2004.02.27 05:58
Szerző: adrienn
Bogosz, több pszichológiakönyvben nem is anya-gyerek kapcsolat a neve ennek a legfőbb kötődésnek, hanem gondozó-gyerek kapcsolat. Ugyanis a gyerek számára nem az a legfontosabb, hogy ki szülte, hanem hogy ki látja el az első hónapokban, első évben, azán később is. Ha megnézed az örökbefogadók topikján, hogy ki kapott örökbe babát már újszülöttként, talán tudsz valamit írni a kevésbé spirituális, vagyis a gyakorlatibb megközelítésről is.
Elképzelhető, hogy találsz valahol olyat is, hogy apuka maradt otthon gyesen, anyuka meg folytatta a munkát (esetleg olyan családnál, ahol apuka munkanélküli volt eleve), és így a baba az apukához kötődik elsősorban. Angliában pont egy olyan családnál dolgoztam, ahol az első gyerek apukával volt otthon, mert apuka épp munka nélkül volt, anyuka viszont jól keresett. És csakugyan az apával volt gondozó-gyerek kapcsolata a nagyobbiknak. A kisebbnek viszont az anyjával, mert mire ő született, normalizálódott a család anyagi helyzete, így vele már anyuka volt otthon.
Tanítottam olyan gyereket is, aki egy nagycsaládba született bele, és mivel már nem bírták a sok gyereket, őt átadták a nagymamának. Neki egyértelműen a nagyanyjával volt gondozó-gyerek viszonya.
Egyébként a gyerek részéről szerintem a kiszolgáltatottság hozza létre ezt a kapcsolatot, az alapján választ, ki az, aki "minden jó forrása". Az anya részéről... Nos, az anyai altruizmus az már egész jó kérdés, erről sokan vitatkoznak. Hogy mennyire ösztönös. Hogy az örökbefogadó szülő ugyanazt érzi-e a gyerek iránt, mint az, aki saját gyereket nevel. Mert aki saját gyereket nevel, az fizikai vonzalmat is érez. Én például amíg nem volt saját gyerekem, addig ezt nem tudtam. Mikor ő megszületett, rájöttem, hogy ez a fizikai vonzódás segít áldozathozatal-érzés nélkül elviselni mondjuk azt, ha fájdalmat okoz például szoptatás közben, vagy ha a tenyerembe kakil, vagy ha lehány. Ugyanezt más anyuka az én gyerekemtől, illetve én a más gyerekétől nem viseljük ilyen jól. De ezt nem tudtam, míg nem volt egy sajátom. Hogy ez a fizikai vonzalom hogy alakul ki pl. örökbefogadás esetén, nem tudom. De hogy például ha elcserélt gyereket viszek haza, és nem tudok róla, akkor is kialakult volna, azt valószínűnek tartom, mert az számít, hogy én hogyan tudom a dolgot. Ha úgy, hogy ő volt a hasamban kilenc hónapig, ő volt a testem része, akkor őt tudom mindenével együtt elfogadni. És hogy mitől találja az anya a saját gyerekét a legszebbnek... Hát, ez is nagy kérdés. Azt sem hittem el, hogy így lesz, míg nem született meg, és annyi szép gyereket ismertem. Aztán meglett, és azóta nem ismerek nála szebbet. Pedig biztos van, de számomra az ő vonásai a legszebbek, tényleg. Az ő arca esik legjobban a szememnek.
Hú, nem sokat segítettem, de talán hogy a kérdést merről érdemes megközelíteni, ha a közhelyeket kerülni akarod, abban talán. Vagy nem. Na, mindegy, hátha segít valamit mégis.
Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut