Sziasztok,
az LLL-rõl néhány szóban. Úgy gondolom, sok anyukának az LLL arról szól, hogy néhány mûkedvelõ anyuka összedugta a fejét, és kitalálták, hogy így szoptatni, meg úgy. Ezt aztán összegyûjtötték és ezeket szajkózzuk nap mint nap. A képlet azonban nem ilyen egyszerû. A LLL-t 1956 (!)-ban alapították, szóval azért már megért néhány évtizedet, nemzetközi szervezet, a honlapjukon (
http://www.lalecheleague.org/ )bárki megtekintheti, melyek azok az országok, ahol hivatalosan is helyet kaptak, ha jól számoltam 42 ország Afrikától-Ázsiáig, köztük pl. Kína, Gabon, Argentína, Írország, Szaud-Arábia, Litvánia, hogy csak 1-1-et soroljak a földrészekrõl.
Neves orvosok, biológusok kutatják a ma még megoldatlan problémákra a válaszokat, vizsgálják a különbözõ élettani hatásokat, foglalkoznak a család mint fogalommal, szakirodalommal segítik a szülõket és örökbefogadó szülõket az élet számos területén, katalógusokból pedig számtalan dolgot rendelhetnek a szülõséggel kapcsolatban az érintettek... (ha lesz egy kis idõtök, és a honlapon egy kicsit barangoltok, ti is látjátok ezeket)
Úgy gondoltam ezeket meg kell osztanom veletek, még ha kicsit hosszúra sikerült is. A magyaroszági szervezet nem nagy. Ingyen, szabadidõjükben dolgoznak a tanácsadók, akik, talán leginkább a nyelvi akadályok miatt, ma még elég kevesen vannak. Bízom azonban, hogy a felnövekvõ nemzedéknek vagy nem lesz rá szüksége, hogy több és még több tanácsadó legyen, vagy az akadályokat leküzdve az egész országban rövid idõn belül személyesen is elérhetõk lesznek a jól képzett tanácsadók.
Solya,
sebes mellbimbónak sok oka lehetséges:
ilyen a rossz mellre helyezés, ami a legtöbb esetben szokott lenni, ezen jó pozicionálással könnyen segíthetünk (azért van olyan, hgoy a kisbaba ezt a rossz tchnikát tanulja meg, és igen csak kell dolgozni, hogy beállítsák ahelyes szopira), ezenkívül, rövid nyelvfék, lapos vagy befelé forduló mellbimbó, helytelen leválasztás a szoptatás végén, helytelen fejés, bimbóvédõ használata, nedves melltartóbetét viselése hosszabb idõn át, rosszul szellõzõ öltözék, krémek, olajok vagy különféle bõrbetegségek, különösen a szájpenész, ritkán allergia.
Nekem volt részem 6 hétig üvöltõ dervist imitáló babához, aki minden alkalommal eljátszotta, mikor mellre szerették volna tenni. A saját gyermekem. Egy évvel ezelõtti Kismama újságban részletesen leírtam a történetünket, és azt is, hogyan tanítottam meg szopni. Nem volt könnyû, de azóta számtalan eset bebizonyította, hogy igenis meg lehet tanítani egy ilyen babát is, az enyém még mindig a szopizik (18 hónapos). Cumi téma, az enyém cumizott, sarkítva: ez tanította meg egyáltalán, hogyan kell alakítani a száját. Nem erõltettük, csak akkor kapta, mikor szüksége volt rá, étel, szopi helyett soha sem dugtam a szájába. 1 éves korában gyakorlatilag cumi nélkül volt egész nap, majd kb. rá 1 hónapra, lerakta és azóta teljesen meglepõdik, ha a véleltlenül a játékok közül elõkerülve a szájába rakja. Nem tud vele mit kezdeni.
A sárgaságra kis idõt kérek, mert hosszú begépelni.
A bimbóudvar felszínén találhatóak a Montgomery-mirigyek, melyek enyhén fertõtlenítõ és védõ váladékot termelnek ezért sem kell lemosni pl. bórvízzel, ami amúgy is az érzékeny bõrt még jobban szárítja.
A nagy mell kis mellre röviden: A mirigyállományt ( a képen világoskék szín) egyénenként különbözõ mennyiségû zsírszövet veszi körül. A zsírszövet elsõsorban a mell külsõ méreteiért felelõs, ezért semmilyen összefüggés nincs a mell mérete és tejképzõ képessége között.
Üvöltõ gyerkõc:
sajnos van ilyen. Többemberes babáknak hívja õket a szakirodalom, a Rendelõben olvashatsz a megoldási lehetõségekrõl. Valaki nem rég egy másik topikban azt írta a cipeljük vagy sem kérdésre: a babáknak egyéntõl függöen igényük van arra, hgoy cipeljék õket, karban legyenek. Amennyiben ezt megkapják az elsõ hónapokban szépen lassan leszoknak róla. Ha nem akkor is megmarad az igény csak mondjuk nem a 6 kilós hanem a 16 kilós kisgyereket kell majd. Mindenki saját maga döntse el. ( ()-ben megjegyezném: csak ekkor már sokan nem gondolnak arra, hogy még ezekre a dolgokra lehet visszavezetni ennyi idõsen, le akarom pattintani a 7-8 hónapost, ne adj isten a 2-3 hónapost, és miért bújik állandóan a szoknyámba 1-2 évesen. Cipelem és hordozom kendõben, karban, ölelem és szeretgetem az elsõ 1 évben, és 14 hónaposan, másfél, két évesen stb. semmi gondot nem okoz, hogy kicsit anya nélkül is legyen...)
Azt hiszem eleget van mára belõlem,
üdv:
Ágci