Szia Ildi!
Na, ugye, 3 gyerek szoptatása után már te is vallhatod magad tejügyi szakembernek!
Persze, minden szer meg tudja bolygatni a bélflórát, az összetételétõl függ, hogy mennyire befolyásolja a vas és egyebek felszívódását. Én is inkább a természetes megoldások híve vagyok, pocakmasszázs, mama által megivott köményes tea, stb. Azt jó tudni, hogy tisztán anyatejes babáknak nem szokott szorulásuk lenni, egy jól fejlõdõ babánál a heti vagy tíznaponta egy széklet is normális, felesleges beavatkozni. (Kár, hogy ezt sok orvos nem meri felvállalni.) Gyakran szokták a hasfájásra fogni a sírás, nyûgösség okát, szerintem az esetek nagy százalékában másról van szó. Persze, ha muszáj valamilyen gyógyszert adni a babának, akkor a bélflóra kérdés háttérbe szorul, de utána érdemes visszatérni a kizásólagos szoptatásra, amilyen hamar csak lehet. Van egyébként egy "gyógyszer", lactobacillus bifidust tartalmaz, azt hiszem, a neve is ez, jótékony hatású, ha gond van a bélflórával. (Ez van az anyatejben is.)
Szia
Iboly
Sziasztok!
Szila, nem használtok cumit, cumisüveget vagy bimbóvédõt? Nem jött meg a menzeszed?
Az is lehet, hogy gyorsan végzett a hamival és ha ráteszed a másik melledre, azt is elfogadja majd. Próbáltad esetleg?
Lara, persze, ilyenkor már lassul a gyarapodás, szerintem a kétheti 210g jó.
Szerintem, semmiképpen ne erõltesd, ne fûzõdjön Hangának rossz élménye a szopizáshoz. Ráérsz aggódni, ha havi szinten nem gyarapszik.
Kriszta, az elsõ életévben az anyatej a fõ táplálék, tehát akárhányszor is szopizhat a baba. Vannak babák, akiket nappal már annyi minden érdekel, hogy kevesebbet szopiznak, ellenben éjjel bepótolják. Szerintem, a te 8 hónapos babádnál is rendben van ez.
Ha mindenre odafigyel, esetleg próbáld elsötétített szobában szoptatni, amennyire lehet, csendet biztosítani neki, vagy szóljon halk zene, olyan, amiben nem énekelnek, az állandó vagy monoton zajban könnyebben elalszanak a babák.
Üdv.
Iboly