Sziasztok!
Megtaláltam a tárolást:
"Az anyatej tárolási ideje a hőmérséklettől függ. Szobahőmérsékleten (19-22 C fok) 10 órán keresztül tárolható. (Nyilván ne hagyd elöl sokáig ha 30 fok van.)
Hűtőben (0-4 C fok)8 napig.
A hűtőben lévő fagyasztórekeszben 2 hétig.
Fagyasztóval kombinált hűtőben (külön ajtós fagyasztó) 3-4 hónapig.
Fagyasztószekrényben vagy ládában (-19 C fok) 6 hónapnál is tovább."
Egyébként én anno közel egy éves tejig használtam (ládában tároltat), most is volt már kezemben 10 hónapos tej, még nem volt problémám (igaz, másnak már nem adnék oda ilyet)
Felhasználás:igen, lehet 7gabonásba, lehet anyatejberizst, anyatejbegrizt csinálni (utóbbit, meg a 7gabonásat csak akkor, ha adsz glutént már a babának). Én a tejberizsnél azt csináltam, hogy vizben tettem fel, külön megmelegitettem a tejet és mikor már lényegében puha volt -vagy majdnem -akkor önöttem rá a tejet. Kisebb fiam tesztelte, neki izlett (amúgy nem issza meg, frissen fejtet sem), Ancsi meg imádja a tejberizst. Ja, ő egyébként is rizses, a miénkkel kezdte, minden pepecs nélkül, én amúgy is eléggé puhára főzöm a rizst, igy semmi turmixolást vagy hasonlót nem csinálok.
Mehet még banánturmixba (egyéb gyümiturmixba) fagyitej (feltéve, hogy adtok banánt), anno az ikrek ették igy fel a készlet jórészét.
Végső esetben, mielőtt a kiöntés mellett lennétek, keressétek meg Emesét az ANyatejmisszióval (
Anyaságról: Anyatej közvetítés (non-profit) országszerte) hátha talál valakit, akinek kéne!
Andana: bevallom őszintén én most pont a tejpépeken akadtam ki, amik végül is tápszeralapú dolgok. HOgy rengeteg baba, aki amúgy kb 6 hóig totál anyatejes volt élete második félévében tápszerpótlást vagy tejpépet kap. Lehet, hogy nagyon naiv vagyok, de úgy gondolom, az esetek többségében a második félévben is jut annyi anyatej a babának, mint tezsem azt 6 hósan, ezesetben viszont nem értem, minek tápszeres dolgot adni nekik? A tejpépben -gondolom én, aki sose vettem- kétféle dolog számithat, egyfelől a tejféle, amit szopis baba megkap anyatejben, feleseleges tehénkétől vinni, a másik pedig a gabonaféle. Azt viszont lehet külön is, tehéntejszármazék nélkül. Bár tény, abból kicsi a választék a babapolcokon, de bioboltokban, sőt most már drogériákban (dm, azúr stb) is egyre többmindent lehet kapni. Amit aztán anyatejjel, gyümölccsel keverve lehet változatossá tenni a kosztot.
Ja, forralás: forralással az van, hogy elvésznek belőle dolgok. Nem lesz rossz tőle a tej, csak nem lesz olyan jó, olyan hatásos (immunanyag, vitamin), mint a forralatlan. Szerintem ha a fagyitejet nem frissen szopizás helyett használjuk fel, hanem ráadásként pl anyatejberizsnek, akkor nyugodtan fel szabad forralni. (mellette szopizik a baba napi 5-8-at, megkapja frissiben az immunanyagot stb-t).
Zsazsa:nagyon jó, gratula! Fel a fejjel, bizzál magatokban, pihenj sokat, és minél hamarabb felejtsd el a mérleget!
Beu, neked én nem tudok segiteni.
Sziasztok:
Ildi