Kedves Ágci!
Ez így tényleg nem állapot, nem csodálom, ha kétségbe vagy esve. Írok neked e-mailt, és kitalálunk valamit, készülj fel, hogy lesz egy halom kérdésem. Ha bármi fontos eszedbe jut addig is, írj nekem:
eboy@freemail.hu De ne keseregj nagyon, mert attól csak rosszabb. Az általad leírtak nagyon emlékeztetnek engem egy barátnõm esetére, aki végül jóval a kisfia egy éves korán túl szoptatott. Ezt csak elöljáróban, vígasztalásul, hogy lásd, van remény!
Kedves Gréta!
Minden elismerésem azért, amit csinálsz!
Nyugodtan tárolhatod a lefejt tejcsit hûtõben és mindig adhatsz hozzá újabb mennyiséget. Sõt, a fagyasztott tejhez is lehet újabb adagot tenni, csak akkor elõtte le kell hûteni a frissen lefejt tejet és hidegen kell hozzátenni a már lefagyasztotthoz.
Ha lesz rá lehetõséged, javaslom, hogy a munkahelyeden is fejj, így fenntarthatod a tejtermelõdést és a melled sem fog "bedurranni".
Ha mindennap fejsz, érdemes megfontolni a következõket (bemásolom egy régebbi írásomat):
Ha lehet, inkább hûtõben tárolt anyatejet adjunk a babáknak, semmint fagyasztottat. A fagyasztás során ugyanis megsemmisül néhány olyan fontos alkotórésze, amelyek megvédik a babákat a fertõzésektõl. (Természetesen még mindig jobb a fagyasztott anyatej, mint a tápszer!)
A magas hõmérséklet szintén árt a tejnek, ezért a hûtött, fagyasztott tejet csak lassan, fokozatosan szabad felmelegíteni, legjobb langyos vízbe állítva a tasakot, üveget.
Az anyatej tárolási ideje a hõmérséklettõl függ. Szobahõmérsékleten (19-22 C fok) 10 órán keresztül tárolható. (Nyilván ne hagyd elöl sokáig ha 30 fok van.)
Hûtõben (0-4 C fok) 8 napig
A hûtõben lévõ fagyasztórekeszben 2 hétig
Fagyasztóval kombinált hûtõben (külön ajtós fagyasztó) 3-4 hónapig
Fagyasztószekrényben vagy ládában (-19 C fok) 6 hónapnál is tovább.
Szerintem a gép sterilizálásakor bõven elegendõ azokat a részeit kifõzni, amelyek érintkeznek a tejjel. De szerintem, ha kizárólag saját használatra fejsz, akkor ezt sem muszáj túl gyakran, egy-egy alapos mosogatás is elegendõ lehet.
Még annyit javasolnék, hogy a lefejendõ mennyiséget fokozatosan növeld, ha minden nap pár perccel tovább fejsz, mint az elõzõn, akkor szép fokozatosan fog nõni a mennyiség. Ugyanez vonatkozik a majdani csökkentésre is.
Kedves Andysj!
Annyit szeretnék javasolni, hogy ha egy mód van rá, várjátok meg, amíg a baba néhány hetes lesz, mert az elsõ hetekben néhány kihagyott szopi is alaposan be tud kavarni a szoptatásba. (Ez nem törvényszerû, hogy nálatok is így lesz, de elõfordulhat.)
Amikor pedig a lefejt tejet kapja a kicsi, azt inkább pohárból, kanálból, cseppentõbõl próbálja a férjed odaadni neki, mert a cumisüveg szopási problémákat okozhat.
Sajnos, nincs rá szabály, hogy neked melyik fejési módszer fog beválni, ez teljesen egyéni. Ha csak rövid ideig kell fejned, érdemes megpróbálni a kézzel történõ fejést, ami sokkal kíméletesebb, mint a gépi. de ha sokat kell fejni és gyakran, akkor talán az elektromos a legpraktikusabb megoldás.
A fagyasztott tejcsit testhõmérsékletûre kell melegíteni, ahogy itt fentebb írtam.
Nem irigyellek a fogászat miatt!
Könnyû szülést neked!
Sziasztok
Iboly