Virág!
Virág, Beszti! Igen, Veress doktor szerint, aki nem mellesleg gasztoenterológus, cöliákia az arra hajlamos embereknél így is, úgy is kialakul, lényeg, hogy nem szabad túl korán bevezetni a gluténtartalmú gabonaféléket. Ez szerinte és a Magyar Csecsemő- és Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma szerint a féléves kor. (Ami nekem azért hangzik picit viccesen, mert ugye semmit sem kéne bevezetni hamarabb, de hát muszáj ezt így egyértelműsíteni a korai hozzátáplálók kedvéért.)
Ugyanakkor viszont létezik szerzett gluténallergia, ami nem biztos, hogy kialakul, ha várunk a glutén bevezetésével. Mint minden allergiára, erre is jellemző, hogy nagyobb esélye van a babának rá, ha a családban van allergiás (BÁRMILYEN allergiát értsetek ezalatt, a pollent is, ekcémát is.)! Éppen ezért a fent említett szakmai kollégium szerint érdemes várni egyéves korig a gluténnal, ha valaki allergiás a családban. Meglátásom szerint ma már elég kevés olyan család van, ahol semmiféle allergia nem ütötte még fel a fejét..., a következtetést ki-ki vonja le magának.
Beszti, kiváncsi vagyok, van-e még olyan betegség vagy probléma a Földön, aminek a megoldását nem a szoptatás abbahagyásában látják egyesek?
Képzelj el egy anyukát, aki hajlamos olyasmire, mint a depresszió, akinek problémát okoz a csecsemő ellátása, mert nem bízik önmagában, nem hiszi, hogy ő tényleg jó anya lehet, aki el tudja látni a babáját, akinél gondolt okoz a kötődés kialakulása, esetleg még a szülés sem úgy sikerült, ahogy szerette volna. Ezek után jön valaki és arra bíztatja (rendkívül tudományosan megmagyarázva), hogy hagyja abba a szoptatást, mert az az oka mindennek. Anyuka abbahagyja, majd ezért is marcangolja az önvád, hogy még erre sem jó, hogy a saját tejével tudja táplálni a gyermekét. Ellenben ha valaki megerősíti őt mindabban, amit csinál, ha segítenek neki a szoptatásban, javulhat az állapota.
Egyébként a gyermekágyi depresszió az új anyukák 10-20 százalékánál alakul ki, ha jól tudom, 2-6 héttel a szülés után. (Jóval több - 50-80% - érzi meg a hormonváltozásokat és kerül bele egy érzelmi hullámvasútba 2-3 nappal a szülés után, de ez nem a gyermekágyi depresszió!!!)
Az én jelem a vitorláshajó volt, találjatok már nekem is összefüggést!
Sziasztok, most egy darabig nem jövök. (Azért az "összefüggésért" még lehet, hgy bekukkantok.)
Iboly