAD a fõzõvizet felhasználni, mert mérgezõ (még felnõtt is rosszul van tõle)!! Én megvárom vele az 1 éves kort, biztos ami biztos.

Beszti, miért nem adsz paradicsomot?

Sasha, a fiamat is megfogta a banán, de mivel imádja és nagyon jó minõségû táplálék, nem volt szívem megfosztani tõle, így (szintén a fent említett dietetikus barátnõm tanácsára)meggyel adom neki, fele-fele arányban, isteni finom, falja a manó 2 pofára, és nem fogja meg egyáltalán, sõt.

szép hétvégét mindenkinek,
m.
matska

Vannak, akik kicsit túldimenzionálják ezt a táplálás-dolgot. Ahelyett, hogy megtalálnák a legrövidebb utat egy éhes gyerek szája és az anyamell között, áltudományos fejtegetésbe bonyolódnak az éhség-evés-emésztés-gyomorpihenés rendszerrõl. Nem tudják, hogy egy 9 hónapos gyerek fõ tápláléka még az anyatej. Nem értik, hogy a szopás nem csak a testet kielégítõ táplálkozás. Nem tudják, hogy vannak 9 hónapos csecsemõk, akik még nem fogadnak el szilárd ételt. Nem hiszik el, hogy nekik bizonyára nincs is rá szükségük. Nem tudják, hogy ebben a korban még ritka, ha nem az anya van a szopós gyerekkel. Nem hallottak még az egyre gyakrabban elõforduló cöliákiáról. Nem tudják, hogy a legtöbb tejpépben lévõ sovány- illetve teljes tejpor valódi tejbõl készül, nem pedig módosított formában van meg benne a fehérje. Nyilván az sem tudják, hogy a HA tápszerek is okozhatnak allergiát. Ebbõl következõen nem hiszik, hogy a megelõzés módja, ha egyéves kor elõtt elkerüljük a tejpépeket. Amelyekre egy anyatejes babának amúgy sincs semmi szüksége. Így az egészséges gyerekbõl könnyen beteg, allergiás gyerek lehet. Azt sem értik, hogy miért nem lehet 9 hónaposan a leválasztás felé haladni. Nem hiszik, hogy akár lelki sérült vagy egészségileg roncs is lehet tõle. Azt hiszik, hogy attól lesz problémás, allergiás egy gyerek, ha a szülei körültekintõen választják ki a megfelelõ ételeket a megfelelõ idõpontban.

Iboly
iboly

Sziasztok!

A táblázattal az a baj, hogy nem csak a legkorszerûbb nemzetközi ajánlások alapján készült, hanem a -valljuk be- kissé már elavult magyarországi ajánlások is benne vannak. Pl. a gabonafélékrõl, a paradicsomról, a narancsról. A glutént tartalmazó gabonaféléket magarországon már 6 hónapos kortól ajánlják, pedig köztudott, hogy egyre több a cöliákiás megbetegedés. A szigorúbb ajánlások szerint egyéves kor elõtt nem kéne lisztnemûeket adni. Ezek nem újkeletû dolgok, én már 12 évvel ezelõtt sem adtam kenyeret, babapiskótát a kisfiamnak, mert így javasolta az orvosunk.
A citrusfélék is allergizálnak, egyéves kor elõtt nem ajánlottak. paradicsom szintén. A tojással ugyanez a helyzet. A sárgájával kell kezdeni az ismerkedést, de nem egyéves kor elõtt! A savanyított tejtermékekkel is érdemes megvárni az elsõ születésnapot. Májat, és általában belsõségeket, sem szabad egyéves kor elõtt adni a babának.

Kétéves kor elõtt nem szabd nyers répát és csonthéjasokat adni, fulladásveszély miatt. (Dió allergizál.)

A mogyorót és a belõle készült ételeket érdemes hároméves korig elkerülni, nagyon allergizáló!!!

Tápszeres babák emésztõrendszere ugyanúgy nem érett a szilárd táplálék bevezetésére 6 hónapos kor elõtt, mint az anyatejeseké. Sõt! Az anyatejben találhatóak bizonyos enzimek, amelyek segítik az emésztést, a táplálék feldolgozását, tápszerrel táplált kisbabák nem részesülnek ebbõl az elõnybõl. Ráadásul az õ emésztõrendszerüket, immunrendszerüket már éppen eléggé leterhelte a fajidegen fehérjét tartalmazó tápszer, így még körültkintõbbnek kell lenni az új ételek bevezetésének módja, idõpontja tekintetében.

Érdemes mindig szem elõtt tartani három dolgot:

1. Az elsõ életévben az anyatej a fõ táplálék.
2. A szilárd táplálék bevezetése nem elválasztást jelent, hanem hozzátáplálást.
3. Ha most türelmetlenek vagyunk és a kisbaba allergiás lesz egy ételre, akkor rengeteget fog szenvedni miatta és jó darabig nem eheti azt. Míg ha türelemmel kivárjuk az idejét, akkor még vagy 80 évig ehet mindent.

Iboly
iboly

Egy közeli ismerõsöm kislánya is HA tápot kapott. Most marhahús-alergiája IS van.(Ezen kívül még sok) Kiderült , hogy anno kapott táp marhafehérjét tartalmazott és ettõl lett alergiás.
Kanga
Kanga0216

Iboly, vajon miért nem tudják ezt a védõnõk, gyerekorvosok? Tápszer- és bébiételgyártó cégek komoly pénzeket fektetnek abba, hogy a védõnõket, orvosokat "agymossák" (ez teljesen belsõ info). Vajon a magyar LLL honlapján miért nincsen sorrendi ajánlás a hozzátápláláshoz? (Ha van, és csak én voltam béna, hogy nem találtam meg, bocs.)Nem szõrözni akarok, de a mamákat megrémítí, hogy a "szakemberek" szerint így vagy úgy kell valamit csinálni és puszta jóakaratból cselekednek, a gyerekorvos és/vagy a védõnõ tanácsára, rosszabb esetben parancsára. Pláne elsõ gyereknél a mamák bizonytalanok, és nem sok fogódzót kínál a "másik oldal", azaz az elválasztódás szorgalmazói.
matska
matska

Beszti!

Paradicsomot én sem adok neki, mert az szerintem túl sok savat csinál.

Matska!
Ha a spenót fõzõvize mérgezõ, és a felnõttek is rosszul vannak tõle, akkor én és a családom miért nem? A spenótot megfõzöm, majd behabarom (magunknak, nem a gyereknek), fokhagyma, só, cukor és soha semmi bajunk. A gyereken sem vettem észre. Annyi biztos a spenót körül, hogy valamennyit veszít fontos ásványi anyag tartalmából a fõzés során, és ajánlatosabb nyersen, salátában fogyasztani.
A banánt, meg adtam már meggyel, õszibarackkal. (harmad/harmad arányban) és ugyanúgy megfogtaKép

Iboly!
Igazad van.Kép

Valami miatt már 2 napja elfelejtem hozzátáplálni a fiamatKépKép Tegnap is ilyenkor jutott eszembe, hogy nem kapott délben gyümit. Nem igazán hiányzik neki szerencséreKépKépKép Lehet, hogy amig nem igényli nem adok neki?! De már egyszer elkezdtem akkor nem gáz abbahagyni? Mostanában nem is eszi rendesen, max kiisza a felét és aztán hiszti. A fele kb olyan 20 g.

sasha

Kép
sasha

Sziasztok,
Iboly, tudod, hogy én nagyon tisztellek és szeretlek is, de azért ez az evés téma megint felvet néhány kérdést, amit nem tudok megállni, hogy ne kottyantsam ki.

A táblázat a múlt évi KISMAMA újságban (2002 március) illetve a decemberi vagy januári újság mellékleteként megjelent naptárban is megtalálható.
Összeállította: W. Ungváry Renáta!
Rendszeresen olvasom eme újságot, fõleg a babakonyhát most már, hiszen a többi témát lassan kinõjjük, és tapasztalatom szerint nagyon körültekintõ, DE sokx a fenti leírt elvekkel homlokegyenest mást mond. Nézzünk néhány példát a két legutóbb megjelent lapból:
"elõször gluténmentes gabonát kínáljunk a csecsemõnek, a búza, rozs, zab, árpa legkorábban 7-8 hónapos korban, óvatosabb ajánlások szerint 10 hónapos korban vezethetõk be."
"narancsos rizskása 6 hónapos kortól" azt hiszem nem írom le a részletes receptet. Miért narancs? Bár a fényképre a 6 hós logó van rányomva, a leírásban 7 hót említ. Ajánlja még a banán is ízesítõnek.
elõzõ szám:
"skordalia (...) másfél éves kortól darált diót is keverhetünk bele (...), a krémbõl kis golyókat formázhatunk, amelyeket darált mogyoróba vagy mandulába hempergetve kínálhatunk a kisgyereknek." ok, itt nem ír életkort, de ha nem tudnám biztos, hogy így csinálnám. Hiszen itt írják?!
Összeállította: Szõdy Judit

A kérdésem a következõ: meglátja egy anyuka a két nevet, nem fogja úgy csinálni, ahogy olvassa??? DE úgy fogja csinálni. Hiszen mindkét újságíró szaktekintélynek számít. Aki nem internetezik, sokx máshonnan nem is tud információt szerezni. A médiában talán ez az egyetlen olyan normális forrás, ahol a szoptatást pártolják, segítik, és az ilyen becsusszant hibákon kívül valóban arra törekednek, hogy jó tanácsokat adjanak a mamáknak. ÉS a tanács bizony elkel. Ha az orvos, védõnõ a 10-20 évvel ezelõtti elveket vallja, a nagyszülõk pedig csak a saját tapasztalatukat tudják átadni (nem rossz szándékúan, csak hát még õk úgy csinálták-fõzelék cumisüvegbõl stb.), ha az anyuka még egy kis önbizalom hiányban is szenved, elképzelhetetlen, hogy ne okozzon gondot az etetés.
Valóban sokan túldimenzionáljuk az etetést, de csak azért mert nem csináltuk még soha, és a legjobbat szeretnénk a gyermekünknek adni.
Húsvétra a nyuszi az Egyél kicsim címû könyvet hozta. Végre egy könyv, amiben a 6 hónapos "álomhatárt" szabja meg, hogy akkor kezdõdjön a szilárd étel bevezetése. És akkor néhány bevezetés:
tehéntej 8-10 hó után,
tojás min. 8 hó (sárgája),
mogyoró, földimogyoró, kesudió 18 hó, (igaz egy oldallal késõbb leírja, hogy nagyon veszélyes allergén, ha volt a családban elõtörténete ötéves korig ne kínáljuk vele gyermekünket, ha nincs 1 év kor körül adható.)
glutén 6-8 hó.

Miért nem lehet ezeket a dolgokat is tisztába tenni? Fõleg, hogy a magyar nép egy ilyen evõs nemzet.

Még vmi a fél egyes hozzászólásodhoz: sokan nem tudják ezeket, mert nem is tudhatják. Hol vannak ezek leírva? Te tanultad és legjobb tudásod szerint átadod és próbáljuk még páran hinteni az igét, meg még néhányan az eü-sek közül, de a többi anyuka és kisgyerek? Ha jóban vagyok vkivel talán hisz nekem. Talán... De talán inkább azoknak a mamáknak hisz, akivel havonta találkozik a baba klubban, babaúszáson. Mert a Kismamában ezt írták...
a mindig kérdésekkel zaklató Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Reagálnék néhány felmerült kérdésre.

Laura!
A Rendelõben megjelent kérdésben szereplõ baba gyarapodott. 6-12 hó között 42-85g/hét az átlagos gyarapodás mértéke. Az említett kisbaba 6 hét alatt 250g-ot gyarapodott, tehát éppen meghízta a minimumot. Úgy, hogy eközben volt egy idõszak, amikor betegség, miegyéb miatt egyáltalán nem hízott. Az 5 deka fogyás említést sem érdemel, az a mérések hibaszázalákába simán belefér.
Azt Gömöri doktornõ sem vitatta, hogy ez a gyarapodás normális mértékû volt.

Igazat adok neked abban, hogy a szilárd táplálék valóban kivált egy-egy szopit. DE CSAK KÉSÕBB! Nem az elsõ próbálkozások idején. Tehát nem kell direkt arra törekedni, hogy kiváltsuk a szoptatásokat fõzelékekkel, hanem szopi után adjuk és a baba magától is elhagyja majd azt a szopit, ami helyett mást szeretne enni.

Nem kéne mindig vallásról és boszorkányüldözésrõl beszélni, amikor ilyen vitás kérdések felmerülnek. Ez nagyon bántó azokra a személyekre és szervezetekre nézve, akik a legjobbat akarják a kisbabádnak.

Kanga, a tehéntejallergiásoknál gyakori, hogy a marhahúst sem bírják. Azonos fehérje.

Matska, kérdésedre a választ jobbára megtalálod itt alább, Ágcinak írt levelemben. A Ligának egyébként van egy füzete a szilárd táplálék bevezetésérõl, telefonon megrendelhetõ vagy a baba-mama csoportokban megvásárolható. De kint leszünk 11-én a bababörzén is a füzetekkel + személyes tanácsadással. Azt hiszem, a netre még nem került föl a füzet szövege.
Az agymosással kapcsolatban teljesen igazad van. Sõt, vannak egészségügyisek, akik a tápszergyártók pénzén járnak síelni. Ezek után vajon a szoptatás segítésében érdekeltek vagy a tápszerüzletben?

Iboly
iboly

Szia Ágci!

Szerintem nagyon jól látod a helyzetet. Igen, az nagy baj, hogy nincs egységes álláspont. Különösen egy olyan fontos kérdést illetõen, mint a csecsemõtáplálás. Ebbe beletartozik a szoptatás is, neked nem kell magyaráznom, hogy mennyire eltérõ tanácsok hangzanak el. Ha megnézed a Szõdy Judit által javasolt ételeket és a Kismama táblázatát, akkor láthatod, hogy szinkronban vannak egymással. Amikor megjelent a táblázat, megkérdeztem Renátát, hogy miért vannak benne a nemzetközi (és Ligás) ajánlásoktól eltérõ javaslatok is. Azt felelte, hogy kénytelenek a magyarországi ajánlásokat is figyelembe venni.

Van, amiben a Ligával sem értek egyet. Pl. az LLL féléves kortól, elsõ ételek közé javasolja a fõtt gabonakását (nem említi, hogy gluténmentes legyen) és a pirított kenyeret. A savanyított tejtermékeket 9-10 hónapos kortól. Hozzátéve, hogy amennyiben a családban bármilyen allergia elõfordul, akkor egyéves kor után adjuk inkább. Kérdem én: hány olyan család van ma, ahol nyoma sincs allergiának? Minimum szénanáthás valaki. Azt is megkérdezem: nem egyszerûbb megelõzni a bajt, mint utána nyögni?

Én a legszigorúbb ajánlásokkal értek egyet. Attól egy gyereknek sem lesz baja, ha várunk bizonyos ételféleségekkel az elsõ születésnapig.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy minden szakmára igaz, hogy az egyes szakemberek nem értenek egyet bizonyos kérdésekben, kialakulnak különbözõ irányvonalak, nézetek. Ami - ha kellõen nyitottak vagyunk - a fejlõdést szolgálhatja.)

"Valóban sokan túldimenzionáljuk az etetést, de csak azért mert nem csináltuk még soha, és a legjobbat szeretnénk a gyermekünknek adni."

Remélem, ezt a mondatodat a 2003. április 18 péntek - 23h 04-kor névtelenül író egyén is olvasta...

Puszi,
Iboly
iboly

Egy jó írás:

A gyermekkori allergiás megbetegedések száma sajnos évrol évre no. Jelentoségük manapság a egészség megromlásában csaknem ugyanolyan nagy, mint a fertozéseké.
De mit is értünk allergia alatt? Az orvostudomány allergiának nevezi a szervezetnek azt a tulajdonságát, hogy nem saját anyagra (allergénre) túlérzékennyé válhat, allergizálódhat és az anyag ismételt behatására jellegzetes allergiás tünetcsoporttal válaszol. Az allergia tehát a szervezet kóros megnyilvánulása valamely anyagra, amelyet a nem allergiás egyének jól turnek (egyesek a tojásra allergiásak, másoknak semmi problémát nem okoz a tojás fogyasztása)
.
A szervezetbe különbözo módon juthatnak be allergének: a légutakon, a borön és a tápcsatornán keresztül. Ez utóbbiak felelosek a táplálékallergiák létrejöttéért.

Táplálékallergia kialakulhat egyféle táplálékra (egyes gyerekek pl. csak a földieperre érzékenyek), vagy egyféle táplálék egyik alkotórészére (pl. a tojásból a tojásfehérjére), vagy egyidejuleg többféle élelmiszerre, élelmiszercsoportra is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a gyerekek nem egyenlo mértékben allergiásak ugyanarra a táplálékra. Van akinél az allergizáló táplálék csak nagyobb adagban vált ki tünetet, míg másnál egy parányi mennyiség is heves reakciót okoz. Elofordulhat az is, hogy valaki pl. egy kis adag tojással készült ételt elfogyaszthat, de a tojást más formában nem bírja. A melegítés és a fozés csökkentheti egyes táplálékok allergizáló hatását, de sajnos a tejét, halét, paradicsomét és tojásét nem befolyásolja. A táplálékok feldolgozása is módosíthatja az allergizáló hatást: pl. a pasztörizált tejre allergiás gyerekek egy része jól turi a tartósított, porított tejet.

Legnagyobb gyakorisággal a tehéntej és a tyúktojás okoz túlérzékenységet. Önmagukban is fontos szerepüket tovább növeli, hogy számos étel alapanyagai. Fontos tudni, hogy némely esetben az azonos állattól származó eltéro jellegu tápanyag is allergizál: pl. tehéntej-fehérje allergiásnál panaszokat okozhat a marhahús, tojásallergiásnál a csirkehús.

A gyakoribb táplálék allergének a következok: hal, sajt, gomba, földieper, málna, dinnye, dió, méz, csokoládé, paradicsom, paprika, narancs, citrom, mandarin.

Ritkább táplálék allergének: liszt, bab, borsó, lencse, éleszto, ananász, banán, datolya, napraforgómag, pisztácia, birsalma, petrezselyem, cékla, káposzta, karalábé, paraj, uborka, burgonya, padlizsán, hagyma, mustár, (sör, kávé)... stb.

Amikor a táplálék allergénekrol beszélünk, szólnunk kell az ún. adalékanyagokról is, melyek az élelmiszerek feldolgozása során kerülnek bele a táplálékba. Sok esetben szükséges az élelmiszer feldolgozása (a búzát pl. meg kell orölni), tartósítása, de számos esetben a gyártók azért, hogy kívánatosabb, jobban eladható termékeket állítsanak elo, a feldolgozás során különbözo vegyszereket használnak. Az utóbbi évek során egyre többféle és egyre nagyobb mennyiségu vegyszer kerül ételeinkbe. Ezeket nevezik összefoglaló néven adalékanyagoknak. Közülük leginkább a mesterséges színezékek és a tartósítószerek okozzák a legtöbb gondot.

A mesterséges színezékek, amint nevük is jelzi, színezik az ételeket annak érdekében, hogy vonzóbbnak tunjenek a vásárlók számára. A legtöbb citromital azért citromsárga, mert ilyen színu ételfestéket (tartrazin) tartalmaz. A fehér színt (pl. fehérliszt) az azofestékek adják. A csomagolt sonkának sem lenne olyan szép, "egészséges" színe, ha nem lenne benne mesterséges színezoanyag. Enélkül esetleg úgy tunne, mintha lejárt volna a szavatossági ideje.

A tartósítószerek közül leginkább a nitriteket, benzoátokat (pl. benzoésav) és a nátrium glutamátot használják, ill. vannak kéntartalmú szerek is forgalomban (ezek pl. az erre érzékenyeken asztmás rohamot válthatnak ki). Nagyon fontos tudni, hogy a szalicilátok és a benzoésav, valamint az azofestékek között keresztérzékenység van. Ezért a szalicilátokra (Aszpirin, Kalmopyrin, Isztopirin stb.) érzékenyeknél allergiát válthatnak ki az utóbbiak is vagy fordítva.

Tartósítószert és ételfestéket tartalmaznak a zacskós és konzervételek, savanyúságok, lekvárok, cukrászsütemények, üdítoitalok, csomagolt húsok, felvágottak, pástétomok, kolbász, szalámi, színezett sajtok, stb.

Manapság az adalékanyagokkal kapcsolatban felmerül az a kérdés, hogy nem károsítják-e az egészséget. Erre a választ majd csak a jövo adja meg. Az biztos, hogy az adalékanyagok az arra érzékeny embereket megbetegíthetik.

A táplálék allergének szerepe a gyermekkori megbetegedésekben ismert, de mindenképpen új az a felismerés, hogy igen sokféle tünet és betegség kialakulásában játszhatnak szerepet. Leggyakrabban a gyomor és bélrendszer területén okoznak panaszt gyomor és bélhurut formájában (hányás, hasmenés, emésztési zavar, hasfájás, puffadás, esetleg véres széklet lehet a tünet). Gyomor-bélrendszeri allergiát leggyakrabban tehéntej, tojás, búza, csokoládé, hal, kagyló, olajos magvak (foleg a földimogyoró), paradicsom, földieper, citrusfélék, éleszto és a fuszerek okoznak.

A borön is különbözo elváltozások alakulhatnak ki táplálék allergének hatására. Ezek általában eros viszketéssel járó kiütés formájában jelentkeznek. Leggyakoribb fajtája a csalánkiütés (urticaria), mely a test bármely részén elofordulhat, akár vándorolhat is és általában egy-két nap alatt elmúlik. Azonnali csalánkiütést válthat ki a tojás, tej, tejszín, dió, hal, kagyló, éleszto, földieper, málna, gomba. Van azonban a csalánkiütésnek olyan formája is, mely több napig, akár több hétig tart. Ezt okozhatja bármilyen tengerbol származó étel, dió, tojás, de a tejtermékekben és a húsban maradt penicillin (melyet az állatok tenyésztése során használnak) is, csakúgy, mint a tartrazin élelmiszerfesték és a benzoát tartósítószerek. Ritkábban ugyan, de a csalánkiütés súlyos formája is kialakulhat (Quincke-ödéma), mely ha a garat, gége környékén támad, fulladást is okozhat. A táplálék allergének szerepet játszhatnak ekcéma kialakulásában és fenntartásában is.

Valószínuleg kevesen tudják, hogy légzorendszeri, és ritkán ugyan, de egyes idegrendszeri elváltozásokért is felelossé teheto néhány táplálék allergén.

A légzorendszer területén az orrban, az orrmelléküregekben és a légutakban okozhatnak elváltozásokat. Az orrban allergiás nátha alakul ki, melyre a színtelen, vagy fehéres színu orrváladék vagy orrdugulás a jellemzo. Leginkább a levegoben lévo allergének (házipor, virágporok) ezért a felelosek, de az egész évben fennálló, vagy rendszeresen visszatéro náthának ételallergia is lehet az oka (leginkább a tehéntej). Az orrmelléküregek nyálkahártyája az allergénekre szintén duzzadással és nyákelválasztással reagál, ilyenkor a fenti tünetek mellé még fejfájás is társulhat. Itt is leginkább a tehéntej szerepelhet "bunösként", csakúgy, mint a hörgorendszer idült gyulladása esetén. Tehéntej hatására akár asztmás légzés is kialakulhat az arra érzékeny gyermekeken. Visszatéro, vagy tartósan fennálló középfülgyulladás esetén sem szabad megfeledkezni arról, hogy a háttérben tehéntejfehérje allergia húzódhat meg.

Az idegrendszeri elváltozások közül a m i g r é n kiváltásában szerepet játszhat néhány táplálék (tehéntej, csokoládé, narancs, búza, sajt, paradicsom, benzoésav, tartrazin), de elofordulhat, hogy a túlmozgásosság is allergiás hajlammal társul. Ha az állapot hátterében felmerül élelmiszerallergia, akkor a következok tehetok leginkább felelossé: mesterséges színezoanyagok és tartósítószerek, tehéntej, csokoládé, szolo, narancs, földimogyoró, búza, sajt, tojás.

Bár az utóbbi elváltozások okaként nem elsosorban a táplálék allergének jönnek szóba, hiba lenne azonban megfeledkezni róluk.

Mi a teendo, ha ételallergia gyanúja merül fel? Mivel számos táplálék okozhat allergiát, fontos, hogy megfigyeljük a tünetek és az étrend összefüggését. Néhány esetben, ha az allergén elfogyasztása után gyorsan kialakulnak a tünetek, könnyu a dolgunk. Máskor azonban csak több órával az étkezés után jelentkezik a tünet és ilyenkor már csak bonyolult detektívmunkával lehet kideríteni, hogy melyik táplálék váltotta ki a reakciót. Ilyenkor alkalmazzuk a próbadiéta módszerét: eloször csak olyan ételeket adunk, melyek legkevésbé allergizálnak majd ezt követoen a gyanúsnak tartott ételekkel bovítjük az étrendet és figyeljük a reakciókat. Mivel az eljárás során súlyos tünetek alakulhatnak ki, ezt csak kórházban szabad végezni. A bizonyítottan allergiát okozó táplálékot ki kell iktatni az étrendbol.

Örökletes tényezok szerepet játszhatnak az allergia kialakulásában. Az allergiára való hajlam öröklodik és nem egy bizonyos allergiafajta. (Asztmás apa gyermeke nem feltétlenül lesz asztmás, lehet ekcémás, de lehet szénanáthás is.) Ha egyik szülo allergiás, akkor kb. 20-25 %-kal, ha mindketto, akkor kb. 45-50 %-kal nagyobb a gyermekük esélye valamilyen allergiás megbetegedésre.

A fent olvasott tanulmány a Szigetszentmiklósi Pedagógiai Napok keretében rendezett Táplálkozási fórumon hangzott el
1997. november 26-án a Városi Könyvtárban Dr. Raffay Éva eloadásában
[url=http://hirdet.net/http://hirdet.net/" TARGET="_top]http://hirdet.net/http://hirdet.net/[/url] [url=http://www.hirdet.net/doki/allergia.htm" TARGET="_top]http://www.hirdet.net/doki/allergia.htm[/url]
iboly

Szia,
értem.
De ez azért olyan gyagyaság, hogy a magyar ajánlás... Ami hülyeség az hülyeség, és ha van annál jobb, miért nem lehet azzal élni?
Hát ezt soha sem fogom megérteni a magyar gondolkodásról...
Ágci

Kép
Ágci

"Évek óta ábrándozunk arról, hogy a Womanly Art of Breastfeeding c. könyvet, az LLLI kézikönyvének magyar nyelvû változatát kiadjuk.

Az utóbbi évben felgyorsult ennek az elõkészítése: több fejezet fordítása elkészült.

Akik az angol nyelvû változatot olvasták, tudják, hogy a könyvet édesanyák levelei tarkítják. Ezektõl lesz a könyv varázslatos, megható és hiteles.

Azt szeretnénk, ha a magyar nyelvû változatban magyar édesanyák osztanák meg tapasztalataikat. Élménybeszámolókat, története­ket, egyéni megoldásokat kere­sünk az alábbi kérdésekre, élethelyzetekre:

Ha kisbabád született a nagyobb testvér(ek) mellé, hogyan jutott idõd az újszülött gondozására és a testvér(ek) iskolán kívüli elfoglaltságainak megszerve­zésére?
Hogyan tudtad megelõzni vagy kezelni a nagyobb testvér féltékenységét?
Hogyan oldottad meg, hogy az újszülött gondozása mellett a nagyobb testvérre is jusson elég figyelem?
A házimunka egyszerûsíté­se, átszervezése az újszülött érkezésekor.
Ha befelé forduló vagy lapos volt a mellbimbód, hogyan segített a bimbó­kiemelõ (nem bimbóvédõ!) használata?
Ha volt valamilyen szopta­tási nehézséged, hogyan jutottatok túl rajta?
Kórházi tapasztalatok
A LLL-val kapcsolatos tapasztalatok
Hogyan tanultad meg értel­mezni a kisbabád jelzéseit?
Hogyan jutottatok túl az elsõ idõk nehézségein, bizonytalanságain?
Választás: munkahely vagy otthon maradni a babával. Mi motiválta a döntésedet? Ha a munkát választottad, hogyan oldottad meg a munka mellett a szoptatást?
Elsõ gyermek(ek) tápszeres táplálása után a következõ kisbaba születésekor a szoptatás mellett döntöttél. Miért?
A szülés utáni idõszakban hogyan és miért fogadtad illetve utasítottad vissza látogatóidat?
Közlekedés, kimozdulás otthonról a szoptatott babá­val.
Élet a hónapokon át sírós, nyûgös, megvigasztalhatat­lan babával.
Hasfájós kisbaba megnyug­tatása.
Szopási sztrájk
Éjszakai szoptatás “zökke­nõmentesen”.
Hogyan oldottad meg, hogy a baba éjszakai szükségletei is ki legyenek elégítve és a család minden tagja a lehetõ legtöbbet pihenjen?
Szülés utáni apai félté­kenység és a megoldása
Hogyan vontad be a párodat a baba gondozásába?
Milyen szerepet tölt be a kisbabád életében az édes­apja?
Új ételek bevezetése –hogyan és mikor? Hogyan jelezte (nem jelezte) a kisbabád, hogy mást is kér enni?
Milyen szoptatni egyéves, kétéves, idõsebb gyermeket és különbözõ korú testvé­reket?
Elválasztás – fokozatosan a baba által
Táplálkozási szokások megváltozása (esetleg saját zöldség, gyümölcs termesz­tése)
Hogyan sikerült visszafogyni a szülés után?
Szoptatás különös figyelmet igénylõ helyzetekben:
Baleset után
Baba vagy mama betegsége alatt, egyikük esetleg kórház­ban
Császármetszés után
Koraszülött baba szoptatása
Ha a baba besárgul
Ikrek, hármasikrek szopta­tása
Örökbefogadott baba szopta­tása
Cukorbeteg vagy epilepsziás szoptató mama
Mellgyulladás esetén
A Womanly Art így nemcsak nekünk, hanem egy kicsit rólunk is fog szólni. Az írásokat úgy szignáljátok, ahogyan azt a könyvben viszontlátni szeret­nétek (teljes név helyett a monogram is megteszi)!

Az egy-két bekezdésnyi írásokat e-mailben is elküldhe­titek az info@lll.hu címre, vagy postán Martinovichné Debulay Biancának:1022 Budapest, Herman Ottó u.18.

Köszönjük"
menta

sziasztok,
www.babaszoba.hu:
Vendég a chaten
Április 29-én kedden 16-18 óra között a chat vendégeként Csordás Ágnes, a Magyar Védõnõk Országos Egyesületének elnöke várja a várandóssággal, kisgyermekek gondozásával kapcsolatos kérdéseket.

Ágci
Ágci

Jó lenne, ha minél többen bekapcsolódnánk a beszélgetésbe és kérdéseket tennénk föl a hölgynek, hogy miért kapunk folyton egymásnak, a nemzetközi ajánlásoknak, és a Magyar Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium módszertani ajánlásának is ellentmondó tanácsokat a védõnõktõl.

Elõtte érdemes megnézni a Magyar Védõnõk Országos Egyesületének honlapját: www.mave.hu

Iboly
iboly

Iboly!

Nagyon örülök, hogy megint ilyen okos dolgokat olvashatunk töled.Kép
Egy dolog, ami engem nagyon zavar:
amolyan átlag magyar kismamaként elég nehéz az agyammal megjegyezni, hogy mit és mikor. Éppen ezért nagy segitség egy ilyen táblázat.
És én tudom, hogy a szopi a fö táplálék, nálunk az is, de ettöl függetlenül a gyerek igényli, adnom kell neki mást is (már mászik fel, ha mi eszünk).
És mivel valahogy ugy vagyunk programozva, hogy nekünk is kell a változatosság, ugy gondoljuk, hogy a gyerekünknek is kell. Épp ezért szeretném, ha mindent megkóstolhatna, amit szabad.
Ha a Kismama a magyar ajánlásokat veszi figyelembe, akkor miért nincs egy olyan táblázat, ami a legszigorúbb ajánlásokat veszi figyelembe?
Megpróbálom megcsinálni (legalább magamnak), megtennéd, hogy ellenörzöd? (Igyekszem, de nem tudom, mikor lesz kész...)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Szia Beszti!

Létezik ilyen táblázat, Ágci megcsinálta és nagyon jó lett. Szerintem, dugjátok össze a fejeteket (virtuálisan persze), aztán lássuk azt a szép táblázatot!

Iboly

ui. Email megy hamarosan.
iboly

Sziasztok!
Sürgös kérdésem volna. A babam 5 honapos mult ezen a héten és eddig csak szopott. Most ugy latom kezd kevés lenni a tej. Valahogy nyugtalanabb, nem is latom olyan dundinak (mérni nem szoktam), de egyébként jol van. Minden nap (szinte) kakil, sokat pisil. Viszont ma reggel ugy masfél oraval korabban kelt a szokasosnal, lehet, hogy ez is a gyanumat igazolja. Mit tegyek? A hütöben van fagyasztott anyatej, kezdjem adni potlasként? Hogyan, cumisüvegböl? Egyszer probaltam mar, nem akarta elfogadni.
Egyaltalan, probalkozzak valahogy a tejtermelés fokozasaval, vagy bele kell törödnöm, hogy el kell kezdenem az etetést? Ha igen, hogyan? Tejpép kanallal? Gyümölcs (de jol tud lakni azzal?)?
Szoval tanacstalan vagyok, bar nem kazdô anyuka. Szeretném a lehetö legtovAbb szoptatni, de nem szeretnem, ha lefogyna (most sem kövér, olyan igazi "anyatejes baba".) Raadasul jôvô héten oltas, félek nehogy kicsit legyengüljön addigra és ezért neheebben viselje.

Lanyok, segitsetek! Köszönöm elöre is!
Netti
Netti

Netti! Nyugi! Kép Ha eddig igény szerint szoptattad és semmi cumi és hagytad, hogy éjszaka is annyiszor szopizzon, ahányszor csak akar, akkor nem lesz semmi gond.
Tudod 6 hónapos kor körül is van egy fejlõdési ugrás és lehet, hogy a foga is jön csak még nem látod.
Egyébként ilyentájban kezd lelassulni a súlynövekedésük, de ez teljesen normális. Innentõl elég ha heti 85-142 grammot hízik majd 6 hónapos korától 1 éves koráig elég a heti 42-85 gramm is.
Próbáld meg többször mellre rakni és ha inkább minden egyéb érdekli, akkor keress egy nyugis helyet, pl. a hálószoba, ott próbálkozz, vagy félálomban, ill. éjszaka hagyd, hogy sokat szopizzon, pótólva a nappali kimaradást.
Szerintem, ha eddig elég volt a tejcsid, akkor ezután is elég lesz 6 hónapos koráig, de lehet, hogy még tovább.
Ha mást is észrevennél rajta, sápadtság, levertség, hõemelkedés, hasmenés, stb. akkor meg minél hamarabb mutasd meg dokinak.
De remélem nem lesz semmi baj! Kép
A hozzátáplálást majd kezdheted almával, meggyel, sütõtökkel, krumplival, rizzsel, picit késõbb már jöhetnek a husik is a vas miatt. Elõször nem is fog ezekkel jól lakni, de nem is ez a cél. Az elsõ életévben az anyatej marad a meghatározó táplálék jó esetben. Ezért is beszélünk hozzátáplálásról. Ha sokáig szeretnéd szoptatni (legalább 1-1.5 éves koráig), akkor mindig közvetlenül szopi után kínáld!
Tejpépet ne adj neki 1 éves kora elõtt, mert tej van benne és könnyen allergizálhat ilyen fiatalon. Az nem jelent semmit, hogy a gyártók mit írnak rá, mikortól adható.
Puszi!
Menta
menta

Sziasztok Lányok!

Már megint itt, mert hétfõn újra voltunk védõnõnélKépKép

Most kitalálta, hogy Zsombi nem gyarapszik rendesen. 3160 gr-mal született (51 cm), most, 3 hónaposan 5630 gr (59 cm). Szerintetek is nagyon gázos?
Miért van az, hogy az önbizalommal rendelkezõ kiegyensúlyozott, szoptatni akaró és tudó anyukákat nem támogatja, hanem mindenáron el akar szomorítani? Ja és ezt mondta: 'Nálunk (!) a 4. hónaptól megkezdjük az elválasztást.' Mi az, hogy NÁLUNK????
Zsombi napközben 3-4 óránként eszik, 15 percig van cicin, gyönyörûen szopizik, se sírás, se hiszti. Amikor lecsatlakozik a cicimrõl mosolyog és nagyon elégedettnek tûnik. Egyébként is egy kiegyensúlyozott, jókedvû baba, aki már 9 órát alszik éjszaka, anélkül, hogy felébredne. Hát kérdem én, ilyen egy nem megfelõen gyarapodó, éhes kisbaba? Ráadásul tejem is van, igaz már régóta nem fejek, de érzem a cicim súlyából, hogy van benne 'anyag'KépKépKép És ahogyan írtam, Zsombi sosem reklamál, hogy éhes maradt volna szopi után.
Én nem szeretném még gyümilével kínálni.
Ja, azt is mondta, hogy már 5 hónaposan rá kell térni a fõzelékre.
Lányok, hogyan kellene leráznom ezt a védõnõt?????
Miért nem lehet a védõnõt is megválasztani?
Szerencsére júliusban költözünk, ha szerencsénk van egy jobbat fogunk kiKép Bár addig is meg kell vívnom a harcomat ezzel!KépKépKép

Köszi a válaszotokat!

Pirus és Zsombóc babája (14 hét)

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429

Sziasztok!

Pirus: elõvettem Balu kiskönyvét. Õ 2900g-mal és 50cm-vel született. 3 hónaposan 5480g volt és 57,5 cm, szóval végig ugyanannyival volt kisebb Zsombinál, mint a születéskor, és ehhez a védõnõnk csak annyit mondott, hogy nagyon jól csinálom, folytassam így. 6 hónaposan kezdtem el kinálgatni, ekkor már 8150g volt. Az éjszakáitok meg mintaszerûek! Ne foglalkozz a védõnõvel.
Balu azóta már 19,5 hónapos és sok mindent lehet rá mondani, de nem tûnik éheztetnek Kép (profilban van róla kép Kép)

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Pirus!

A babád teljesen normálisan gyarapszik, aggodalomra végképp semmi okod!
Védõnõ lerázás:
Nyomtasd ki neki ezt a cikket, a Magyar Védõnõk egyesületének honlapjáról, és ajánld szíves figyelmébe.
Különösen ezt a részt:
"A védõnõk elkötelezettek a 6 hónapos korig történõ kizárlagos anyatejes táplálás mellett, és lehetõség szerint 1 éves korig történõ szoptatás mellett."
Ha meg úgyis elköltöztök, akkor azt is megteheted, hogy bólogatsz, és csinálsz amit akarsz.
Borcsa
Ui: Gratula a szép nagy babódhoz!!KépKépKépKép

Borcsa
KépKépKép
borsts

Sziasztok Cory, Borcsa!

Köszönöm a megnyugtató sorokat! Akkor, úgy látszik, tényleg nem bennünk van a hibaKép Bár még mindig nem igazán tudom felfogni, miért kell a védõnõ kötelezõ jelleggel. Azt gondolom, hogy egy rossz védõnõnél még az is jobb, ha egyáltalán nincsen.Kép Egyébként is hiányzik belõle minden kedvesség, ami ebben a szakmában, szerintem, nélkülözhetetlen. Múltkor is leb....tt, amiért nem tettem 1 pillanat alatt tisztába a gyereket és Zsombi jól lepisilteKépKépKép Mintha nem ehhez lenne szokva!Kép
2x volt nálunk, akkor is mindenhova bekukkantott és elkezdett az anyagi helyzetünkkel foglalkozni, meg, hogy bezzeg más család ezt meg azt nem engedhet meg magának. És különbenis Zsombinak miért veszünk meg különbözõ dolgokat. Ezt abszolút gusztustalannak és etikátlannak tartomKépKépKép
Úgy gondolom én is, hogy sz@rok rá, mit mond és addig szoptatom kizárólagosan Zsombit, amig õ igényli és van tejem, de a cél a hat hónap és utána is csak a fokozatos elválasztást találom elfogadhatónak. Lépésrõl lépésre egy-egy szoptatás elhagyását. Olyan jó szoptatni, mármint maga a szertartás, nem szeretnék tõle hamar megválni, fõleg, hogy nincsenek szoptatási problémáink semKép

Borcsa, elolvastam és nagyon tanulságos!!! És tudod mit, két hét múlva, amikor megyünk kontrollra meg is mutatom nekiKépKép Na, akkor biztos elássuk magunkat nála, végképp KépKép

Cory, tündéri a kis BaluKépKépKép Hát tényleg nem úgy néz ki, mint akit kenyéren és vizen tartanátokKépKépKép
Rólunk is van egy csomó kép a 'Fotóalbum'-ban 'Pirus Zsombi babája' címmelKépKép Ott le is lehet csekkolni a kiskrapekot!Kép

Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Szia Pirus!

Naygon helyes Zsombi! Nem tûnik éheztetettnek KépKépKépKép

Én úgy tudom, hogy a védõnõrõl írásban le tudsz mondani, és akkor nincs Kép

cory

cory
Budapest

Szegény, Pirus! Jól kifogtad ezt a védõnõt!

Elõször is nyugodj meg! A normál súlygyarapodás az elsõ 3-4 hónapban átlagosan 113-227g/hét. Tehát Zsombi majd egy kilóval többet hízott, mint az "elvárható" minimum!!!

A hozzátáplálásra nyugodtan mondd meg a hölgynek, hogy "nálatok" viszont 6 hónaposan szokás kezdeni a HOZZÁTÁPLÁLÁST, elválasztásról szó sincs!
Nyugodtan hivatkozz a Magyar Csecsemõ- és Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma módszertani ajánlására és a védõnõk szakmai ajánlására, melyek egyértelmûen a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás mellett foglalnak állást.

Mint azt Csordás Ágnestõl tegnap megtudhattuk, ha elégedetlen vagy a védõnõddel, akkor az elsõ lépés, hogy vele személyesen próbálod tisztázni a problémákat, megpróbálod szépen megbeszélni vele, mit is szeretnél. Amennyiben nem juttok elõrébb, nincs változás, akkor a helyi ÁNTSZ-nél lévõ vezetõ védõnõnél lehet panaszt tenni.

Kitartás, Pirus!

Iboly
iboly

Sziasztok!

Iboly: el tudnád mesélni, tegnap mirõl beszélgettetek a védõnõvel a chat-en?

cory

cory
Budapest

Szia Iboly!

Köszönöm, hogy egy szakértõ is megerõsít abban, hogy mindent jól csinálunkKépKép
Szomorú, sõt lesúlytó, hogy ez megtörténhet. Ha nem lennék elég agilis és kitartó, akkor már 4 hónaposan Zsombinak le kellene mondania a kizárólagos szoptatásról? KépKépKép
Azért bánt ez a dolog nagyon, mert tudom, hogy mennyi anyuka küzd szoptatási problémákkal és erre itt vagyok én, akinek semmi gondja-baja nincs és ahelyett, hogy dícséretet és további bátorítást kapnék, letörnék a 'szarvacskámat'.KépKép
Megpróbálom kultúráltan a védõnõ tudtára adni az elképzelésemet, az általatok ajánlott ajánlásokra felhívni a figyelmét. Csak sajnos annyira arrogáns természete van. Már volt vele egy vitám Zsombi 'dévényis' kezelése miatt. Úgy letorkolja az embertKép És sajnos már részese voltam néhány telefonbeszégetésének is, amikor pofákat vágottKép

Engem is érdekelne, mirõl beszélgettetek!

Éljen a szoptatás!!!KépKépKép
Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Szia, Pirus!
Szerintem se kell odafigyelni a védõnõre, mindent jól csinálsz, stb., de van egy OFF kérdésem.

OFF:
Emlékszem, korábban azt írtad, hogy nyelvész vagy. Nem hagy nyugodni a kíváncsiság, hogy van akkor az, hogy a "lesújtó"-t ly-vel írod? Ez a "nyelvész"-dolog olyan szokásos internetes füllentés? Azt gondoltad, imponálni fog?
ON
Névtelen

Szia ON!

Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet a hibámra! Tudod, mindenkivel megesik, még a nálam sokkal okosabbak is szoktak tévedniKép
Nem kenyerem a füllentés. Nem hiszem, hogy bárkinek is imponálnék vele.
Igen, tudom: messzirõl jött ember azt mond, amit akar.
Elhiszem, hogy te pedig ellenállhatatlan késztetést érzel, hogy mindenkibe belekössél. Gondolom a diplomádat is ebbõl szerezted. De tudod mit, nem kérünk róla másolatot. Mi így is elhisszük!
Sajnálom a gyermekedet, ha van egyáltalán. A drága idõdet inkább vele töltenéd, ahelyett, hogy hiénaként nyitogatod meg a topikokat, hogy lecsaphass az 'áldozataidra'.

Iboly!

Szeretném kikérni a véleményedet a BABA MAGAZIN májusi számában találhotó hozzátáplálásos, elválsztós cikkrõl. Mennyire találod követhetõnek?

Köszi!
Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Szia Menta!
Nagyon köszönöm a valaszodat. A mai éjszakank ugy alakult, hogy Luluka hajnali 5-kor felbredt és hangoskodott egy kicsit. Persze kivettem az agyabol és megszoptattam. Azutan 1/2 8 tajban végleg felébredt. Ekkor tettem csak tisztaba és bizony tele volt a pelus! Lehet, hogy hajnalban is a kaki ébresztette fel és nem az éhség? Teljesen uj helyzet ez, mert Luluka 6 hetes kora ota atalussza az éjszakat (10-12 orat egyhuzamban) és ezt az idillikus allapotot mar igencsak megszokta az egész csalad. Egy szobaban alszik a két testvérkéjevel. Lehet, hogy most, 5 honaposan kezdjük az éjszakai szoptatast? Ami engem illet, inkabb vallalom, mint a mellétaplalast, de azért nem szeretném elrontani ezt a kis alvobabamat! Mit gondolsz erröl?
2 napja kiprobaltam egy homeopatias szert (Urtica urens 5CH- a Boiron féle kiadvany alapjan), napi 2X5 golyocska, allitolag fokozza a tejtermelést. Még nem igazàn tapasztalom a hatasat... Hallottal mar erröl?
Puszi!
Netti
Netti

Szia Netti.Gyógynövény boltokban lehet kapni "Alfa C"nevû készítményt,mely állítólag szintén nagyon jó tej serkentõ és még vasat is tartalmaz.Mi is anyukáktól hallottunk róla és azóta már sok anyukának ajánlottuk.Az õ véleményük és tapasztalatuk alapján valóban hatásos és nem gyógyszer!!!!
s_zsu

Netti!

Nem hiszek abban, hogy azzal rontod el az alvókáját Lulukának, hogy megszoptatod éjjel, ha kéri. Nem biztos, hogy ezentúl is mindig át fogja aludni az éjszakát, de simán lehet, hogy pl. a foga jön és azért ébred éjjel. vagy tényleg a kaki miatt, mert azzal is meg kell ám küzdenie, ki tudja még pukik is kínozzák szegénykét.
Hallottam az Urtica urensrõl. Én magam még nem próbáltam, de állítólag van, akinél bejön. De gondolom úgy kell szedni, mint minden más homeos készítményt, tehát, ha tapasztalod a hatsását, akkor abbahagyhatod.
Szia!
Menta
menta

Szösszenetek:

B.Patika:
"Ha az édesanya azt tapasztalja, hogy elzáródtak a tejcsatornák,..., akkor érdemes egy erõsebb készülék használata mellett dönteni."/Mellszívó/

Mildibé 9 hónapos kortól/tejalapú tápszer/:
"...A te életkorodban a tehéntej sok szempontból nem megfelelõ táplálék. A MILDIBÉ 3 babatejnek alacsonyabb a fehérje- és az ásványianyag tartalma, így kíméli a még éretlen vesédet...."

A doktor néni könyve /Leendõ, és gyakorló szülõknek/:
A tápszeres babákról:
"Négy hónapos kor után már szükség van egyéb kiegészítõ tápanyagokra, nyomelemekre, vitaminokra, ezért a tápszerrel - vagyis mesterségesen - táplált csecsemõk korábban igénylik a gyümölcs és fõzelékpüré bevezetését..."

"...Hat hónapos életkor feletti csecsemõnek szabadon választhatunk tápszert a gyógyszertárakban, felíratni nem kell..."

"...Az anyatej mellett elõször a gyümölcsök leve adható, alma, meggy, körte, õszibarack.......Déligyümölcs, (narancs, banán) csak hat hónapos kortól javasolt. A paradicsom adása is csak hat hónapos életkor után célszerû..."

Csi
Névtelen

Sziasztok,
ma találkoztam (az egyébként normális)doktornõvel, azt mondja, hogy a fiamnak (8 hónapos)heti 100 grammot KELL híznia, tápláljam hozzá többet, adjak napi 2X fõzeléket, a gyümölcs desszert legyen utána + legyen hús mindegyikben, mert az anyatejben nincs elég kalória. (Eddig délelõtt kapott gyümölcsöt, este fõzeléket, most gondolkodtam el az uzsin, mert tegnap az alvás utáni szopi után még simán eltûnt benne egy alma is, amikor megkínáltam vele.)Kérdéseim a következõk:
Tényleg ilyen sokat kell híznia? Az én babám kb. heti 50 grammokat hízik, inkább nyúlánk tipus.

Tényleg ennyiszer kell húst kapnia?

Van-e olyan, hogy nem elég a babának a tej, de nem szól miatta? (az almát véletlenül kapta ugyanis, nem neki szántam, hanem magamnak, de kinézte a kezembõl:-)

Valóban nincs elég kalória az anyatejben?

Köszi, ha válaszoltok,
klári
Névtelen

Klári!
Kicsit feljebb írja Menta, hogy ebben a korban a heti 42-85 g súlygyarapodás elegendõ. A nagyobb számokat elõirányzó statisztikák tápszerrel (túl)táplált babák adataiból íródtak. Az 50 g tökéletes. És természetesen nem kell kútba ugrani, hogyha ez csak átlagban sikerül. Egy új fog, egy új "tudomány" vagy egy nátha gyakran hozza azt, hogy egy-egy héten egyáltalán nem nõ a baba súlya. Aztán behozza késõbb.
Az anyatejben pontosan annyi kalória van, amennyi a babádnak kell. (Szép példa erre az én 3 hét híján egy éves lányom, aki a dokinéni által felemlegetett kajamennyiséget kb. 1 hét alatt eszi megKép)
Olyan, hogy kevés a tej, de semmi jele nincs, nincs. Ha egy baba éhezik, megváltozik a viselkedése: nyûgösebb, sírósabb, vagy épp ellenkezõleg rengeteget alszik, nem mozog, levert.
Szóval nyugi: ha a gyerkõc jókedvû, fejlõdik, nincs semmi gond. Az uzsit ettõl nyugisan bevezetheted, ha jó kedvvel eszi (persze szopi után).
A husi: én Iboly tanácsára (Hogy kb. kéthavonta vezessek be újabb típusú ennivalót) 10 hónaposan adtam Lucának elõször husit. Mai napig nem eszik komoly mennyiséget, mégse tûnik vérszegénynek. (Nem csak nekem, a gyerekdokinak se.)

Ha már regényt írtam folytatnám is. Bûnös módon szoktam Barátok köztet nézni. Most született benne egy baba. És mit mesél az újdonsült anyuka? "Még nincs tejem, úgyhogy cukros vizet kap a baba." KépKépKép Pedig ezeknek a "rágógumi" mûsoroknak legalább annyi haszna lehetne, hogy korrekt információkat terjesztenek.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Borcsa,
igen én is láttam. De a maga nemében korrekt információt terjeszt: abban a kórházban cukros vizet adnak...Kép
Ágci
Ágci

Ez a fenti táblázat tételesen magyarázható, minden élelmiszerre találni érzékeny gyereket, de így összességében mint szabály egy marhaság. Aki meg ráadásul még ennél is "óvatosabb" az egyenesen megerõszakolja a természetet.

Nyilvánvaló, hogy a cukor direkt bevitele felesleges és káros, de mint ételek alkotóeleme (kvázi fûszer) teljesen normális.

Nyilvánvaló, hogy nyers tojást, illetve közvetlenül tojásfehérjét nem ehet egyévesnél fiatalabb csecsemõ, de piskótában, palacsintában, vagy egy péksütemény tetején fényesítõként teljesen ártalmatlan.

A tehéntej problémás lehet, de háromnegyedéves korában elé kell tenni egy bögre tejet, ha másnapra nem hajtja meg, vagy más tünetet nem mutat, akkor attól kezdve nyugodtan kaphat azt is.

Az embernek fél éves korára kialakul a végleges emésztõ rendszere, a szükséges enzimekkel együtt. A tökéletes bélflóra éppen a változatos emberi táplálékkal találkozva alakul ki.

Féléves korig tökéletesen elegendõ az anyatej, attól kezdve viszont már jelentõs mennyiségû állati fehérjére van szükség. Másrészt ekkortól tanulja meg a baba, hogy ha éhes, akkor az ember nem szopik, hanem eszik. Harmadrészt ekkor ismeri meg azokat az ízeket, amikkel egy életen át naponta legalább háromszor fog találkozni. Kár már az elsõ találkozásokat elrontani izetlen-sótlan vízben fõtt csirkemellel.
(Nem csoda, hogy az agyonkímélt baba, inkább nem kéri a babanetes recept ötleteket)

A baba etetésben is vannak divatok. A hetvenes években már hat hetes korban elkezdték adni a szûrt nyümölcsleveket, késõbb a pépesített gyümölcsöket, mire a baba féléves lett már annyira belejött az evésbe, hogy az apjával együtt szalonnázott... ;-)
Ma a tisztán szoptatás a divat (és igen helyesen!). De féléves kortól már ki kell egészíteni, így állt elõ az az érdekes helyzet, hogy a régi gyakorlatot adaptálják a mai anyák (-tatják az anyákkal egyes védõnõk, "szak"újságírók), csak a korhatárokat rakják arrébb, azaz gyenge gyümölcslevekkel kostóltatgatják azokat a babákat, akik igazán már apróra vágott húson nyammognának.

Ami pedig a húsokat illeti, felesleges a félelem, a jól megsütött/fõzött hús semmilyen veszélyt nem rejt, a disznóhústól, vagy a marhától való újkeletû félelmeknek nincs semmi alapja. Ha a bulvárlapok étkezési tanácsait mind betartanánk nem maradna fogyasztható élelmiszer...

A Séf
Séf

Lányok!

Lenne két fontos kérdésem:
Létezik olyan tehéntej allergia - fehérje allergia, amit vérvizsgálat nem mutat ki? Az allergiás topicban is olvastam, hogy valakinek a gyermekérõl csak a székletvizsgálat mutatta ki. Tud valaki valamit errõl???

A másik:
Egy anyuka a minap azt mondta nekem, hogy a terhesség alatt megfordult a pajzsmirigymûködése, és a szülés után sem vették rögtön ezt észre. Amikor kiderült, akkor a doki azt mondta neki, hogy a pajzsmirigy elégtelen mûködése miatt a tej minõsége NEM ugyanolyan, mint normális esetben, mert hiányzik belõle pl. a jód, és a tápértéke sem megfelelõ. Gyakorlatilag az anyuka ennek a hatására kezdett tápszerezni. Ez nekem fura, de azt is mondta az anyuka, hogy hasonlót írt nemrég a Babapatika is. Hogyan van ez?

Sziasztok
Csi
csii

Hali!

Én nagyon kiváncsi lennék Menta v. Iboly véleményére A Séf irásával kapcsolatban.

puszi
sasha

Kép
sasha

Most átolvastam a fenti írásomat és hozzá kell, hogy fûzzem:
A szoptatás a legfontosabb, a szoptatást abbahagyni nem szabad, az anyatej az utolsó pillanatig támogatja a baba immunrendszerét, és nem utolsósorban ez a létezõ legbennsõségesebb szülõ-gyerek kapcsolatforma!
Séf

Nekem tetszik Séf írása!
Én meg azt kérdezném: vajon nem pusztán "ideológiai" jellegû-e, az anyukák megnyugtatását célozza-e az az állítás, miszerint az "anyatejbõl nincs jobb vagy rosszabb", amikor minden testnedvünk különbözõ, nincs két egyforma ember, és ahogy a vérképünk sem egyforma, sõt, jobb vagy rosszabb, úgy a tej is ilyen? Biztos, hogy pusztán a baba genetikája miatt van, hogy egyik gyerek feleannyi twejtõl jobban hízik, mint a másik?
Ezzel nyilván nem azt akarom mondani, hogy jogos az az állítás, hogy "Ne szoptass, vizes a tejed", hanem azt, hogy talán lehet segíteni a tej összetételén a táplálkozással???
Ancsa

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?