Sziasztok!
Tegnap este letöltöttem, amit írtatok, de már nem tudtam válaszolni, bocsánat. Most pótolom.
Cory!
Szerintem Balunak elsõsorban a közelségedre, a dédelgetésedre van szüksége, erre a szopi nagyszerû lehetõségnek tûnik számára. Ha nincs más oka, pl. növekedési ugrás, betegség, fájdalom, akkor biztosan nem kell a melleden "lógnia" egész este. Próbáltad esetleg a hordozókendõt? Magára hagyni nem volna túl jó, mert csak még inkább szüksége lesz a vígaszra, de a hordozókendõben, hátihordóban a "többemberes" babák nagyon jól érzik magukat. Így rajtad csünghet egész délután, kedvére kuksolhat körbe, figyelheti, mit csinálsz, de akár el is aludhat. Aztán amikor tényleg a szopizás kell neki, azt úgyis észre fogod venni.
De van akinek az válik be, hogy egy babaülésben mindig a közelében tartja a babáját, aki látja a mamáját tevékenykedni, közben rághat, szopogathat egy játékot.
Emese!
Nagyon sok mindenen mentél keresztül a szoptatással, örülök, hogy azért ilyen elhatározással nézel a következõ gyermeked születése, lehetséges szoptatása elébe.
Én is oxitocin elégtelenségre gyanakszom, ha a következõ szülés után is így jársz, érdemes rákérdezni a kórházban, hogy kaphatsz-e, javasolják-e az oxitocint. Ezt rácsöpögtetik egy vattatamponra és bedugják az orrodba naponta többször. Ez segíti a tejleadó reflexet. De ehhez az is kell, hogy ne stresszelj, mert a szorongás, stressz akadálya az oxitocin termelõdésének, a tejleadásnak.
Amint azt tapasztalhattad, a fejés nem segít ezen a problémán, sõt vannak olyan anyák, akik fejéssel egyáltalán nem tudják kiváltani a tejleadó reflexet. Így én nem javaslom, hogy gyötörjétek a melledet.
Ildi!
Nem volt teljesen egyértelmû számomra a kérdésed: tehát, arra vagy kiváncsi, hogy a tisztán anyatejes babáknak szabad-e ilyen, székletlazító készítményeket adni?
Szila!
Üdv. itt!
Az elsõ hetekben a sírásnak számtalan oka lehet, néha nem is derül ki, mi is az, így érdemes berendezkedni az "egész napi" szoptatásra. Persze, akkor sem kell, hogy szünet nélkül a mellen legyen egy baba, de nem baj, ha egy órát is szopik és utána fél órával újra szopizna. A szopás az életbenmaradáshoz alapvetõen szükséges tevékenység, és nem csak a táplálék miatt.
Én azt gondolom, hogy ha ritkábban kap enni, mint ahogyan igényelné, akkor persze, hogy egyszerre többet eszik, míg a gyakrabban szoptatott babák egy alkalommal akár nem mérhetõ mennyiséget is nyalakodhatnak. Igazán, ez utóbbi lenne az ideális. Ha egy baba akkor szopizhat, amikor õ szeretné, akkor pont annyit fog szopizni, amennyire szüksége van. Ezért mondjuk azt, hogy az igény szerint szoptatott babák nem tudják túlenni magukat. Tudom, hogy a mérhetõ mennyiség nagyon megnyugtató, de ha hetente, havonta méritek és gyarapodást mutat a mérleg, az sokkal jobb és te sem görcsölsz mindennap.
Ha viszont csökkented a szoptatási idõt, akkor egyrészt nem éri elegendõ inger a melledet, ami beavatkozik a tejtermelésbe, másrészt pedig valószínû, hogy a baba csak az ún. elsõtejet szopizza ki, a sûrûbb, laktatóbb hátsótejhez nem jut hozzá. Így lassul a gyarapodása, és egy idõ után olyan hamis következtetéseket lehet ebbõl levonni, hogy nincs tejed, meg nem elég tápláló, zsíros, stb. Egy ennyi idõs babának minimum 20 percet kéne eltöltenie egy-egy mellen ahhoz, hogy hozzájusson a táplálóbb hátsótejhez.
Azt javasolnám,hogy ne az órát figyeld, hanem nyugodtan alkalmazkodj a kisbabád igényeihez. Ahogy nõ, úgy fog rövidülni, ritkulni a szoptatási idõ, de egy három hetes baba akárhányszor is szopizhat egy nap, akár 12-szer is. Az idõhöz kötöttt szoptatás az esetek nagy részében szoptatási problémákhoz vezet.
Növekedési ugrás 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos, 6 hónapos kor KÖRÜL van. Ilyenkor gyakori, váltott (tehát mindkét) mellbõl történõ, nem idõhöz kötött szoptatással biztosítható a kicsi baba számára szükséges tejmennyiség és pár nap alatt alkalmazkodik a mell a megnövekedett igényhez.
Én nem hagynám sírni. A kisbabák igénye egyenlõ a szükségletükkel. Tehát ha azt szeretné, hogy dédelgesd, akkor arra van szüksége. Az embereknek alapvetõ szükségletük az érintés, a kisbabákra ez különösen érvényes. Gondold csak el, hogy 9 hónapig együtt voltatok, most pedig belecsöppent egy merõben más, "hideg" világba. Nem szeretne magára maradni, kellesz neki, te jelented számára a megszokottat, a biztonságot. Ne törõdj vele, ki mit mond, hallgass a szívedre és tégy belátásod szerint.
Remélem, Szila, nem haragszol, hogy ezt is leírtam és nem csak a szoptatással kapcsolatos kérdésedre válaszoltam.
Bianka!
Nálunk is az együttalvás vált be, így sokkal könnyebb átvészelni az ébredõs éjszakákat. Szerintem ne aggódj, ha eljön az ideje, majd át lehet költöztetni a saját ágyába.
Ha van még kérdésetek, szívesen válaszolok, akár e-mailben is (azt biztosan megnézem mindennap
)
eboy@freemail.hu Sziasztok
Iboly