Új privát üzeneted érkezett!

Sasha, Menta!

Köszi a gyors válaszokat!Kép
Igen, én is úgy gondolom, hogy 1 éjszakai szopi egyáltalán nem számít soknak, van olyan ismerõsöm, aki éjjel is 3 óránként szoptat, mert sokat sír a babája, de ez egy másik téma. Hát azt én sem igazán értettem, hogy mi a jó az éjszakai teáztatásban, amihez ugyanúgy fel kel kelni, sõt még macerásabb elõkészíteni, míg én korahajnal körül bemegyek, látom, hogy Zsombi nézelõdik, kiveszem az ágyából és a félhomályban, mert még lámpát sem gyújtok (elég a fény, ami az utcáról beszûrõdik) megszoptatom. Egyébként nagyon ügyesen szopizik már a születése ótaKép Nem is vesztett a súlyából, amikor hazahoztuk a kórházbólKép És a kezdetektõl õ maga kéri mindig 3 óránként a cicit nappal. Mivel nagyon nyugis, kiegyensúlyozott, szépen gyarapodó, sokat alvó kisbaba elég kevés vele a testkontaktusom. Egyszerûen vagy alszik, vagy elvan magában és nézelõdik, nem igényli, hogy állandóan kézben legyen. Pont ezért nagyon fontos mindkettõnknek a szopizással eltöltött idõ, hiszen ilyenkor csak egymásra koncentrálunk, õ simogatja a cicimetr én pedig õtKép Sajnálnám nagyon ha már most meg kellene szünnie az éjszakai szopinak.
Régebben én is sokat fejtem, mert sok-sok tejcsim volt, mostanra beállt a kereslet-kínálatKép Ráadásul 3-4 hetes korában Zsombi egyik éjjel 6 órát aludt és én már csak arra keltem, hogy nagyon feszít a cicim és fáj. Tele volt csomóval, ráadásul hirtelen felment a lázam is 39,5-re és napokig csak fejtem-szoptattam, mire kigyógyítottam magam, természetesen egyedül, mert a védõnõ ki sem jött megnézni.
Na megyek is ebédelni, mielõtt Zsombi szopizik.
sziasztok!
Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429

sziasztok
szerintem felesleges felébreszteni egy éjszakát átalvo babát hacsak nem beteg ha nagyon televanak a mellek akor inkább fejen az anyuka

Csics
csics

sziasztok,
szerintem felesleges felébreszteni egy éjszakát átalvó babát, hacsak nem beteg, ha nagyon televannak a mellek, akkor inkább fejjen az anyuka.

Fent egy újabb rossz tulajdonságomat lehet megfigyelni.

Mindemellett elgondolkodtató, hogy valaki, aki egyáltalán nem tud helyesen írni, ékezeteket, írásjeleket, betûket hagy ki, hogyan foglal állást ilyen határozottan valakivel, Mentával szemben, aki azon kívül, hogy orvos, rengeteget foglalkozott szopis kérdésekkel, rendkívül tájékozott ebben a témában, a tudása, így a véleménynyilvánítása megalapozott. Ezen felül végtelenül kedves és diplomatikus.

Ellenben velem. Iboly, Menta, Pele, stb, akik személyesn ismertek, ti tudjátok, hogy megpróbálom! Heves vérmérsékletem ellenére olyan nyugodt tudok lenni sokszor, és befogom a szám, de most NEM MEGY!!! Bocsánat.

Szóval kedves Csics, rendkívül utálhatsz engem, indíthatsz ellenem újabb hadjáratot, nem bánom. Mindenesetre a nagy pofám ellenére ha én nem értek egyet egy szakértõvel valamiben, akkor felteszem a kérdést, hogy miért gondolja, amit gondol, mert lehet, hogy én nem értek valamit, mivel nem értek hozzá. Vagy igyekszem szerényen véleményt nyilvánítani.

Virág
Virág (fiore)

Csics, te mennyi ideig szoptattad kizárólag a gyerekedet?
Névtelen

Virág!

Kérlek, ne bántsd Csicst!
Korábban valaki engem kért meg erre veled kapcsolatban, azt irta, hogy nem ismerlek! Te sem ismered öt, ugye?
Nem ir helyesen, de nem hiszem, hogy ez olyan nagy baj lenne...

A másik kérdésben esetleg igazad lehetKép, de azért bárki másnak is lehet véleménye, ugye?
Ha nem jót mond, akkor épp elég szólni neki, hogy "ne haragudj, ezt nem jól tudod".

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Kedves Beszti!
Örülök, hogy nem tartottad mag a szavad, miszerint többé nem veszed figyelembe a hozzászólásaimat. (Ez most a legkevésbé sem volt gúnyos vagy ironikus.) Nagyon sajnáltam, mert mindig szimpatikusnak tartottalak.

Ami a 2. bekezdésedet illeti, éppen ezt írtam. VÉLEMÉNYE bárkinek lehet. Ezt írtam az utolsó bekezdésemben. És sajnos, bár eléggé toleránsnak gondolom magam, megvannak a határaim, létezik egy pont, ahol eldurran az agyam, és most ez volt az a pont. Azok után, hogy Menta kifejtette, alátámasztotta a mondanivalóját, idejön Csics, és az õ nemes(?) egyszerûségével kijelenti az ellenkezõjét. Na jó, írta a "szerintem" szót. És hidd el, levelezek néhány emberrel, akiknek sokszor hatalmas erõfeszítéssel kell elolvasnom a méljeiket, mert úgy írnak, de nem zavar, mert jóindulatúak. Ugyanezt sajnos Csics barátnõdrõl nem tudnám elmondani. Te képes voltál kultúráltan leírni, hogy arrogáns vagyok, stb., és figyelembe vettem, amit írtál. Csics fröcsögései viszont meg sem közelítették a te stílusodat. És ezt nem tolerálom. Sajnálom. Talán eljön az az idõ, amikor türelmesebb, kedvesebb, diplomatikusabb leszek, és még tovább képes leszek befogni azt a nagy számat, de ez az idõ még nem jött el. (Pedig már sokat fejlõdtem, hidd el...) Üdv, és jó hétvégét:

Virág, az arrogáns
Virág (fiore)

Lányok!

Miért van az, hogy nagy ritkán felütöm a fejem valamelyik topicban, és láss csodát, záros határidõn belül mindig valami nézeteltérés alakul ki, aminek nincs semmi köze a topic eredeti témájához.
Kép Kép

Csics! Azt hiszem most tõlem indult ki ez az éjszakai keltegetés téma. Én úgy gondolom, ha már felkelek, akkor inkább a kisbabámat szoptatom meg, aki egyébként is felébredne még, minthogy a fejõgép zajára, amihez még lámpát is kell oltanom, teljesen kimenjen az álom a szemembõl. Van kézi fejõm is, amivel 40 perc alatt tudok csak fejni, jó kis ínhüvelygyulladás kiséretében.
Egy mellgyuszi elég volt nekem ahhoz, hogy rájöjjek: a tejtermelõdés alakulása egy folyamat , ami nem bírja el azt, hogy egyik éjjel van szopi, a másikon pedig nincs.

Virág!

Teljesen igazad van abban, hogy mindenkinek lehet véleménye, csak legalább indokoljon! Néha én is olyan mérges tudok lenni a lazán odavetett néhány sorért, pláne ha majd' minden szavában van helyesírási hibaKép Én sem tudok tíz ujjal gépelni, de a betûket ismerem! A helyesírási hiba pedig nem félregépelésKép
Nyelvész létemre még van, hogy fizikai fájdalmat is okoz egy-egy 'díszpéldány'.

Szép, konfliktusoktól mentes hétvégét kívánok:
Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Sziasztok !

Lányok ! Miért nem lehet véleménye annak, akinek nem jó a helyesírása ??

Idézet :

Mindemellett elgondolkodtató, hogy valaki, aki egyáltalán nem tud helyesen írni, ékezeteket, írásjeleket, betûket hagy ki, hogyan foglal állást ilyen határozottan valakivel, Mentával szemben, aki azon kívül, hogy orvos, rengeteget foglalkozott szopis kérdésekkel, rendkívül tájékozott ebben a témában, a tudása, így a véleménynyilvánítása megalapozott. Ezen felül végtelenül kedves és diplomatikus.

Én nem szeretnék senkit sem bántani, hiszen nem ismerem sem Csics-t , sem Virágot.

De néha kiakasztó, hogy nõk hogy tudják bántani egymást, azt lesni, hogy kibe tudnak belekötni . Mire jó ez ?

Azért, mert valaki nem tud helyesen írni, attól joga van leírni az Õ véleményét, mégha nem is mindenki tartja helyesnek. De ilyennel indokolni, hogy azért ne legyen véleménye, mert nem tud helyesen írni ???

Kicsit furcsa nézet számomra !

Sziasztok

Szilvy
Szilvy

Nekem senkivel semmi bajom (most Kép), leszögezem.

DE - mint Pirus és Virág is írta, és néha nem árt, ha pontosan ELOLVASSUK a korábban írtakat - nem MAGÁVAL a véleménnyilvánítással van a baj, hanem azzal, hogy HOGYAN megy ez. Senkit nem akarok megbántani, de az olyan véleménynek egyszerûen NINCS értelme, hogy szerintem így és így, punktum. Ha valamirõl vita folyik, akkor ott érveknek és ellenérveknek kell elhangzania. A PUSZTA "szerintem" nem érv.

Pl. ilyen alapon adott topikban kifejezhetném azt a "véleményemet", hogy "szerintem nem forog a föld". Megtehetném, de minek?

Emellett persze az is ott van, hogy az érveket kiegészítheti (adott esetben akár pótolhatja is) a tekintély és a szakértelem. Virág arra célzott, hogy Menta esetében ez is fennáll. A helyesírás hiánya viszont nem alkalmas arra, hogy az indoklást helyettesítõ szakértelmet sugározzon Kép

Csics mentségére viszont megjegyzem, netezésnél gyakran becsúsznak olyan hibák, amelyek helyesírásinak tûnnek, pedig nem azok.

Laura
Laura

Pirus,
OFF: ezt írtad: Miért van az, hogy nagy ritkán felütöm a fejem valamelyik topicban, és láss csodát, záros határidõn belül mindig valami nézeteltérés alakul ki, aminek nincs semmi köze a topic eredeti témájához."
Nos biztosíthatlak, hogy nem te vagy az oka. Kép Azt szokták mondani, hogy ha 2 ember együtt él, akkor elõbb-utóbb súrlódások lesznek. Igaz, ez nem együttélés, mégis sokan nap mint nap itt vagyunk, véleményt nyilvánítunk, szimpátia és antipátia alakul ki. És én úgy gondolom, hogy nem feltétlenül az a cél, hogy konfliktusmentes legyen a levelezés. Semmiképp sem gondolom, hogy kívánatos az összeütközés, de néha elkerülhetetlennek érzem. Egy ideig sunnyogtam itt a gép elõtt, és a kedvesemnek dohogtam (ahogy sokan teszik ugyanezt most isKép), de a béke kedvéért nem írtam le a véleményemet. De nem éreztem jól magam így, gyávának tartottam magam (az Isten szerelmére nehogy valaki azt gondolja, hogy bárkit gyávának tartok, csak saját magamról beszélek!!!), így megváltoztattam a gondolkodásom, hozzáállásom. Ezért, ha indokoltnak tartom, leírom a véleményemet, igyekszem a legkultúráltabban, és ha úgy látom, hogy valamiben tévedtem, mindig bocsánatot kérek. Szóval nem miattad van. Kép

Szilvy,
egyrészt soha nem lesem, hogy kibe tudnék belekötni. Arról nem is beszélve, hogy Csics iránt érzett szerelmem Kép nem most kezdõdött. És ez kölcsönös. Mindemellett soha nem vártam, hogy beleköthessek, alapvetõen kerülöm a konfliktust. (Még ha nem is hiszitek. KépKépKép) Másrészt a helyesírás: félreértettél. Nyugodtan lehet véleménye annak is, aki nem tud helyesen írni. De ha valaki annyira nem képes, hogy ezt megtanulja, pedig életünk elengedhetetlen része, és bizony sokszor ez alapján alkotnak képet rólunk, akkor valahogy nem tudom elképzelni, hogy hipp-hopp talán 3-4 hónap alatt szakértõvé váljon laktációs kérdésekben. DE! Ha Csics diszlexiás vagy diszgráfiás, az egész visszavonva, és bocsánatot kérek. De csak a helyesírási kérdéseket tekintve.

Laura,
a békítõ és tisztázó. Kép (Ez egy vicc, ebben sincs gúny!)

Virág
Virág (fiore)

Pirus!

Ha te nyelvész vagy, akkor annál cikibb, hogy "feloltod" a villanyt. Azt ugyanis csak felkapcsolni lehet. Tudod, a tûzoltásból jön. Leoltani, eloltani lehet, de feloltani nem. És ez nem gépelési hiba!!!
Egyébként, mi bántót találtok abban, hogy épeszû ember nem okoz alvászavart és emésztési kavarodást a gyerekénél, ha az békésen alszik? Sokaknak van akkora lakásuk, hogy lehet éjjel is fejni. Én pl. éjszaka is fejtem szoptatás után, mert kevés volt a tejem. Hiszen egy-két hét múlva már lehet, hogy nem aktuális a mellfeszülés, és akkor anyuka jelentkezik a "Hogyan válasszam el?" vagy az "Éjszaka átalvása" címû topicban.
És most lehet tovább hisztizni, mert névtelenül írok.
Névtelen

Kedves Névtelen Kötekedõ!
(Nem vagyok egy hisztis fajta)

Az, hogy nyelvész vagyok, sajnos vagy nem sajnos, nem jelenti azt, hogy ne szép Budapestünk 'tájszólásában' beszélnék, még akkor is, ha tudom, hogy mi a helyes vagy helytelenKépKép
Hidd el nálunk is van számos szoba, ahol tudnék fejni, de minek tenném? Pláne, ha sok a tejem! Annál inkább fokozom a tejtermelést! Nem tudom olvastad-e az elsõ hozzászólásomat. Nekem egy 9 hetes babám van, aki este 9-kor szopizik és kétlem, hogy átaludná az éjszakát szopi nélkül, reggel 8-igKép Ez lenne alvászavar????
Elárulom neked, hogy angol tanár is vagyok. Remélem ebbe is bele tudsz kötniKép

Virág!

Látod errõl beszélekKép Kép Valaki elkezdi és, mint a lavina elindul egy folyamatKép
Én ,személy szerint, sajnálom, hogy kettõt nem írhat az ember anélkül, hogy ne kössenek bele. Pedig én a topic címével kapcsolatos konkrét kérdéssel jelentkeztem itt és kaptam is olyan választ, amit kerestemKép De a többi....
Komolyan, már megfigyeltem, hogy vannak olyan 'fórumos csúszómászók', akik csak azért olvassák a topicokat, hogy le tudjanak csapni valakire, de persze magáról a témáról nincsen véleményük. Miután jól kiutálkozták magukat szépen eltünnek, hogy egy másik topicban üssék fel a fejüket. Ja és jellemzõen mindegyiket NÉVTELENNEK hívjákKép Nem is tudtam, hogy ennyire közkedvelt ez a névKép

Lányok!
Remélem hamarosan visszatérhetünk a tejcsis témáhozKép

Menta!
Nagyon tetszik a másik szoptatásos topic, amit indítottál! Olyan aranyosak azok a képek, amelyek akrobatikus szopási pózokat mutatnak beKép Remélem Zsombival is kipróbálunk majd néhányatKép

Pirus
Piroska

Egyrészt tele van az írásod vesszõhibákkal, másrészt nem csak írni nem tudsz ezek szerint, de olvasni sem. Én azt írtam, hogy a gyerek felébresztése helyett lehet fejni.
No, nem baj. Hátha angolul jobban tudsz.
Névtelen

Virág!

Hiába, fejlödünk!KépKép
Kinek mitöl kattan az agya! Nekem akkor épp attól, neked most ettöl.

És ugye véleményedKépKép neked is lehet!Kép

Véleményt pedig pont azért nem nyilvánitottam, mert nem értek egyet azzal, amit Csics irt. Nálunk pont most kezdenek azok az idök eljönni, amikor Nátán már csak 1-szer kel és olyankor is elég neki az egy mell, vagy hosszú idöket alszik. Azaz idönként nagyon feszülö, csöpögö mellel ébredek.
Elég könnyü kijelenteni, hogy ne ébresszem (amit nem is teszek, hisz pont jó is, hogy már esetleg többet alszik), hanem fejjek.
Utálok fejni és nincs jobb érzés annál, amikor ezen a nagy feszülésen a kisfiam villámgyorsan enyhit. Ugyhogy engem senki nem birna rávenni arraKépKép, hogy öhelyette inkább fejjek. És az is elöfordult már korábban, hogy emiatt ébresztettem Nátánt (akkor nem éjszaka, hanem napközben volt ilyen gondom), ö egyáltalán nem bántaKépKép, hogy egy nagyot szopizhat még félálomban.Kép

A "ne bántsd" a helyesirására szólt.

Pirus!

Kép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Virág: én, naivan azt képzeltem, hogy Csics esetleg nem olvasta Menta hozzászólását, mert nem frissitett Kép Egyébként pedig azt hiszem, hogy Ö valamilyen betegség kapcsán nem ir helyesen. Szerintem ne bántsuk Kép

Pirus: nekem Juli szinte kezdettöl aludt este 7-töl hajnali 2-ig, amikor szopi után aludt tovább. Ezt aztán ö maga tolta ki 4, majd 5, majd 6 órára (aztán a 6 órai lett egyben a reggeli isKépKép). Kb. fél éves volt, amikor már nem ébredt hajnalban, csak 6-kor. De most volt náthás, és most megint többször ébredt éjjel, és mindig rábukott a cicire. Ahogy elmúlt, megint visszaállt az 5-6 órai kelésre.
Egyébként én sose ébresztettem fel (nemtom mért, ez nálam valami szent bolondéria), csak kicsit fejtem ha feszült.
Láttam egyébként, hogy már kaptál választ, csak gondoltam még egy nem árt KépKép

zsani
zsani

Hali!

Pirus!

Ráértem végigolvasni a beszélgetés folyamát onnantól, ahonnan én írtam az egyik egysorost.
Két magyarázattal is tartozom egyben.Kép
Az egyik. Az egysor azért lett egysor mert a még éjjel is 2x szopizóm úgy elkezdett nyöszörögni és rázendített egy ordításra, hogy muszály volt mennem, de nem szerettem vonlna nem válaszolni.
Az indok amiért ne hallgass a védõnõre. Sokszor voltam úgy, hogy éjjel kint ücsörögtem a konyhában, vagy feküdtem az ágyban és nem tudtam aludni, mert arra vártam, hogy ébredjen már fel a fiam, mert úgy fáj a cicim, hogy nem tudok aludni. Éjjel meg nem volt már kedvem fertõtlenítgetni.Kép Mennyivel egyszerûbb lett volna felkelteniKép Csak hát Õ hasájós volt és ha már aludt akkor annak nagyon örültemKép Most már szó nélkül felkelteném éjjel, de nincs szükség rá, mert magától felkel kb 2x. Igazából nem tudom, hogy tényleg eszik-e, mert õ is félálomban, én is félálomban.... Mindketten alszunk tovább azon nyomban a nagyágybanKép Ez így kényelmes és a fiamnak is jó, hiszen megnyugszik a közelségemre és már alszik is tovább. Ja nem irtam, hogy Gábor kapott teát, de nagyon ritkán és annál lustább voltam, hogy kirohanjak a konyhába és megmelegítsem a teát az éjszaka közepén. Ráadásul addig felordítja a gyerek a páromat, beleéli magát a sírásba, ezáltal felébred teljesen, nehéz lesz visszaaltatni, tehát lõttek az alvásnakKép

A többibõl most kimaradnék, de a véleményem fentebb kiolvashatóKép

sasha és a 24 hetes Gábor

Kép
sasha

Pirus!
Örülök, hogy tetszenek a képek!
És meglátod: Zsombival ketten biztosan fogtok még kitalálni még ezeknél is eredetibb szopi-pozíciókat. Nagyon vicces lesz és fõként egy-egy sztrájknál nagyon bejönnek. Kép
Menta
menta

Sziasztok!

Beszti, Zsani, Sasha, Menta!

Köszönöm a hozzászólásaitokat az eredeti témához!KépKép

Most sajnos sietnem kell, mert megfeletkeztem az idõátállításról és mára nagy kirándulást terveztünk. Ez lesz az elsõ igazi kimozdulásunk hármasban, vagyis négyesben, mert jön a kutyi isKép Ha Zsombi megéhezik, majd a kocsiban megszoptatomKép Éljen a kötöttségmentes szoptatás!KépKép

Nektek is szép napot! Este még jövökKép
Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Sziasztok!

Meg is érkeztünk a kirándulásból. Fent voltunk a Normafánál és jó nagyot sétáltunk.

Lehet, hogy félreértésre adtam okot: mostanság már nem kell ébresztenem Zsombit éjszaka. A mellfeszülés akkor volt igazából probléma, amikor éjjel már nem 4-5 órát aludt, hanem akár 7-et is. Azóta már ez lett a tendencia, ezért a cicim és a tejtermelõdés is átvette ezt a ritmust. Attól félek igazán, és ami a kiinduló probléma volt, hogy miért aludja át egy két hónapos csecsemõ az éjszakát szopi nélkül, amikor a cicim még talán nincs erre felkészülve. És miért teáztassam és persze utánna fejjek (a kimaradó szopi miatt), ha szoptatni is lehet?

Beszti,
engem a kórházban az egy cicibõl való szoptatásra 'tanítottak'. Elvileg lehet két cicibõl is szoptatni? Ez mitõl függ? A babád igényli? Van sok tejcsid? Sajnos nem sok mindent tudok a szoptatásról, ezért ez a sok bugyutának tûnõ kérdés.Kép

Sasha, én is szeretek félálomban szoptatniKép Azt, hogy miért nem szeretek én is éjjel fejni, már fentebb leírtam. Egyébként a 'pár soros megjegyzés' nem neked szólt, hanem a kötekedõknekKép Sajnálom, hogy Gábor babád hasfájós volt. Gondolom nem lehetett egyszerû nektek, de remélem már rendbe jött a pocija és hepik vagytok. Kép

Sziasztok!
Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Sziasztok,
Pirus,
ezeken az oldalakon nagyon sok HELYES infot olvashatsz a szoptatásról:
[url=http://www.lll.hu/" TARGET="_top]http://www.lll.hu/[/url]
[url=http://www.c3.hu/~hab/" TARGET="_top]http://www.c3.hu/~hab/[/url]
Kellemes olvasgatást!
Ágci

Kép
Ágci

Pirus!

A kórházban mindenki egy mellböl kezd el szoptatni.
Lehet két mellböl is szoptatni már az elejétöl fogva, uyg van az egész rendszer kitalálvaKép, hogy a szervezeted ahhoz alkalmazkodik, ahogyan csinálod. Bármelyik jó, nem kell megijedni, ha te csak egy mellböl szoptatsz. A baba igényeit kell figyelembe venni.
Én a mostani szoptatásom alatt már sokmindent csináltam (igy alakult, nem azért mert direkt váltogattam):
- mi is egy mellel kezdtük
- aztán volt egy mellsebem (2. héttöl), áttértünk arra, hogy szinte kizárólag csak az egyikböl szoptattam
- aztán hogy visszajöjjön a másikban is a tej, két mellböl minden szoptatásnál
- majd amikor már minden rendben volt mindkettövel, akkor ugy igényelte, hogy egy szopinál csak egy mellböl evett, de etetésenkét váltakozva (ahogy most te is csinálod), igy is elég volt neki
- mostanában meg két mellböl (nem mindig kell neki mindkettö).
A tej mindig elég volt.Kép Most sem azért azért szoptatok két mellböl, mert nem elég, hanem azért, mert már 9 hónapos lesz hamarosan, és vannak igényeiKép mennyiségileg. De figyelek rá, és ha ugy látom, hogy nem volt elég az egy, akkor emgkinálom a másikkal is, van amikor elfogadja, van amikor nem. Minden töle függ.
Mindenképpen ajánlanám, hogy olvasgassál azokon a lapokon, amit Ágci megadott.Kép Szerintem jó, ha az ember tájékozott, mert akkor nem érik váratlanul a dolgok! További sikeres szoptatást!KépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Ágci!

Köszönöm a linkeket, feltétlenül felmegyek olvasgatniKép Én amolyan 'ösztönös' szoptató vagyokKép eddig még nem sokat olvastam utána. Viszont ahogy múlik az idõ, egyre több minden érdekelne a szoptatással és tejtermelõdéssel kapcsolatban.

Beszti!

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimreKép Amíg csak és kizárólag az egyik cicibõl szoptattál a mellseb miatt, mi lett a másikkal? Fejted? Ha nem, akkor nem gyulladt be, vagy nem apadt el?
Én azt látom, hogy Zsombinak elég az egy cici még most, mert nem szokott reklamálni szopi után és rendesen, 3 óránként éhezik meg. A súlygyarapodása is teljesen kielégítõ, bár én sosem mérem mennyit szopik. Kéthetente elviszem a rendelõbe leméretni és a dokinéni teljesen elégedett velünk és a súlyával is.
Mindenképpen elolvasom, hogy miket írnak a növekedõ igényhez és hogyan lehet ezt követni.
Egyébként nekem a dokinéni a 10 perces szoptatást javasolta, mert nagyon bukós volt Zsombi. Aztán kiderítettük, hogy egyszerûen mohó és azon jól szopizó babák közé tartozik, akik 5-10 perc alatt kiszopizzák az adagjukat és a többi, a felesleg kijön belõlük. Már egy ideje 10-15 percig szoptatok és tényleg nem bukik, de éhes sem maradKép Ezt jól teszem?
Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Újabb kérés...
Sziasztok! A LLL szopizós füzetek után (ha segítenétek) megjelenhetne a könyv is (ami franciaországban már 6 kiadást ért meg). Ezért most keresek: még szopizós fotókat és mindenféle baba-mama képeket illusztrációnak.
És keresek még olyan kismamákat vagy támogatókat akik tudnának segíteni a könyv kiadásában. Pl.: aki tudja, hogyan lehetne egy ilyen könyvhöz minisztériumi támogatást szerezni vagy könyvkiadónál dolgozott/dolgozik akit esetleg érdekelne ez a valószínûleg sikeres (360 oldalas)könyv...
A könyvet már lefordították a lelkes kismamák. Ti külditek a képeket, én megcsinálnám a tördelést csak kellene aki kifizeti a nyomdát és terjeszti a könyvet, esetleg több cég aki támogatná a kiadást.
Segítsetek.
Üdv.
Malacka
malacka

Ezt most találtam, érdemes ide benézni:
[url=http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?id=18&forumid=10419" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?id=18&forumid=10419[/url]
Névtelen

Malacka,
ok, szívesen küldök. Te ki vagy? Ismerhetlek esetleg? Ott voltál az LLL március 1-i rendezvényén?

Virág
Virág (fiore)

Malacka! Pályázni kéne!
Ha rákeresel arra, hogy "pályázatok", kiad egy csomó helyet, ahol lehet ilyesmiket találni. Sok olyan pályázat van, ahol szervezeteknek könyvkiadásra adnak pénzt.

Méri
Laura

Virág!
Nincs most idõm ide leírni de már egy ideje van egy topicom "szopizós fotókat keresek" címmel ott olvashatod hogy mit csinálok. Kép A rendezvényen nem voltam mert nem tudtam róla!!!

Méri!
Igazad van...
sajna nekem csak ritkán van idõm keresgélni Kép ezért keresek olyanokat akik esetleg "helybõl" tudják.
Ám ha akad idõm megnézem. Köszi. Kép
Üdv.
Malacka
malacka

Malacka!
Mailt megkaptad?
Csi
Névtelen

Még alig vagyunk itthon, máris tele kétségekkel.KépKépKép
(Roni a 36. héten született, 2760 grammal, hazajövetelkor 2440 g volt)
Ma volt itt a gyerekorvos. Eddig nyugodt voltam, most meg ezen agyalok egyfolytában.Kép
A doki szerint mindig sárga a babánk, túl csendes és túl sokat alszik. A kórházban 2-szer is ellenõrizték, de csak élettani sárgaságot állapítottak meg, nem kellett kék fényezni és azóta szemmel láthatóan javult. A doki szerint minden szoptatás után itassunk vele cukros teát kiskanállal (amitõl csak fuldoklik - elég ijesztõ - vagy kiköpi).
4 óránként szinte mindig én ébresztem, nem jelzi hogy éhes lenne. A doki szerint 2 óránként kellene szoptatni, míg éjszaka csak 1-szer. Ha 2 óra múlva ébresztem (már ha sikerül), akkor keveset eszik.
Szóval ez nem normális? Azt hittem nyugodt babánk van...

Van valakinek hasonló tapasztalata, mit lehet ilyenkor csinálni?

Maci_2 + Roni (9 napos)
Maci_2

Szia Maci!

Zsombi a 38. hétre született és szintén besárgult, de õ fény alá is került másfél napra. A besárgult babák valóban aluszékonyak, viszont a bilirubin szint miatt nagy szükségük van az anyatejre. Ezért nekem az orvosom és a csecsemõsök is azt javasolták, hogy minél többet rakjam cicire. Szóval én ébresztgettem és gyakran cicire raktam, még ha keveset is szopizott. És a tejbelöveléskor nagyon sokat fejtem is, tehát még a lefejt tejet is oda tudtam neki adni. Amikor hazajöttünk a kórházból nemhogy veszítettünk a súlyunkból, de még fel is szedtünk 20 grammotKépKép
Ha javasolhatom, akkor hallgass a dokira és tényleg szoptass, amilyen gyakran csak lehet. Viszont cukros teát ne adj neki. Ilyen pici babának nem kell!!!! Ha nyugtalan vagy, akkor 1 hét múlva vidd vissza a kórházba, hogy újra nézzék meg a bilirubin szintjét és kérdezd ki az ottani orvost is. Ne izgulj nem lesz semmi baj! A lényeg, hogy szoptasd meg Ronit gyakran, még ha kelteni is kell. Esetleg próbálj te is fejni és pótlásként oda adni neki, ha szükség van rá.
Jó egészséget és sok tejcsit!!!!
Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Maci,
nagyon jókat írt Pirus. Nagyonm fontos, hogy sokat szoptasd, vedd magad mellé az ágyban, akár félálomban is, próbáld meg 2 óránként mellre tenni. felébreszteni úgy próbáld, hogy simogatod, beszélsz hozzá, levetkõzteted, átpelenkázod, ha még erre sem ébredne fel, nedves pelenkával töröld át az arcát!!! Fontos, hogy nem kell neki cukros víz, de sok tejcsi az igen. Épp tegnap gépeltem be egy másik topikba:
Az elhúzodó sárgaságnak jóindulatú formáját is ismerjük, melyet az anyatejben lévõ egyik hormon okoz. A hormon magas szintje leköthet bizonyos enzimeket a gyermek májában, emiatt az epefesték kiürülése akár 3-10 hétig is eltarthat. A sárgaság az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy közepes fokú, beavatkozást nem igényel. Ha a sárgaság kifejezett, átmenetileg 48 órára ki lehet hagyni a szoptatást, idegen nõi tejet vagy tápszert lehet itatni a babával pohárból. Nagyon fontos, hogy ezalatt az anya is fejje a tejét. Ha a sárgaságot valóban a tejben lévõ hormon okozta, 2 nap alatt elmúlik, és újra vissza lehet térni a természetes táplálásához. Az egész kérdésnek nincs nagy jelentõsége, mivel a sárgaságnak ez a fajtája ártalmatlan.

Ágci

Kép
Ágci

Maci_2!
Encim is sárga volt, õt kékfényezték is.
Gondolom mindjárt jönnek a "szakértõk" én addig csak azt mondom el, amit nekem mondtak anno:
-A cukros tea NEM segíti jobban a bilirubin kiürülését, mint az anyatej és ráadásul megzavarhatja a babát a szopireflexben. Az viszont igaz, hogy a folyadék ürít, de az anyatej legyen, fõleg, ha van rá lehetõség.
-Én a lefejt tejcsit sem ajánlom, a fentiek miatt, és most õ serkentheti jobban a tejtermelõdést, ha pótlásként adod, akkor ugyan "benne lesz", de ha már egyszer sikerült felkelteni, akkor szopni is tud.
-Ébresztgetni viszont KELL, mert minél többet eszik, annál jobban ürül. Nekem az öltöztetést ajánlották a lányok, attól kicsit éberebb lesz. Tudom, milyen nehéz felébreszteni, de muszáj.
-Lehet, hogy csak Neked tûnik kevésnek az, amennyit eszik, mert még picuri a gyomor befogadóképessége.
-Az éjszaka egyszeri szopás elõírása nem hiszem hogy jó tipp, ezt majd a baba dönti el. De nem most, mert a sárgaságtól aluszékony, így az nem mérvadó.
-A kétóránkénti mellretétel /ébresztgetés után/ viszont kell.

És a legfontosabb - legyél továbbra is nyugodt, mert ha egyszer elmúlik a sárgaság, akkor nem gyõzöd majd szoptatni.Kép

Úgyis nemsokára jönnek a lányok a pontos magyarázattal, de azt hiszem alapnak ez is jó!

Csi /remélem nem mondtam badarságokat!/
csii

NNNa, mire leírtam, már itt volt Ágci, majd õ engem is kijavít!
Csi
Névtelen

Csi,
mindent jól írtál!Kép
Maci,
szopira fel!Kép Mindenképp fogadd meg a lányok tanácsát, 2 óránként etetni szoptatni kell a picit. Közben láttam a másik topikban is írtál, válaszoltak is, vedd magad mellé a babát és sûrûn legyen mellen. Egy szoptatás kb. 15 percig tartson, ha elalszik, akkor is ébreszteni kell. Lehet, hogy ez most drasztikusnak tûnik, de így hamarabb túl lesztek rajta, ellenkezõ esetben sokáig húzódhat.
Ágci

Kép
Ágci

sziasztok,
Napok óta bosszant a Nestlé agresszív fellépése és erõsen szoptatásellenes brossúrái...ti hogy vagytok ezzel? Szerintük 6 hónapos korban már bõven elég napi 2x anyatej...
Nevezném a feketelistára a Milupát is, illetve az összes babakaját gyártó cég lelkiismeretlen marketingesét.

Malacka, szerintem a VNU (a Kismama kiadója) jó szponzor lenne a könyvnek...hajrá, szurkolok nektek.

pusz,
matska
matska

Sasha!
Off, de itt is írtál róla:
Tegnap, az egyik híradóban örömmel tudósítottak arról, hogy a Heim Pál K.-val NAGYON meg vannak elégedve az anyucik, egy most elkészült felmérés alapján... Egyetlen/!/ kifogásolható dolog volt csupán, hogy egy kicsit kevéske a nõvér, egyébként minden szép, és jó........ No comment.

Csi
csii

Beszti!
Már jó rég jártam erre, de most visszaolvastam egy kicsit az archívot, és láttam a táblázatokat. Azt is láttam, hogy közös dokinénink neve is benne van KépKépKép, de nem írtál okot. Tudom, én nem írtam annak idején, most pótolom.

1. Mindkét gyerkõcnél, rögtön, mikor hazajöttünk a kórházból, azt tanácsolta, hogy 3 óránál gyakrabban ne szoptassak, ha sír a baba, teáztassam.
2. 20 percnél ne tartson tovább egy szopi.
3. Ádám sárga volt, mikor hazajöttünk. A sárgaság kikezelésére bõséges teáztatást javasolt.
4. Mikor Ádám 1 hónaposan 5 kg volt, és hetente közel 0,5 kg-kat hízott, azt mondta, hogy térjünk át a négyóránkénti evésre.

Szopiügyben sosem hallgattam rá, annál inkább egy kedves védõnõ ismerõsömre, aki abszolút szopipárti, és tényleg jó tanácsokat ad. A neve Tóth Lászlóné Brigi, Bp. XXl.

Panda

panda
Halásztelek

Sziasztok!
Köszi mindenkinek a jótanácsot, ötletet és bátorítást.
Roni sárgasága elmúlt, és hazajhozatal óta fél kg-ot hízott. (Teát végül nem adtunk neki.)
Maci_2 + Roni
Maci_2

Hajrá!Kép
Csi

Maci2,
gratulaKép Nem egesz ket het alatt fel kilo, az nagyon szep eredmeny egy sarga babanalKép

-Afonya
Névtelen

Sziasztok!
Benéztem a Rendelõbe, és ezt találtam. Hátborzongató!
Nem lehetne, hogy inkánn Iboly válaszoljon a csecsemõtáplálási kérdésekre?
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Borcsa! Én már-már harcias anyatejpárti vagyok, és a hozzátáplálásban is maximálisan a Kismama-táblázat híve, továbbá gyakran találkozok "hátborzongató" tanácsokkal a szóbanforgó hölgytõl, de ez esetben speciel semmi rosszat nem láttam. Hülye lennék??

Laura
Laura

én sem értem, mi a gond a válasszal
Névtelen

Én igen. Idézem:

Szemléletünk szerint a baba 1 éves koráig ne kapjon tehéntejet, szopjon, de ez nem jelenti azt, hogy a kora szerint már szükséges szilárd étel fogyasztása rovására is történjen ez. Véleményem szerint egy 8-9 hónapos babánál a délelõtti szopás kihagyható (õ még 3 óránként táplálkozik, mint egy újszülött). A reggeli és a lefekvés elõtti anyatej adag feltétlenül maradjon meg. Az ebéd legyen fõzelék, már lehetõleg minden nap hússal( vasbevitel). Délelõtt kapjon kevesebb gyümölcsöt a kicsi. Az uzsonna legyen a kalóriadús tejpép, ismét gyümölccsel. A vacsora újra fõzelék (hús nélkül), lefekvéskor anyatej. A fõzelékek egyenlõre akár lehetnek gyümölcsösek is, mivel kisfia a gyümölcs ízét szereti. Ilyen van gyáriban is: almás, õszibarackos, vagy esetleg Ön is tehet bele egy kis banánt. 9. hónaptól már kóstolgathatók a gabonafélék is.

Mi a gond?

Lila: ugyebár igény szerint szoptatunk. Akkor milyen 3 óráról van szó? És miért akarjuk a 8 hónapos, nagyon kicsi gyerek helyett eldönteni, hogy mikor van szüksége anyatejre? Vagy "csupán" a szopás lelki részére? Arról nem is beszélve, hogy a hozzátáplálást mindig a szopi után kínáljuk, ellenkezõ esetben nem hozzátáplálásról, hanem elválasztásról beszélünk, ha jól tudom. (Nekem nagyon úgy tûnik, hogy az illetõ gyermekorvos még soha nem látott közelrõl igény szerint szoptató anyát, mert ha látott volna, tudná, hogy az esetek óriási százalékában egy 8 hónapos gyerek (és még egy 2 éves is) egy délelõtt során úgy 627853-szor szopik. Kép)

Kék: Számomra hihetetlen, hogy gyermekorvos létére még nem jutott el odáig a kedves hölgy, hogy a <FONT COLOR="ff0000">tejpépek összetevõi között mindig, vagy majdnem mindig ott áll: teljes tejpor! Vagyis ha tejpépet adsz a kicsinek, az ugyanolyan, mintha tejet adnál!!! És õ írta, hogy 1 éves kor elõtt...</FONT>

Encián: Ha jól emlékszem, az LLL nem ajánlja 9 hónaposan még a cereáliák adását, de lehet, hogy itt tévedek.

Csak ennyi.

Virág
Virág (fiore)

Kicsit túldimenzionáljátok ezt a táplálás-dolgot. Egy 9 hónapos gyerek már ne szopjon non-stop, "igény szerint",ki kell, hogy alakuljon egy éhség-evés- emésztés-gyomorpihenés rendszer. Ebben a korban már elég gyakori, hogy pár órára nem az anya van a gyerekkel, kell, hogy mást is egyen. Gabonaféléket fél éves kortól lehet adni, azért ebben sem szabad a végletekig kitolni az idõt. A tejpépekben csak úgy van tehéntej, mint bármelyik nem HA tápszerben az elsõ perctõl kezdve. Nem ugyanolyan állapotban vannak benne az enzimek, mint a bolti tejben. Ezt illene tudni. Pótlásként, kiegészítésként, elválasztásként miért ne lehetne adni? Egy egészséges gyereknek semmi baja nem lesz tõle. És miért ne lehetne 9 hónaposan a leválasztás felé haladni? Lelki sérült vagy egészségileg roncs lesz tõle? Ugyan már. Nem szabad ennyire túlkomplikálni, túlfélteni a gyereket, mert pont attól lesz majd problémás, allergiás, hogy ekkora hókusz-pókusz van a kaja körül. Fontos dolog a szoptatás, az anyatej, de azért be kell látni, hogy más táplálékokkal is meg kell ismerkedni, és nem minden anyának ill. babának tölti ki a fél életét a szoptatás.
Névtelen

Erre mondják azt, hogy ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.
Névtelen

Sziasztok!

No igen, MELYIK délelõtti szopást hagyjam ki?KépKépKép

Virág, gabonafélékkel kapcs. nem tévedsz, gluténtartalmúakat 1 éves kor elõtt nem ajánlja a Liga.

Pele
pelcsi

Pele!
Nem csak a Liga , hanem a mi gyerekorvosunk és Dr Sarlai KAtalin sem!
Kanga aki viszont nagyon szívesen megeszi a tejpépet Kép

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216

Bocsi, hogy közbekotty, de mielõtt valaki a Ligának ront:
A GLUTÉN-tartalmat, azaz a GLUTÉNMENTESSÉGET jogszabály határozza meg Mo.-n,/mármint a kész bébiételeknél/ így ez nem ajánlás - nem ajánlás kérdése.

Csi
csii

Hmmm, pont a Liga ajánlja fogzás esetén a kenyérhajat, kiflicsücsköt, amiben, ugye, glutén van... a fiam imádja rágcsálni.most akkor mi legyen? én is tanácstalan vagyok
:-(.
m.
matska

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?