Tokától-bokáig: ez jó!
Ildi
RENDSZERTELEN CIKLUS, amirõl minden orvosnak tudnia KELL!
Te is sajnos úgy gondolod ahogy sokan is: szült nõk, és sok orvos.
Azt mondod, hogy elég az a mondat az orvosok szájából, hogy "Gyereket akar? Jöjjön vissza ha + a teszt, vagy 1 év múlva, ha nem sikerül."
Igaz?
A dokiknak azonban ismerniük kell a "betegük" ciklusát, és tudniuk kellene, hogy a nõi ciklus esetén mi az a ciklusszám, ami elfogadható, nem? Persze, hogy nem egzakt tudományról van szó, és mindenre nincs szabály, de erre van, nem? Vagy nincs?
Igenis, hogy a cikluszavar, a rendszertelen ciklus akadály LEHET a terhesség szempontjából, és ebben az esetben a hormonális gondokkal lehet összefüggésben, NEM MINDIG, de ennek kizárása érdekében az ALAPHÕMÉRSÉKLET mérése nagyon fontos! És mibe kerül? Az egészségügynek egy fillérbe sem, csak a nõnek vagy 1100,-Ft. Ja, igen ha már a dokik java nem is ért a hõgörbék elemzéséhez, az már elég baj! Ez az OKA sajnos az egésznek!!!! És emiatt nem vetették fel nekem sem anno, tavaly! Nem a drága hormonvizsgálatokról beszélek, egyáltalán nem!
"Az orvostudományban a véletlen szerepe is nagy, egy-egy sikeresnek látszó esetbõl azonban nem szabad következtetéseket levonni, mert a többieknek ártunk vele." Ez most pont idevág, szabály a 28 napos ciklus, ezért erre kell koncentrálni. Ha szülnek 40-45 napossal, vagy még hosszabb rendszertelen ciklussal is, ezek az esetek csak KIVÉTELEK, VÉLETLEN esetek!
A példa pedig én magam vagyok. Kicsit gondolj bele abba, hogy ha mértem volna a hõt, és olyan orvosom lett volna, aki ért is az elemzéshez, kiderült volna azonnal, hogy valami nincs rendben... Nem? Erre válaszolj!
Mégegy példa: Alma, aki most vetélt el a kb.12.héten Oka: toxoplazma. Kimutatták! Nem csinálták meg neki ezt a vizsgálatot elõtte, mert úgyis 1-2%! Ez a SZÉGYEN! Egyben szörnyû is, akkor Ti is azt mondjátok, hogy dehogy kell megcsinálni azt a vizsgálatot, hiszen nagyon kevés az esély!!! Ez az ellenszenves gondolkodásmód!
És mégegy példa: Egy leányzónak pedig már 10 vetélése volt, na kérdem én, hogy juthatott el odáig? Ezidáig ez a legszörnyûbb! A gondatlanság és/vagy a tudatlanság volt az oka!
És persze a vetélés következményei: az esetleges szövõdmények: a petevezetékek össze is tapadhatnak, el is záródhatnak, stb., igaz csak 2-5% esetben.
Tudom, hogy a fogamzás elõtti összes vizsgálat költséges lenne. Csupán csak a fentiekre próbáltam rávilágítani, részletesebben ebben a topicban:
ITT Illetve csak errõl lenne szó:
A TERHESSÉGRE FELKÉSZÜLÉS mára már szinte egy önálló tudománnyá vált, melyet "perikoncepcionális (fogamzás körüli) gondozásnak" nevezzük. Lényege az alábbiakban foglalható össze:
I.Ki kell szûrni minden olyan nemi szervi betegséget (mind a férjnél, mind a feleségnél), melyek veleszületett rendellenességet vagy vetélést, koraszülést okozhatnak. Ezek között fõleg a fertôzések kiszûrése a fontos.
II.
Gondoskodni kell arról, hogy normális, ovulációs ciklusai legyenek a nõnek. Ennek érdekében érdemes mérni az ébredési hômérsékletet.
III.3 hónapig gondoskodni kell e szervezet egészének optimális állapotáról, így nem szabad alkoholt, koffeint fogyasztani, a dohányzást teljesen abba kell hagyni.
IV.Kerüljön sor részletes nõgyógyászati vizsgálatra, beleértve a rákszûrõ vizsgálatot is.
Nem hiszem, hogy antihumánus lenne ez a gondolkodásmód. Önzõ az, hogy gyereket akar egy csomó pár? Na és akik abortuszra járnak évente? Õk milyen emberek?
Kinek ellenszenves ez a gondolkodásmód, kinek nem...
Ajánlom az alábbi linkeket:
Részlet a könyvbõl Pszichés meddõség_1 Pszichés meddõség_2 És még valami, ne felejtsük el, hogy ÉLETMENTÉS az is, ha egy vetélést megakadályozol!
Nagyon sok olyan "meddõ" párról is olvastam, ahol semmi probléma nem volt, rejtve maradtak az okok, hogy nincs gyermekáldás. Lombikbébi-procedúra útján próbálkoztak, ami nagyon költséges a TB számára is: 5 alkalmat a TB fizet páronként. Ennél a párnál a lombik sikertelen volt, amikor pedig örökbe fogadtak, akkor érkezett a baba spontán! Pedig egy egyszerû esetrõl van szó, csupán pszichés meddõségi okokra lehet mindezt visszavezetni, néhány kezelés és megfogant volna a baba természetes úton! Ennek felismerésével és megfelelõ kezelésével a TB kiadása is csökkenthetõ!
Az pedig nagyon fáj Ildi, amit a nagy többségrõl írtál. Igen a terhességek kb. 80-90%-a sikeres. Ez rendben, de arra a néhány nõre, a maradék 10-20%-ra ki gondol?
SENKI, ÉS "KÖSZÖNÖM" IS A TÖBBIEK NEVÉBEN!
Hasonló ez az egész ahhoz, ami a bûnügyek körül is zajlik. Akkor történik nyomozás, ha a bûncselekmény már bekövetkezett(itt pedig, ha már a vetélés megtörtént). Ez is ellenszenves, és egyre jobban csúszik ez a társadalom lefelé, jó mélyre... Mindig az a nyavalyás pénz, meg pénz, megcsak a pénz számít...az az oka mindennek......
nem is érdekel ez az egész, csinálja mindenki úgy ahogy akarja, én már jó úton haladok, na most vagyok önzõ, ebbõl is látszik, hogy egyáltalán nem magam miatt jártattam a számat, a többiek miatt, hogy felfigyeljenek a dolgokra, hogy egyre kevesebb vetélés, gyorsabb gyermekáldás történjen ebben az országban.
Nikie